Connect with us

CULTURA

A început la Cluj FITT, prima ediție. Elena Ivanca: Mi-aș dori ca acest festival să CURGĂ precum apele când sunt în matcă

Publicat


teatru

Joi, 3 octombrie, a început la Cluj-Napoca prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Transilvania (FITTransilvania). Organizatorii promit să însenineze atmosfera Clujului cu patru zile pline de teatru, muzică și dans.

Iată ce poți face în fiecare zi a festivalului.

Joi, 3 octombrie, cinema Dacia găzduiește 2 reprezentații cu acces gratuit. De la ora 19:00, Scene dintr-un vis, după W. Shakespeare, aduce pe scenă echipa Elena Ivanca Studio dar și pe participanții la atelierul „Actor pentru o zi”, în care 30 de clujeni au acceptat provocarea de a-și testa talentul. De la ora 20:00, trupa Teatralia prezintă Ursul, de A.P.Cehov.

A început la Cluj FITT, prima ediție. Elena Ivanca: Mi-aș dori ca acest festival să CURGĂ precum apele când sunt în matcă

Primii spectatori ai zilei de vineri, 4 octombrie, sunt copiii, invitați, de la ora 16:00, la Pălăria Buclucașă, la Teatrul Puck. Pentru cei pasionați de fotografie artistică, este programat atelierul Personajul prin lumini și umbre, la ora 14:00, la Muzeul de Artă.

Cântăreața cheală,  spectacol coregrafic- lecturǎ, se joacă, de la 17:30, în Sala Studio a Academiei de Muzicǎ  “Gheorghe Dima”. Elena Ivanca Studio și studenți ai Academiei de Muzică propun o punere în scenă a piesei lui Eugen Ionesco în care dansul este completat de cuvinte și cuvintele sunt înlocuite de dans. Dansul continuă seara, de la 18:30, în Piațeta Universității, alături de Cluj Tango Orchestra, Compania de Tango Cluj și Cluj Tango Studio la Buenos Aires Tango Night. De neratat în aceeași locație spectacolul Alice, o adaptare a poveștii lui Lewis Caroll în viziunea Adei Milea.

„6 reprezentații teatrale sunt programate sâmbătă”

Sâmbătă, 5 octombrie, debutează cu o serie de conferințe dedicate teatrului. La Casa TIFF, cu acces liber, publicul se poate întâlni cu vicepreședintele UNITER, Aura Corbeanu, regizorul Andrei Măjeri și designer-ul Lucian Broscățean pentru a aborda diferite fațete ale artei teatrale. Nu mai puțin de 6 reprezentații teatrale sunt programate în această zi: Inner Storm (ora 17:00, Academia de Muzică), one woman show Shirley Valentine (ora 18:00, ora 20:30, Teatrul de Păpuși Puck), Ce nemaipomenită abureală! (ora 19:00, Facultatea de Teatru și Film), Ultima iubire a lui Cezar (ora 19:00, Studio Euphorion) și Artă (ora 19:00, Cercul Militar).

Vlad Corb & Prietenii și trupa Lună Amară promit să închidă a treia zi de festival cu două super concerte, în Piațeta Universității, începând cu ora 20:00.

Hamlet, o magistrală punere în scenă, pe ritmuri de flamenco

Doi cunoscuți critici, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, deschid ziua de duminică, 6 octombrie, cu discuții despre teatru, la conferințele găzduite de Casa TIFF, de la ora 11:00. Deja sold out, spectacolul Zeițe de categoria B va fi savurat, de la ora 18:00, la Teatrul Național, de cei ce au reușit să își achiziționeze un bilet.

Poate cel mai așteptat spectacol al primei ediții FITTransilvania, Hamlet, o magistrală punere în scenă, pe ritmuri de flamenco, a tragediei shakespeariene, începe, la ora 20:30, la Casa de Cultură a Studenților, o ocazie unică de a-i vedea, la Cluj, pe dansatorii Jesus Herrera Flamenco Ballet, alături de Corul Voces Amabile al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. Ritmurile de jazz încheie experiența FITTransilvania, cu un concert gratuit oferit de Dima Belinski Band, în Piațeta Universității, de la 19:30.

„Dumnezeu mi-a scos în cale oameni care m-au copleșit cu bunătatea lor”

Inițiatoarea acestui festival, actrița clujeană Elena Ivanca, a vorbit despre proiect cu Cluj24: „Orice festival își poate găsi locul la Cluj dacă pornești cu bunăcuviință, cu credință și respect pentru spectatori. Nu suntem în concurență cu nimeni, celelalte festivaluri teatrale cu tradiție nu pot să fie  decât modele pentru noi.

Am credința că vin generații care au nevoie de aceste modele, vin generații care trebuie să-și îndrepte atenția nu doar spre marile festivaluri muzicale ci și spre un festival de teatru care poate îi va inspira…

Dac-aș fi avut de la început dimensiunea tuturor lucrurilor în care m-am implicat, n-aș mai fi plecat cu atât de mult curaj, dar ceea ce mă bucură nespus este că, la vârsta mea, am găsit forța să pornesc niște lucruri.

elena ivanca

Sunt copleșită de faptul că am găsit parteneri în Cluj care, dincolo de forța lor financiară, au o calitate umană impresionantă.

Eu sunt foarte bine echilibrată emoțional, dar vreau să vă spun că am avut întâlniri de la care am plecat plângând, o bucurie pe care nu am mai trăit-o de mult și uneori îmi spun că poate de aceea a trebuit să pornesc acest festival ca să întâlnesc niște oameni de o generozitate financiară și umană cum nu mi-am imaginat niciodată.

Dumnezeu mi-a scos în cale oameni care m-au copleșit cu bunătatea lor, cu încrederea lor, oameni care, paradoxal, nu mi-au cerut nimic din tot ceea ce înseamnă pachet de sponsorizare.

Mă gândeam de mult să pornesc un astfel de festival, dar în același timp mă întrebam dacă n-ar trebui ca cineva mai tânăr să facă asta.

Ideea s-a declanșat la întâlnirea cu un rol și un regizor care au reechilibrat ambițiile mele artistice. Este vorba de spectacolul Zeițe de categoria B a regizorului Andrei Măjeri.

Am trăit așa niște bucurii cu acest spectacol, rolul mi-a dat o forță incredibilă care m-a determinat să pun în aplicare gândul meu.

„O mare șansă a fost să identific o echipă de excepție”

Eu am o grupă de teatru în care lucrez cu adolescenți iar mama unuia dintre ei mi-a zis la un moment dat că am spirit de antreprenor. M-a ajutat în a construi acest proiect, ocupându-se cu proiecte europene, l-am depus la Primărie în martie 2024 iar aceasta l-a agreat și mi-a acordat finanțare la sfârșit de mai.

Ei, atunci a început nebunia… O mare șansă a fost să identific o echipă de excepție, Cristian Avram, care are o experiență vastă în organizare de evenimente, Cristinel Nedea, director artistic, o prietenă care se ocupă de crearea de conținut și fotografie, o echipă de designeri, avocați…

Cea mai mare realizare a fost, însă, faptul că am reușit să atrag de partea mea oameni deosebiți, pe care i-am molipsit cu credința mea, și aici mă refer la sponsori. Am pornit cu gândul că acest festival va merge mai departe și-l voi putea dărui copiilor mei.

„Avem nevoie de cât mai multă cultură”

Este un festival oferit aproape în exclusivitate publicului, de toate categoriile de vârstă. Mă gândesc la un mix între actori amatori și cei profesioniști, mă gândesc la o ediție în care să implic trupe de adolescenți, facultățile de teatru. Acest festival are șanse să crească…

Avem nevoie de cât mai multă cultură, avem nevoie de lucruri de calitate, avem nevoie de oameni care să creadă în asta, să vadă dimensiunea și impactul  pe care-l poate avea asupra copiilor noștri această formă de manifestare.

„Mi-aș dori ca acest festival să curgă precum apele când sunt în matcă”

Bugetul nu ne-a permis să invităm foarte multe trupe dar toate acelea pe care le-am invitat au acceptat să vină aproape pro bono. Le-am suportat doar cheltuielile de deplasare și acomodarea la Cluj.

Nu doresc să demonstrez nimic, nu vreau să ies în piața publică și să zic ia uitați ce-am făcut eu, mi-aș dori ca acest festival să curgă precum apele când sunt în matcă și dacă vreodată aceste ape vor ieși din matcă, să iasă doar prin dorința de a întâlni oameni și prin forma de a răsplăti publicul, în primul rând și partenerii aceștia excepționali”.

Programul FITT

Programul complet al festivalului poate fi găsit AICI, iar biletele sunt disponibile pe bilete.ro și în Agenția de bilete a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Festivalul Internațional de Teatru Transilvania este organizat de Asociația Elena Ivanca Studio, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Partenerul principal al festivalului este Fundația Transilvania Leaders.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Primul tren Alstom din cele 37 cumpărate de stat ar putea circula de luna viitoare. Ramele vor deservi inclusiv Clujul

Publicat

Trenul Alstom Coradia Stream, primul cumpărat de România în ultimii 20 de ani, ar putea intra în circulație cu călători din luna noiembrie, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Primul tren Coradia Stream din cele 37 cumpărate de statul român de la Alstom ar putea intra în circulație cu călători din prima jumătate a lunii noiembrie, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Trenul ar putea circula inclusiv pe rute din Cluj

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt:

  • București Nord – Constanța
  • București Nord – Brașov – Arad – Timișoara
  • București Nord – Brașov – Cluj
  • București Nord – Brașov – Deda – Cluj
  • București Nord – Brașov
  • București Nord – Iași
  • București Nord – Suceava
  • București Nord – Galați
  • București-Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani – Simeria
  • București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
  • Cluj – Timișoara
  • Cluj – Suceava – Iași.

Act adițional, semnat de ARF

ARF a anunțat miercuri, pe Facebook, semnare Actului Adițional nr. 3 aferent contractului „Achiziție material rulant nou – 37 unități electrice multiple interregionale (RE -IR) – Cod SMIS 316400.

„Luni, 30 septembrie 2024, a fost încheiat Actul Adițional nr.3, ce modifică prevederile contractului nr. RUIC 257/25.03.2022, aferent proiectului «Achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri», între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de Autoritate Contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de Furnizor, pe de altă parte”, precizează ARF, pe rețelele de socializare.

Trenurile vor putea circula cu călători chiar din noiembrie

Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România.

Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025. Anterior, fusese vehiculat termenul de decembrie 2024, odată cu noul mers al trenurilor.

Serviciile de mentenanță vor fi prestate, pentru fiecare tren, pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice. Termenele și duratele pot fi modificate conform prevederilor contractuale.

Contract de 1,7 miliarde de lei

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează:

  • 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR);
  • 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului;
  • 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR1) Coradia Stream sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia).

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Mircea Abrudean: Metroul continuă, în ciuda unor discuții speculate politic de unii. Un proiect de referință la nivel european

Publicat

Metrou Cluj

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a declarat că proiectul metroului din Cluj-Napoca avansează conform planului, în ciuda unor speculații apărute în spațiul public.

Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului României, a subliniat că finanțarea pentru metrou este asigurată și că lucrările pe șantier continuă fără probleme, acesta fiind un proiect esențial pentru dezvoltarea orașului și a regiunii.

„Proiectul metroului continuă, în ciuda speculațiilor”

Abrudean a afirmat că metroul din Cluj a fost inițial privit ca un proiect science-fiction, având în vedere dificultățile din alte orașe, precum București.

„Metroul se face, metroul merge înainte, este un proiect extrem de important pentru Cluj și nu numai. Era considerat science-fiction la un moment dat, pentru că nu s-a mai construit un metrou în România, vedem în București cât de greu se avansează cu magistrala. La Cluj, proiectul metroului continuă, merge înainte, în ciuda unor discuții, informații apărute în spațiul public, speculate din punct de vedere politic de unii”, a declarat Mircea Abrudean, la Europa FM.

Finanțarea pentru metrou este asigurată

În prezent, șantierul metroului este activ, iar guvernul a plătit deja un avans de aproape 300 de milioane de euro. Următoarea etapă majoră va începe în luna noiembrie, când „cârtițele” vor începe să sape.

„Nu există o problemă a metroului în acest moment, se lucrează pe șantierul metroului, a fost plătit un avans consistent de aproape 300 de milioane de euro din bani publici, din banii guvernului. Urmează să vină celebrele «cârtițe» care se apucă să sape din noiembrie încolo.

Finanțarea este asigurată, pentru că avem o hotărâre de guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, care ne spune că din totalul se aproximativ 2 miliarde de euro, 300 de milioane de euro sunt bani europeni, restul este bugetul de stat, bugetul local, împrumuturi externe. Avem acum un act adițional care completează mix-ul cu o finanțare cu obligațiuni verzi. Deci, nu există nici o problemă cu metroul, va fi finalizat la timp și va fi un proiect de referință la nivel european”, a mai arătat secretarul general al Guvernului.

Termenul de finalizare: 2026 pentru stațiile din PNRR

Conform planului, stațiile incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi finalizate până în 2026. Restul stațiilor vor fi completate ulterior, însă proiectul va fi finalizat în termenul stabilit cu constructorul, dă asigurări secretarul general al Guvernului.

„Termenul pe stațiile cuprinse în PNRR este anul 2026, diferența până la finalizarea tuturor stațiilor este puțin mai îndelungat, dar el va fi finalizat în calendarul agreat cu constructorul, e o asociere puternică, cu experiență, un constructor care a mai făcut astfel de proiecte pese tot în lume și avem încredere că nu vor fi probleme”, a mai arătat Mircea Abrudean.

Citește mai departe

EVENIMENT

“Ce bucurie a fost”. Emil Boc, entuziasmat de victoria, după multă vreme, repurtată de Simona Halep: “E regina Clujului”

Publicat

De

Emil Boc și Simona Halep

Emil Boc, primarul Clujului, s-a bucurat de prima victorie, după o lungă perioadă, pe care a repurtat-o Simona Halep, care joacă în aceste zile la turneul de la Hong Kong.

Boc, un mare fan și susținător al Simonei Halep, s-a arătat bucuros și de faptul că tenismena se va întoarce să joace la Cluj-Napoca.

“Ce bucurie a fost”. Emil Boc, entuziasmat de victoria, după multă vreme, repurtată de Simona Halep: “E regina Clujului”

“Ce bucurie a fost când am văzut că a câștigat. E o mare bucurie pentru că, până la urmă, Simona Halep este și un model de viață, un model de inspirație pentru mulți dintre noi.

A fost atat de nedreptățită…dar oamenii puternici trec peste nedreptăți si reușesc să meargă mai departe”, a spus Emil Boc la Napoca Live.

Boc a continuat și l-a adus în discuție și pe marele campion la înot, David Popovici, un alt model de inspirație.

“Dar așa cum a spus și David Popovici: ‘Dacă eu am reușit și voi puteți reuși

Ăsta este și modelul Simonei Halep… Trebuie să te lupți în viață, să nu te lași copleși de greutăți”, a mai spus Emil Boc.

Simona Halep revine la Cluj

Simona Halep a confirmat recent prezența la Transylvania Open WTA 250, turenul de tenis care se va desfășura între 1 și 9 februarie 2025, la BT Arena din Cluj-Napoca.

“O așteptăm cu mare drag. Știe că este regina Clujului”, a mai spus Emil Boc.

Victorie pentru Halep în primul meci al turneului de la Hong Kong

În primul meci după 4 luni de pauză, asta după ce s-a reîntors pe teren după suspendare, dar s-a accidentat, Simona Halep a învins-o la Hong Kong pe Arina Rodionova, cu scorul 6-2, 4-6, 6-4.

Joi, Halep o întâlnește pe Anna Blinkova (26 de ani, numărul 78 WTA), cu care va juca în premieră.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Dezbatere la Cluj despre exporturile României la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane. Soluție de redresare a deficitului

Publicat

De

Festivalul

O dezbatere economică despre soluțiile de îmbunătățire a exporturilor României va avea loc, vineri, la Cluj-Napoca, la Herbfest – Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, a anunțat președintele Clubului German al Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT), Florin Sabou.

Acesta a declarat, joi, că dezbaterea intitulată „România – Cum devenim o economie și industrie de export?” va avea loc în Aula Magna a UBB și va aduce laolaltă lideri din cele mai importante companii care acționează în sectoare de interes național ale economiei românești.

Ministrul Economiei, la Cluj

”Este o inițiativă a companiilor româno-germane spre publicul larg, de a interacționa cu publicul local.

Dezbaterea de la UBB se referă la modul în care putem îmbunăți activitatea companiilor din regiune și a exportului. Exportul este o temă necesară României pentru a redresa deficitul și a evita măririle de taxe care descurajează investitorii străini”, a spus Sabou.

Printre invitații dezbaterii se numără Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, Christian von Albrichsfeld, Country Head Continental, General Manager, Dan Crișan, COO PENNY | REWE ROMANIA SRL, Maria Metz, CEO NTT Data BMW Group, Bern Hörmann, CEO MHP Consulting Romania

De asemenea, va avea loc și o dezbatere despre învățământul dual academic,  un mix de învățământ, referitor la studenții care vor face practică în companiile partenere ale universităților, la care va fi prezentă Ligia Deca, ministrul Educației.

Vor mai participa Vasile Țopa, rector UTCN, Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timișoara, Christian Săcărea, pro-rector UBB Cluj-Napoca, Monica Constantinescu, CFO Robert Bosch, Stefan Balster, managing director E.ON Business Services Cluj, Daniel Metz, vicepreședintele DWNT, Prorector Universitatea ”1 Decembrie” Alba-Iulia

Bere și mâncare nemțească

Programul Herbfest cuprinde și partea de socializare, cu bere și mâncare germană într-un cort imens amplasat în Piața Uniri.

De asemenea, va avea loc și Beer Bike – o activare inedită, unde participanții pot pedala și savura bere autentică nemțească, savurarea unui pahar de suc natural de fructe, preparat chiar de participanți prin pedalarea unei biciclete electrice care alimentează un storcător de fructe, Test Drive de Mașini Electrice cu mașini Mercedes-Benz EQE SUV și Mercedes-Benz EQA, dar și proiecții de filme în limba germană, cu subtitrare în limba engleză.

Herbfest are loc până duminică.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax