Connect with us

ACTUALITATE

A ieșit la plimbare! Urs surprins aproape de un sat din jud. Cluj

Publicat


Sătul de hibernare, un urs a fost surprins aproape de satul Livada, comuna Iclod, de către un cetățean. Evenimentul s-a petrecut într-o pădure din apropierea localității și nu au fost incidente.

Când l-a văzut pe om, ursul s-a speriat și s-a făcut nevăzut. Astfel de evenimente s-au mai întâmplat în zonă, fiind a doua oară în ultimul an când un urs a fost zărit prin pădure.

Primarul din comuna a declarat că nu a fost înștiințat de acest eveniment și că știe din anii precedenți că în acea zonă au mai fost văzuți urși.

,, Nu am nici o informație despre ursul respectiv. Nu m-a anunțat nimeni. Sunt păduri peste Someș. Cea de la livada și cea înspre Vorman unde au mai fost văzute astfel de animale”, a spus primarul din Iclod.

 

Un articol de Răzvan DanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

OFICIAL. Emil Boc, votat de peste 53.000 de clujeni. Surprizele din Consiliul Local Cluj-Napoca: AUR, REPER

Publicat

De

Emil Boc a fost votat la alegerile locale, de un număr de 53.481 clujeni (42,50%), arată rezultatele oficiale comunicate, marți, de Biroul Electoral Municipal Cluj-Napoca.

Rezultatul obținut este mai mare decât cel înregistrat în urmă cu 24 de ani, la primul tur al localelor din 2004, primele la care a candidat Boc, pe atunci din partea Alianței DA, care s-a pe locul al doilea, cu 49.631 de voturi obținute, reprezentând 33,12% din totalul voturilor valabil exprimate.

Boc, ales din 2004

În turul al doilea, în confruntarea cu Ioan Rus de la PSD, Emil Boc a obținut 79.207 de voturi (56,26%) și a devenit primar al Clujului la primul mandat, succedându-i lui Gheorghe Funar.

Alegerile din 2008 au fost câștigate de Emil Boc din primul tur de scrutin, acesta obținând 86.657 de voturi, reprezentând 76,21% din totalul voturilor valabil exprimate.

La alegerile locale din 2012, desfășurate într-un singur tur de scrutin, Emil Boc s-a clasat pe locul întâi, cu 53.674 de voturi (40,61).

La alegerile locale din 2016, desfășurate, de asemenea, într-un singur tur de scrutin, Boc a câștigat funcția de primar al Clujului cu 64.311 de voturi (64,76%).

În urmă cu 4 ani, la alegerile locale din 2020, Emil Boc a fost votat de 73.182 de clujeni (74.76%).

Clasamentul pentru primar

La scrutinul din 9 iunie, Emil Boc (PNL) a fost urmat de candidatul independent Sabin Sărmaș, care a primit 37.017 voturi (29,41%), Olah Emese (UDMR) – 11.766 (9,35%), Viorel Băltărețu (ADU) – 7414 voturi (5,89%), Aurelia Cristea (PSD) – 5745 voturi (4,56%), Călin Cozma (AUR) – 4474 voturi (3,55%), Ramona Strugariu (REPER) – 3544 voturi (2,81%), Sorin Vamoș (independent) – 778 voturi (0,61%) și Dan Iacob (PUSL) – 471 voturi (0,37%).

Componența CL Cluj-Napoca

În ceea ce privește Consiliul Local Cluj-Napoca, se înregistrează mai multe surprize, cum ar fi intrarea în deliberativul local a AUR și REPER și faptul că PNL a pierdut 6 consilieri.

În urma votului, PNL va avea 10 mandate de consilier local, ADU – 5, UDMR – 4, PSD și AUR – 3 și REPER – 2.

PNL: Tarcea Dan-Ștefan, Gliga Florin-Valentin, Florian Ovidiu, Pop Loredana, Moldovan Ionuț-Daniel, Petruș Flavia-Mihaela, Vișan Ovidiu-Vasile, Constantea Radu-Mihai, Ursu Cristian-Corneliu, Chira Beniamin-Marius.

ADU: Cristian Adriana, Trif George-Ionuț, Oană Alexandra, Rus Vasile-Ciprian, Helmer Robert-Paul

UDMR: Olah Emese, Azzola Katalin, Bodizs Gyorgy-Istvan, Andacs Zsolt-Levente

PSD: Cristea Aurelia, Săcară Ovidiu-Ioan, Mătușan Vladimir

AUR: Cozma Călin-Valentin, Ciubăncan Anca-Florinela, Damian Aurel

REPER: Strugariu Ramona-Victoria (ocupă primul loc, dar va renunța), astfel că vor intra Costache Iulia-Ruxandra, Bulboacă Mihai-Adrian.

Majoritatea în CL

Situația devine complicată deoarece PNL nu mai are nici majoritate simplă, de 14, astfel că va trebui să creeze o majoritate, cel mai probabil cu UDMR și REPER (16), iar pentru a trece proiecte de hotărâri cu majoritate calificată de 19 voturi ar mai avea nevoie de 3 voturi, pe care le poate asigura cu PSD.

Noul Consiliu Local Cluj-Napoca va depune jurământul, la fel ca primarul Emil Boc, abia în luna octombrie, după expirarea mandatelor actuale.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj și-a luat un FUNDAȘ portughez. Are 24 de partide jucate la Paços de Ferreira

Publicat

simao rocha

CFR Cluj continuă achizițiile. La clubul clujean a ajuns un fundaș de bandă portughez de 23 de ani, cu 24 de meciuri jucate la Paços de Ferreira.

„Bun venit, Simão Rocha!

CFRiști, faceți cunoștință cu noul nostru fundaș de bandă! Tânărul portughez, în vârstă de 23 de ani, vine în Gruia de la Paços de Ferreira, formația pentru care a bifat 24 de partide în sezonul recent încheiat.

CFR Cluj și-a luat un FUNDAȘ portughez. Are 24 de partide jucate la Paços de Ferreira

Apărătorul stânga a mai evoluat și pentru União Torreense, echipă în tricoul căreia a jucat 37 de partide și a marcat 4 goluri.

Îi urăm bun venit la CFR Cluj și cât mai multe reușite alături de echipa noastră”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Simao a mai jucat pentru Amarante și Torreense. Acesta are o talie impresionantă pentru un fundaș lateral. Măsoară 1,86 metri, conform informațiilor furnizate de transfermarkt.com.

Potrivit aceluiași site, valoarea lui de piață este de 450.000 de euro. Cea mai înaltă cotă a atins-o în iunie 2023, când evolua pentru Torreense, iar prețul lui virtual era de 700.000 de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod GALBEN de vreme rea în mai mult de jumătate din țară. Clujul, sub incidență

Publicat

furtuna

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de vreme instabilă, valabilă pe tot parcursul zilei în mai mult de jumătate din ţară.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul orar 12:00 – 23:00, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, nordul şi centrul Moldovei şi cea mai mare parte a zonei montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, care se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 55 – 70 km/h), vijelii, căderi de grindină şi descărcări electrice.

cod galben

Cod GALBEN de vreme rea în mai mult de jumătate din țară. Clujul, sub incidență

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 15 – 25 l/mp şi, izolat, de peste 30 – 40 l/mp.

Meteorologii precizează că fenomene similare se vor semnala pe arii restrânse şi în celelalte regiuni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Președintele USR Cluj-Napoca, Viorel Băltărețu, a DEMISIONAT

Publicat

viorel baltaretu

Președintele filialei locale USR Cluj-Napoca, Viorel Băltărețu, a demisionat din funcție după alegerile de duminică. El își va continua mandatul de parlamentar.

Băltărețu a candidat la primăria Cluj-Napoca și a obținut puțin peste 7.000 de voturi (5,85%).

„Dragi clujeni, alegerile s-au încheiat, dar munca mea continuă.

Rezultatul alegerilor la Primărie nu a fost unul bun și mi-l asum în întregime. Am făcut o campanie corectă, o campanie concentrată pe soluții. Mai am de învățat, fără îndoială. E o lecție dură, din care voi învăța. Ca atare, îmi dau demisia din poziția de Președinte al Filialei locale USR Cluj-Napoca.

Președintele USR Cluj-Napoca, Viorel Băltărețu, a DEMISIONAT

Pe de altă parte, mă bucur că eforturile tuturor celor implicați în campanie au dat roade bune în Consiliul Local Cluj-Napoca. USR a obținut rezultate mai bune decât în mandatul anterior. Colegii noștri vor continua să muncească la fel ca până acum. Oamenii ăștia buni au reușit, din opoziție, să propună proiecte cerute de clujeni, unele fiind deja demarate. Am mare încredere că vor avea rezultate bune și de aici înainte.

Îi voi ajuta cu tot ce pot, ca până acum. Vom face echipă bună pentru Cluj.

În ce privește activitatea mea de parlamentar, continui mandatul și rămân concentrat pe marile proiecte ale Clujului. Rămân onest și incoruptibil.

Lupt în continuare pentru ce contează pentru clujeni. Am muncit mult în acești patru ani să conving autoritățile să miște din loc proiecte trase pe linie moartă sau care se mișcau cu încetineala exasperantă a birocrației românești.

Asta continui să fac. Și vă țin la curent, ca până acum.

Vă mulțumesc tuturor celor care ne-ați votat! Mulțumesc echipei USR Cluj pentru tot efortul din ultimele luni. Lupta anti-sistem nu e ușoară, dar e mai necesară ca oricând.

Îmi păstrez încrederea în muncă și onestitate. Continui să fiu acolo unde e mai mare nevoie”, a scris Băltărețu pe Facebook.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax