Connect with us

EVENIMENT

4.342 cazuri noi de persoane infectate în ultimele 24 de ore la nivel național

Publicat


Până astăzi, 5 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 820.931 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

752.234 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.342 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 834 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 20.785 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 04.03.2021 (10:00) – 05.03.2021 (10:00) au fost raportate 101 decese (49 bărbați și 52 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 10 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 37 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.

97 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.222. Dintre acestea, 1.067 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.133.554 de teste RT-PCR și 342.496 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.868 de teste RT-PCR (16.471 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.397 la cerere) și 8.469 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 45.407 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.212 persoane se află în izolare

instituționalizată. De asemenea, 49.963 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 127 de persoane.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Aproximativ 300 de angajați ai Primăriilor din județ, în grevă de avertisment. Amenință cu blocarea alegerilor

Publicat

De

Grevă Primării comune Cluj

Activitatea din 30 de Primării din județul Cluj a fost blocată luni, timp de două ore. Aproximativ 300 de angați ai primăriilor comunelor au participat la greva de avertisment, care va continua și în zilele următoare.

Oamenii cer aplicarea Legii salarizării, asta pentru că, spun ei sunt diferențe de salarii între funcționarii publici din comunele mici și cele mari.

Față de cei din orașe și municipii, diferența la salariu este de peste 200%.

Aproximativ 300 de angajați ai Primăriilor din județ, în grevă de avertisment. Amenință cu blocarea alegerilor

Greva de avertisment a avut loc luni, între orele 11-13, dar intervalul orar se va schimba în fiecare zi de protest.

„Noi încercăm să fim măcar primiți la negicieri. Ni s-a promis că se va rezolva și problema noastră, dar apoi ni s-a cerut să așteptăm până în aprilie. Dar guvernanții au rezolvat alte probleme, în sănătate, învățământ, iar pentru noi nimic”, a declarat pentrt Cluj24.ro Cornelia Delimoț, președinta Sindicatului Național Solidaritatea Comunelor și Orașelor din Românie (SCOR), filiala Cluj.

Aceasta a mai precizat că pe lângă greva de avertisment are loc și o grevă japoneză „cu exces de zel”. Iar dacă problema stringentă a angajaților nu va fi rezolvată, angajații din primării vor declanșa greva generală. Aceasta ar putea avea loc într-o perioadă critică, și anumea ceea în care se fac plățile APIA și cea în care vor avea loc alageri.

Scrisoare către cetățeni din partea angajaților Primăriei

„Sindicatul Național SCOR vă cere scuze pentru disconfortul pe care vi-l vom crea în aceste zile, în care vom fi în grevă de avertisment (câte două ore pe zi de încetare a activității) și grevă japoneză prin exces de zel (prin care vom rezolvarea orice lucrare sau cerere, dar la termenul maxim legal)”, se arată îmtr-o scrisoare către toți locuitorii comunelor.

Reprezentanții SCOR explică faptul că protestul lor nu este împotriva primarului, și nici împotriva comunității locale, ci împotriva guvernului, care îi discriminează și îi umilește.

„Știm! Pe toate căile posibile, ne jignesc și ne umilesc, când se referă la noi ca fiind <<bugetarii aceia mulți,
puturoși și cu salarii nesimțite>>!

Vă rugăm mult să nu-i credeți și să înțelegeți următoarele:

  • Și noi suntem cetățeni ai satului, în majoritatea noastră.
  • Și noi plătim impozite și taxe, atât la stat cât și la bugetul local.
  • Și noi avem familie, copii, părinți sau bunici bolnavi și greutăți ca voi toți.
  • Salariul personalului dintr-o primărie mică este limitat prin lege la un nivel de 37,5% față de cel la care
    au dreptul colegii din primăria municipiului reședință de județ, deși avem aceleași studii și atribuții.
  • În jumătate din comunele din România, veniturile reale pentru studii superioare sunt între 2.200 și 3.500
    de lei, mai mici decât venitul minim net legal al muncitorului necalificat dintr-o firmă de construcții.

Salarii „înghețate” șla nivelul anului 2021

„Salariații din educație, asistență socială și sănătate, care au făcut greve, sunt salarizați anul acesta la
nivelul anului 2023 + 20% și sunt în responsabilitatea și cofinanțarea noastră, a primăriilor.

Salariile noastre sunt înghețate la nivelul anului 2021, cu o creștere de doar 5% în acest an”, au precizat aceștia.

Din 2021 și până astăzi:

  • Inflația totală a fost de 35%
  • Creșterea prețurilor produselor alimentare a fost de 39,77%
  • Creșterea prețurilor produselor nealimentare a fost de 33,52%
  • Chiar și impozitele și taxele locale au crescut cu 22%

„Guvernul ne-a amăgit timp de 6 săptămâni că ne va face dreptate, acum s-au sucit și ne spun că trebuie să așteptăm jumătatea lunii aprilie, ca să calculeze cum merg încasările din impozite și taxe, deși efortul bugetar necesar pentru noi, în toată țara, reprezintă doar 0,047% din cheltuielile totale ale statului.

Din toate aceste motive, vă rugăm să ne credeți, ne-a ajuns cuțitul la os și trebuie să protestăm, pentru
că nu mai avem altă soluție.

Vă rugăm să fiți alături de noi!!
Discriminarea la adresa comunelor și satelor din România trebuie să înceteze!!
Noi, cetățenii satelor, avem aceleași drepturi ca și cei din buricul Bucureștiului!!”, se arată în scrisoarea către locuitorii comunelor.

Foto: SCOR Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Accident la Păniceni cu două mașini implicate. Una s-a răsturnat pe șosea. Doi tineri au fost duși la spital

Publicat

De

Accident victime Paniceni

Un accident de circulație, soldat cu rănirea a dou persoane a avut loc în localitatea Păniceni din comuna Căpușu Mare.

Potrivit primelor informații, un șofer de 23 de ani a pierdut controlul volanului într-o curbă.

Accident la Păniceni cu două mașini implicate. Una s-a răsturnat pe șosea. Doi tineri au fost duși la spital

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit la accident.

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și unul SAJ, unde au găsit două autoturisme avariate, fără ocupanți în acestea.

Doi tineri au primit primul ajutor calificat de la echipajele SMURD și SAJ, ulterior fiind transportați pentru îngrijiri medicale.

Conform primelor evaluări, aceștia erau conștienți, cooperanți și prezentau diverse traumatisme.

Se circulă cu dificultate

Din primele cercetări efectuate de polițiști la fața locului a rezultat faptul că un tânăr de 23 de ani, din județul Arad, care conducea autoturismul pe direcția Cluj-Napoca spre Huedin, într-o curbă la stânga ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism de pe sensul opus.

Acesta din urmă era condus de un tânăr de 19 ani, din județul Bistrița-Năsăud. Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Trraficul în zonă este dirijat de polițiști, alternativ pe o bandă.

UPDATE

Traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri îm jurul orei 12.40.

Sursa video: Facebook/ Info Trafic jud. Cluj

Citește mai departe

CULTURA

A început Postul Paștelui. Perioadă de purificare în satul tradițional din Transilvania

Publicat

De

Postul Paștelui la sate

A început Postul Paștelui sau Postul Mare. În acest an, creștin ortodocșii țin 48 de zile de post înaintea sfintelor sărbători.

Zilele de post au început luni, 18 martie și se sfârșesc pe 5 mai.

A început Postul Paștelui. Perioadă de purificare în satul tradițional din Transilvania

În Postul Mare, în satul tradițional nu se mai cântă și nu se mai joacă. De asemenea, nu era îngăduit ca cineva să mănânce de dulce.

Astfel, Postul Mare sau Postul Sfintelor Paști, începea cu așa numita „spolocanie”. Stăpâna casei spăla cu leșie toate vasele de gătit, le fierbea, pentru a nu rămâne grăsime pe ele, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Perioada postului era una de purificare generală, prin abstinență, răbdare, împăcare și echilibru

Aceasta se realiza prin săvârșirea tuturor ritualurilor menite să-l apropie pe om de Dumnezeu, se arată în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, autor Maria Bocșe, editat în anul 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Oamenii își „apărau sănătatea”

Prin post oamenii se purificau, își apărau sănătatea după hrănirea cu „de dulcele iernii”.

„Consumul de pâine și de mălai din această perioadă era combinat cu acela al verdețurilor proaspete, urzici, podbal și păpădie, aducătoare de sănătate.

De asemenea, pe toată durata postului, femeile torceau, ţeseau și coseau, deoarece era credinţa că de Înviere fiecare om trebuie să aibă haine noi.

Din această cauză se mai spunea despre Paşti: „Paştile falnice, tot în coji de ouă şi-n cămeşe nouă!”, mai arată specialiștii clujeni.

Foto: Pregătirea cuptorului pentru pâine, la Orman/Arhiva CJCPCT Cluj 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

EXCLUSIV. Dispozitiv portabil de detectare rapidă a 6 droguri, dezvoltat de cercetătorii UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Publicat

Dispozitiv portabil UMF

O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMFIH) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv portabil de detectare rapidă a 6 droguri, cu ajutorul unor senzori electrochimici, care să poată fi folosit de unitățile de poliție din Europa.

Noutate în domeniu

Prof. dr. Cecilia Cristea, coordonatorul Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitica a UMFIH, a declarat pentru Cluj24 că o direcţie de cercetare majoră a ultimilor ani este reprezentată de amprentarea electrochimică a substanțelor ilicite, inclusiv a noilor substanțe psihoactive, care sunt un real pericol pentru sănătatea publică la nivel mondial.

„Dezvoltarea de senzori electrochimici integrați, portabili, cu protocol de manipulare simplu este o noutate în acest domeniu și are un impact important”, a spus Cristea.

Grupul de cercetători clujeni a fost coordonator de pachete de lucru în cadrul proiectului Horizon 2020, BorderSens, care și-a propus dezvoltarea unor dispozitive analitice descentralizate capabile să stabilească amprenta electrochimică a unor droguri, precursori și alți agenți de diluare și adulteranți, aducând informaţii utile autorităților vamale și forțelor de poliție, care sunt implicate în acest proiect ca utilizatori finali.

Experiență pe partea de senzori electrochimici

Dispozitiv portabil UMF

Potrivit Ceciliei Cristea (foto sus), echipa pe care o coordonează a fost implicată în multe proiecte europene de tip Horizon 2020, Horizon Europe si Era Net, care au permis membrilor acesteia, prin natura rezultatelor care trebuiau raportate, să ajungă la un nivel tehnologic cât mai aproape de punerea pe piață a dispozitivelor studiate și elaborate în cadrul disciplinei de Chimie analitică a Facultății de Farmacie din cadrul UMF IH Cluj.

„Aici dezvoltăm nu doar senzori electrochimici, ci avem mai multe direcții de cercetare.

Experiența cea mai mare o avem pe partea de senzori electrochimici, senzori care folosesc enzime, anticorpi, aptameri, dar în ultimii patru ani am adus în universitate și selecția de aptameri, care sunt secvențe scurte de ADN sau ARN care pot fi utilizate cu rol de elemente biomimetice în construcția de senzori.

În ceea ce privește rezultatele obţinute din proiectele europene, am avut șansa să facem parte din consorțiul proiectului BorderSens, care reunea patru universități, Institutul National de Criminalistică și Criminologie (NICC) din Belgia și 16 beneficiari finali, cum sunt poliții de frontieră și birouri de luptă contra crimei organizate.

În cadrul acestui proiect am pus la punct mai multe dispozitive electrochimice de detecție rapidă a drogurilor”, a precizat cercetătorul clujean.

Probe confiscate după controale

Dispozitiv portabil UMF

Cecilia Cristea a explicat că dispozitivul dezvoltat permite detecția de până la șase droguri din probele de stradă, senzorii fiind validați pe 300 de probe reale, confiscate de către partenerii din proiect, și anume polițiile de frontieră și polițiile din Belgia, Olanda, Suedia și România.

Probele au fost obținute în urma unor controale din aeroporturi și din porturile europene Rotterdam, Anvers, dar și de la diverse festivaluri.

Astfel, au fost multe probe analizate care au fost confirmate apoi și cu metodele standardizate, folosite de laboratoarele de criminalistică, dar şi de laboratoarele de toxicologie.

„Aceste dispozitive pe care le-am dezvoltat sunt dispozitive descentralizate, adică se iau, se atașează la un telefon celular și se pleacă pe teren.

Nu trebuie să fie adusă proba în laborator, nu se mai pierde timp cu partea de eșantionare. Așadar, este un dispozitiv care permite detectarea descentralizată oriunde se dorește: în vamă, în timpul raziilor efectuate în trafic, la festivaluri, în porturi și aeroporturi.

Vom trece, în etapa următoare, la detecția din probe biologice, care este mult mai complexă, deoarece intervin mai mulți interferenți, concentrațiile sunt mult mai mici, avem mai multe obstacole de trecut, dar rezultatele pe care le avem până acum sunt foarte promițătoare.

Am aplicat recent și pe un proiect experimental – demonstrativ, pentru a putea duce la un alt nivel de dezvoltare tehnologică acești senzori pentru detectarea din probe biologice, de exemplu din salivă”, a mai spus Cecilia Cristea.

Urmează lansarea pe piață

Proiectul BorderSens s-a derulat pe o perioadă de patru ani și a fost finanțat din fonduri europene, la conceperea dispozitivului aducându-și aportul, alături de echipa din România, echipe din Belgia, Spania și Marea Britanie, asistate de două companii, una din Spania și una din Olanda, care se vor implica și în partea de transfer tehnologic și de lansarea pe piață.

„Există în acest moment două dispozitive analitice spectrale, vorbim de tehnica Raman și tehnica cu radiaţii în domeniul infraroşu, care permit detectarea rapidă a drogurilor, dar care au o sensibilitate mult mai scăzută față de tehnica electrochimică pe care noi am pus-o la punct.

Va fi un dispozitiv destinat Ministerului de Interne, cu structurile din subordine”, a subliniat Cecilia Cristea.

Șase droguri cele mai consumate din Europa

Cecilia Cristea a mai arătat că dispozitivul dezvoltat în proiectul BorderSens poate detecta cele mai consumate 6 droguri din Europa, inclusiv din România, pentru că toate instituţiile de profil partenere în acest proiect au avut chestionare la început, în care li s-a cerut să enumere cele 20 de droguri pe care le întâlnesc cel mai frecvent în probele capturate de pe stradă și în probele confiscate din vamă.

„Pot să vă spun că e vorba de cocaină, de MDMA, amfetamine, dar şi catinone.

Dispozitivul poate fi cuplat la un telefon celular, având în interior un șir de electrozi, iar pe fiecare electrod se poate detecta un alt drog. Detecția durează aproximativ cinci minute pentru toate cele șase droguri, această durată incluzând toate etapele analizei.

Putem detecta și agenții de adulterare, pentru că drogurile confiscate conțin un procent de aproximativ 20% cocaină, amfetamină etc, în rest, sunt adulteranți, de la amidon, zahăr, cafeină, sau paracetamol. Acești compuși sunt adăugați la drog pentru a avea o cantitate mai mare de pulbere, dar și pentru  mascarea răspunsul la testele care există acum pe piață.

Deci acești agenți au și rolul de a masca semnalul compusul activ care ne interesează pe noi, cum este de exemplu cocaina”, a precizat cercetătorul clujean.

E nevoie de cantități mici de droguri

Electrozii sunt plasați în dispozitivul care conține o soluţie tampon, pentru că toate determinările care se fac cu ajutorul senzorilor electrochimici trebuie să fie făcute în soluție.

”Dispozitivul este dotat și cu un analizor de semnale, deoarece în momentul în care înregistrăm o voltamogramă, obținem o reprezentare a curentului în funcție de potențial.

Curentul, de obicei, este direct proporțional cu concentrația analitului testat. Deci, dacă se doreşte determinarea cocainei, din înălțimea semnalului se calculează concentrația, iar identificarea se face pe baza potențialului de oxidare, adică a poziţiei semnalului înregistrat.

Așa se procedează cu analiza probelor confiscate”, a mai spus prof. Cristea.

Calitățile dispozitivului

Una dintre cele două calități principale ale noului dispozitiv este faptul că este portabil, poate fi luat cuplat la un telefon mobil de tip smartphone și se poate ieși cu el pe teren.

„A doua calitate este că avem, datorită electrozilor și a modificatorilor care au fost studiați la Cluj, o selectivitate foarte bună.

Adică știm sigur că tot ceea ce determinăm cu ajutorul acelor electrozi care vin asamblați în acest dispozitiv portabil reprezintă, într-adevăr, semnalul  cocainei, semnal amfetaminei, fără să mai avem dubii că, în prezența oricărui tip de adulteranți, am putea să greșim.

Rezultatele acestor teste au fost foarte promițătoare și ne-au dat încredere că, într-adevăr, electrozii folosiți sunt foarte sensibili și foarte selectivi iar cantitățile de probă folosite sunt extrem de mici”, a mai explicat Cecilia Cristea.

Inteligența Artificială, chemată în ajutor

Echipa de la UMF IH Cluj-Napoca a analizat până acum aproximativ 300 de probe de droguri, iar pentru a acoperi cam toate matricile complexe care pot să existe, ar trebui să crească de cel puțin zece ori numărul de probe.

„Asta ar înseamnă o muncă titanică și ne-ar ajuta foarte mult implicarea colegilor de la universitățile tehnice, care lucrează pe partea de Machine Learning și Inteligență Artificială.

S-ar putea face, astfel, corelări mult mai rapide între rezultatele practice obţinute și am avea şi această parte de predictibilitate.

Adică nu mai trebuie să facem foarte multe repetări pentru analiza de probe în laborator, ci, pe baza analizei unui semnal şi compararea acestuia cu o bază de date prin intermediul unui algoritm, să avem o probabilitate de 99% privind prezenţa unui anumit drog, cum este de exemplu cocaina în probă.

Avem o echipă cu care lucrăm deja și cu care vrem să aplicăm pe un proiect în continuare în cadrul unui consorțiu cu colegii din Belgia, Olanda, Spania, Luxemburg și alte țări din Europa”, a menționat coordonatorul echipei universității clujene.

Adulteranții, compuși care maschează drogul

În momentul în care cercetătorii clujeni au început acest proiect, au făcut nenumărate analize și pe diferite tipuri de adulteranți, după care au lucrat în amestecuri binare și ternare, adăugând din ce în ce mai mulți compuși pentru a vedea care este influența acestora asupra amprentei electrochimice a drogului analizat, pentru a nu avea rezultate fals pozitive, respectiv fals negative în momentul în care se ajunge să se lucreze pe probe reale confiscate.

„Au fost niște studii pe care colegii noștri de la Universitatea din Anvers, le-au început acum zece ani și au pus la punct Narcoreader, un dispozitiv destinat doar detecției de cocaină.

Ei au determinat diferiţi metaboliți de cocaină în apa din portul Anvers.

Se face, astfel, o monitorizare continuă a calității apei și în funcție de acest lucru, deja știu care este tendința de consum de droguri în timpul săptămânii și în week-end.

Colegii din Belgia au un proiect foarte mare la nivel european, la care a aderat și România, derulat prin Agenția Națională Antidrog, și în care se face această monitorizare a apelor uzate.

Din aceste ape se pot detecta drogurile și se poate observa la nivelul unor oraşe, cum este de exemplu Bucureștiul, cum variază concentrația de droguri în aceste ape uzate în timpul săptămânii și în week-end, sugerând astfel tendinţa de consum şi tipul de drog consumat, de genul cocaină, ketamină, ecstasy”, a explicat Cecilia Cristea.

Lucrul în echipe interdisciplinare la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Aceasta a menționat că marele avantaj al echipei de cercetători de la UMF Cluj-Napoca este faptul că a avut ocazia să lucreze în echipe interdisciplinare.

„Am ajuns la concluzia că viziunea întâlnită la nivel de țară, că doar eu pe domeniul meu știu să fac cel mai bine ce fac, e greșită. Ca să ajungem la produse pe care să le putem pune pe piață avem nevoie de echipe interdisciplinare.

Eu, la nivel de specialist pe partea de chimie analitică, știu că am nevoie de specialiști în nanomateriale, de specialiști în sinteza organică, de specialiști în microbiologie, de un om foarte bun pe partea de toxicologie, pentru că altfel nu am cum să obțin rezultate foarte bune în cercetarea aplicativă.

Și acesta este un plus pe care UMF Cluj-Napoca l-a înțeles, că echipele interdisciplinare sunt echipele câștigătoare.

Prin cele două centre de cercetare pe care universitatea le are, Medfuture și Genomică, avem acces la tehnică de ultimă oră, dar și la echipe interdisciplinare, oameni care se pricep la culturi de celule la tehnici spectrale de ultimă generaţie pe care le-au adus în universitate”, a mai arătat coordonatorul Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori.

Echipa de cercetători

Din Grupul de cercetare Bioelectrochimie şi Biosenzori de la Disciplina Chimie Analitică din cadrul Facultății de Farmacie a UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca fac parte Cecilia Cristea,   Mihaela Tertiş, Andreea Cernat, Bogdan Feier și Oana Hosu-Stăncioiu, alături de un cercetător post-doctorand și 10 doctoranzi: Ana Maria Drăgan, Florina Truță, Alexandra Canciu, Denisa Căpățînă, Alexandra Pusta, Magdolna Casian, Maria Irimeș, Teodora Lupoi, Ana Tătaru şi Paul Marţian.

Premiul ”George Emil Palade”

În 27 februarie 2024, prof. dr. Cecilia Cristea și echipa sa de cercetare au primit Premiul „George Emil Palade” pentru domeniul științific Științele Vieții, în cadrul Galei Cercetării Românești – Ediția 2024, care a avut loc la Opera Națională din București.

„Acest premiu reprezintă o recunoaștere a rezultatelor excepționale obținute în activitatea de cercetare științifică de către doamna prof. dr. Cecilia Cristea și echipa sa de cercetători, la nivel național și internațional și fost acordat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării”, arăta UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax