Connect with us

EVENIMENT

30 de ani de la Mineriada din 1990

Publicat


Mineriada din iunie 1990 a fost cea de a treia acțiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă. A avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor.

13 iunie

În dimineața zilei de 13 iunie 1990, pe la ora 3-4 dimineața, forțele de ordine au distrus corturile celor aflați în Piață și au făcut arestări. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanți. În jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piața Universității scandând lozincile: „IMGB face ordine!” și „Moarte intelectualilor!”, „Noi muncim, nu gândim!”. Cu toate astea s-au retras și au defluit spre o altă zonă necunoscută. Pe strada paralelă cu Institutul de Arhitectură două cordoane de trupe USLA au încercat să protejeze un obiectiv format prin încercuirea Pieței cu autobuzele din dotarea Poliției. La îndemnul unor tineri atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au șarjat mulțimea. Aceasta a reacționat răsturnând o autoutilitară marca TV de culoare albastră, din rezervorul mașinii a fost furată benzina, cu care s-au confecționat cocktailuri Molotov. Aceleași persoane au rupt pietre din caldarâm pe care le-au folosit drept proiectile. Autobuzele s-au aprins, după eveniment TVR a lansat versiunea oficială că au fost incendiate, a existat o înregistrare a generalului Mihai Chițac în care acesta dădea ordin ca autobuzele să fie aprinse chiar de Poliție. În scurtă vreme, nori groși de fum negru au acoperit Piața.

Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de poliție; au fost incendiate autobuzele poliției, sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne și SRI.
La televiziune se citește un comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirmă „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.

În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București.

14 iunie

Ajunși în Gara de Nord la ora 4 dimineata, minerii conduși de Miron Cozma au fost preluați de angajați ai SRI și a altor servicii secrete și au fost orientați spre punctele nevralgice ale Capitalei. Un grup foarte mare a ocupat Piața Universității, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanților, pe platoul din fața Teatrului Național. Imediat au pătruns în incinta Facultății de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertății de opinie și au devastat o colecție unică în Europa de flori de mină și zăcăminte geologice ca și sediul Ligii Studenților. O soartă asemănătoare au avut și Facultatea de Litere și cea de Matematică, dar și Institutul de Arhitectură Ion Mincu. Numeroși profesori au fost bătuți, între ei se numără și profesorii de lingvistică Grigore Brâncuș și Petru Creția, acesta fiind agresat de indivizi care se aflau în posesia fotografiei sale. În zonă, minerii au mai devastat sediile PNȚCD și ale PNL, unde au pretins că au descoperit valută falsă și arme și de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o stație radio și aparate de birotică.

Liderul studenților Marian Munteanu a fost bătut și aruncat apoi în fântâna de la Universitate. Alți lideri au avut o soartă asemănătoare. Un alt grup a ocupat Televiziunea română, autointitulată liberă. În câteva ore Bucureștiul era complet pacificat și haosul a coborât pe străzile unde puterea era deținută de aceste grupări paramilitare, care colaborau cu Poliția și SRI. Toți intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcați cu haine fistichii au fost bătuti, arestați, urcați în dubele Poliției și interogați la o unitate militară din Măgurele.

15 iunie

La orele prânzului minerii au fost urcați în autobuze și transportați la complexul expozițional Romexpo, unde șeful statului, președintele ales recent Ion Iliescu le-a mulțumit pentru acțiunea lor vitejească prin care au salvat democrația din România. Discursul său a fost întâmpinat cu urale. Imediat după aceasta au fost conduși la trenurile care îi așteptau în Gara de Nord, și transportați în Valea Jiului.

Sute de victime

Numărul victimelor este controversat. Oficial, conform evidenței de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniților este de 746 iar numărul morților este de șase: patru morți prin împușcare, un decedat în urma unui infarct și o persoană înjunghiată. Viorel Ene, președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”, a declarat că „Există documente, mărturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domnești și Străulești. Cu toate că am afirmat tot timpul că cifra reală a morților este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis până în prezent și nu a existat nicio poziție oficială împotrivă”.

 

Efectele Mineriadei din 1990

INTERN. Mineriada din iunie 1990 a reprezentat o perioadă de lipsă a libertății presei prin prezentarea unilaterală la unica televiziune din acea vreme(doar din punctul de vedere al puterii FSN ), împiedicarea prin amenințare a apariției ziarului România Liberă. Sediile partidelor de opoziție au fost devastate. Puterea FSN nu a reușit să genereze probe cu care vreuna din persoanele arestate să fie condamnată în justiție. Acționând ca o forță independentă de stat minerii s-au substituit forțelor de ordine și implicit au subminat statul, iar consecința a fost acțiunea împotriva statului în următoarele trei mineriade (împotriva guvernului Petre Roman în septembrie 1991 și a guvernului Radu Vasile în ianuarie 1999 și februarie 1999).

EXTERN. România a fost exclusă de la orice finanțare a organismelor internaționale și a fost întrerupt acordul de asistență cu FMI. Mii și mii de tineri au plecat din țară. Foarte lent, efectele acestea au fost îndepărtate iar încrederea Occidentului, care părea pierdută definitiv, a fost reclădită și România a devenit membru al NATO și al Uniunii Europene. Cu toate acestea, deși au trecut aproape 30 de ani de la evenimente, dosarul mineriadelor e departe de a fi finalizat, deși procurorul militar Dan Voinea, cel care se ocupă și de dosarul revoluției din 1989 a promis că până la 1 ianuarie 2007, data aderării României la UE va fi finalizat și va începe urmărirea penală a vinovaților.

Sursă: Wikipedia



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Publicat

De

Accident motocicletă

Un accident de circulație, în care au fost implicate o mașină și o motocicletă a avut loc în urmă cu puțin timp de strada Septimiul Albini din Cluj-Napoca. Motociclistul a fost rănit.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin la accident.

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Din primele date, în accident au fost implicate o motocicletă și un autoturism.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, motociclistul primește îngrijiri medicale de la echipajul SMURD, fiind vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani.

La o primă evaluare, acesta prezintă afecțiuni ușoare.

UPDATE

În cele din urmă, motociclistul a refuzat transportul la spital.

Accidentul s-a soldat cu pagube materiale.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

Publicat

gradina botanica (3)

Ultimul weekend din martie se anunță unul extrem de călduros la Cluj-Napoca. Recomandarea Cluj24: o plimbare prin Grădina Botanică, apoi o bere rece la o terasă iar seara un concert sau un spectacol.

Vineri, 29 martie, Opera Română vă invită de la ora 18.30 la spectacolul „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski.

În ciuda temerilor contemporanilor că predilecția pentru balet a compozitorului rus avea să îi afecteze considerabil reputația de simfonist, tocmai talentul simfonic a constituit principala resursă a compozitorului în promovarea genului, odată cu transformarea muzicii din simplu suport al parcursului coregrafic într-o componentă expresivă de mare importanță în transmiterea mesajului artistic.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

De la 19.00, la Euphoria Music Hall concertează „Rebel Yell”, Trupa a fost fondată în Cluj-Napoca în 2021 și este singura trupă de tribut Billy Idol din România.

De la ora 20.00, la Form Space concertează Paulina. Paulina este cea mai recentă senzație după ce a reînviat cu succes, într-un stil unic, sunetul românesc al anilor 2000.

Cu o bază de fani foarte solidă, Paulina a vândut concerte de lansare a albumului în timp record în București, a susținut la festivaluri precum Electric Castle și Summer Well, iar pe 22 martie își pregătește cel mai mare spectacol la Arenele Romane.

Paulina cântă în Form

Paulina a luat lecții de pian, canto și vioară, dar este tipul de artist ghidat de intuiție. Crescută printre casete, aproape de muzicieni populari și oameni creativi, ea provine dintr-o familie de muzicieni în care a învățat să iubească viața prin artă. Cea mai faimoasă melodie a ei este „Fetița ta de milioane”, care a spart stereotipurile și a devenit virală pe TikTok, Spotify și Youtube.

Noul ei album, „Te iubesc, te urăsc”, va fi lansat pe 22 martie la Arenele Romane din București și va fi urmat de un turneu național de promovare.

ATB, în Form Space

Când vineri se întâlnește cu sâmbătă, ATB dă start petrecerii la Form Space.

De mai bine de 20 de ani, Andre Tanneberger aka ATB a fost în fruntea topurilor internaționale de DJ (DJ MAG 2021: #35), iar melodiile sale au fost cântate de miliarde de ori pe tot globul. Artistul nominalizat la premiile BRIT este considerat un pionier și de acum o legendă a scenei internaționale de muzică electronică.

„Ghotic” în Hardward Pub

Sâmbătă, 30 martie, de la 19.00 la Hardward Pub vă așteaptă „Gothic”. Trupa este în plină campanie de lansare a albumului ”Underground” , un album la care se lucrează de peste 2 ani, înregistrat parțial la Consonance Studio – Timișoara și mixat la Haunting Studios (Grecia) de către Nikos Palivos, un foarte talentat producător elen, care și-a dedicat 7 luni mixajului noului album.

Noul disc al trupei vine încărcat de multe surprize, o evoluție de stil și versuri aproape exclusiv în limba romană, prima tentativă de acest gen a trupei de death metal melodic. Gothic este una dintre cele mai îndrăgite formații de metal din România, cu o carieră de peste 30 de ani, multi-premiată, cu o vastă experiență scenică și de turneu (inclusiv ca reprezentantă a României la Wacken Open Air), având peste 500 de concerte la activ, atât în Europa cât și în afara ei.

De la ora 20.00 la Flying Circus concertează „iarba Fiarelor”. La intersecția dintre experiențe colective, mitofolclor, ritmuri băștinașe și sunetele naturii, am găsit o oază de inspirație, de unde răsare iarba Fiarelor și aduce muzică neaoșă.

Trupa s-a lansat în 2018, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi. În paralel cu apariţiile live, a înregistrat primul album de studio – Desculţ, material care a fost lansat în iunie 2020.

La L’Autre cafe de la 20.00, actorul Ovidiu Niculescu vă invită să-i ascultați „Cântecele unui derbedeu”.

De la 20.00, în Form Space vor cânta cei de la E.M.I.L. „Melancoolic” este pe drum și în curând va redefini povestea lor.

„Direcția 5”, live în Euphoria Music Hall

De la 21.00 la Euphoria Music Hall concertează cei de la „Direcția 5”. De neratat pentru amatorii genului.

Duminică, 31 martie, de la 19.00, Teatrul Național vă așteaptă cu piesa „Audiția” de Alexander Galin.

Un comic amar și exploziv…

Suntem în anii ’90, într-un oraș rusesc de provincie, în care cenzura și rutina dezumanizantă a comunismului a fost brusc înlocuită cu golul și debusolarea produse de un capitalism dezrădăcinat, cu efect de tăvălug în viețile oamenilor de rând. Două fete și patru femei, rămase fără serviciu, se întâlnesc în holul înghețat al unui cinematograf unde așteaptă, febrile, să participe la Audiție.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Publicat

De

Bazinul Olimpic Grigorescu

Bazinul Olimpic din Grigorescu s-a deschis pentru public vineri, 29 martie, anunță RADP Cluj-Napooca.

Clienții care au abonamente achiziționate până la momentul închiderii bazinului, resepctiv 16 decembrie 2023, pot utiliza aceste abonamente până la epuizarea intrărilor neefectuate, dar maxim 2 luni.

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Potrivit reprezentanților RADP Cluj-Napoca, orarul de funcționare a bazinului rămâne neschimbat:

  • luni – vineri: în intervalul orar 06:00 – 21:45;
  • sâmbătă: în intervalul orar 07:00 – 16:45;
  • duminică: în intervalul orar 07:00 – 15:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

RESTRICȚII de circulație în Ungaria pentru camioane din cauza sărbătorilor Pascale Catolice

Publicat

În perioada sărbătorilor Pascale Catolice (28 martie – 1 aprilie) vor fi instituite restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj (peste 7,5 tone), anunță CNAIR.

În perioada 28 martie (joi), ora 22:00 – 29 martie (vineri), ora 22:00 și 30 martie (sâmbătă), ora 22 – 01 aprilie (luni), ora 22:00, circulaţia tuturor vehiculelor de transport marfă cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricționată.

RESTRICȚII de circulație în Ungaria pentru camioane din cauza sărbătorilor Pascale Catolice

Restricţiile nu se referă la mijloacele de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase, de animale vii, de produse alimentare perisabile ori celor supuse unui anumit regim de temperatură.

CNAIR recomandă conducătorilor auto ca la ridicarea restricţiilor să utilizeze toate punctele de trecere a frontierei existente la granița cu Ungaria, în vederea evitării blocajelor cauzate de afluxul mare de trafic.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax