Connect with us

ADMINISTRAȚIE

2,3 milioane de lei pentru exproprieri la Florești pentru rezolvarea ”Strâmtorii Terra”

Publicat


Drumul îngust care a primit denumirea de Strâmtoarea Terra va fi rezolvat în urma lărgirii străzilor din Florești. Consilierii locali au aprobat, joi, alocarea a 2,3 milioane de lei pentru exproprierea culoarului aferent.

Este vorba despre o suprafață de 17.000 mp aflată pe străzile Dumitru Mocanu, Șesul de Sus, Dumitru Tăuțan, Intreprinzătorilor și zona Terra.

Consilierii locali ai USR au adus în discuție prețul mic al exproprierilor aferente unor parcări, care nu ar trebui să fie la fel ca în cazul terenurilor.

Primarul Bogdan Pivariu a explicat că toate prețurile propuse se întocmesc conform unei grile notariale, care nu face excepții.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mesaj RO ALERT emis pentru zona de munte a Clujului. Vijelii și ploi torențiale

Publicat

De

mesaj RO ALERT pentru zona de munte a Clujului

A fost emis un mesaj RO ALERT de vreme rea pentru zona de munte a județului Cluj.

Este un mesaj de atenționare imediată și este valabil până la ora 17.00.

Mesaj RO ALERT emis pentru zona de munte a Clujului. Vijelii și ploi torențiale

Mesajul a fost transmis pentru comunele Călățele, Măguri-Răcătău, Mărișel, Râșca și Beliș.

Potrivit meteorologilor, vor fi averse torențiale care vor acumula 25-40 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Avertizarea este valabilă joi, 11 iulie, până la ora 17.00.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Boc: Primăria va CONSERVA o parte din zidul roman descoperit în Parcul Caragiale din Cluj-Napoca

Publicat

zid roman

Primăria va conserva o parte din zidul roman (construit aproximativ în anii 117-124) descoperit în Parcul Caragiale din Cluj-Napoca, spune primarul Emil Boc. Stadiul fizic al lucrărilor este de 70%.

zid roman

„Prin proiectul Parcului Caragiale se realizează:

● reamenajarea integrală a suprafeței Parcului I.L. Caragiale, cu identificarea și păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului.

zid roman

zid roman

zid roman

FOTO. Boc: Primăria va CONSERVA o parte din zidul roman descoperit în Parcul Caragiale din Cluj-Napoca

Totodată, se reamenajează canalul Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor 80 cu o dală de beton. Prin punerea în valoare a acestui curs de apă, al doilea ca importanță din oraș, acesta devine parte integrantă a parcului.

În consecință, se realizează amenajări și sistematizări pe verticală, pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, precum si amenajări peisagere specifice cursurilor de apă;

zid roman

zid roman

zid roman

● lucrări arheologice care vizează descoperirea traseului celei de a doua incinte medievale a orașului, ce traversează suprafața parcului. Prin documentarea arheologică a acestui areal se dorește evidențierea la suprafață a descoperirilor arheologice, pentru a crește atât atractivitatea turistică a parcului, cât și pentru a releva evoluția istorico-urbanistică a orașului;

Zidul roman al incintei orașului Napoca. Dată fiind însemnătatea istorico-urbanistică a acestei descoperiri arheologice, se impune conservarea și punerea în valoare a unei părți a zidului roman printr-o amenajare care să asigure vizibilitatea și accesibilitatea publicului larg. Costurile vor fi asigurate de către Primăria Cluj-Napoca;

zid roman

zid roman

zid roman

● regândirea în întregime a străzii Octavian Petrovici, prin reconfigurarea geometriei acesteia în plan, înlocuirea straturilor de uzură existente, a sistemului de iluminat public, pecum și dotarea acesteia cu mobilier urban nou, marcaj rutier și signalistică urbană nouă, plantări de aliniamente de arbori;

zid roman

zid roman

zid roman

Este avută în vedere redistribuirea zonelor funcționale ale străzii, în vederea obținerii unui spațiu public de calitate pentru oraș. Acolo unde condițiile de trafic permit, se propun reorganizări ale străzii, de tip shared-space, prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal (trotuar) și spațiul pe care este permisă (și) circulația automobilelor”, a scris edilul pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

Wizz Air introduce 4 rute externe noi de pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj din luna octombrie

Publicat

wizz air

Pasagerii români pot călători acum cu Wizz Air din Cluj-Napoca către Stuttgart și Lisabona, și vor avea la dispoziție zboruri către Viena și Lyon, din luna octombrie. 

Astfel, clujenii și cei din regiune se pot bucura de zboruri directe din Cluj-Napoca către Stuttgart în fiecare joi și duminică, iar către Lisabona în fiecare luni și vineri.

Pe lângă atracțiile interesante din Stuttgart, Lisabona, capitala vibrantă a Portugaliei, este renumită pentru turnul său istoric Belém, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care oferă vederi uimitoare asupra râului Tagus, și pentru mănăstirea Jerónimos, o capodoperă a arhitecturii manueline. Încântătorul cartier Alfama al orașului, cu străzile sale înguste și muzica tradițională Fado, împreună cu plimbările pitorești cu tramvaiul, oferă o incursiune în bogata moștenire culturală a Lisabonei.

Viena și Lyon

De asemenea, în această toamnă, vor fi programate alte două rute din Cluj-Napoca, completând opțiunile disponibile pasagerilor – cea către Viena din 1 octombrie, în zilele de marți, joi și sâmbătă, și cea către Lyon din 28 octombrie, în fiecare luni, miercuri și vineri.

Aceste rute vor oferi călătorilor români tarife reduse, pentru a face mai accesibilă vizitarea familiei și a prietenilor sau pentru a se putea bucura de city-breakuri și vacanțe de vară de neuitat. Aceste zboruri oferă confortul, serviciile de înaltă calitate și accesibilitatea pentru care Wizz Air este cunoscută, asigurându-se că toată lumea are ocazia să călătorească și să exploreze noi destinații.

Rețea extinsă

Valeria Bragarenco, Corporate Communications Manager la Wizz Air, a spus: „Wizz Air își menține angajamentul de a-și extinde rețeaua pentru a răspunde nevoilor pasagerilor săi. Astfel, suntem încântați să introducem noi rute din Cluj-Napoca către orașe diverse și vibrante din Europa.

Aceste noi zboruri nu numai că oferă cetățenilor români opțiuni de călătorie mai accesibile, ci deschid și oportunități incredibile de a explora bogăția culturală a orașelor Stuttgart și Lisabona”.

Cât costă biletele

Biletele Cluj- Stuttgart pe cursele de joi și duminică pornesc de la 24.99 euro/ 129  lei din 27 octombrie 2024, iar cele pentru Lisabona  din zilele de luni și vineri au prețuri de pornire de la 35.99 euro/ 189 lei începând cu 28 octombrie 2024.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Proiectele PNRR, în linie dreaptă. Boc: România nu are fonduri blocate, dar pericolul este pe masă

Publicat

De

Proiectele finanțate din PNRR și reformele aferente au decurs conform graficului, arată primarul Emil Boc, și România nu a avut până în prezent sume blocate. Pericolul rămâne însă „pe masă”, avertizează edilul.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat joi, la Napoca Live, că până acum, România nu a avut sume din PNRR blocate pentru nerespectarea reformelor promise, însă acest pericol „rămâne pe masă”. Amintim că alocarea fondurilor europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență depinde de realizare unor reforme de către Guvernul României.

„Sunt două pericole. Primul pericol îl reprezintă fondurile din PNRR până în 2026, iulie. Acestea sunt legate strict de modul în care țara face reformele la care s-a angajat.

Face reforme, primesc bani, nu primesc bani dacă nu face reformele. Aici este o dimensiune națională, și noi am comentat la Bruxelles că sancționează autoritățile locale și regionale dacă guvernul nu își face treaba. Dar acesta este specificul fondurilor din PNRR, Bruxellesul a făcut contract cu guvernul național, guvernul național s-a obligat la aceste reforme. Dacă nu le face, nu primește banii, sau primește doar în măsura în care face reforme. Ai îndeplinit jalonul, primești banii, nu ai îndeplinit, nu primești banii. Deocamdată, România nu are fonduri blocate, și sper să nu aibă niciodată. Pericolul este pe masă”, a explicat edilul clujean.

Primăria Cluj-Napoca are în desfășurare mai multe proiecte finanțate din PNRR, inclusiv cel al magistralei de metrou, realizarea de piste de biciclete pe Calea Turzii și Drumul Sf. Ion, achiziționarea de autobuze cu hidrogen sau realizarea pasajului rutier Bulevardul Muncii – strada Oașului.

„Marele pericol este ca politica de coeziune să slăbească foarte mult”

Primarul a mai explicat că un pericol mai mare se întrevede pentru exercițiul financiar care începe în 2027 și care ar putea diminua semnificativ fondurile alocate pentru politica de coeziune a Uniunii Europene.

„Al doilea pericol este post-2027, pentru că până în 2027 sunt aprobate fondurile, acum important este să le atragem și să le implementăm. Ce se întâmplă după 2027 se stabilește acum. Aici este marele pericol, ca politica de coeziune să slăbească foarte mult, să se ia banii din coeziune și să se dea pe alte proiecte. Sunt câteva mari priorități europene care vin pe nepusă masă”, a avertizat Emil Boc.

Nevoia unei apărări comune, tot mai accentuată

Din nevoia de a finanța alte priorități, cum ar fi apărarea, extinderea UE și tranziția verde, digitală, blocul comunitar ar putea decide scăderea alocărilor pentru politica de coeziune.

„În primul rând, nevoia unei apărări comune. Avem nevoie de bani pentru a face o apărare comună și pentru a nu ne baza doar pe ce se întâmplă la Washington din patru în patru ani, ci să fim în stare să ne apărăm și singuri cei 450 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene. Aceasta este o necesitate pe care nu o mai contestă nimeni, este pe masă.

Alte fonduri sunt necesare pentru tranziția verde, digitală. Dacă este adoptată, acum trebuie să vină o perioadă de implementare. Aceasta cu ce bani se va face și de unde?

În al treilea rând, se vorbește de procesul de lărgire a Uniunii Europene, care iar presupune resurse financiare suplimentare, până în 2030”, a mai explicat edilul.

„Ar însemna începutul sfârșitului Uniunii Europene”

„Doar dacă ne gândim la aceste trei priorități care până acum nu erau atât de acute ne întrebăm de unde le vom finanța, pentru că bugetul Uniunii Europene este format din contribuția de 1%din PIB care merge la bugetul Uniunii Europene. Mai departe o treime merge la politica de coeziune, o treime merge la agricultură și o treime merge la funcționarea Uniunii Europene și la alte instituții. Odată cu apariția acestor noi priorități, toată lumea se uită la banii de coeziune ca o sursă importantă de a lua banii necesari.

Aceasta ar fi cea mai mare greșeală pe care o poate face Europa, pentru că asta ar însemna începutul sfârșitului Uniunii Europene. Asta ar însemna că Europa se va rupe clar în două. Eu discut despre acest pericol la cel mai înalt nivel, să înțeleagă leadership-ul european în ce direcție vrea să ducă Europa”, a avertizat Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax