Connect with us

EVENIMENT

VIDEO&FOTO/ O vârstnică a așteptat o oră pentru vaccin la Cluj. Prima zi de vaccinare pentru cei de peste 65 de ani

Publicat


Luni dimineață la ora 8 a început în 12 centre din județul Cluj vaccinarea anti-COVID persoanelor de peste 65 de ani, a celor cu boli cronice și a angajaților din instituții esențiale, dar prima zi a scos la iveală lacune în organizare. Aceasta în condițiile în care primii vârstnici au așteptat aproape o oră pentru a le fi administrată doza de vaccin.  

Maria Gherman va împlini în aprilie 65 de ani. Fiica sa a programat-o pentru vaccin pentru luni la ora 8, la centrul de vaccinare amenajat în sala de sport de la Școala ”Ion Creangă” pentru categoria ”bolnavi cronici”. Cu 10 minute înainte de ora 8, femeia s-a prezentat la școală, dar a avut surpriza neplăcută de a aștepta aproape o oră până să îi vină rândul să fie vaccinată, o mare parte din timp afară în ger.

La ora 8, personalul centrului de vaccinare – medici, asistente, încă făcea ședințe, iar registratorul care trebuie să introducă datele celor care se vaccinau în sistem și-a făcut apariția abia la 8,30, cu tableta descărcată.

După aproape 20 de minute de telefoane peste telefoane, de discuții despre parole și probleme tehnice, în care parcă nu știa stânga ce face dreapta, Maria Gherman a fost chemată în centru și a fost vaccinată.

Centrul de vaccinare de la Școala ”Ion Creangă” a fost prezentat, vineri,  de primarul Emil Boc și prefectul Mircea Abrudean, acesta având 4 cabinete de vaccinare. Surprinzător, luni, funcționa doar unul singur…

Vaccinarea, importantă

Maria Gherman a declarat după ce i s-a administrat vaccinul că nu a simțit nicio durere, fiind doar o simplă împunsătură de ac.

”M-am vaccinat pentru sănătatea mea, nu am avut emoții pentru că mi-am mai făcut alte vaccinuri. Am încredere în vaccin. E important să ne vaccinăm pentru sănătate și să scăpăm de statul în casă. Ne-am săturat deja”, a spus aceasta.

În ceea ce privește faptul că fost nevoită să aștepte aproape o oră, Maria Gherman a spus că a avut răbdare și timp deoarece este pensionară.

”Vreau să scăpăm odată de acest virus”

Alina, a doua vaccinată, lucrează într-una dintre instituțiile esențiale, și a fost trimisă de angajator să se vaccineze.

”A fost ok, un vaccin normal. Nu m-a durut deloc. Am optat să mă vaccinez pentru a fi în siguranță.  Vaccinarea este importantă pentru că eu vreau să scăpăm odată de acest virus, să putem să avem, din nou, libertate să ieșim, să meargă copiii la școală, să îmi știu părinții în siguranță, să ne reluăm viața normală.

Am așteptat puțin, dar e de înțeles fiind prima zi. Sper să meargă mai bine de acum”, a spus aceasta.

Pavel are 69 de ani și a ales să se vaccineze pentru siguranță și pentru sănătate, având încredere în vaccin.

”Am stat mult afară, organizarea este la început, sper să fie mai bine. Vaccinarea este importantă pentru a nu ne infecta pe noi dar și pentru a nu-i infecta și pe alții, să scăpăm de aceste necazuri. Virusul este foarte periculos”, a spus și vârstnicul.

Un tânăr care s-a vaccinat luni a declarat la rândul său că nu a avut probleme cu vaccinul, ci cu organizarea acțiunii în condițiile în care s-a programat pentru duminică, dar centrul de vaccinare era închis.

60 de vaccinări pe zi

Șeful centrului de vaccinare, medicul Laura Deneș, a explicat că problemele de organizare au fost cauzate de aplicația Registrul Electronic Național pentru Vaccinări (RENV) care furnizează date cu intermitențe către aplicația de programare la vaccinare.

”Se vaccinează 6 persoane pe oră, avem luni programate 60 de persoane, programările pe săptămâna aceasta sunt făcute. Platforma RENV nu a funcționat de la început, a avut pauze, căderi, dar introducem datele manual”, a spus Deneș.

La centrul de vaccinare de la Școala ”Ion Creangă” au fost aduse luni 150 de doze de vaccin.

Amenajarea sălii de sport a costat peste 87.000 de lei, costurile fiind suportate de Primăria Cluj-Napoca.

Subprefectul Irina Munteanu susține că vaccinarea a început cu unele dificultăți tehnice, dar procesul este unul complex care presupune implicare din partea multor persoane.

”Dacă au existat unele sincope, unele aspecte de reglat din punct de vedere tehnic, acestea se reglează”, a spus Munteanu.


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

CLUJ. Ultima raportare. Numărul cazurilor de COVID-19 în judeţ

Publicat

În judeţul Cluj au fost înregistrate 189 de cazuri de îmbolnăvire de COVID-19 în ultima zi raportată până acum.

Situaţia oficială completă:

Buletin de presă, 07.03.2021

✅ SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi, polițiști locali, ISU și SAJ) – 716;

🔴 Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 1.712;

🔴 Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse –112;

🔴 Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 260/ 43.250 lei;

🔴 Persoane verificate – 996 din care: în izolare – 631 în carantină – 226 și în trafic zi/noapte – 139;

🔴 Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

➡️ Rata incidenţei pe judeţul Cluj : 3,54;

➡️ În ultimele 24 de ore, 189 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

➡️ Total număr de teste 749 din care 344 diagnostic grupe de risc, 194 teste efectuate la cerere și 211 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 399.289 de teste, la nivelul județului Cluj;

➡️ 69 persoane internate în ATI;

➡️ Total vindecați și externați 2049 din care 1.601 din județul Cluj;

➡️ Total decedați 541 din care 370 din județul Cluj.

🔴 În acest moment sunt internați 676 de pacienți, din care 628 din județul Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul se apropie de 100.000 de VACCINAŢI anti-COVID. Numărul REACŢIILOR adverse

Publicat

Judeţul Cluj se apropie de cifra de 100.000 de persoane vaccinate anti-COVID-19. De la începutul vaccinări, au existat în judeţ 275 de reacţii adverse.

Situaţia detaliată în imaginea alăturată:

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiul din Băișoara, stins de pompieri și voluntari după 3 ore. Suprafața afectată, peste 13 hectare

Publicat

De

Incendiul de vegetație uscată care a izbucnit sâmbătă seara într-o pădure din Băișoara a fost stins de pompierii de la ISU Cluj și voluntarii CERT Rescue după 3 ore.

Purătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș, a declarat duminică pentru Cluj24 că au fost două focare de incendiu situate unul lângă altul.

”Incendiul a fost stins după 3 ore, suprafața afectată fiind de peste 13 hectare. În cel de-al doilea focar a fost un strat de ace și conuri uscate de brad care s-au aprins”. a spus Biriș.

ISU Cluj a intervenit cu 2 echipaje, pompierii find ajutați și de voluntari de la CERT Rescue.

Citește mai departe

Clujeni de 5 stele

FEMEI celebre. PRIMA româncă doctor în chimie. SINGURUL rector femeie al UBB Cluj. Distinsă în Europa. Raluca Ripan

Publicat

Într-o vreme în care femeile aveau încă prea puţine drepturi, o clujeancă prin adopţie, Raluca Ripan, s-a ridicat deasupra multor bărbaţi. A fost prima femeie din România care a obţinut doctoratul în chimie. Şi este încă singura femeie care a fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai. Iar meritele sale au fost recunoscute în toată lumea.

Chimie cu Clujul

Raluca Ripan a fost moldoveancă la origine. Dar s-a consacrat la Cluj. Cu care a avut -şi la propriu, şi la figurat- o chimie specială. Şi a Clujului a rămas pe vecie, fiind înmormântată în Cimitirul Hajongard.

“A fost prima femeie din România care a obţinut titlul de doctor în ştiinţe chimice, la Cluj, în 1922. Ea a venit de la Iaşi, ca şef de lucrări, la Cluj. După Al doilea război mondial a reuşit să devină membru al Academiei Române, mare lucru, în 1948. Este fondatoare a Institutului de chimie din Cluj în 1951. Şi să nu uităm că a fost rectorul Universităţii Victor Babeş, în 1951-1956, singura femeie rector din istoria universităţii clujene.

A stat în Cluj pe fosta stradă Bacău, actualmente Rubin Patiţia, vizavi de Spitalul de ortopedie. Acolo a stat, o viluţă, are şi o plachetă. Este înmormântată în Cimitrirul Hajongard. Face parte din pleiada de academicieni înmormântaţi în Hajongard”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

A obţinut urnaniu din minereuri

Raluca Ripan (27 iunie 1894, Iaşi, 5 decembrie 1972, Cluj), chimistă, membru titular al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Națională (1952-1957).

Printre alţii, la Cluj i-a fost profesor şi Emil Racoviţă.

Odată cu înființarea Filialei din Cluj a Academiei, în august 1949 s-a organizat un colectiv de cercetare, format din cadre didactice de la ambele Universități “V. Babeș” și “J. Bolyai”, condus de academicianul Raluca Ripan. A avut şi meritul înființării Institutului de chimie din Cluj (1951, pe trei secții : chimia anorganică, chimia organică, chimia fizică), în laboratoarele căruia s-au întreprins cercetări științifice privind “proprietățile combinațiilor complexe ale metalelor rare”; “înnobilarea caolinului de Aghireș” ; “urmărirea fluxului tehnologic în industria auriferă” ; “recuperarea aurului de pe deșeuri de sticlă” ; “determinarea și dozarea aurului, seleniului și telurului din minereuri, din compuși complecși” ; “concentrarea minereului de fier de la Căpuș”.

Printre altele, în 1967, “Oficiul de stat pentru invenții” a acordat certificatul de autor academicienei Raluca Ripan și chimiștilor Ignat Eger și Nicolae Bojan, din Cluj, pentru invenția “Procedeu de obținere a uraniului din minereuri”. Un alt certificat de autor este acordat academicienei Raluca Ripan și chimistului Nicolae Pascu pentru invenția “Procedeu de mărire a flotabilității minereurilor”. În 1968, în colaborare cu chimiștii Ioan Todoruț și Alexandru Botar pentru invenția “Metoda de separare a aurului de minereurile aurifere”. Iar în 1970 alături de chimistul Gheorghe Pop din Cluj a primit certificat de inventator pentru invenția “Preparat de aur lichid, strălucitor, pentru decorarea sticlei de menaj și procedeu pentru obținerea acestuia”.

Distinsă de Franţa, Germania şi Polonia

Ca urmare a recunoașterii meritelor sale, a fost aleasă “Membru de onoare a Societății de chimie industrială” din Franța, precum și “membru al societății Germane de Chimie”. Un eveniment de mare însemnătate, atât pentru Raluca Ripan cât și pentru știința chimică din România, l-a constituit decernarea titlului de “doctor honoris causa” din partea Universității “Nikolaus Kopernicus” din Torun, Polonia.

(MaAv)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate