ACTUALITATE
Un clujean a găsit soluția contra infectării cu coronavirus. Pantofi de distanțare socială
Grigore Lup are 55 de ani și este unul dintre cei mai cunoscuți pantofari. Acesta a creat „pantofii de distanțare socială” în contextul pandemiei.
Aceștia au mărimea 75, pentru a putea păstra distanța minimă de un metru și jumătate. Surpriza a fost că în momentul publicării acestora în social media a avut și cumpărători.
„Văzând acum că sunt persoane care nu respectă distanțarea socială, mi-a venit ideea să pun niște fotografii pe facebook cu pantofii aștia uriași. Am fost surprins să văd că mi-au răspuns mai mulți clienți. Acum, nu cred ca au comandat ca să-i poarte, zic, ci mai mult ca amintire. Vă dați seama că pantofii ăștia sunt mărimea 75! Dacă stau două persoane una în fața celeilalte, iată cum e deja un metru jumătate între ei, adică exact distanța care trebuie respectată în aceste vremuri.
Mă gândesc chiar că autoritățile pot să-i trimită la mine, să ia pantofi din ăștia, în loc de amendă și să-i oblige ca timp de o lună să umble încălțați cu ei. Am și de primăvară-vară, dar și de toamnă-iarnă, așa, la 500 de lei perechea, pentru că intră material mult în ei, cam un metru pătrat de piele. E mult de lucru cu asemenea pantofi, desigur. Față de o pereche normală, a trebuit să folosesc două calapoade practic. E destul de greu de lucrat așa ceva, mi-a luat două zile să fac o pereche.
Dincolo de glumă, clar nu e o încălțăminte pe care s-o porți pe stradă, deși s-ar putea, la o adică. Eu făceam într-una pantofi pentru teatrele și operele din țară, colaboram foarte bine cu toate, și acum ar fi foarte buni pe scenă, pentru tot felul de spectacole. Dar acum, astea sunt făcute pentru două persoane din București, pentru colecție, mă gândesc. Astăzi le și trimit la destinație”, a declarat Grigore Lup pentru Transilvania Reporter.
Pantofarul în vremea COVID-19
Acesta mărturisește că a pierdut 75.000 de lei în ultimele două luni, dar angajații săi și-au primit mereu salariul aproape întreg, chiar dacă a trebuit să scoată bani din buzunar.
„Am închis atelierul pe 1 aprilie. E o perioadă destul de dificilă. M-am descurcat cumva cu banii pentru că am fost un om chibzuit. N-am lucrat de atunci nimic, am vândut doar ce aveam pe stoc. Vă dați seama, în momentul în care s-au oprit nunțile, botezurile, de când s-au închis teatrele și operele, am rămas în aer. Sunt optimist însă și sper că va fi bine după ce lucrurile revin la normal. Paguba pe care am suferit-o nu mi-o voi recupera însă niciodată.
Și paguba nu e mică. Gândiți-vă că în mod normal aici se fac cam 300 de perechi de pantofi lunar. Înmulțiți cu o medie de 250 de lei perechea, apoi cu doi pentru astea două luni, și o să vedeți că iese o sumă frumușică. Și aici, vorbim de o firmă cu doar 10 oameni, darămite pentru altele cu sute de angajați… Am pierdut foarte mulți bani toți și sperăm ca situația să se schimbe, pentru că altfel punem lacătul de tot pe uși. Salariile le-am dat cumva până acum de la mine din buzunar, dar dacă nu ne lasă să deschidem cât mai curând, va fi bai mare”, spune pantofarul.
Meseria de pantofar va dispărea
Faima acestui om a depășit de mult zona Clujului, fiind cunoscut la nivel european. Pe lângă dezastrul produs de noul virus, acesta afirmă că meseria lui este pe cale de dispariție.
„Lucrez ca pantofar de la 16 ani, iată că sunt 39 de ani deja de atunci. Meseria asta e pe cale de dispariție, ca și multe altele, iar autoritățile ar trebui să facă ceva ca aceste meșteșuguri să meargă mai departe. Uitați, m-au sunat acum de la Teatrul Țăndărică din București, au nevoie de niște pantofi speciali cu bombeul mare pentru clovni, și așa e aproape zilnic, dar dacă meseria asta nu va fi continuată, vom ajunge într-un punct mort. Și ar fi tare păcat”, a mai spus meșterul clujean.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Transport agabaritic pe drumurile din Cluj, între 26 ianuarie și 2 februarie. VEZI traseul
Un transport agabaritic fără încărcătură va avea loc în perioada 26 ianuarie – 2 februarie 2025, pe ruta Vama Nădlac II – Zimbor, traversând mai multe autostrăzi și drumuri naționale din România, inclusiv din județul Cluj.
În perioada 26.01.2025 – 02.02.2025 se va desfășura un transport cu depășiri pe traseul Nădlac II PTF – A1 – A11 – DN7 – Ilia – A1 – A10 – Turda – A3 – Gilău – A3 – Nădășelu – DN1F – Zimbor, anunță Directia Regională de Drumuri și Poduri Cluj.
Vehicul fără încărcătură
Vehiculul este fără încărcătură. Lățimea maximă a vehiculului este 3,8 m, masa totală 122 tone, lungime 36 m, înălțime 4,40 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic. Menționăm că în conformitate cu OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.
„Etapele de desfășurare ale transportului sunt stabilite de poliția rutieră. Vehiculul va fi însoțit de autovehicule de însoțire autorizate și de echipaje ale poliției rutiere. Transportul nu se va desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu”, a tranmis DRDP Cluj.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/.
Furtul comorilor din tezaurul dacic expuse la Muzeul de Stat din Olanda este un atac direct la adresa istoriei și identității noastre naționale, transmite Alianța pentru Unirea Românilor.
Pierderea unor artefacte inestimabile, cum este faimosul coif de la Coțofenești, demonstrează nu doar vulnerabilitatea patrimoniului nostru cultural, ci și lipsa de interes a autorităților române în protejarea acestuia.
„MAE a reacționat lamentabil”
Ministerul Afacerilor Externe, sub conducerea lui Emil Hurezeanu, a reacționat lamentabil, fără vreo asumare clară și fără nicio strategie reală pentru recuperarea obiectelor furate. În acest context, solicităm demisia de urgență a ambasadorului României la Haga și a întregii conduceri MAE pentru eșecul lor total în gestionarea acestei crize.
În timp ce Olanda critică România pentru lipsa siguranței la granițe – motivul pentru care am și fost ținuți la marginea Schengen-ului ani la rând – , vedem acum cum o țară considerată un așa-zis exemplu de securitate nu a fost capabilă să asigure protecția unor exponate de o valoare inestimabilă. Dacă nici măcar un muzeu prestigios din vestul Europei nu poate asigura securitatea comorilor noastre, atunci cine ar trebui să o facă?
„Ar trebui să fie un semnal de alarmă”
Această situație ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autoritățile noastre, care ani la rând au ignorat investițiile în cultură și patrimoniu. Muzeul Național de Istorie din București stă de peste 20 ani închis pentru reparații interminabile, în timp ce relicve de o importanță crucială pentru poporul nostru sunt plimbate prin lume, fără măsuri adecvate de protecție.
Nu este prima oară când România își pierde patrimoniul din cauza incompetenței clasei politice. Moștenirea Gojdu a fost cedată pe tavă Ungariei, iar autoritățile noastre au stat neputincioase, incapabile să apere testamentul marelui filantrop român. Acum, ne confruntăm cu o nouă lovitură asupra identității naționale, iar politicienii din fruntea țării sunt mai preocupați de propriile interese decât de protejarea valorilor istorice ale României.
„AUR va continua să lupte pentru patrimoniul cultural al României”
Este timpul ca guvernanții să se trezească din somnul cel de moarte și să înceapă să lucreze pentru protejarea istoriei noastre, nu doar pentru a servi interesele străine. AUR va continua să lupte pentru ca patrimoniul cultural al României să fie protejat și respectat așa cum se cuvine, iar această rușine internațională să nu se mai repete niciodată.
Cultura și istoria noastră trebuie apărate cu fermitate, iar cei responsabili pentru această pierdere trebuie să răspundă! România are nevoie de conducători patrioți, nu de slugi care se ascund în momente critice!
Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăsesc:
- tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare
- coiful de la Coțofenești
- diadema de la Bunești-Averești
- piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești
- brățările dacice din Sarmizegetusa Regia
- tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj.
Un videoclip surprins în fața Teatrului Național din Cluj-Napoca a stârnit valuri de curiozitate și controverse printre clujeni. Imaginile surprind o persoană care stropește gazonul cu un lichid de culoare verde intens.
În imaginile surprinse vineri, 24 ianuarie, se vede cum o persoană stropește gazonul cu un lichid verde intens. Deși mulți au crezut inițial că iarba este „vopsită” pentru a-i conferi un aspect proaspăt, nu este ceea ce pare.
Îngrijorări și confuzie
Evenimentul a atras rapid reacții pe internet. O sesizare a fost depusă și pe aplicația MyCluj: „Spațiul verde din fața Teatrului Național e vopsit cu verde. Se murdăresc câinii, copiii. E periculos,” se arată în reclamație.
Jurnaliștii Cluj24 au făcut verificări privind situația semnalată de internauți, descoperind că procedura este de fapt, una de însămânțare lichidă, o tehnică utilizată pentru regenerarea spațiilor verzi. Aceeași metodă a fost folosită și pentru însămânțarea malurilor Someșului, recent revitalizate.
Ce este însămânțarea lichidă?
Însămânțarea lichidă este un proces prin care semințele de iarbă sunt amestecate cu apă, îngrășăminte și un colorant temporar, care permite aplicarea uniformă și ajută la identificarea zonelor tratate. Această metodă este frecvent utilizată în amenajările peisagistice moderne, fiind eficientă pentru refacerea rapidă a gazonului.
O sobă a explodat, sâmbătă seară, într-o locuință de pe strada Aron Densușianu din Cluj-Napoca. Nu au fost persoane rănite, însă, din nefericire, o pisică nu a putut fi salvată de pompieri.
O explozie la o sobă de teracotă, urmată de un incendiu, a avut loc într-o locuință de pe strada Aron Densușianu din Cluj-Napoca. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, evenimentul s-a petrecut într-o cameră și nu au fost persoane rănite.
O pisică nu a putut fi salvată din incendiu
Pompierii au lichidat rapid incendiului, împiedicând extinderea flăcărilor. Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, o pisică aflată în încăpere nu a putut fi salvată.
„Explozia s-a produs într-o cameră, fiind urmată de incendiu. Din fericire, nu e o situație de amploare și nu sunt victime. Incendiul a fost stins rapid. Din păcate, o pisică nu a putut fi salvată”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.