Connect with us

ACTUALITATE

Un clujean a găsit soluția contra infectării cu coronavirus. Pantofi de distanțare socială

Publicat


Grigore Lup are 55 de ani și este unul dintre cei mai cunoscuți pantofari. Acesta a creat „pantofii de distanțare socială” în contextul pandemiei.

Aceștia au mărimea 75, pentru a putea păstra distanța minimă de un metru și jumătate. Surpriza a fost că în momentul publicării acestora în social media a avut și cumpărători.

„Văzând acum că sunt persoane care nu respectă distanțarea socială, mi-a venit ideea să pun niște fotografii pe facebook cu pantofii aștia uriași. Am fost surprins să văd că mi-au răspuns mai mulți clienți. Acum, nu cred ca au comandat ca să-i poarte, zic, ci mai mult ca amintire. Vă dați seama că pantofii ăștia sunt mărimea 75! Dacă stau două persoane una în fața celeilalte, iată cum e deja un metru jumătate între ei, adică exact distanța care trebuie respectată în aceste vremuri.

Mă gândesc chiar că autoritățile pot să-i trimită la mine, să ia pantofi din ăștia, în loc de amendă și să-i oblige ca timp de o lună să umble încălțați cu ei. Am și de primăvară-vară, dar și de toamnă-iarnă, așa, la 500 de lei perechea, pentru că intră material mult în ei, cam un metru pătrat de piele. E mult de lucru cu asemenea pantofi, desigur. Față de o pereche normală, a trebuit să folosesc două calapoade practic. E destul de greu de lucrat așa ceva, mi-a luat două zile să fac o pereche.

Dincolo de glumă, clar nu e o încălțăminte pe care s-o porți pe stradă, deși s-ar putea, la o adică. Eu făceam într-una pantofi pentru teatrele și operele din țară, colaboram foarte bine cu toate, și acum ar fi foarte buni pe scenă, pentru tot felul de spectacole. Dar acum, astea sunt făcute pentru două persoane din București, pentru colecție, mă gândesc. Astăzi le și trimit la destinație”, a declarat Grigore Lup pentru Transilvania Reporter.

Pantofarul în vremea COVID-19

Acesta mărturisește că a pierdut 75.000 de lei în ultimele două luni, dar angajații săi și-au primit mereu salariul aproape întreg, chiar dacă a trebuit să scoată bani din buzunar.

„Am închis atelierul pe 1 aprilie. E o perioadă destul de dificilă. M-am descurcat cumva cu banii pentru că am fost un om chibzuit. N-am lucrat de atunci nimic, am vândut doar ce aveam pe stoc. Vă dați seama, în momentul în care s-au oprit nunțile, botezurile, de când s-au închis teatrele și operele, am rămas în aer. Sunt optimist însă și sper că va fi bine după ce lucrurile revin la normal. Paguba pe care am suferit-o nu mi-o voi recupera însă niciodată.

Și paguba nu e mică. Gândiți-vă că în mod normal aici se fac cam 300 de perechi de pantofi lunar. Înmulțiți cu o medie de 250 de lei perechea, apoi cu doi pentru astea două luni, și o să vedeți că iese o sumă frumușică. Și aici, vorbim de o firmă cu doar 10 oameni, darămite pentru altele cu sute de angajați… Am pierdut foarte mulți bani toți și sperăm ca situația să se schimbe, pentru că altfel punem lacătul de tot pe uși. Salariile le-am dat cumva până acum de la mine din buzunar, dar dacă nu ne lasă să deschidem cât mai curând, va fi bai mare”, spune pantofarul.

Meseria de pantofar va dispărea

Faima acestui om a depășit de mult zona Clujului, fiind cunoscut la nivel european. Pe lângă dezastrul produs de noul virus, acesta afirmă că meseria lui este pe cale de dispariție.

„Lucrez ca pantofar de la 16 ani, iată că sunt 39 de ani deja de atunci. Meseria asta e pe cale de dispariție, ca și multe altele, iar autoritățile ar trebui să facă ceva ca aceste meșteșuguri să meargă mai departe. Uitați, m-au sunat acum de la Teatrul Țăndărică din București, au nevoie de niște pantofi speciali cu bombeul mare pentru clovni, și așa e aproape zilnic, dar dacă meseria asta nu va fi continuată, vom ajunge într-un punct mort. Și ar fi tare păcat”, a mai spus meșterul clujean.

Karla Fanea

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Calendarul zilei, altfel: 30 octombrie (pamflet)

Publicat

În 1938 s-a difuzat radiofonic în New Jersey Războiul lumilor, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de către Orson Welles. Aceasta a stârnit panică în rândurile a mii de oameni care chiar au crezut că S.U.A. au fost invadate de marțieni. La noi, singura știre care ar mai putea stârni panică ar fi că Nicolae Guță și-a pierdut vocea…

În 1961, URSS lansează în arhipelagul Novaia Zemlia bomba cu hidrogen denumită Bomba țarului. Impropriu spus ”lansează”, mai corect ar fi ”scapă”, în timp ce soldatul care o păzea a deschis trapa ca să fumeze…

În 1971 are loc accidentul ecologic de la Certej, soldat cu 89 de morți și peste 70 de răniți. Prunii au fost atacați de o ciupercă ceea ce a dus la scăderea producției de prune, de unde bătaia pe ce-a mai rămas…

În 1973, la Istanbul, președintele turc Fahri Korutürk inaugurează Podul Bosfor, al patrulea pod suspendat din lume ca lungime la momentul acela. Și noi ne putem lăuda c-am avut cel mai suspendat pod, ca durată de timp: cel de la Agigea, la care încă se lucrează…

În 1990, Canalul Mânecii, ce leagă Marea Britanie de Europa, a fost deschis traficului. Fusese închis că se tot găsea câte un deștept ca să-l treacă înot…

Marius Aciu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Asociația Școlilor Particulare cere în instanță anularea Hotărârii CJSU Cluj de închidere a tuturor unităților de învățământ din Cluj-Napoca

Publicat

De

Asociația Școlilor Particulare (ASP) inițiază un demers juridic prin care solicită autorităților de la nivel central și local să reconsidere decizia de a suspenda cursurile școlare în toate unitățile de învățământ de stat și particulare de pe raza unităților administrativ teritoriale unde a fost depășită incidența de infectare cu COVID-19 peste 3 cazuri la mia de locuitori.

Membrii ASP au decis în ultima adunare generală la care au participat reprezentanții a peste 250 unități școlare particulare din toată țara să solicite în instanță anularea prevederilor hotărârilor emise de comitetele județene/municipale pentru situații de urgență prin care se suspendă cursurile în unitățile de învățământ.

”Plângerea prealabilă o să fie depusă vineri, 30 octombrie 2020, în municipiul Cluj-Napoca și în municipiul Brașov urmând ca la începutul săptămânii viitoare să fie depusă în toate județele și localitățile în care comitetele pentru situații de urgență au hotărât suspendarea cursurilor față în față din unitățile de învățământ de stat și particulare”, au arătat cei de la ASP.

Extras din Plângerile prealabile depuse în instanță

  1. Hotărârile comitetelor pentru situații de urgență sunt nelegale, lipsite de necesitate şi de proporţionalitate, discriminatorii şi nemotivate.
  2. Având în vedere faptul că hotărârile restrâng dreptul la educație garantat de Constituție și de legislația internațională, acest drept nu poate fi restrâs decât cu respectarea prevederilor constituționale: să fie prevăzută de o lege (a), să fie necesară într-o societate democratică (b), să fie proporţională cu scopul vizat (c) şi să nu fie aplicată în mod discriminatoriu (d). Niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită.
  3. Măsura închiderii tuturor unităţilor de învăţământ nu este prevăzută de lege. Prevederile constituţionale ale art. 53 sunt univoce: exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege. Hotărârile de guvern şi nici ordinele de ministru nu pot fi considerate legi în sensul art. 53 care să permită restrângerea drepturilor fundamentale.

Închiderea școlilor nu este necesară

Art. 38 (1) Legea nr. 55/2020 (singura lege organică invocată ca temei al hotărârii) prevede următoarele – Pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea consiliului de administraţie a unităţii de învăţământ preuniversitar

  1. Suspendarea cursurilor care implică prezenţa fizică a copiilor poate fi luată doar în mod individual în raport de fiecare unitate de învăţământ la solicitarea formulată de consiliul de administraţie şi în condiţiile în care sunt îndeplinite condiţiile de îmbolnăvire în cazul efectivului uneia sau mai multor grupe sau clase.
  2. Măsura închiderii unităților de învățământ nu este necesară într-o societate democratic pentru protejarea sănătăţii publice

Măsura este nefundamentată

  1. S-a dispus luarea celei mai drastice măsuri posibile fără ca aceasta să fie fundamentată prin raportare la existenţa transmiterii comunitare şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, dar şi a altor criterii de risc, astfel cum impune Ordinul comun. În schimb s-a folosit strict criteriul tehnic, reprezentat de rata incidenţei cumulate cu îmbolnăviri Covid-19, a cărui îndeplinire nu presupune luarea obligatorie a măsurii trecerii tuturor unităţilor de învăţământ în scenariul de funcţionare 3.
  2. De altfel Organizația Mondială a Sănătății a constatat într-un Ghid din 14 septembrie 2020 că: Din perspectiva sănătății publice, decizia de a închide sau redeschide școlile ar trebui să fie ghidată de o abordare bazată pe riscuri, luând în considerare epidemiologia COVID19 la nivel local, capacitatea instituțiilor de învățământ de a-și adapta sistemul pentru a funcționa în condiții de siguranță; impactul închiderii școlilor asupra pierderilor educaționale, echității, sănătății generale și bunăstării copiilor; și gama de alte măsuri de sănătate publică implementate în afara școlii. Deciziile privind închiderea totală sau parțială sau redeschiderea ar trebui luate la un nivel administrativ local, pe baza nivelului local de transmitere a SARS-CoV-2 și a evaluării riscurilor locale, precum și în ce măsură redeschiderea setărilor educaționale ar putea crește transmiterea în comunitatea. Închiderea facilităților educaționale ar trebui luată în considerare numai atunci când nu există alte alternative.

Impact negativ asupra sănătății elevilor

Pe baza celor mai bune date disponibile, COVID-19 pare să aibă o povară direct limitată asupra sănătății copiilor, reprezentând aproximativ 8,5% din cazurile raportate la nivel global și foarte puține decese. În schimb, închiderea școlilor are un impact negativ clar asupra sănătății copiilor, educației și dezvoltării, venitului familiei și economiei generale.

Guvernele naționale și locale ar trebui să ia în considerare prioritizarea continuității educației prin investiții în măsuri cuprinzătoare, multistratificate (a se vedea tabelul 2) pentru a preveni introducerea și răspândirea în continuare a SARS-CoV-2 în medii educaționale, limitând totodată transmiterea în comunitatea mai largă.

  1. Emitentul actelor este cel care ar fi trebuit să justifice oportunitatea şi legalitatea acestei măsuri precum şi, să menționeze criteriile ce stau la baza examenului de proporționalitate în ingerința dreptului la educație al copiilor.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea azi, 30 octombrie, la Cluj  

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de toamnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la 9 grade Celsius, iar cerul va fi predominant noros pe tot parcursul zilei.

Șansele de precipitații și cantitatea vor fi mari pe timpul nopții, în jurul a 80%, dar pe parcursul zilei nu va ploua deloc. Vântul va sufla în medie cu 10km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 38 km/h.

Minima este 7 grade Celsius la ora 06:00, iar numărul de ore cu soare este 6.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO ”Parcarea secolului”. Pe strada Țibleșului din Cluj-Napoca

Publicat

De

O parcare cel puțin ciudată a fost surprinsă joi seara pe strada Țibleșului din Cluj-Napoca.

Clujeanul care a postat fotografia a anunțat că ar fi fost vorba despre un accident.

Dintr-o altă fotografie se vede cum intervine o mașină de ridicări de la RADP pentru a îndepăta mașina buclucașă.

Sursa foto: Info trafic jud Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate