Connect with us

ACTUALITATE

Scad cazurile de COVID-19 la Cluj: 16 infectări în ultimele 24 de ore

Publicat


Numărul cazurilor noi de COVID-19 din județul Cluj au scăzut față de ultimele zile. În ultimele 24 de ore au fost raportați 17 clujeni infectați cu virusul ucigaș.

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

  • Efective angrenate (polițiști, jandarmi, polițiști locali, ISU și SAJ) – 466;
  • Persoane verificate cu privire la respectarea măsurii și interdicțiilor impuse – 178;
  • Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse – 140.

Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

  • În ultimele 24 de ore, 16 persoane au fost confirmate Covid-19 în județul Cluj;
  • 17 persoane internate în ATI, din care 13 din județ;
  • Total vindecați și externați 675, din care 531 din județul Cluj;
  • Total decedați 38, din care 23 din județul Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Tânăra electrocutată în Gara Cluj-Napoca, în stare GRAVĂ, cu arsuri. Dusă cu un avion SMURD la Timișoara

Publicat

avion smurd

Tânăra de 20 de ani, electrocutată sâmbătă dimineață după ce s-a urcat împreună cu prietenul ei pe un tren din Gara Cluj-Napoca, a suferit arsuri și a fost transportată cu un avion SMURD de la Cluj-Napoca la Timișoara, la Clinica de mari arși.

IGSU a anunțat că avionul SMURD Learjet 1123 a executat o misiune pentru salvarea vieții tinerei cu arsuri prin electrocuție, aflată în stare gravă.

Tânăra electrocutată în Gara Cluj-Napoca, în stare GRAVĂ, cu arsuri. Dusă cu un avion SMURD la Timișoara

”Tânăra a fost preluată de la Cluj-Napoca, transferată de urgență și predată în siguranță medicilor de la o unitate spitalicească din Timișoara, pentru continuarea investigațiilor medicale și acordarea tratamentului necesar.
Pe tot parcursul zborului, tânăra a fost asista de o echipă medicală asigurată de UPU-SMURD București”, a arătat IGSU.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Sport a la Cluj: Radu Dărăban (antrenor scrimă): Sunt antrenor, ARMURIER și femeie de serviciu dacă trebuie

Publicat

Academicianul francez Ernest Legouve spunea: ”Scrima este un exercițiu unde omul se cheltuiește furtunos și generos, simțind că trăiește cu intensitate. Sângele îi curge tumultos prin vine, capul e treaz, arterele vibrează, plămânii se umfla, porii se deschid”. Pe de altă parte, Moliere considera că ”scrima este arta de a lovi fără să fii lovit”. La Clubul Sportiv Municipal Cluj-Napoca, scrima este un sport în care se face performanță, pentru că persoane dedicate au grijă de asta.

Radu Dărăban este antrenor la CSM Cluj-Napoca din 2017. A început să practice scrima la acest club în 1991, sub îndrumarea cunoscutului antrenor Mugur Codreanu. În 2002 a ajuns în București, la Steaua unde a stat până în 2013, când, după Olimpiada de la Londra, la care a participat, a revenit la Cluj.

VIDEO FOTO. Sport a la Cluj: Radu Dărăban (antrenor scrimă): Sunt antrenor, ARMURIER și femeie de serviciu dacă trebuie

„Scrima are trei arme: floretă, sabie și spadă. Eu sunt antrenor de floretă. Floreta și sabia sunt arme convenționale, bazate pe reguli de prioritate. Spada nu are nicio regulă de prioritate. Care dă primul, acela primește punct. Armele diferă între ele ca greutate, formă și zonă de punctaj. La sabie se acceptă și lovitura prin tăiere, nu doar cu vârful, ca la celelalte două. Zona de punctaj la sabie și la floretă e inghinal, piept, umăr și spate, până la gât în timp ce la spadă e tot corpul”, spune Radu.

„De 4 ani, autoritățile nu prea ne mai ajută”

Secția de scrimă are aproximativ 50 de sportivi, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Radu îl are alături pe vechiul său antrenor, Mugur Codreanu și împreună încearcă să facă rai din ce au. Echipamentul este foarte scump, costă cam 5.000 de lei. Este alcătuit din pantalon, subțirică și vesta metalică, plus mănuși, arma și masca.

„De 4 ani, autoritățile nu prea ne mai ajută. Mă străduiesc să obțin sponsorizări de unde pot. O planșă costă 3.000 de euro, lama unei florete, 700 de lei. Dacă deplasările în țară sunt acoperite de club, tot ceea ce înseamnă participare internațională se face pe banii părinților”, mai spune Radu.

Întreținerea echipamentului o face tot Radu. Este și antrenor și armurier și femeie de serviciu dacă trebuie. „La două săptămâni stau câte 5-6 ore ca să fac service-ul, și vreo 3 ore înainte de concursuri. Dar nu mă plâng, e pasiunea mea”.

„Cu toate lipsurile financiare, scrima a obținut rezultate peste așteptări”

Aptitudinile unui sportiv pentru a face scrimă sunt viteza de reacție, mobilitatea, rapiditate în luarea unor decizii, rezistență specifică și forță în regim de viteză. De multe ori, pe parcursul unui meci se parcurge planșa, care are 17m, de mai multe ori.

„La competițiile europene și mondiale, clasicul fir care transmite „touche-ul” este înlocuit de un sistem wireless, iar la etapele finale, există chiar și VAR”, spune Radu.

Cu toate lipsurile financiare, scrima a obținut rezultate peste așteptări. „Avem campion național la copii, vicecampion național, locul 3 la speranțe fete, locul 3 la echipe, locul 2 la Cupa României cadeți, locul 3 la campionatul național de cadeți”, spune Radu Dărăban.

Victor, D’Artagnan-ul de pe Someș

Victor Baciu are 16 ani. Este elev la Liceul „George Barițiu” din Cluj-Napoca și face scrimă de 7 ani.

„Când eram copil îmi plăcea să mă lupt cu săbiile. Apoi am făcut alte sporturi, fotbal, atletism, înot, baschet, dar marea mea iubire a rămas scrima. Pe la 9-10 ani am început să mă antrenez și m-a prins foarte tare acest sport”, spune Victor.

A participat la Campionatul European, Cupa României și Campionatul Național. A câștigat mai multe medalii de bronz la Cupa României și Campionatul Național și două medalii de argint, ambele la Cupa României.

Acum, Victor trage tare pentru Campionatul Mondial care va avea loc în aprilie în Arabia Saudită. „Vreau să continui spre performanță, mă văd cât mai sus în ranking-ul mondial”, încheie Victor.

Dacă în condițiile precare, uneori, sau cel puțin nu la nivelul la care ar trebui, sportivii obțin rezultate bune, stai și te-ntrebi la ce performanțe s-ar ajunge cu dotarea și finanțarea specifice marilor cluburi din străinătate. Și abia atunci ajungi să apreciezi munca antrenorilor…

 

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Mihnea Măruță: Milioane de oameni își vor dori să fie conectați tot timpul la rețea

Publicat

Mihnea Măruță

Autorul volumului ”Identitatea virtuală”, Mihnea Măruță, a declarat la podcastul ”Contraste” de la Cluj24, realizat de Florin Danciu, că tendința în ceea ce privește realitatea virtuală este introducerea unui dispozitiv în corpul uman, prin care oamenii să fie conectați tot timpul la rețeaua de internet.

”Dacă te-ai uitat e stimulată de apariția undor device-uri și mai interesante, cum sunt ochelarii Apple care au fost lansați luna trecută și, în general, tot ce înseamnă scufundarea, cu adevărat, în realitatea virtuală, pentru că acum avem încă un obiect prin intermediul căruia intrăm în rețea.

Mihnea Măruță: Milioane de oameni își vor dori să fie conectați tot timpul la rețea

Dar ideea este că pasul următor va fi să fii deja în rețea cu mintea ta, fără să mai ai nevoie de un device. Deci pasul următor, și deja se lucrează la asta, este introducerea device-ului în corpul tău.

De exemplu, este firma lui ElonMusk, Neuralink, care lucrează deja la așa ceva. Au primit aprobare să facă teste pe oameni și, în primă fază doar în scopuri medicale, dar este evident că într-acolo se va merge.

Realitatea ne arată că tendința este într-acolo și cu siguranță vor fi milioane de oameni care își vor dori să fie conectați tot timpul la rețea.

Cip-ul minune

De ce? Pentru că acel cip îți va permite, de exemplu, să ai acces la toată cunoașterea lumii, adică să îți implanteze un cip și prin intermediul acelui cip ești conectat, să zicem la Chat GPT și îți răspunde instantaneu la orice întrebare.

Sau, prin intermediul acelui cip, comanzi toate obiectele legate la internet din traseul vieții tale, prin internetul obiectelor”, a spus Mihnea Măruță.

Mihea Măruță

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. USAMV Cluj-Napoca, decorată de Majestatea Sa, Margareta, Custodele Coroanei României. Care este decorația

Publicat

De

USAMV Cluj

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a fost decorată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, decorația regală ”Nihil Sine Deo”.

Președintele Senatului USAMV Cluj-Napoca, Dan Vodnar, a precizat că ceremonia a avut loc în holul de onoare al Castelului Peleș.

”Decorația și brevetul regal au fost înmânate de către Majestatea Sa Margareta, în prezența Altețelor Lor Regale Principele Consort Radu și Principesa Sofia ai României. Decorația a fost acordată pentru dezvoltarea educației și cercetării și implicarea universității noastre în proiectele și activitățile Casei Regale a României”, a spus Vodnar, sâmbătă, pentru Cluj24.

La ceremonie au mai fost prezenți rectorul universității, Cornel Cătoi, și mai multe cadre didactice.

USAMV Cluj

USAMV Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax