Connect with us

ACTUALITATE

S-au aliniat planetele. Conjuncţie rară. Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute strălucind înainte de răsărit

Publicat


planete cer pixabay.com

Cinci planete importante din sistemul nostru solar sunt aliniate într-o conjuncţie rară, vizibilă cu ochiul liber. Pe un cer senin, Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute strălucind înainte de răsărit.

Conjuncţia este vizibilă până luni din majoritatea părţilor lumii. Ultima dată când a avut loc această conjuncţie a fost în 2004 şi nu va mai fi văzută până în 2040.

Planetele apar „ca un şir de perle”, explică profesoara Lucie Green, cercetător spaţial şi şef al Societăţii pentru Astronomie Populară.

Planetele apar în ordinea poziţionării faţă de Soare

Este un eveniment special şi pentru că planetele apar în ordinea în care sunt poziţionate faţă de Soare, potrivit BBC.

Acest lucru nu se întâmplă întotdeauna în cazul conjuncţiilor planetare din cauza perspectivei noastre de pe Pământ care priveşte sistemul solar, spune prof. Green.

Emisfera nordică, inclusiv Marea Britanie, poate obţine cele mai bune privelişti între 45 şi 90 de minute înainte de răsăritul soarelui.

Priviţi spre est şi foarte aproape de orizont, în mod ideal de pe un loc înalt, cum ar fi un deal. Clădirile mari sau copacii vor întuneca vederea.

Dar acestea pot fi văzute cu ochiul liber. Profesorul Green îi sfătuieşte pe cei care privesc cerul să nu folosească echipamente precum binocluri sau telescoape din cauza riscului de a privi direct în Soare.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay.com

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Pădurea Clujenilor, curățată în mare grabă. Se taie buruienile înalte de 1 m, se cosește iarba. Deci se poate

Publicat

parc pad 4

Semnalul de alarmă privind Pădurea Clujenilor, tras de un clujean și preluat de Cluj24, prin care se reclamau buruienile crescute peste tot și copacii uscați nu a rămas fără ecou. Primăria Cluj-Napoca a transmis, miercuri, că s-a intervenit de urgență de către societatea Eco Garden pentru ca Pădurea Clujenilor de pe Bulevardul Muncii să arate, cât de cât, a parc.

”Pădurea Clujenilor nu este în acest moment complet recepționată de către Primăria Cluj-Napoca, mai fiind necesară remedierea anumitor aspecte.

În ceea ce privește spațiile verzi din cadrul proiectului, acestea se află în responsabilitatea firmei Eco Garden.

Citește și FOTO. Pădurea Clujenilor, un DEZASTRU. Buruieni, copaci uscați, podețe peste nimic. ”Ai de capul meu”

Este vorba despre 100.000 mp de cosit și prășit și 2200 ml rigole de întreținut. O echipă a soeicetății menționate se află pe teren, lucrând la remedierea aspectelor semnalate”, arată primăria clujeană.

parc pad 3

parc pad 2

parc pad 1

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

ANALIZĂ. 141 de apeluri primite în Cluj la 119 – sesizări a cazurilor de ABUZ împotriva copiilor, în ultimele 6 luni

Publicat

119 telefon abuz

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a realizat, împreună cu conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Cluj, o analiză a activității derulate de serviciul de Call center destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor – 119.

„Alin Tișe: „Încurajăm, o dată în plus, minorii și persoanele adulte din județ, indiferent de calitatea pe care o au, să apeleze fără ezitare numărul unic 119. Specialiștii din cadrul D.G.A.S.P.C. Cluj sunt în permanență la dispoziția celor care au cunoștință și doresc să sesizeze cazurile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copiilor.”

Astfel, prin intermediul dispeceratului gestionat de DGASPC Cluj, în intervalul 1 februarie – 31 iulie 2022 au fost recepționate 141 de apeluri, majoritatea problemelor semnalate fiind deja soluționate sau în curs de soluționare.

În ceea ce privește tipologia sesizărilor, cele mai multe, 53 de cazuri, au vizat situații de neglijare a copilului. De asemenea, un număr mare de sesizări, 47, au vizat abuzul, dintre care peste 70% au reprezentat cazuri de abuz fizic. Fiecare dintre aceste cazuri au fost atent evaluate și monitorizate.

În plus, au mai fost înregistrate cazuri de cerșetorie, plecări voluntare de la domiciliu, conflicte între părinţi ca urmare a nerespectării termenilor înțelegerilor cu privire la timpul petrecut cu copilul, situații de abuz sexual/pornografie infantile, etc. Nu în ultimul rând, au existat situații care au impus intervenția echipei mobile pentru verificarea, la fața locului, a stării de fapt sesizate.

Reamintim faptul că, prin apelarea numărului 119, disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România, pot fi raportate, în regim non-stop, toate cazurile de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copiilor, inclusiv bullying, respectiv toate situațiile care nu necesită intervenția imediată a autorităților specializate din cadrul Serviciului de Urgență 112”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Șofer INCONȘTIENT. Depășire pe linie continuă. Un biciclist clujean era să fie SPULBERAT

Publicat

2

Un biciclist clujean a postat, miercuri,  o înregistrare făcută cu camera de pe cască în care se vede gestul inconștient al unui șofer teribilist care intră pe contrasens, depășind pe linie continuă, fiind foarte aproape de a-l spulbera.

„Bună ziua.
Va rog dacă îl cunoașteți pe proprietarul mașinii, sa-l anunțați ca filmarea și pozele au ajuns la politie. CJ 24 WGB
Tot asa va rog sa va gândiți și la ceilalți participanți la trafic. Viata e importanta pentru toți.
Mulțumesc”, scrie clujeanul pe Facebook.

1

Părerile celor care au văzut filmarea sunt împărțite:

„Ce nebun ii omul nu are nici o treaba cu regulile de circulație”

„Depășire pe linia continua+biciclist….la revedere permis de conducere…”

„Criminal …..asta ii tentativa de omor jur”

„Inchis pe viață de nenorocit”

„No, la ce te poți aștepta de la un cocalar?”

„Da mă … Că dacă mergi mai pe marginea drumului îți cad gradele (bip) in bicicleta ta”

„Ba am și eu o întrebare voi pe marginea drumului nu știți sa circulați? Sa semnalizat știți? Sa nu circulați în paralel și sa blocați toată banda știți? Echipament reflectorizant aveți? Pana acuma v-am ținut partea ca na și eu am circulat cu bicicleta multă vreme dar acuma va doresc tuturor cât mai multe gropi și pene”

Sursa foto/ Video: Info Trafic Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cerșetorie la liber în Piața Gării. Cât câștigă, zilnic, un cerșetor la Cluj?

Publicat

cersetori

Cluj-Napoca, orașul-comoară pentru turiștii care vin pentru festivaluri, orașul-magnet pentru creierele din IT sau pentru dezvoltatorii imobiliari a ajuns și un punct de atracție pentru cerceșori.

Mulți au ajuns să își facă veacul în zona porții de intrare în oraș care este Gara Cluj-Npaoca.

În zonă se pot stoarce bani frumoși de la clujenii miloși, care nu fac altceva decât să încurajeze cerșetoria.

”Vizavi de gară se cerșește în familie. O femeie cu copilul, cu soțul și cu soacra. Femeia cu copilul cere bani de la trecători, iar bărbatul care stă jos cu altă femeie au rolul să țină de șase și se uite după poliție”, a spus un cititor Cluj24.ro.

cersetori gara 2

Cât câștigă pe zi un cerșetor

Într-o zi ”slabă” un cerșetor în zona Gării din Cluj poate să facă între 150- 300 lei, dar într-o zi bună, câștigul poate ajunge și la 500 de lei.

”Și nu lucrează 8 ore, nici într-un caz. Dar se mai sacrifică să <<presteze>> câteodată în week-end pentru că, nu-i așa, merită”, a mai completat cititorul Cluj24.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate