Connect with us

ECONOMIE

Liber la terase din 1 iunie, anunță Ministrul Economiei

Publicat


Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a anunțat redeschiderea teraselor începând cu 1 iunie. Noile reguli de funcționare urmează să fie anunțate până vineri, 29 mai, printr-un ordin comun cu Ministerul Sănătății. Totodată, sezonul turistic de pe litoral ar putea începe pe 15 iunie.

„Ne gândim din ce în ce mai serios să dăm drumul la sezonul turistic în data de 15 iunie pe litoralul românesc, pentru că observăm că, cel puţin până acum, vorbim de o pantă descrescătoare a cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus. Iar începând cu data de 1 iunie vom deschide, aşa cum am promis, terasele”, a declarat joi ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la Digi 24.

Hotelurile vor fi obligate să respecte anumite reguli, astfel încât turiștii și angajații să se simtă în siguranță: „Dacă va fi nevoie să deschidem şi restaurantele hotelurilor, o vom face cu anumite reguli, în aşa fel încât să nu stârnim cumva o creştere a îmbolnăvirilor”, a adăugat ministrul.

Conform declarației lui Virgil Popescu, de comportamentul românilor din următoarele săptămâni va depinde decizia autorităților de a deschide litoralul sau de a relaxa măsurile existente:

„Acum suntem pe finalul primei evaluări, primele două săptămâni după finalizarea stării de urgenţă şi observăm că numărul de îmbolnăviri cu coronavirus a scăzut, mă aştept – dacă toată lumea respectă regulile, şi am văzut că toată lumea respectă regulile şi le mulţumesc românilor pentru acest lucru – sunt optimist şi cred că va urma o curbă descrescătoare în continuare, în aşa fel încât să ne putem permite să relaxăm şi mai mult măsurile de siguranţă”.

Cristian Lungu

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

FOTO-VIDEO: Cea mai înaltă clădire rezidențială din România se construiește la Cluj Napoca. Cum se vede orașul de pe West City Tower

Publicat

West City Tower este cel mai înalt bloc din Cluj-Napoca, pe locul 8 în topul celor mai înalte clădiri din România și, în același timp, cea mai înaltă clădire rezidențială din țară.

Clădirea are o înălțime de 95 metri, 25 de etaje și este este aproape finalizată.

Citește și TOP cele mai înalte clădiri din România. Un zgârie nori din Timișoara, pe primul loc, iar la Cluj Napoca un bloc cu 25 de etaje este aproape finalizat

Povestea construcției a început în 2007, înainte de boomul imobiliar, pe vremea când arhitectul Sorin Scripcariu lucra, în parteneriat cu o firmă americană, la două blocuri de 35-39 de etaje.

Tot în acea perioadă, cineva l-a contactat pentru a-i cere ajutorul referitor la un teren aflat pe strada Bucium. Și așa a început povestea West City Tower. 

Priveliștea din vârful turnului

Imaginile vorbesc de la sine. Clujul este un oraș frumos privit și de la nivelul străzii, dar atunci când îl vezi dintr-un capăt în altul, trezește un altfel de sentiment în clujeni.

Vârful turnului se află la 95 de metri distanță de sol, iar terasa oferă o priveliște ce te face să îți ții respirația. În imaginea de mai jos se poate vedea Cluj Arena, inima Untold, dar și centrul orașului. Turnul bisericii Sfântul Mihail este unul dintre cele mai importante puncte de reper din Cluj-Napoca. Acesta se vede clar din vârful West City Tower.

Priveliștea din vârful West City Tower

Detalii tehnice interesante

West City Tower în infrastructură are 5 nivele de parcări. Pe lângă asta, clădirea are un parter și 25 de etaje. Cel mai înalt punct al clădirii  se află la 95 de metri distanță de sol. Toată clădirea a fost construită cu materiale de cea mai bună calitate. În pilonii de rezistență s-a folosit același tip de beton ca în barajul de la Vidraru.

Referitor la izolație, se va folosi vată bazaltică de 10 centimetri, iar geamurile sunt tripan. Adică, în loc de două fâșii de sticlă, cât are un termopan normal, geamurile din West City Tower au trei. Toate materialele folosite sunt rezistente la foc. Clădirea are trei lifturi, două interioare și unul panoramic.

Fiecare apartament va avea încălzire în pardoseală. Centrala de pe bloc va oferi fiecărui locatar exact atâta căldură cât acesta dorește. Referitor la facturi, toți locatarii sunt contorizați separat, deci nu se păstrează modelul comunist de încălzire.

În imaginea de mai jos se vede unul dintre pilonii de susținere. Betonul din respectivul pilon este din același tip cu cel de la barajul Vidraru. Pe lângă asta, cu volumul de beton care e în acel pilon s-ar fi putut construi un etaj la un bloc cu 5 etaje.

Pilonul din care s-ar fi putut construi un etaj la un bloc de 5 niveluri

Primii pași ai celei mai mari clădiri rezidențiale din România

Investitorul care l-a contactat pe Sorin Scripcariu „nu înțelegea de ce primise un certificat de urbanism ce îl limita la maxim P+4E (n.r. parter plus 4 etaje). În jur erau blocuri de P+10E”. După un timp de analiză, Sorin Scripcariu a găsit problema din actele primăriei și, totodată, rezolvarea problemei investitorului.

„Am solicitat un răgaz pentru analiză și verificarea situației. Astfel am constatat că de fapt exista o neconcordanță între regulamentul P.U.G. și planul de reglementări. De fapt zona era reglementată pentru construcții mixte cu regim înalt de niveluri”, povestește Sorin Scripcariu.

West City Tower după ce fațada îi va fi finalizată

„Profitând de această situație, de momentul imobiliar și de mica experiență dobândită în colaborarea de la Sigma, am propus beneficiarului să solicităm o clădire mai înaltă de tradiționalul P+10E. Totodată am ținut cont și de poziția avantajoasă ce reprezenta un cap de perspectivă. Un semnal la intrarea în oraș dinspre vestul țării. Nu în ultimul rând a contat și situarea la nord de blocurile învecinate neafectând însorirea acestora”, mai spune Sorin Scripcariu.

Așadar, de aici a început construirea turnului. West Tower, botezat în așa manieră de echipă. A început prin discuții cu vecinii, dobândirea de autorizații peste autorizații și, în final, cu primul ciocan dat de primul muncitor. Construcția efectivă a început doar în 2016.

West City Tower în prezent

Prețul unui metru pătrat de construcție începe de la de la 1550 € +TVA. Ansamblul locativ „West City Tower” apare pe piața imobiliarelor noi din Cluj – Napoca cu un număr total de 182 apartamente cu confort sporit, printre care sunt: garsoniere cu o cameră, apartamente cu 2 și 3 camere și sunt patru locuințe luxoase de tip – Penthouse, acestea dispun de 5 camere, au 3 băi, câteva terase și dispun de suprafața totală construită între 212,82 mp și 229,87 mp.

Apartamentele cu o cameră sunt proiectate cu suprafețe mari, care încep de la 50,09 mp până la 53,07 mp și se predau beneficiarilor semifinisate.

Locuințele decomandate cu 2 odăi dispun de suprafețe cuprinse între 58,11 mp și 87,99 mp, iar pentru unitățile locative cu 3 camere suprafața este de la 106,97 mp și ajunge până la 107,03 mp.

Un penthouse de 212,82 mp în blocul din Cluj Napoca se vinde cu 457.563 euro la care se adaugă TVA.

Ștefan Chețan

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dar restaurantele, restaurantele când se deschid? Prima dată avansată, 9 iulie

Publicat

În prezent, doar terasele sunt deschise. Asta înseamnă cam o treime din piaţa barurilor şi restaurantelor în România. De o lună, proprietarii aşteaptă decizia care să le permită să redeschidă restaurantele. Oricum, există riscul ca în jur de 30-40% din aceste business-uri să rămână pentru totdeauna închise.

Joi, premierul Ludovic Orban şi reprezentanţii HoReCa au stabilit că se va forma o comisie alcătuită din oficiali ai Ministerului Economiei, ai Ministerului Sănătăţii, ANSVSA şi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale care să analizeze oportunitatea redeschiderii restaurantelor.

Cea mai apropiată dată avansată este 9 iulie. Pentru aceasta, însă, e nevoie de un set de reguli pentru relaxarea măsurilor în ceea ce priveşte terasele, premergătoare redeschiderii restaurantelor.

Propunerile vor ajunge la prim-ministrul Orban în acest weekend, urmând ca acesta să le promulge în perioada imediat următoare.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Iar se relansează România! (O mărgică pe marginea vremilor noastre smintite)

Publicat

M-am bucurat ultima dată de deliciile șicului jardinier al Clubului diplomatic din București la botezul fiicelor unui ambasador. Splendoare cu subțirimi de colecție! Neîndoielnic că nu meniul franțuzit sau discreția exclusivistă a locului au stat la baza alegerii liberale ca loc al întâmplării pentru ceremonia botezului național: Programul de investiții și relansare economică „Reclădim România!”

Pariez că reveria geloasă la peluza partenerului strategic a jucat un oarecare rol, ambianța ceremonialului american devenind un model pentru piariștii de Dâmbovița încă din vremea regimului Băsescu. Tot de pe atunci e și descălecatul proiectelor lansate acum, ale căror pretenții de virgină inovație ideatică a fost rapid veștejită de adversarii politici și nu numai.

„Proiectele investiționale presupun modificări legislative”

Programul asamblează proiecte ce adunau praful prin ministere, fiind un bun comun al tuturor partidelor pasagere pe la Victoria: Orban anunță investiții în transport pe care le susținuse de pe când era ministru și, după el, o lungă listă de succesori, spitalele regionale se construiesc ca ritual de campanie de prin 2008, Fondul suveran era găselnița lui Vâlcov – Dragnea, ce mai, de la Tăriceanu, trecând prin Boc, Ponta, Grindeanu, Tudose sau Dăncilă toți au împărtășit aceste nobile idealuri.

Vor fi acestea colacul de salvare a celor 120.000 de societăți care reclamă ajutor de urgență? Categoric, nu. Proiectele investiționale presupun modificări legislative, calea lungă și birocratică a implementării e surdă la strigătele din economia reală, orizontul imediat e neguros.

Deplângând amarul zilei de mâine al IMM-urilor, o seamă de economiști, evaluatori prin media, apreciază totuși perspectivele pe termen mediu și lung, îmbălsămând speranța antreprenorilor cu viața de apoi. Nici la a doua venire, nu se va petrece!

„Exacerbarea consumului ca motor de creștere a fost o mare prostie”

Primo, programul liberal comite un salt acrobatic periculos, schimbând modelul de dezvoltare bazat pe consum, caracteristic atât spațiului economic european, cât și celui transatlantic, cu un model de dezvoltare bazat strict pe investiții, propriu statelor asiatice, cum excelent expune ideea președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Drept e că exacerbarea consumului ca motor de creștere a fost o mare prostie a hulitului Dragnea, dar nici repudierea unui echilibru rațional între pârghiile de alimentare a evoluției economice nu dovedește niscai discernământ economic mai vizionar.

„Un asemenea (…) salt al puterii de cumpărare presupune o creștere economică anuală de 7%”

Secundo, poate singura idee originală a programului e lovită de fantezie. Promite guvernarea liberală o creștere a PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard de până la 87% din media europeană, până în 2025, față de 69%, cât e acum.

Un asemenea, dezirabil dealtminteri, salt al puterii de cumpărare presupune o creștere economică anuală de 7%, calculează Valentin M. Ionescu (v. bursa.ro), țintă imposibilă dată fiind scăderea de peste 4% prognozată pentru anul în curs și optimism temperat pentru anul ce va să vină.

Dar poate cea mai gogonată dintre toate este dispecerarea sumelor pe destinații investiționale. Suma integrală pentru edificiul programatic al următorilor zece ani este de 100 miliarde euro, din care două treimi îi reprezintă banii europeni. Restul ce provine de la bugetul de stat nu reprezintă vreo mare scofală, cam 1,5% din PIB anual (calculul lui Daniel Dăianu), ceva mai puțin decât extravagantele cheltuieli risipite pe înzestrare militară.

Problema e că nu toate sumele care revin României de la UE sunt pentru investiții, ci doar acelea provenind din Fondul de coeziune și din Fondul de dezvoltare regională, așadar guvernul nu are la dispoziție de la UE 53 de miliarde de euro pentru infrastructura de transport, cum delirează angajamentele (vezi Petrișor Peiu, citat de hotnews.ro).

Din alocația europeană totală, 12 – 15 miliarde de euro sunt pentru subvenții directe în agricultură, altele sunt pentru „green deal”, infrastructura digitală sau Fondul Social European și NU pot fi deturnate către infrastructura de transport, de pildă. Să nu mai pomenim de gradul de absorbție a banilor destinați României!

Ca enciclopedie a tuturor ratărilor noastre, salată cum i-au zis USR-iștii, programul e bun. Bine ar fi să nu se îmbogățească cu prea multe file de cronică a neputinței.

Despina Neagoe

Despina Neagoe s-a născut în comuna Brebeni, judeţul Olt, dar a fost crescută în Timişoara. În 1984, a absolvit Facultatea de Filologie la Cluj, ca şefă de promoţie, cu diplomă de merit. A publicat traduceri din literatura britanică şi americană în revistele Echinox şi Tribuna. A tradus volumul “Opere” al lui Edgar Allan Poe şi a realizat studii de autor din literatura clasică şi contemporană: Ion Creangă, Ştefan Bănulescu, Marin Preda, George Bălăiţă, John Fowles, în revista Steaua. A fost redactor la Radioteleviziunea Română, iniţial în Redacţia Tineret şi ulterior la Redacţia Actualităţi. Apoi, a ocupat funcţia de secretar general de redacţie la TVR Cluj şi de director MTP la Mediapro. A fost purtător de cuvânt al Prefectului Judeţului Cluj și purtător de cuvânt al Guvernului Adrian Năstase.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un clujean s-a sinucis după ce a fost arestat din cauza conducerii sub influența alcoolului

Publicat

Un bărbat de 48 de ani din județul Cluj și-a pus marți seara capăt zilelor după ce a fost arestat de polițiști. Acesta a provocat un accident în Florești și a încercat să fugă de la locul faptei. El a fost plasat într-o celulă a Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă a Poliţiei Sălaj unde și-a luat viața prin spânzurare, folosind un cearceaf, spun anchetatorii. 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au deschis doar penal pentru ucidere din culpă. Accidentul pentru care a fost arestat clujeanul s-a produs pe Cetății din Florești, în jurul orei 11:30. Conform informațiilor, bărbatul a fost aprope de a accidenta o femeie pe o trecere de pietoni. Mașina a trecut peste trotuar și s-a oprit într-un gard. Alcoolemia bărbatului la momentul testării a fost de 1,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

 

 

Citește mai departe