Connect with us

EVENIMENT

Judecătoare la Curtea de Apel Cluj: Din septembrie, masca nu e obligatorie în sala mea de judecată

Publicat


Judecătorul Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj a anunțat că, din septembrie, odată cu reluarea activității după vacanță, masca de protecție nu va mai fi obligatorie în sala sa de judecată. 

”Anunt! Din septembrie in sala mea de judecata masca nu mai e obligatorie! Voi face anuntul la fiecare sedinta de judecată pe care o voi prezida. Cat am condus sedintele, in toată pandemia, nu am purtat masca. Vara placuta tuturor!”, a spus Lupea.

Aceasta a mentionat la ea in sala masca nu a fost niciodata obligatorie.

”Cand oamenii se sufocau sau nu ne întelegeam le ceream sa dea masca jos, tot timpul asta.In special la ultimul cuvant la inculpati. A fost liberul arbitru, cine a vrut da, cine nu, nu. Nu am fortat pe nimeni”, a explicat magistratul clujean.

Aceasta a precizat că vrea să vadă jandarmul care ii spune ca nu si in ce temei!

”Si sa ne amendeze”, a conchis Adina Daria Lupea.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

FALIMENT în industria românească a asigurărilor. Asiguraţii City Insurance vor fi DESPĂGUBIŢI din Fondul de Garantare

Publicat

Industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine peste efectele oricăror disfuncţionalităţi şi avem convingerea că toţi asiguraţii cu poliţe încheiate la City Insurance vor beneficia, atunci când este cazul, de despăgubiri prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraţilor, a declarat, sâmbătă, Mădălin Roşu, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Despăgubiri prin Fondul de Garantare

‘Avem convingerea că toţi asiguraţii cu poliţe încheiate la City Insurance vor beneficia, atunci când este cazul, de despăgubiri prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraţilor. De asemenea, BAAR doreşte să dea încă o dată asigurări că, şi în această situaţie, va acţiona cu respectarea nu doar a legii, ci şi a celor mai înalte standarde de profesionalism şi eficienţă, fără bariere birocratice pentru a-şi îndeplini rolul său pe plan extern.

Ne exprimăm speranţa că, industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea, experienţa şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine peste efectele oricăror disfuncţionalităţi care pot apărea la un moment dat şi împreună cu implicarea de care autorităţile statului dau dovadă în acest moment, şi mă refer aici şi la cele două Ordonanţe de Urgenţă anunţate de către premier, avem certitudinea că putem gestiona acest moment într-un mod optim’, a spus Roşu.

City Insurance era insolvabil

Potrivit asociaţiei profesionale, având în vedere faptul că asigurătorul nu mai îndeplinea indicatorii de solvabilitate, respectiv de capital minim, fiind în incapacitate de plată, măsura retragerii autorizaţiei, luată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este una în concordanţă cu legislaţia şi normele generale de guvernanţă în domeniu.

‘În acest moment, în transparenţă pe site-ul Ministerului de Finanţe este publicat Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite Fondului de Garantare să facă plăţi imediat după retragerea de către ASF a autorizaţiei de funcţionare a City Insurance, respectiv majorarea plafonului de despăgubire de la 450.000 lei la 500.000 lei pentru fiecare contract de asigurare’, notează sursa citată.

Retragerea autorizaţiei de funcţionare

Autoritatea de Supraveghere a Financiară a anunţat, vineri, că a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

Instituţia menţionează, într-un comunicat de presă, că, în baza Deciziei nr. 714/03.06.2021, Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A avea obligaţia de a transmite spre aprobare către ASF un Plan de finanţare pe termen scurt, în termen de o lună de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, în vederea restabilirii nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă MCR sau pentru modificarea profilului de risc, astfel încât, în termen de 3 luni, MCR să fie din nou respectată.

Plan de redresare

De asemenea, asigurătorul trebuia să transmită un Plan de redresare refăcut, în termen de 2 luni de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă cerinţa de capital de solvabilitate pentru modificarea profilului de risc, astfel încât nivelul SCR să fie restabilit în termenul legal, de la data constatării nerespectării SCR prin Decizia ASF nr. 325/10.03.2021.

Totodată, începând cu date de 5 aprilie 2021, ASF aminteşte că a sesizat Ministerul Public, dar şi alte autorităţi ale statului cu privire la faptele constatate la SAR City Insurance S.A.

În perioada 2014-2021, ASF a impus societăţii City Insurance SA, dar şi conducerii societăţii mai multe sancţiuni, respectiv amenzi în valoare totală de 18.736.666 lei precum şi a emis o decizie de majorare de capital de solvabilitate aplicată societăţii de 16.500.000 de euro.

City Insurance S.A. este principalul asigurător românesc, cu o cotă de piaţă de 17%. A fost înfiinţată în anul 1998 de către un grup de investitori şi are sediul central în Bucureşti. Societatea are 400 de angajaţi şi 42 de birouri şi filiale, oferind o gamă largă de asigurări generale. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

GALERIE FOTO: PANTEONUL TRANSILVANIEI. Nestemata din centrul Clujului, cu adevărate opere de artă

Publicat

1 capela

Cimitirul Hajongard/ Házsongárd sau Cimitirul Central se află pe lista obiectivelor turistice recomandate celor care ajung la Cluj, cu monumente impresionante, adevărate opere de artă, cu alei umbrite și arhitectură de foarte bun gust.

Trecând peste durerea celor pierduți pentru totdeauna, o plimbare prin Cimitirul Central sau Cimitirul Mare din Cluj te poate surprinde: orașul celor trecuți la Ceruri îți poate oferi liniștea spirituală de care ai nevoie dacă trăiești într-un loc aglomerat și trepidant precum e Clujul.

3

Stiluri arhitecturale în Cimitirul Central

Monumentele funerare din Cimitirul Central îmbină diferite stiluri arhitecturale: baroc, eclectic, neogotic, neo-renascentist, neoclasic, neobaroc și Art Nouveau.

capela cavou

„Cea mai veche piatră din Cimitirul Hajongard este din 1599, o piatră funerară mică, a lui Felten Waida, un sas, dar se pare că ar fi fost mutată acolo de undeva. Sunt aşa numitele pietre cu streaşină, caracteristice secolului al XVI-lea”, explica în presa locală istoricul clujean Vladimir Bogosavlievici.

11

E drept: cu cât monumentele funerare sunt mai vechi, arhitectura e mai spectaculoasă, mai surprinzătoare. Cu cât sunt mai noi (și-n special după 1947, după venirea regimului comunist la putere), cu atât ele scad în estetică sau frumusețe.

2

Numele Cimitirului Hajongard / Házsongárd vine, cel mai probabil, din limba germană: „Hasengarten” sau Házsongárd în maghiară. În traducere: „Grădina cu iepuri”. O altă variantă  plauzibilă ca sursă etimologică ar fi cuvântul „Haselgarten”: „Grădină cu aluni”.

Cimitirul Central, Panteonul Transilvaniei

Pe de altă parte, probabil că după Cimitirul Belu din București, în Cimitirul Central sunt înmormântate cele mai importante personalități din aproape toate domeniile: oameni politici și familii nobiliare, savanți, artiști, profesori, academicieni, muzicieni, arhitecți, medici, militari de carieră etc. Iar granița etnică și religioasă nu există.

4

„Cimitirul Házsongárd este considerat, pe bună dreptate, Panteonul Transilvaniei, întrucât în niciun alt cimitir nu găsim înmormântate atât de multe persoane importante.

Practic, cea mai mare parte a personalităţilor care au marcat viaţa culturală , artistică, politică şi ecleziastică, nu numai a Clujului, ci şi a Transilvaniei, este înmormântată aici”, spunea istoricul clujean Lukacs Jozsef.

6

Personalități înmormântate în Cimitirul Central

Aici sunt înmormântați membrii unor familii princiare și nobiliare precum Bánffy, Kendeffy, Teleki, Bethlen sau Apor, dar și savantul Emil Racoviță.

emil racovita

Tot aici își găsesc odihna veșnică profesori și academicieni precum Sámuel Brassai, Constantin Daicoviciu, Janos Apaczai Csere, Emil Isac, Adrian Marino, Ion Agârbiceanu etc.

7

Dar și medici iluștri precum Iuliu Haţieganu, Leon Danielo, Dominic Stanca, politicieni și primari ai Clujului precum  Nicolae Drăganu (primul primar român al Clujului), Theodor Mihali de Prislop, Imre Mikó etc.

5

Primul director al Conservatorului din Cluj, Gheorghe Dima, compozitorul, baritonul și, totodată, directorul Operei Române din Cluj, Nicolae Bretan, tenorul Alexandru Racolța și sculptorul Virgil Fulicea sunt și ei înmormântați aici.

1 buna

dominic stanca

8

O plimbare prin Cimitirul Central, fără a avea obligația morală de a așeza o floare sau o lumânare la căpătâiul celui/celei drag/dragi, te liniștește și te face, parcă, mai înțelegător.

Așa că rupe-ți un pic din timpul pentru mall și fă o plimbare prin Cimitirul Central (Hajongard). O să fii surprins ce frumuseți arhitecturale ascunde acest loc.

Program de vizită în Cimitirul Central:

Vara (între 1 aprilie și 15 noiembrie): de la 08.00 la 21.00.

Iarna (între 16 noiembrie și 31 martie): de la 08.00 la 17.00.

orar

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: O cetățenie de onoare sovietică la Cluj

Publicat

molo

În seara de 23 august 1947 radio București transmitea un reportaj despre extraordinara desfășurare a unei ceremonii de la ambasada sovietică. În cadrul acesteia, dr. Petru Groza a înmânat ambasadorului rus diplomele prin care Stalin și Viaceslav Molotov erau proclamați cetățeni de onoare; Iosif Visarionovici Stalin – al României; Molotov – al Clujului. Consiliul Primăriei Cluj i-a conferit acest titlu „pentru merite excepționale” fostului ministru de Externe sovietic.

Molotov își legase numele de România încă din 1939. În acel an el semnase pactul cu Germania care, practic, a însemnat ruperea în bucăți a României Mari. Opt ani mai târziu, în împrejurări cu totul noi, în care România burgheză și totalitară de extremă dreaptă fusese înfrântă, alături de Germania nazistă, pe Frontul de Est unde luptase pentru recuperarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord (a ținutului Herței), același Molotov devenea cetățean de onoare al Clujului.

În august 1947 era, desigur, o altă Românie, căci acum se afla sub ocupație armată sovietică și se recomanda – după întoarcerea armelor contra Germaniei – drept aliată cu U.R.S.S. Și era o altă conducere, numită după falsificarea rezultatelor alegerilor din 1946 și agreată de Stalin, care ținea asupra ei o palmă protectoare. Chiar dacă, în mod formal, regele Mihai I ocupa încă tronul țării și deși România urma să mai fie regat pentru aproximativ încă niște luni, țara gemea deja sub talpa noilor săi ocupanți cu care, pe plan diplomatic, făcea schimburi amabile de decorații.

În ce privește cinstea făcută lui Molotov, în pofida rolului său nefast din 1939 în destructurarea statului român interbelic, actul emis de primăria clujeană – și reprodus și de presa actuală – este cât se poate de clar.

Meritele lui Molotov

„Consiliul politic al Primăriei Cluj, lărgit cu reprezentanții vieții politice, culturale și sociale a orașului a ținut ieri, 18 martie, orele 12 în sala festivă a Primăriei o ședință solemnă la care a participat Înalt Prea Sfinția sa Nicolae Colan, șeful Bisericii Ortodoxe, general Victor Precup, Emil Petrovici – rectorul Universității Ferdinand, Vasile Pogăceanu – prefectul județului, dr. Alexe Kiss Csobor – rectorul Universității „Bolyai”.

Primarul municipiului Cluj a subliniat meritele ministrului de Externe al Uniunii Sovietice, Viaceslav Molotov, în lupta pentru pacea și libertatea popoarelor și serviciile speciale făcute României și îndeosebi Ardealului prin cunoscuta declarație de la 3 aprilie 1944, care a contribuit la pregătirea evenimentelor de la 23 August, precum și faptul ca la conferințele internaționale și la conferința de pace a susținut interesele politice și teritoriale ale României.

Pentru acest motiv, conducerea Primăriei, în deplin acord cu consiliul politic și în numele cetățenilor capitalei Ardealului, i-au conferit lui Viaceslav Molotov titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj”.

Punând în aplicare deciziile lui Stalin, Molotov socotise util, la conferința de pace, să susțină reîntregirea spre nord-vest a României, Moscova preferând un stat satelit mai puternic, dacă tot integrase țara noastră în propriul sistem de putere.

Bolșevic din studenție

Viaceslav Skriabin (1890 – 1986) a adoptat ca ilegalist numele de Molotov, derivându-l din „molotok”, ciocan). În studenție a aderat – în 1905 – la bolșevism. La douăzeci și cinci de ani devenea membru al Comitetului Central al bolșevicilor din Petersburg (1915), participând în această calitate la revoluția din octombrie 1917.

În ceea ce privește relațiile sale cu România, Molotov a rămas celebru printre cei din anturajul lui Gh. Gheorghiu-Dej pentru că, într-o ocazie anume, nu a ezitat să le spună direct prietenilor și tovarășilor săi sus-puși din România că „fără aripa protectoare a armatei sovietice” ei nu ar fi ajuns la putere. Avea fără îndoială dreptate, dar momentul în care survenea remarca respectivă era cu totul altul decât cel evocat, drept care comuniștilor români nu le mai convenea să rememoreze acel trecut.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

UBB se solidarizează cu doctorandul bătut în timpul filmării unui reportaj despre tăierile ilegale de pădure din România

Publicat

De

mihai dragolea

Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” (Cluj-Napoca) își exprimă îngrijorarea față de siguranța jurnaliștilor și artiștilor din România, după atacul violent asupra lui Mihai Dragolea, în timpul realizării unui documentar despre tăierile ilegale de pădure.

Mihai Dragolea și echipa alături de care lucra (regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar) au fost bătuți de un grup de 20 de persoane înarmate cu furci și topoare.

„Incidentul dă măsura climatului extrem de periculos în care lucrează toți cei care investighează probleme dureroase ale României de azi și completează nefericit harta atacurilor asupra celor care se implică în protejarea mediului.

Mihai Dragolea este doctorand și cadru didactic la Facultatea de Teatru și Film, iar creația sa în filmul documentar a fost deja recunoscută la nivel național și internațional.

Solicităm organelor abilitate să se implice cu maximă seriozitate în investigarea acestui incident cutremurător și să urmărească ancheta până la soluționarea ei. Suntem solidari cu colegul nostru și cu toți cei care, punându-se în pericol, continuă să lupte împotriva ilegalităților și infracțiunilor din România”, transmit reprezentanții facultății.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate