Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU/ Eleva de 10 la Bacalaureat care a refuzat banii de la Guvern: „Educația poate fi reclădită doar prin moralitate, fără combinații, fără cumetrii. Nu fiți servili în fața nimănui!”

Publicat


Antonia Pup este fost președinte al Consiliului Național al Elevilor din România și actuală absolventă de liceu, fiind una dintre cei care au obținut media 10 la Bacalaureat.

Cunoscută pentru faptul că din poziția sa din cadrul Consiliului Național al Elevilor a militat pentru o reformă fermă a sistemului de învățământ românesc, susținând aspecte precum remedierea situației învățământului din mediul rural, desființarea meditațiilor, ori implementarea transportului gratuit pentru elevi, Antonia a mai atras atenția în spațiul public, după ce a declarat săptămâna aceasta că va refuza cei 3.000 de lei din partea Guvernului, bani oferiți elevilor care au obținut media 10 la examenul de Bacalureat de anul acesta.

Refuzul Antoniei a stârnit un val de laude, dar și critici la adresa sa

Fosta elevă a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, atrăgând atenția că prin refuzul ei de a accepta premiul venit din partea autorităților, dorește să lanseze un mesaj către Guvern. Ea acuză autoritățile că nu au reușit să implementeze niște măsuri eficiente de când cursurile au fost suspendate pe fondul pandemiei de Coronavirus, declarându-se profund dezamăgită de modul în care guvernanții au gestionat situația. Din punctul ei de vedere, banii oferiți absolvenților cu nota 10 la BAC este doar o metodă de a atrage voturi, gestul fiind unul menit să sprijine campania electorală.

După mesajul postat, Antonia a primit atât laude din partea oamenilor, cât și diferite acuze, ori critici, însă a rămas fermă în decizia sa, declarând că nu dorește să se lase „cumpărată” de Guvern.

Cluj24 a realizat ÎN EXCLUSIVITATE un interviu cu Antonia Pup, aceasta dezvăluind care a fost experiența sa ca elevă în școlile românești și care sunt din perspectiva ei cele mai mari probleme ale sistemului de învățământ din țara noastră.

Cum s-au simțit pentru tine cei 12 ani de școală din postura de elev?
O provocare necesară, o experiență de învățare, o oportunitate de a vedea cu ochii mei de ce este important să ne implicăm, încă de pe băncile școlii, în viața comunității și împotriva corupției. Am luptat împotriva fondului școlii, împotriva deciziilor abuzive ale directorilor, am luptat pentru transport gratuit pentru elevii din România, pentru susținerea examenului de Bacalaureat și am învățat că principiile nu pot și nu trebuie să fie tranzacționate.

„Dacă învățăm doar pentru bani, dacă învățăm doar ca să mergem la Untold pe gratis, aceste motive sunt false motive”

Ai luat decizia de a nu accepta banii oferiți de Guvern imediat după ce ai aflat de inițiativă, sau a fost o reacție declanșată ulterior?
Încă de când am aflat nota obținută la examenul de Bacalaureat mi-am spus că este oportunitatea perfectă pentru a da un mesaj tuturor celor care mă urmăresc: examenul de Bacalaureat nu este un concurs cu premii. Dacă învățăm doar pentru bani, dacă învățăm doar ca să mergem la Untold pe gratis, aceste motive sunt false motive și nu pot reprezenta motive organice pentru stimularea participării elevilor la viața școlară.

Am mai spus-o și mă repet: dacă guvernanții își doresc performanță, hai să facem performanță. Centre de excelență în mediul rural, profesori care să intre la fix la oră, profesori care să nu mai organizeze cursuri private – tradiționalele meditații, ci să participe la cursuri de formare continuă, să facă orice le stă în putință pentru a crește calitatea din mediul lor educațional.

Apreciez că toate aceste beneficii minuscule conectate fals cu învățarea ne distorsionează realitatea, învățarea nu e ceva ce poate fi bifat pe o to-do-list, este un proces amplu și complex care ne modelează întreaga existență.

„Un ministru al Educației care să nu fie văzut drept carne de tun pentru Guvern, ci care să fie capabil să susțină o poziție fermă”

Dintre toate lucrurile expuse de tine ca și greșeli ale autorităților privind școala din pandemie, care este cel pe care îl condamni cel mai mult și cum crezi că ar fi putut fi evitat?
Lipsa de asumare a unor decizii ferme și populismul. Pot înțelege orice, dar asta nu pot înțelege, pentru că este imoral. Pot înțelege lipsa banilor, deși nu este un aspect care ar trebui trecut cu vederea de către elevi, părinți și profesori. Elevii au fost mințiți, li s-a promis acces la educație garantat, li s-a promis accesul la o școală sigură.

Acum, la peste cinci luni de la momentul suspendării cursurilor, care sunt măsurile concrete pe care Guvernul României le-a întreprins pentru elevii acestei țări? Eu nu pot numi nici măcar una în afară de banala Teleșcoală, care nu poate înlocui sub nicio formă învățarea centrată pe elev.

Cum arată sistemul de învățământ românesc ideal în viziunea ta?
Un sistem educațional centrat pe nevoile elevilor, în care profesorii intră la fix la oră și nu dau meditații, ci își folosesc energia, timpul și resursele ca să se perfecționeze. Directori care să fie adevărați lideri în microsistemele lor educaționale, să atragă finanțări pentru a dezvolta școlile. Un ministru al Educației care să nu fie văzut drept carne de tun pentru Guvern, ci care să fie capabil să susțină o poziție fermă, o decizie asumată. Un sistem de învățământ ideal este un sistem în care fiecare copil merge la școală și nu resimte școala ca pe o povară, în care diferențele pe criterii socio-economice nu afectează parcursul educațional al elevilor, un sistem calitativ, participativ.

„Guvernul tratează problema începerii noului an școlar cu superficialitate”

Dacă ar fi să dobândești puterea de a reforma mâine sistemul de învățământ, cum ai proceda și care ar fi primul lucru pe care l-ai face?
Primul lucru pe care l-aș face ar fi să anunț o poziție fermă anti plagiat, anti corupție școlară și academică, anti meditații. Degeaba încercăm să implementăm măsuri bune pentru educație, dacă fundația este una de nisip. Educația poate fi reclădită doar prin moralitate la toate nivelurile, fără combinații, fără cumetrii, fără închis de ochi.

Ce părere ai despre cei care comentează negativ decizia ta de a refuza banii de la Guvern?
Este dreptul lor să comenteze, pe mine nu m-au făcut să mă îndoiesc de decizia pe care am luat-o. Am renunțat la ceva material pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la problemele existente din sistemul educațional. Guvernul tratează problema începerii noului an școlar cu superficialitate, elevii nu au primit nici acum dispozitivele electronice în vederea accesării resurselor educaționale din mediul digital, măsurile sunt comunicate evaziv.

Într-un plan extins, am dorit să atragă atenția asupra falselor motive pentru care învățăm și tindem spre performanță: învățăm exclusiv pentru bani, nu pentru un deziderat propriu sau universal, învățăm doar cu speranța că ne vom bucura de niște plăceri efemere.

„Nu exclud o carieră în politică”

Ce planuri de viitor ai din punct de vedere profesional?
Vreau să continui să mă implic în viața cetății, să îmi exprim opinia chiar dacă îi supără pe unii, să livrez soluții la actualele probleme din sistemul educațional, dar mai ales să învăț și să devin o persoană mai bună, să citesc cât mai mult, din toate domeniile: economie, filosofie, științe politice. Nu pot să spun că mă văd având o meserie anume, ținând cont de dinamica de pe piața muncii. Nu exclud o carieră în politică, însă nu îmi voi asocia numele și imaginea cu vreun partid politic prea curând.

Te-ai gândit vreodată să pleci din țară? Dacă da, care este principalul motiv?
M-am gândit să plec din țară pentru un program de studiu de master, pentru a studia relațiile internaționale și geopolitica, dar doresc să continui să activez pe plan național și la mine în comunitate. Principalul motiv este reprezentat de faptul că resimt apartenența la această cultură, la această țară și cred că dacă noi, tinerii, vom refuza să facem ceva concret pentru comunitatea noastră, nimeni nu o va face în locul nostru.

„Învățăm ca să nu rămânem corigenți”

Ce părere ai despre Bacalaureat, ca metodă de examinare? Crezi în utilitatea/eficiența lui?
Cred că în momentul de față testările standardizate (fie că sunt cele tradiționale sau cele de tip PISA) sunt singurele care ne pot da acea palmă de care avem nevoie pentru a ne reașeza realitățile la locul lor. În școlile românești, la majoritatea disciplinelor de studiu notele se dau din burtă. În alte cazuri, aceste note se obțin pentru că elevii copiază, de frică să nu rămână corigenți.

Nu vreau să fac o generalizare pripită, spun doar că avem false motive pentru care învățăm. Învățăm ca să nu rămânem corigenți. Avem nevoie de astfel de testări care să ne certifice competențele, să ni le evalueze moral, corect.

Acum că urmează să fii studentă, ce părere ai de învățământul universitar? Crezi că el diferă de cel preuniversitar? Ce așteptări ai?
La fel ca sistemul de învățământ preuniversitar, sistemul de învățământ superior are nevoie de o reformă reală care să pornească de la o fundație solidă de principii și valori, dintre care pot enumera echitatea și politica anti-plagiat. Studenții au un rol important în construcția acestor comunități academice în care studentul să fie așezat în centrul procesului de învățare.

Eu pot doar să admir și să vă invit să îl urmăriți pe Andrei Nicolae Popa, student la Facultatea de Drept din București. Dacă nu era Andrei, politrucii din UB probabil continuau să valideze condițiile mizere din spațiile universității drept conforme. Andrei a chemat Universitatea din București în judecată și am convingerea că acest proces va reprezenta un semnal de alarmă pentru întreaga comunitate academică din România. Atunci când elevii și studenții își cunosc drepturile, nimic și nimeni nu îi va putea opri să le câștige. Luptați pe toate căile și nu fiți servili în fața nimănui!

Urmările refuzului de a accepta banii de la Guvern

În urma refuzului Antoniei de a încasa premiul oferit de Guvern, aceasta a anunțat printr-o altă postare pe pagina sa, faptul că părinții săi, angajați fiind la stat, ar fi primit diferite amenințări care ar avea legătură cu cele declarate de fosta elevă în urmă cu câteva zile.

În cadrul aceleiași postări, Antonia a transmis un mesaj tuturor părinților din România: „Nu plecați capul, aveți încredere în copiii voștri, vorbiți-le despre principii și valori, lăsați-i să-și ducă lupta lor, așa cum ai mei părinți m-au lăsat să îmi duc lupta mea”.

Narcisa Corina Bud

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Efectele benefice ale florilor şi plantelor. Campanie pentru susţinerea domeniului floristic

Publicat

Asociaţia Antreprenorilor din Domeniul Floristic din România (AADF) lansează o campanie de susţinere a celor din domeniu. Aceasta, în contextul scăderii vânzărilor de flori din cauza pandemiei de COVID-19.

Susţine şi tu floriştii români

“Susţine floriştii din România, fă din decembrie luna cadourilor florale! Anul acesta, sărbătorile de iarnă vor fi și mai calde! Decembrie devine luna cadourilor florale în cadrul campaniei de susținere a floriştilor din România, organizată de A.A.D.F. – Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic din România. În contextul scăderilor înregistrate în domeniul floristic, scădere cauzată de pandemia COVID-19, A.A.D.F lansează o #campaniepentrufloristi.

Adresată consumatorului final, campania își propune să-i sensibilizeze pe aceștia și să îi îndrepte spre achiziționarea de flori, plante, aranjamente și decorațiuni specifice de iarnǎ. Domeniul floristic din Romȃnia este greu încercat de perioada pandemiei”, arată AADF.

Efectul antistres al florilor

Printre altele, iniţiatorii campaniei oferă şi câteva motive pentru a achiziţiona flori şi plante.

“Florile au efect antistres. Studiile subliniază efectul calmant al florilor. De altfel, un studiu major efectuat de Universitatea Harvard arată faptul că florile sunt un calmant natural. Acestea au capacitatea de a spori fericirea și creativitatea. Florile și plantele, în general, oferă schimbări pozitive atât în comportament, cât și în stările emoționale”, mai arată AADF.

“Florile aduc zâmbete și cresc moralul în cazul vȃrstnicilor

Florile sunt foarte potrivite și pentru vârstnici.  Un studiu realizat de Universitatea de Stat din New Jersey arată că florile contribuie la menținerea unei stări pozitive a  persoanelor în vârstă. Florile îi ajută să facă mai ușor față unor probleme cauzate de îmbătrânire. Studiul arată că astfel de cadouri florale scad depresia, ajută la îmbunătățirea memoriei și le oferă o stare de bine, inclusiv celor afectați de excluziunea socială.

Îți arăți dragostea – Sărută-mă sub vâsc! De ce vâscul nu trebuie să lipsească de sărbători

Pandemia și distanțarea socială cresc senzația de însingurare. Departe de prieteni și de cei dragi, partenerul și copiii sunt singurii pe care îi putem avea aproape de Sărbători. Tocmai de aceea, păstrează tradiția și, de sărbători, bucură-te de dragostea familiei tale și de pupicii primiți sub vâsc.

Masa de Crăciun va fi mai elegantă

Aranjamentele din flori sau decorațiunile cu brad, așezate pe masă de sărbătoare îi conferă un aer festiv, elegant și rafinat. De ce să nu te bucuri de un décor festiv și în seara de Crăciun? Florile preferate, coronița cu brad și lumânări sau alt décor de iarnǎ își vor face loc printre bucatele alese, gătite în casă, sporind bucuria Crăciunului.

Oferi un cadou de sărbători înmiresmat – Abonamente de flori

Nu uita de prietenii și de rudele tale și, anul acesta, fă-le și lor un cadou floral. Alege un abonament de flori/plante care să îi ajute să treacă mai ușor peste perioada de stat în casă și care să îi bucure în fiecare zi. Parfumul florilor pline de culoare, vivacitatea plantelor, frumusețea decorurilor de sărbătoare cu brad și lumânări și bucuria primirii unui cadou deosebit le va face timpul petrecut în casă mai plăcut.

Cadoul floral, o dublă faptă bună

Ce spui de un Crăciun înflorit pentru tine și cei dragi? Susține campania și bucură-i pe cei dragi în același timp. Cumpără flori/plante sau decoruri specifice de iarnă, pentru tine şi pentru a le oferi apropiaților tăi și ajuți în același timp micii antreprenori din domeniul floristic să reziste în perioada pandemiei. Dacă luna decembrie e luna cadourilor și a faptelor bune, acum ai ocazia să ajuți și să bucuri printr-un singur gest. Fă-le cadouri florale celor dragi și, în același timp, susține #campaniapentrufloristi”, mai arată iniţiatorii campaniei.

#campaniapentrufloristi

“Traversăm o perioada dificilă, dar aceasta nu ne împiedică să ne unim forțele, să strângem rândurile și să ne ajutăm reciproc pentru a o traversa cât mai creative. Desigur, domeniul floristic este afectat de perioada pandemică, încă în curs, dar noi membrii asociației, considerăm necesar să îndemnăm pe toți colegii noștri, florişti români,  antreprenori în domeniul floristic, să privim cu speranțǎ viitorul, să ne eficientizăm resursele și să reușim, cu ajutorul clienților noștri, să ne continuăm activitatea.

Am apreciat #campaniapentrufloristi inițiată de Diana Bolcaș și avem deschiderea să o îmbrățișăm și autoritatea să o transformăm într-o campanie, la nivel național. Florile nu vor dispărea niciodată din obișnuințele de consum ale oamenilor, noi suntem doar datori să găsim calea potrivită de a ajunge la cât mai mulți dintre ei, mai ales în această perioadă”, spune președintele AADF, Filomena Brisc. (MaAv)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lights On lansează competiția de eseuri “Lights On Words”

Publicat

Lights On Romania, împreună cu Betfair Romania Development, organizează competiția de eseuri „Lights on Words”.

Tema pe care trebuie s-o ilustreze cei interesați să se înscrie în competiție este “Lucrurile pe care le-am regăsit în pandemie”. Eseul trebuie să aibă maximum 500 de cuvinte și poate fi trimis până în data de 6 decembrie 2020, prin intermediul formularului de AICI.

Toate eseurile vor fi citite de juriul special al concursului, iar cel mai bun dintre ele va primi premiul de 500 de Euro. Alte două mențiuni speciale vor fi acordate, în valoare a câte 250 de Euro fiecare. Premiile și numele câștigătorilor vor fi anunțate în data de 15 decembrie 2020 pe paginile de Facebook ale organizatorilor.

Regulamentul competiției poate fi consultat în întregime pe website-ul Lights On Romania.

“Lights On Words este menit să aline, cât de cât, starea cauzată de ceea ce se întâmplă și ceea ce nu se întâmplă acum în lume. Prin așezarea gândurilor pe hârtie, poate cei care se vor înscrie vor reuși să și le ordoneze în gând. Credem, așa cum credem că lumina vindecă, că scrisul eliberează. Și sperăm că lucrurile pe care le-am regăsit în pandemie sunt mai de preț decât cele pe care le-am pierdut și nu le-am găsit… încă”, a spus Larisa Jitaru, PR & Comunicare Lights On Romania.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ghiduri UBB pentru pandemie, sărbători și vaccinare

Publicat

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pune la dispoziția comunității și a autorităților patru ghiduri menite să ofere informații și posibile abordări ale problemelor legate de pandemia de COVID-19, mai ales în perioada sărbătorilor și în contextului dezbaterilor legate de posibilitatea lansării campaniilor de vaccinare în viitorul apropiat.

Documentele realizate de UBB, care pot fi consultate integral la adresa cuprind:

(1) un Ghid general de recomandări de sănătate publică adaptate condițiilor prezente ale pandemiei și de principii psihologice care facilitează asimilarea lor în comportamentul individual (inclusiv pentru vaccinare), principii care pot fi utilizate și pentru alte recomandări de sănătate care urmăresc modificări cognitiv-comportamentale pe scară largă, și trei ghiduri de autoreglare emoțională, cognitivă și comportamentală în pandemie, și anume

(2) un Ghid de autoreglare psihologică în pandemie;

(3) un Ghid de reglare comportamentală – Schimbarea rutinei de viață;

(4) un Ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă în pandemie.

Declarația rectorului UBB, Daniel David

„Prin misiunea asumată în Carta proprie, UBB are și responsabilitatea socială de a sprijini autoritățile și societatea în condiții de criză, așa cum este și condiția de pandemie.

Specialiștii în sănătate publică sunt cei care prescriu intervențiile necesare la nivel social în cazul pandemiei.

Psihologii și specialiștii în modificări cognitiv-comportamentale sunt cei care trebuie să favorizeze asimilarea acestor prescripții în comportamentul individual, adăugând propriile recomandări cu relevanță psihologică.

Specialiștii în comunicare, în colaborare cu experții în sănătate publică și psihologie, transferă apoi eficient aceste cunoștințe către populație.

Din păcate, până acum măsurile luate la acest nivel s-au bazat mai ales pe o psihologie de simț comun, cu minimă informare din partea psihologiei științifice.

Paradigma trebuie schimbată radical, pe coordonatele prezentate ca exemplu în ghidurile UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Ghidurile pot fi consultate aici

Citește mai departe

ACTUALITATE

EXCLUSIV Decontările CJAS pentru spitalele clujene s-au dublat de la apariția pandemiei de coronavirus. Vezi ce sume le-au fost decontate

Publicat

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj a decontat sume duble pentru spitalele clujene implicate în lupta cu virusul SARS-CoV-2, în comparație cu perioada dinaintea declanșării pandemiei.

Conform informațiilor furnizate de CJAS Cluj pentru Cluj24.ro, pentru două dintre spitalele clujene implicate în lupta COVID-19, decontările CJAS Cluj au fost aproape dublate în luna octombrie, față de aceeași perioadă a anului trecut, când pandemia nu era declanșată.

Decontări de câteva milioane de lei pentru spitalele Covid

Pentru alte două spitale clujene care îngrijesc bolnavii de COVID-19, decontările în luna octombrie au fost de asemenea mai mari cu până la peste 1.000.000 de lei, față de aceeași lună a anului trecut.

Astfel, conform CJAS Cluj, Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca i-au fost decontați în luna octombrie a anului curent peste 4.200.000 de lei, în comparație cu aproximativ 2.300.000 de lei în octombrie 2019.

Spitalului de Recuperare i-au fost decontați mai puțini bani

Totodată, CJAS Cluj a decontat Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca anul acesta, în octombrie, peste 2.100.000 de lei, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut i-au fost decontați în jur de 1.300.000 de lei.

Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca i-a fost decontată suma de aproape 3.500.000 de lei în luna octombrie a acestui an, cu peste 1.200.000 de lei mai mult față de octombrie 2019.

Spitalul Militar clujean nu se află în relații contractuale cu CJAS Cluj

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca a avut decontată de CJAS Cluj suma de peste 2.700.000 de lei, cu aproape 400.000 de lei mai mult față de aceeași lună a anului precedent.

Spitalului Militar de Urgență din Cluj-Napoca nu îi sunt decontați banii de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, acesta având contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate