Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU/ Eleva de 10 la Bacalaureat care a refuzat banii de la Guvern: „Educația poate fi reclădită doar prin moralitate, fără combinații, fără cumetrii. Nu fiți servili în fața nimănui!”

Publicat


Antonia Pup este fost președinte al Consiliului Național al Elevilor din România și actuală absolventă de liceu, fiind una dintre cei care au obținut media 10 la Bacalaureat.

Cunoscută pentru faptul că din poziția sa din cadrul Consiliului Național al Elevilor a militat pentru o reformă fermă a sistemului de învățământ românesc, susținând aspecte precum remedierea situației învățământului din mediul rural, desființarea meditațiilor, ori implementarea transportului gratuit pentru elevi, Antonia a mai atras atenția în spațiul public, după ce a declarat săptămâna aceasta că va refuza cei 3.000 de lei din partea Guvernului, bani oferiți elevilor care au obținut media 10 la examenul de Bacalureat de anul acesta.

Refuzul Antoniei a stârnit un val de laude, dar și critici la adresa sa

Fosta elevă a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, atrăgând atenția că prin refuzul ei de a accepta premiul venit din partea autorităților, dorește să lanseze un mesaj către Guvern. Ea acuză autoritățile că nu au reușit să implementeze niște măsuri eficiente de când cursurile au fost suspendate pe fondul pandemiei de Coronavirus, declarându-se profund dezamăgită de modul în care guvernanții au gestionat situația. Din punctul ei de vedere, banii oferiți absolvenților cu nota 10 la BAC este doar o metodă de a atrage voturi, gestul fiind unul menit să sprijine campania electorală.

După mesajul postat, Antonia a primit atât laude din partea oamenilor, cât și diferite acuze, ori critici, însă a rămas fermă în decizia sa, declarând că nu dorește să se lase „cumpărată” de Guvern.

Cluj24 a realizat ÎN EXCLUSIVITATE un interviu cu Antonia Pup, aceasta dezvăluind care a fost experiența sa ca elevă în școlile românești și care sunt din perspectiva ei cele mai mari probleme ale sistemului de învățământ din țara noastră.

Cum s-au simțit pentru tine cei 12 ani de școală din postura de elev?
O provocare necesară, o experiență de învățare, o oportunitate de a vedea cu ochii mei de ce este important să ne implicăm, încă de pe băncile școlii, în viața comunității și împotriva corupției. Am luptat împotriva fondului școlii, împotriva deciziilor abuzive ale directorilor, am luptat pentru transport gratuit pentru elevii din România, pentru susținerea examenului de Bacalaureat și am învățat că principiile nu pot și nu trebuie să fie tranzacționate.

„Dacă învățăm doar pentru bani, dacă învățăm doar ca să mergem la Untold pe gratis, aceste motive sunt false motive”

Ai luat decizia de a nu accepta banii oferiți de Guvern imediat după ce ai aflat de inițiativă, sau a fost o reacție declanșată ulterior?
Încă de când am aflat nota obținută la examenul de Bacalaureat mi-am spus că este oportunitatea perfectă pentru a da un mesaj tuturor celor care mă urmăresc: examenul de Bacalaureat nu este un concurs cu premii. Dacă învățăm doar pentru bani, dacă învățăm doar ca să mergem la Untold pe gratis, aceste motive sunt false motive și nu pot reprezenta motive organice pentru stimularea participării elevilor la viața școlară.

Am mai spus-o și mă repet: dacă guvernanții își doresc performanță, hai să facem performanță. Centre de excelență în mediul rural, profesori care să intre la fix la oră, profesori care să nu mai organizeze cursuri private – tradiționalele meditații, ci să participe la cursuri de formare continuă, să facă orice le stă în putință pentru a crește calitatea din mediul lor educațional.

Apreciez că toate aceste beneficii minuscule conectate fals cu învățarea ne distorsionează realitatea, învățarea nu e ceva ce poate fi bifat pe o to-do-list, este un proces amplu și complex care ne modelează întreaga existență.

„Un ministru al Educației care să nu fie văzut drept carne de tun pentru Guvern, ci care să fie capabil să susțină o poziție fermă”

Dintre toate lucrurile expuse de tine ca și greșeli ale autorităților privind școala din pandemie, care este cel pe care îl condamni cel mai mult și cum crezi că ar fi putut fi evitat?
Lipsa de asumare a unor decizii ferme și populismul. Pot înțelege orice, dar asta nu pot înțelege, pentru că este imoral. Pot înțelege lipsa banilor, deși nu este un aspect care ar trebui trecut cu vederea de către elevi, părinți și profesori. Elevii au fost mințiți, li s-a promis acces la educație garantat, li s-a promis accesul la o școală sigură.

Acum, la peste cinci luni de la momentul suspendării cursurilor, care sunt măsurile concrete pe care Guvernul României le-a întreprins pentru elevii acestei țări? Eu nu pot numi nici măcar una în afară de banala Teleșcoală, care nu poate înlocui sub nicio formă învățarea centrată pe elev.

Cum arată sistemul de învățământ românesc ideal în viziunea ta?
Un sistem educațional centrat pe nevoile elevilor, în care profesorii intră la fix la oră și nu dau meditații, ci își folosesc energia, timpul și resursele ca să se perfecționeze. Directori care să fie adevărați lideri în microsistemele lor educaționale, să atragă finanțări pentru a dezvolta școlile. Un ministru al Educației care să nu fie văzut drept carne de tun pentru Guvern, ci care să fie capabil să susțină o poziție fermă, o decizie asumată. Un sistem de învățământ ideal este un sistem în care fiecare copil merge la școală și nu resimte școala ca pe o povară, în care diferențele pe criterii socio-economice nu afectează parcursul educațional al elevilor, un sistem calitativ, participativ.

„Guvernul tratează problema începerii noului an școlar cu superficialitate”

Dacă ar fi să dobândești puterea de a reforma mâine sistemul de învățământ, cum ai proceda și care ar fi primul lucru pe care l-ai face?
Primul lucru pe care l-aș face ar fi să anunț o poziție fermă anti plagiat, anti corupție școlară și academică, anti meditații. Degeaba încercăm să implementăm măsuri bune pentru educație, dacă fundația este una de nisip. Educația poate fi reclădită doar prin moralitate la toate nivelurile, fără combinații, fără cumetrii, fără închis de ochi.

Ce părere ai despre cei care comentează negativ decizia ta de a refuza banii de la Guvern?
Este dreptul lor să comenteze, pe mine nu m-au făcut să mă îndoiesc de decizia pe care am luat-o. Am renunțat la ceva material pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la problemele existente din sistemul educațional. Guvernul tratează problema începerii noului an școlar cu superficialitate, elevii nu au primit nici acum dispozitivele electronice în vederea accesării resurselor educaționale din mediul digital, măsurile sunt comunicate evaziv.

Într-un plan extins, am dorit să atragă atenția asupra falselor motive pentru care învățăm și tindem spre performanță: învățăm exclusiv pentru bani, nu pentru un deziderat propriu sau universal, învățăm doar cu speranța că ne vom bucura de niște plăceri efemere.

„Nu exclud o carieră în politică”

Ce planuri de viitor ai din punct de vedere profesional?
Vreau să continui să mă implic în viața cetății, să îmi exprim opinia chiar dacă îi supără pe unii, să livrez soluții la actualele probleme din sistemul educațional, dar mai ales să învăț și să devin o persoană mai bună, să citesc cât mai mult, din toate domeniile: economie, filosofie, științe politice. Nu pot să spun că mă văd având o meserie anume, ținând cont de dinamica de pe piața muncii. Nu exclud o carieră în politică, însă nu îmi voi asocia numele și imaginea cu vreun partid politic prea curând.

Te-ai gândit vreodată să pleci din țară? Dacă da, care este principalul motiv?
M-am gândit să plec din țară pentru un program de studiu de master, pentru a studia relațiile internaționale și geopolitica, dar doresc să continui să activez pe plan național și la mine în comunitate. Principalul motiv este reprezentat de faptul că resimt apartenența la această cultură, la această țară și cred că dacă noi, tinerii, vom refuza să facem ceva concret pentru comunitatea noastră, nimeni nu o va face în locul nostru.

„Învățăm ca să nu rămânem corigenți”

Ce părere ai despre Bacalaureat, ca metodă de examinare? Crezi în utilitatea/eficiența lui?
Cred că în momentul de față testările standardizate (fie că sunt cele tradiționale sau cele de tip PISA) sunt singurele care ne pot da acea palmă de care avem nevoie pentru a ne reașeza realitățile la locul lor. În școlile românești, la majoritatea disciplinelor de studiu notele se dau din burtă. În alte cazuri, aceste note se obțin pentru că elevii copiază, de frică să nu rămână corigenți.

Nu vreau să fac o generalizare pripită, spun doar că avem false motive pentru care învățăm. Învățăm ca să nu rămânem corigenți. Avem nevoie de astfel de testări care să ne certifice competențele, să ni le evalueze moral, corect.

Acum că urmează să fii studentă, ce părere ai de învățământul universitar? Crezi că el diferă de cel preuniversitar? Ce așteptări ai?
La fel ca sistemul de învățământ preuniversitar, sistemul de învățământ superior are nevoie de o reformă reală care să pornească de la o fundație solidă de principii și valori, dintre care pot enumera echitatea și politica anti-plagiat. Studenții au un rol important în construcția acestor comunități academice în care studentul să fie așezat în centrul procesului de învățare.

Eu pot doar să admir și să vă invit să îl urmăriți pe Andrei Nicolae Popa, student la Facultatea de Drept din București. Dacă nu era Andrei, politrucii din UB probabil continuau să valideze condițiile mizere din spațiile universității drept conforme. Andrei a chemat Universitatea din București în judecată și am convingerea că acest proces va reprezenta un semnal de alarmă pentru întreaga comunitate academică din România. Atunci când elevii și studenții își cunosc drepturile, nimic și nimeni nu îi va putea opri să le câștige. Luptați pe toate căile și nu fiți servili în fața nimănui!

Urmările refuzului de a accepta banii de la Guvern

În urma refuzului Antoniei de a încasa premiul oferit de Guvern, aceasta a anunțat printr-o altă postare pe pagina sa, faptul că părinții săi, angajați fiind la stat, ar fi primit diferite amenințări care ar avea legătură cu cele declarate de fosta elevă în urmă cu câteva zile.

În cadrul aceleiași postări, Antonia a transmis un mesaj tuturor părinților din România: „Nu plecați capul, aveți încredere în copiii voștri, vorbiți-le despre principii și valori, lăsați-i să-și ducă lupta lor, așa cum ai mei părinți m-au lăsat să îmi duc lupta mea”.

Narcisa Corina Bud


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Greu cu academicienii! CFR Cluj învinge cu 2-1 pe Academica Clinceni

Publicat

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara, în deplasare, pe Academica Clinceni, într-un meci contând pentru etapa a 2-a a Ligii 1. După un meci dominat de la cap la coadă de clujeni, aceștia au câștigat cu 2-1 prin golurile marcate de Petrila și Latovlevici. Pentru Clinceni a înscris Cascini din penalty.

Echipe de start:

Clinceni: A. Păun – Fl. Achim, Bilali, Patriche Nechita – Cascini, Moulin – Cioiu, Vanzo, Kazlauskas – Vellios
Rezerve: E. Dobre – Pashov, Chandarov, Gavra, Jutric, Ventura, De Amorim, V. Dumitrache, Longher
Antrenor: Ilie Poenaru

CFR Cluj: Bălgrădean – Cr. Manea, Cestor, Bouhenna, Latovlevici – Tahiri, J. Rodriguez, C. Deac – Petrila, Debeljuh, A. Păun
Rezerve: Arlauskis – D. Ciobotariu, Hoban, Fofana, Sigurjonsson, Chipciu, Costache, Gîdea, Alibec
Antrenor: Marius Șumudică

Stadion: „Ion Comșa” (Călăraşi)
Arbitru: Rusandu Lucian (Sfântu Gheorghe) / A1: Gheorghe Sebastian Eugen (Suceava), A2: Orbuleţ Mircea (Bucureşti)

A fost un meci între două echipe care nu mai sunt ce erau. Campioana a schimbat antrenorul și a pierdut câțiva jucători de bază în timp ce Clinceni are o echipă nouă în proporție de 50%. Marius Șumudică a odihnit câțiva titulari în perspectiva meciului de miercuri din preliminariile Champions League.

Prima repriză a aparținut în proporție de 75% clujenilor, care au dominat jocul însă destul de steril. Cei din Clinceni s-au mulțumit să se apare, contând prea puțin în atac. De altfel, nici CFR n-a avut multe ocazii, de consemnat capul pe lângă poartă a lui Debeljuh și șutul bun, deasemenea pe lângă bară, al lui Păun.

Din păcate pentru campioană, punctul forte de până acum și anume apărarea a dat dovadă de nesiguranță și în acest meci. Tentativa lui Șumudică de a crea o echipă ofensivă este încă la faza de proiect.

În repriza a doua presiunea clujenilor s-a accentuat, materializându-se în min.61 prin golul frumos al lui Petrila care a reluat sub bară după o centrare de pe dreapta a lui Păun.

Deac faultează total aiurea în careu și Clinceni egalează din penalty în min.69 prin Cascini.

În min.75 Jonathan Rodriguez șutează de la 25m în bară.

În min.87 Latovlevici o aduce pe campioană în avantaj, tot după o centrare de pe partea dreaptă, de această dată a lui Deac.

Din nou Petrila a fost unul dintre cei mai buni jucători de pe teren. De notat și debutul lui Denis Alibec în culorile CFR-ului.

 

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ Artiști de mare clasă vor susține o serie de concerte excepționale la Festivalul Enescu de la Cluj-Napoca

Publicat

De

O serie de artiști și ansambluri de talie mondială vor susține în premieră concerte excepționale pentru publicul meloman dornic să reîntâlnească magia și grandoarea celui mai important brand cultural al României – Festivalul Internațional „George Enescu”.

Printre artiștii invitați se numără: Maxim Vengerov (foto), aclamat ca fiind unul dintre cei mai buni muzicieni la vioară din lume, câștigător al unui premiu Grammy și Polina Osetinskaya, o pianistă al cărui talent precoce a fost recunoscut și apreciat puternic de critici.

De asemenea, Cvartetul Fine Arts (foto), clasat printre cele mai distinse ansambluri din muzica de cameră de astăzi, având o istorie impresionantă de spectacole și o discografie extinsă de peste 200 de lucrări înregistrate.

Cyprien Katsaris (foto), pianist și compozitor franco-cipriot, care cântă de câteva decenii în liga înaltă a muzicii clasice alături de cele mai mari orchestre vine și el la Cluj-Napoca.

Manuel Fischer-Dieskau, unul dintre cei mai tonici interpreți la violoncel, expresivitatea sa reușind să depășească orice bariere și Maria João Pires (foto), pianistă portugheză care grație talentului înnăscut și experienței bogate de scenă reușește să descifreze și să transmită cele mai profunde sensuri ale muzicii prin fiecare reprezentație, cor urca și ei pe scenă.

Doi câștigători ai concursului George Enescu concertează la Cluj

Lista numelor grele din muzica clasică este completată de către doi dintre câștigătorii Concursului „George Enescu” din acest an, la secțiunile pian și vioară: artista sud-coreeană Yeon-Min Park, care a triumfat în finala de pian cu o interpretare convingătoare a unei lucrări de căpătâi, Concertul nr. 3 de Rahmaninov și violonistul român Valentin Șerban, care a pregătit un moment muzical menit să bucure suflete, în tandem cu pianistul Gabriel Gîțan.

Festivalul Enescu celebrează în acest an 140 de ani de la nașterea marelui compozitor. Concertele din Cluj-Napoca vor oferi publicului un amplu program de lucrări enesciene, care vin să completeze un repertoriu din care nu vor lipsi Beethoven, Chopin, Mozart sau Bach. Tema ediției din acest an este „O istorie din iubire”.

Biletele au fost puse în vânzare

Organizatorii evenimentului anunță punerea în vânzare a biletelor și abonamentelor pentru cele 6 recitaluri de gală programate în toamna acestui an, între 1-11 septembrie 2021, la Sala Auditorium Maximum.

Biletele și abonamentele se pot achiziționa începând de astăzi atât online, de pe platforma Entertix.ro, cât și din rețeaua de librării Cărturești, la un preț preferențial.
Perioada presale se încheie în 6 august.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Electric Castle: La BONȚIDA vor fi primiți DOAR festivalierii VACCINAȚI cu schema completă

Publicat

De

Organizatorii ediției speciale a Electric Castle din acest an așteaptă peste 10.000 de oameni la Bonțida. Festivalierii vor fi primiți pe domeniul de la castelul Bánffy doar dacă pot face dovada că sunt vaccinați cu schema completă.

Ediția din acest an a festivalului Electric Castle va avea loc atât la Bonțida, cât și în Cluj-Napoca.

Ema Prișcă, reprezentant al festivalului, a precizat sâmbătă că pe domeniul de la Bonțida vor fi primiți doar festivalierii vaccinați, cu shemă completă.

Citește și: LIVE VIDEO/ Ceterașii din Bonțida, strigături pro vaccinare din căruță. Gheorghiță VACCINEAZĂ în cortul Electric Castle

Potrivit normelor în vigoare, la evenimentele cu peste 2.500 de participanți, toți trebuie să fie vaccinați, a precizat Ema Prișcă. E a spus că la castel sunt așteptate în acest an peste 10.000 de persoane, iar cele nevaccinate nu vor putea intra la festival.

La Cluj-Napoca, unde vor fi amenajate mai multe scene, lucrurile vor sta diferit.

În oraș, numărul de participanți la concerte va fi mai mic, astfel că vor fi acceptate și persoane care prezintă teste PCR negative sau persoane care ateastă că au trecut prin boală, pe lângă cele vaccinate împotriva Covid-19.

Organizatorii Electric Castle au avut sâmbără o acțiune inedită prin care și-au dorit să îi atragă pe locuitorii Bonțidei, care fac parte din familia festivalului, să se vaccineze împotriva Covid-19.

În cortul amenajat în localitate a vaccinat și colonelul Valeriu Gheorghiță.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clujeni REFUZAȚI la centrele de VACCINARE. Care este MOTIVUL și ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Publicat

De

În vreme ce campania de vaccinare bate pasul pe loc în întreaga țară, la Cluj-Napoca oamenii care vor să se imunizeze sunt refuzați în anumite centre.

Medicul Valeriu Gheorghiță, directorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a spus la Cluj că a primit informații de la oameni că au fost refuzați când au vrut să se vaccineze.

Problema este că cei care doresc să se vaccineze sunt puțini, iar medicii se tem să „sacrifice” dozele de vaccin, care sunt făcute pentru a imuniza mai multe persoane cu ser din același flacon.

„Putem sacrifica doze dacă vine o persoană și aveți flacon nedesfacut. Are prioritate persoana respectivă. Nu e nicio problemă.

Primesc semnale din mai multe centre de vaccinare din Cluj că oamenii sunt refuzați tocmai ca să nu se deschidă un flacon nou, să nu se sacrifice doza.

Dar în același timp nu expiră doza, deci e important să dăm prioritate oamenilor pentru că orice om vaccinat e un om care va fi protejat și el, și îi va proteja și pe cei din jur”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, în timpul unei vizite la centrul de vaccinare de la Școala „Ion Creangă” din Cluj-Napoca.

CNCAV, de altfel, a transmis instrucțiuni în centre ca oamenii să fie vaccinați, chiar dacă trebuie deschis un flacon nou care nu va fi folosit în totalitate.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate