Connect with us

ACTUALITATE

UPDATE/ Funeraliile episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. Vezi biografia acestuia

Publicat


Funeraliile episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, care a murit marți, vor avea loc în ziua de sâmbătă, la ora 12, slujba fiind programată la Catedrala Greco-Catolică ”Sfântul Iosif” din Piața Cipariu.

Trupul neînsuflețit al episcopului va fi depus vineri la Catedrala ”Schimbarea la Față” de pe Bulevardul Eroilor astfel încât credincioșii să poată să își ia rămas bun.

La funeralii sunt așteptați, printre alții, reprezentanți ai cultelor religioase din Cluj, mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, nunțiul apostolic la București, monseniorul Miguel Maury Buendía.

PS Florentin Crihălmeanu va fi îngropat în subsolul Catedralei din Piața Cipariu.

Banii să fie dați la săraci în loc de coroane de flori

UPDATE/ Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a transmis un comunicat oficial despre funeraliile lui Florentin Crihălmeanu, precizând că în ziua de vineri, 15 ianuarie, trupul acestuia va fi depus în Catedrala „Schimbarea la Față”, iar cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu, o vor putea face în intervalul orar 8 – 20, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute pentru perioada de pandemie.

”Respectând dorința testamentară a Preasfinției Sale Florentin, îi invităm pe toți cei care doresc să aducă coroane, jerbe sau flori, să ofere în schimbul acestora banii săracilor”, arată Eparhia.

În ziua de sâmbătă, 16 ianuarie 2021, ora 11, trupul Preasfinției Sale Florentin va fi depus pe esplanada din fața Catedralei din Piața Timotei Cipariu, iar la ora 12 va avea loc Slujba Înmormântării.

În ziua premergătoare înmormântării, se va organiza în toate parohiile de pe teritoriul Eparhiei noastre, o seară de priveghere publică (parastas, rozar, etc)

După ziua funeraliilor, pomenirea ierarhiei în cadrul Sfintei Liturghii se va face conform zilelor premergătoare înhumării, până la numirea unui Administrator Eparhial iar la 40 de zile se va celebra un Parastas pentru odihna sufletului Preasfinției Sale Florentin.

Cine a fost Florentin Crihălmeanu

Episcopul s-a născut în 17 septembrie 1959, la Iași, într-o familie de creștini catolici. Primii trei ani de școală i-a urmat la Școala generală nr. 1 și Școala generală nr. 14 din Turda, iar clasa a patra la Liceul „Garabet Ibrăileanu” din Iași.

Clasele V-XII le-a urmat la Liceul nr. 15 din Cluj-Napoca, unde a luat și examenul de bacalaureat. Între 1979-1984, a urmat cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic, Cluj-Napoca.

A fost repartizat la Întreprinderea de Utilaj Tehnologic Bistrița și, apoi, detașat la Întreprinderea de Utilaj Alimentar și Frigorific „Tehnofrig”, din Cluj-Napoca (1986-1990).

Studii teologice în clandestinitate

În anul 1986 a început studiile teologice în clandestinitate sub îndrumarea pr. Pantelimon Aștelean, iar în 1990 a urmat cursurile serale ale Seminarului Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca.

În perioada octombrie 1990 – iunie 1994 a primit o bursă de studii la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma, ca alumn la Colegiul Pio Romeno, conferindu-i-se diploma de Bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992) și Licența în Teologie (16 iunie 1994). În 7 iulie 2005 a susținut Teza de Doctorat la aceeași universitate.

Hirotonire, activitate preoțească

În 8 septembrie 1990 a fost hirotonit diacon, în capela Episcopiei de Cluj-Gherla (actualul sediu episcopal), iar în 9 septembrie 1990 a fost hirotonit preot, de către Episcopul George Guțiu, în cadrul Sfintei Liturghii din Piața Libertății, din Cluj-Napoca, nefiind restituite locașurile de cult.

În perioada 1994-1996 a făcut parte din corpul profesoral, având și atribuțiuni de îndrumător spiritual al celor peste 80 de seminariști ai Institutului Teologic „Sfântul Ioan Evanghelistul”.

Din decembrie 1994 a fost numit vicar general. Între 1994-1995 a predat, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB, cursuri de Teologie biblică.

Consacrare episcopală

La 6 noiembrie 1996, Sfântul Părinte l-a numit episcop titular de Silli, auxiliar de Cluj-Gherla. A fost hirotonit episcop la 6 ianuarie 1997, de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma. A fost recunoscut de către Stat prin M.O. al României nr. 72 din 30 aprilie 1997.

În 18 iulie 2002, prin Bula Pascendi Dominici gregis, același Pontif Roman l-a numit în funcția de eparh al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Întronizarea a avut loc la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, în 6 august 2002. Recunoașterea de către Stat s-a făcut prin M.O. al României nr. 713 din 1 octombrie 2002.

Activitate pastorală

În perioada noiembrie 1996 – august 2002, alături de Arhiepiscopul ad personam George Guțiu, Episcopul auxiliar Florentin Crihălmeanu s-a preocupat de buna administrare a Episcopiei de Cluj-Gherla pe plan pastoral și spiritual.

După instalarea ca episcop eparhial a reorganizat structurile eparhiale și a înființat noi structuri pastorale care să poată răspunde cerințelor pastorației.

A fost delegat să participe la lucrările unor Conferințe Episcopale din Europa și SUA. În cadrul Conferinței Episcopilor din România (CER) a primit misiunea de responsabil cu persoanele de viață consacrată.

A participat la cel de-al IV-lea Conciliu Provincial al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la Blaj (1995-2000).

În primii 10 ani de episcopat (2002-2012), a binecuvântat peste 30 de biserici și capele, precum și Mănăstirea „Sfânta Cruce” a călugărilor OSBM din Mintiu Gherlii (20 octombrie 2002).

A fost alături de Mitropolitul Lucian Mureșan, la binecuvântarea Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” a surorilor CMD din Cluj-Napoca (8 septembrie 2003) și a Mănăstirii „Sfânta Macrina” a surorilor OSBM din Cluj-Napoca (17 iulie 2005).

După ridicarea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la rangul de Arhiepiscopie Majoră, de către Sfântul Părinte, Papa Benedict al XVI-lea (prin Bula Ad totius dominici gregis din 14 decembrie 2005), în mai 2006, participă la ceremonialul întronizării Întâistătătorului Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Lucian Mureșan, ca Arhiepiscop Major, la Blaj.

Pelerinaje anuale

În perioada 20-21 iunie 2006 a participat, la Blaj, la sesiunea inaugurală a Sinodului Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Primește responsabilitatea Comisiilor Liturgică și Patrimonial-Juridică.

Curia episcopală s-a mutat, în octombrie 2007, în birourile de la etajul clădirii de pe str. Moților nr. 26, care au fost reamenajate și renovate. Catedrala „Schimbarea la Față” a fost renovată în exterior, lucrările finalizându-se în anul 2009.

Anual, în Catedrala episcopală s-au organizat câte 3 zile de reculegere, cu ocazia marilor sărbători ale Nașterii și Învierii Domnului.

În calendarul pastoral au fost incluse, anual, acțiuni celebrate la nivelul Biserici Catolice, precum: Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, Ziua Bolnavului, Ziua Vieții Consacrate, Ziua de rugăciune pentru sfințirea preoților, cât și alte acțiuni pastorale pe plan local, între care, Întâlnirea eparhială a familiilor, a tinerilor, a copiilor și Festivalul coral „Armonii Sacre”.

S-au organizat pelerinaje anuale la: „Cimitirul Săracilor” și „Memorialul victimelor comunismului” din Sighetu-Marmației, la Mănăstirea „Coborârea Spiritului Sfânt”, OSBM, din Molișet, biserica parohială din Nicula în Sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Cormaia, Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din Mintiu Gherlii, Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

Participare externă

A participat, alături de un grup de familii, la Ziua Mondială a Familiilor de la Milano (30 mai – 3 iunie 2012) și, împreună cu tineri din Eparhie, la Zilele Mondiale ale Tineretului la Madrid, Spania (16-21 august 2011), și la Rio de Janeiro, Brazilia (23-29 iulie 2013).

În perioada 15-16 noiembrie 2008 s-a convocat întâia Adunare Eparhială după 1990, dedicată sărbătoririi a 155 de ani de la întemeierea Eparhiei.

Lucrări la catedrală

Au fost reluate lucrările de construcție la Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea” din Piața Cipariu f.n., Cluj-Napoca.

La 18 martie 2007 a fost binecuvântată capela „Sfântul Iosif” din incinta Catedralei, care găzduiește Parohia „Andrei Mureșanu” și Sfânta Liturghie duminicală a copiilor.

Au fost amenajate și date în folosință, aula de conferințe „Cardinal Dr. Iuliu Hossu”, Librăria „Viața Creștină”, precum și alte spații cu diferite destinații: birourile Asociației „Caritas Eparhial” – Cluj, săli de cateheză cu laicii și sediul ASTRU.

Lucrările au avansat, fiind parcurse cu succes etapele de construcție prevăzute, astfel încât, la 15 octombrie 2015, a avut loc binecuvântarea cupolei și a crucii de pe cupola Catedralei.

Beatificarea episcopilor martiri

Prin organizarea unor manifestări memoriale, simpozioane, editarea de cărți și articole tematice în diferite publicații, a onorat memoria Cardinalului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri.

Până în 2018, An Centenar al Unirii și an omagial Iuliu Hossu, pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla a binecuvântat 10 monumente, busturi și statui dedicate Cardinalului Iuliu Hossu.

La data de 2 iunie 2019 a luat parte cu multă bucurie, împreună cu peste 120.000 de credincioși, 750 de preoți, 26 de episcopi și 5 cardinali, la Sfânta Liturghia pontificată de către Sf. Părinte Papa Francisc, pe Câmpia Libertății, la umbra Catedralei „Preasfânta Treime” din Blaj, în cadrul căreia a avut loc ritualul beatificării celor șapte Episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

Activitate în învățământ

Episcopul Florentin Crihălmeanu reia activitatea didactică, din anul 2004, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, unde susține cursuri de Teologie pastorală și Teologie simbolică.

Activitatea Departamentului de cateheză și religie se reorganizează și se dezvoltă, se editează noi manuale de religie și cateheză.

De asemenea, se intensifică acțiunile Departamentului de tineret și se stabilesc preoți responsabili cu pastorația tinerilor în fiecare protopopiat. Tinerii din ASTRU participă la programe de formare și intră în circuitul internațional al organizațiilor de tineret catolice, iar vara susțin numeroase activități cu tineri și copii în diferite parohii.

Prin Decretul episcopal nr. 1889 / 11 octombrie 2010, se înființează Biroul pastoral eparhial pentru coordonarea activităților la nivelul protopopiatelor și parohiilor precum și pentru promovarea acțiunilor pastorale propuse la nivelul întregii Biserici Catolice. Mai târziu, din anul 2013 se înființează și Birourile pastorale protopopiale.

Spații de învățământ

Datorită scăderii numărului de seminariști dar a creșterii numărului de elevi, precum și a lipsei spațiilor corespunzătoare, s-a luat decizia extinderii învățământului liceal și gimnazial prin construirea unui nou corp pentru Liceul greco-catolic „Inocențiu Micu” și renovarea clădirii școlii din curtea bisericii „Bob”. Astfel, la 30 octombrie 2014 a avut loc binecuvântarea celor două clădiri noi ale Liceului.

Având în vedere scăderea numărului de seminariști din Seminarul eparhial „Sfântul Ioan Evanghelistul”, la începutul anului 2012 s-a luat decizia mutării structurilor acestei instituții într-o altă clădire. Seminarul eparhial și-a reluat activitatea, începând din octombrie 2012, în clădirea de pe str. C-tin Brâncuși nr. 37, fostul sediu al călugărilor OSBM.

La nivelul învățământului universitar, s-au diversificat liniile de studiu cu noi linii de masterat (Teologie Biblică și Consiliere socio-spirituală a populațiilor vulnerabile). A continuat tradiția trimiterii seminariștilor meritorii, pentru completarea și aprofundarea studiilor, la Colegiul „Pio Romeno” din Roma.

Activitate națională și culturală

Ierarhul a susținut numeroase conferințe la diferite întâlniri și seminarii naționale și internaționale. Urmare a numirii ca membru al Consiliului Pontifical pentru promovarea Unității Creștinilor, participă la lucrările Comisiei Internaționale Mixte pentru Dialogul teologic între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă (Belgrad 2006; Ravenna 2007; Paphos 2009; Viena 2010; Amman 2014; Chieti 2016).

La aniversarea a 150 de ani de la înființarea Eparhiei de Gherla s-a oferit unor personalități medalia omagială cu chipurile Papei Pius al IX-lea și al Episcopului Ioan Alexi (recto) și sigla Eparhiei (verso). De asemenea, s-a inaugurat expoziția aniversară în care se prezintă istoria în imagini a eparhiei, în 22 de panouri.

Expoziția a fost prezentată la Universitate (UBB), apoi la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și în alte orașe mari de pe teritoriul eparhiei. În toamna anului 2013, expoziția a fost actualizată și prezentată la împlinirea a 160 de ani de la înființarea Eparhiei Gherlei.

Președinte de onoare

În anul 2017, la aniversarea centenarului numirii, confirmării, consacrării și intronizării Episcopului Iuliu Hossu la Gherla, s-a oferit, în semn de recunoștință și apreciere, medalia omagială cu chipul Arhiereului (recto) și imaginea catedralei din Gherla (verso).

Cu aceeași ocazie, la 18 iunie 2017, s-a organizat la Gherla un simpozion omagial la care a fost inaugurată expoziția „Iuliu Hossu, Păstor al românilor și mărturisitor al credinței”.

A participat la momente semnificative din viața social-culturală și universitară a orașului. A organizat întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și guvernamentale.

„A fost Președinte de onoare al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, având ca membri urmaşi ai Fericitului Iuliu Hossu, intelectuali, persoane din cler și din ierarhia bisericească, constituită în iulie 2018 cu scopul de a promova valori în care a crezut Cardinalul Iuliu Hossu”.

Personalități marcante la Cluj

Eparhia de Cluj-Gherla a fost vizitată de importante personalități ale Bisericii Catolice, între care: Patriarhul Bisericii Greco-Catolice Melchite, Preafericirea Sa Gregorios al III-lea Laham și Eminențele lor Cardinal Christoph Schönborn, Cardinal Lubomyr Husar, Cardinal Zenon Grocholewski, Cardinal Walter Kasper, Cardinal Leonardo Sandri, Cardinal Justin F. Rigali, Cardinal Angelo Scola, Cardinal Kurt Koch.

Publicații apărute

A publicat cărți („Urme pe file de timp, la răscrucea dintre milenii”; „Scrisori Pastorale 2002-2012”) și articole în diferite reviste din țară și străinătate, a contribuit la apariția unor publicații cu caracter teologic.

În anul 2003 s-a publicat „Șematismul Eparhiei de Cluj-Gherla, Claudiopoli-Armenopoli, la 150 de ani de la întemeiere”, iar în anul 2012 a fost editat anuarul eparhiei („Anuar 2012”).

În anul 2014 a fost editat volumul „File din istoria Eparhiei de Cluj-Gherla, Claudiopoli-Armenopoli, a românilor. Scurtă istorie și biografiile episcopilor eparhiali, 1853-2013”, iar în anul 2017, a apărut ediţia a II-a a acestui volum, revăzută şi adăugită.

În spiritul îndemnului Sf. Apostol Pavel: „Amintiţi-vă de mai marii voştri, care v-au predicat cuvântul lui Dumnezeu, şi priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința!” (cf. Evr 13,7), împreună cu un colectiv de istorici și teologi, a început o amplă lucrare de prezentare a Ierarhilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, pornind de la o fișă tip, completată apoi cu datele corespunzătoare biografiei fiecărui episcop. Astfel, în anul 2018, la Editura „Viața Creștină” a apărut „Arhontologia Episcopilor Eparhiei Greco-Catolice de Gherla ulterior de Cluj-Gherla”, iar în anul 2020, la aceeași editură a văzut lumina tiparului volumul „Arhontologia Episcopilor Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj”.

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Florentin în anul 2019 a fost reeditată Cartea Memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu, „Credința noastră este viața noastră”.

În anul 2020, a publicat volumul „Cununa Martirilor Bisericii Române Unite”, cuprinzând „fișe biografice și imagini ale fericiților episcopi greco-catolici români, martiri pentru credință”.

Relații cu Roma

Ca student la Roma, a fost cooptat ca membru în Secretariatul Sinodului Episcopilor și a participat la lucrările „Sinodului pentru Europa” convocat de către Sfântul Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea, în noiembrie 1991.

În Anul Jubiliar 2000, la 9 mai, a participat, împreună cu întregul Cor episcopal, la celebrarea Sfintei Liturghii în rit bizantin, în limba română, din Basilica „Sfântul Petru”, la Roma, în prezența și la invitația Papei Ioan Paul al II-lea.

În perioada 5-26 octombrie 2008 a participat (ca delegat din partea Sinodului Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică) și a luat cuvântul, la Sinodul Episcopilor „despre Cuvântul lui Dumnezeu”, la Roma.

În această Sesiune sinodală a fost numit, de către Papa Benedict al XVI-lea, membru al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor și ulterior a participat la Sesiunile de lucru ale Secretariatului General al Sinodului Episcopilor din perioada 2009 – 2011.

A participat, în perioada 25-30 iunie 2009, la Damasc, la închiderea Anului Paulin și în perioada 9-11 iunie 2010, la Roma, la celebrările festive care au marcat încheierea Anului Preoției.

Împreună cu membrii CER a participat la vizitele ad limina din decembrie 1996, februarie 2003 și februarie 2010, la Roma.

Ceremonii de beatificare

A luat parte la ceremoniile de beatificare a Episcopului martir Bogdánffy Szilárd (30 octombrie 2010, Oradea) și a preotului martir Vladimir Ghika (31 august 2013, București).

În 8 aprilie 2005 a luat parte la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, în 1 mai 2011, la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, iar la 27 aprilie 2014, la ceremonia de canonizare a Fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, în Piața „San Pietro” la Roma.

În 18 februarie 2012 a participat la Consistoriul din Basilica „Sfântul Petru”, cu ocazia ridicării la treapta de Cardinal a Preafericitului Părinte Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de către Papa Benedict al XVI-lea. Mai târziu, la 8 octombrie 2012, a asistat la înscăunarea Eminenței Sale în Biserica „Sfântul Atanasie” din Roma.

Trecerea la Domnul

S-a înălțat la Casa Tatălui, răspunzând ultimei chemări a lui Dumnezeu, la data de 12 ianuarie 2021, la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

Preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla resimt această plecare ca pe o imensă pierdere, dar cu credință în Mântuitorul Isus Hristos Cel Înviat se unesc în rugăciune pentru sufletul harnicului, blândului și smeritului lor Ierarh.

Această încercare dureroasă, trăită în lumina credinței și a Învierii, nădăjduim să aducă unitate și pace în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, care i-au primit îndrumarea spirituală, l-au admirat și stimat pentru dăruirea în slujirea lui Hristos și a Bisericii Sale.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Țigările electronice nu vor mai putea fi VÂNDUTE minorilor. Unde este INTERZIS fumatul

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care vânzarea țigărilor electronice către minori este interzisă. Actul normativ modifică și completează Legea nr. 201/2016 și Legea nr. 349/2002.

Noua legislație extinde interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani și interzicerea comercializării prin automate pentru:

– ţigaretele electronice
– flacoanele de reumplere pentru ţigarete
– dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Țigările electronice nu vor mai putea fi VÂNDUTE minorilor. Unde este INTERZIS fumatul

Ce prevede noua lege

Introducerea pe piaţă a pouch-urilor/ pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ.

Se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun

– a ţigaretelor electronice
– a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice
– a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
– a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun

– a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
– a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Unde este interzis fumatul

Articolul 3, alineatul (1) din Legea 349/2002 se modifică şi va avea următorul cuprins:

”Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.

De la prezentele prevederi fac excepție spațiile de deținere în care sunt cazate persoanele private de libertate”.
(anterior, excepție erau ”celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță”)

Modificarea privind interzicerea fumatului pentru elevi, în toate unitățile de învățământ, este introdusă la articolul 3, prin alin. (1.3).

Persoanele responsabile din instituţiile şi unităţile care administrează spaţiile menţionate la art. 2 lit. m), n), nl) şi n2), adică

– spații publice închise (care au acoperiș/plafon/tavan și sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau caracterul temporar/permanent)
– spații închise la locul de muncă
– mijloace de transport în comun
– loc de joacă pentru copii (spațiu închis sau în aer liber)

vor elabora şi vor pune în aplicare regulamente interne pentru aplicarea art. 3 alin. (1), (1.1) şi (1.3) inclusiv prin prevederea ca abatere disciplinară gravă a încălcării respectivelor dispoziţii şi marcarea spaţiilor menţionate cu indicatoare prin care să se indice Fumatul interzis şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.

La alin. 1.1 ”Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private”.

Vânzarea către minori, interzisă

Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate.

Se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun

– a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
– a recipientelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Vânzare prin curierat

Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul:

„Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului”.

În autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării acestora, tinerilor sub 18 ani.

Reguli pentru școli

Ministerul Educației stabilește, prin Regulamentul-cadru de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar,

– sancțiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun
– a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice
– a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului
în incinta unităților de învățământ.

Amenzi

Legea introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.

Persoanele fizice riscă amenzi între 100 și 500 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor privind fumatul în spațiile închise prevăzute de lege și privind coletele prin curierat.

Persoanele juridice riscă amenzi pentru nerespectarea interdicțiilor privind fumatul sau vânzarea de țigări (la bucată, prin automate, în unități sanitare sau de învățământ) în valoare de:

– 5.000 lei la prima abatere
– 10.000 de lei și suspendare a activității la a doua abatere
– 15.000 de lei și închiderea unității, la a treia abatere

Amenzile pot fi date și deținătorilor spațiilor pe care sunt amplasate automatele.

Pentru vânzarea țigărilor prin automate sau tinerilor sub 18 ani sau prin dispozitive easybox/locker ori prin curierat fără mesaj pentru minori, persoanele juridice riscă amendă de

– 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere
– 20.000 lei și sancțiunea complementară de închidere a unității, la a doua abatere

Pentru producători, nerespectarea unor prevederi precum

– nivelurile maxime ale emisiilor țigaretelor introduse pe piață sau fabricate în România
– aditivi, arome, ingrediente
– prezentare, etichetarea produselor, ambalare și avertismentele de sănătate

amenzile sunt între 75.000 lei și 100.000 lei, pentru toate produsele din tutun, dispozitive, flacoane menționate în noua lege.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trecerile de pietoni de pe drumurile județene din Cluj vor fi iluminate. Investiție de peste 26 de milioane de lei

Publicat

De

Iluminare treceri de pietoni

Trecerile pentru pietoni de pe drumurile județene vor fi iluminate corespunzător, prin sisteme moderne, anunță Consiliul Județean Cluj.

Joi, în cadrul ședinței CJ Cluj a fost aprobat proiectul care beneficiază de fonduri europene.

Trecerile de pietoni de pe drumurile județene din Cluj vor fi iluminate. Investiție de peste 26 de milioane de lei

„Prin această investiție urmărim creșterea gradului de securitate a cetățenilor și a siguranței circulației rutiere, pe toate drumurile județene.

Marele avantaj al proiectului e legat atât de faptul că presupune folosirea banilor europeni, nerambursabili, cât și a unor tehnologii de ultimă generație care asigură un consum redus de electricitate”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Prin implementarea proiectului se va realiza iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni nesemaforizate marcate şi semnalizate, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică.

188 de treceri de pietoni vor fi iluminate în prima fază

Conform reprezentanților CJ Cluj, într-o primă etapă se va realiza iluminarea a 188 de treceri de pietoni de pe drumurile județene, instalarea a 376 de aparate de iluminat și a 376 de stâlpi noi.

Trecerile de pietoni vor fi, astfel, iluminate corespunzător, cu sisteme inteligente de tip led, care vor fi alimentate atât din rețeaua electrică existentă, cât și prin intermediul unui sistem fotovoltaic.

Totodată, pentru a asigura eficiența și optimizarea consumului de energie, vor fi instalați senzori de prezență care vor activa sau dezactiva iluminatul în funcție de necesitate.

Contribuția CJ Cluj este de 2,5 milioane de lei

Valoarea totală a proiectului este de peste 26,3 milioane de lei cu TVA inclus, din care peste 2,5 milioane de lei, cu TVA inclus, reprezintă contribuția Consiliului Județean Cluj.

Proiectul a fost depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, în momentul de față fiind în etapa de contractare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

AVANCRONICĂ. Sepsi Sf. Gheorghe – CFR Cluj. Clujenii sunt obligați să câștige pentru a urca pe podium

Publicat

CFR Cluj

Echipele de fotbal CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe se vor întâlni vineri, 29 martie, de la ora 20,30 pe stadionul Sepsi OSK unde vor disputa partida din etapa cu numărul doi din play-off-ul Superligii, deplasare în urma căreia feroviarii trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a urca pe podium.

CFR Cluj vine după o înfrângere suferită în Gruia împotriva echipei FC Universitatea Craiova cu scorul de 1 la 2.

Clujenii s-au văzut conduși încă din minutul 38 după golul marcat de Baiaram, avantajul a fost mai apoi dublat de Alexandru Mitriță, urmând ca în cele din urmă CFR Cluj să reușească doar reducerea din diferență prin fundașul Matei Ilie care a fost mai apoi eliminat pe finalul partidei.

După această prima partidă din play-off, CFR Cluj se află pe poziția a patra în clasament cu 27 de puncte.

Sepsi Sf. Gheorghe vine de asemenea după o înfrângere împotriva liderului din Superligă cu același scor de 2 la 1.

În partida de pe Arena Națională, Florinel Coman a deschis rapid scorul pentru FCSB, dar Debeljuh a restabilit egalitatea în urma unei lovituri de la 11 metri, dar cu 5 minute înainte de pauză,

Alexandru Băluță a marcat și a stabilit scorul final încă din prima repriză. După prima etapă din play-off, Sepsi Sf. Gheorghe se află pe locul al șaselea cu 22 de puncte.

Desfășurarea partidelor directe dintre CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe

Prima întâlnire dintre cele două echipe în actualul sezon a fost pe 5 octombrie și s-a încheiat cu victoria clujenilor care s-au impus la scor de neprezentare în fața lui Sepsi.

Pe lista marcatorilor în respectiva partidă s-au trecut PanagiotisTachtsidis, Mario Camora și Daniel Birligea.

În returul sezonului regulat, Sepsi Sf. Gheorghe s-a răzbunat pentru rezultatul din tur și s-a impus cu scorul de 2 la 1 pe teren propriu. Marcatori în partida retur au fost PanagiotisTachtsidis pentru CFR, în timp ce pentru gazde au marcat SherifKallaku și Vitalie Damașcan.

 „Ne așteaptă un meci greu cu o echipă foarte disciplinată și muncitoare”

Adrian Mutu, antrenorul celor de la CFR Cluj, a declarat într-o conferință de presă premergătoare partidei cu Sepsi Sf. Gheorghe, că unii jucători vor fi indisponibili din cauza accidentărilor și deplasărilor de la meciurile echipelor naționale, dar are încredere în echipă că va reuși să obțină victoria.

De asemenea, acesta a spus că este conștient că va fi o partidă grea împotriva unei echipe disciplinate și muncitoare.

”Sepsi întotdeauna a fost o echipă incomodă în ultimii ani, o echipă greu de bătut mai ales acasă, foarte disciplinată și o echipă care iese în evidență prin forța grupului și drept urmare trebuie să fim foarte atenți pentru că ne așteaptă un meci complicat”, a declarat antrenorul clujenilor.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Percheziții ale polițiștilor la Turda. Falsuri și înșelăciuni la un centru pentru persoane vârstnice

Publicat

politist percheziții

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au efectuat, joi, 5 percheziții domiciliare, în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (15 acte materiale) și înșelăciune.

Percheziții ale polițiștilor la Turda. Falsuri și înșelăciuni la un centru pentru persoane vârstnice

”Perchizițiile au fost derulate la domiciliile a 2 persoane fizice, precum și la sediile a 3 persoane juridice, respectiv o instituție publică, un centru pentru persoane vârstnice și un operator economic din municipiul Turda.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 – 2023, o femeie, de 55 de ani, din Turda, funcționar în cadrul unei instituții, ar fi întocmit mai multe înscrisuri oficiale din domeniul de medicină, fără a avea acest drept, pe care le-ar fi remis unor persoane fizice și juridice.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, dar și alte bunuri de interes în cauză.

Cercetările au fost demarate de către Biroul de Investigații Criminale Turda, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, în urma sesizării făcute de reprezentanții unei instituții publice din municipiul Turda”, arată IPJ Cluj.

Amenzi de 27.000 de lei

În urma verificărilor efectuate, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj și cei ai Direcției de Sănătate Publică Cluj au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 27.000 de lei.

Pentru respectarea întregului cadru normativ care reglementează activitatea operatorilor economici, acțiunea a beneficiat sprijinul Biroului de Ordine Publică Turda, Secției 9 Poliție Rurală Turda, Serviciului Criminalistic, Serviciului Arme Exprozivi și Substanțe Periculoase, Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj-Detașamentul 4 Turda, Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj și Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax