EDUCATIE
FOTO/VIDEO. Conceptul ”From Farm to Fork” în fermele și stațiunile USAMV Cluj-Napoca.
Cercetare și inovare, investiții, produse BIO, magazine proprii, toate acestea fac parte din cartea de vizită a USAMV Cluj-Napoca. În timp ce pentru consumatori lucrurile sunt simple – alimentele naturale trebuie să fie cât mai multe și la un preț cât mai bun, pentru cercetătorii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca aceste produse, sută la sută naturale, sunt proiecte serioase, desfășurate în laboratoarele și stațiunile instituției, cu rezultate aplicabile atât pentru produsele proprii, cât și pentru industria alimentară în general. Și studenții sunt implicați, prin lucrările practice din Stațiile pilot, precum și prin participarea la festivalurile organizate de facultăți, în cadrul cărora își prezintă lucrările de licență. Produsele prezentate de ei stârnesc interesul publicului, care participă de fiecare dată la degustări și asistă la jurizarea experților.
Cercetare și inovare la USAMV Cluj-Napoca
Pe site-ul universității, www.usamvcluj.ro, descoperim titlurile proiectelor de cercetare, iar unele par greu de înțeles, chiar și pentru cei pasionați de mâncatul sănătos, de nutriție în general. Printre preocupările profesorilor și studenților de la universitatea din Cluj-Napoca se află numeroase proiecte și oferim câteva exemple: Obținerea unor produse de patiserie aglutenice cu calități funcționale dorite și cu proprietăți senzoriale acceptate de consumatori; Optimizarea procesului de maturare a brânzeturilor cu pastă tare; Optimizarea utilizării unor produse complete pe bază de adaosuri proteice; Mixuri de aditivi și condimente în fabricația preparatelor din carne sau fabricarea făinurilor de linte în vederea obținerii de produse de panificație inovative.
Peste 6 ani de certificare BIO/ECO pentru USAMV Cluj-Napoca
Procedura de certificare BIO/ECO este una îndelungată, poate dura până la cinci ani și presupune investiții majore din partea solicitaților. Specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca îi încurajează pe toți producătorii agricoli să își certifice alimentele pe care le vând. În prezent, ei acordă consultanță fermierilor, procesatorilor sau altor agenți economici din acest domeniu. Dovada pentru o anumită certificare este reprezentată de o ștampilă, care se regăsește pe eticheta unui produs alimentar, iar cele provenite din producția proprie a USAMV Cluj-Napoca nu fac excepție.
Universitatea deține trei stațiuni didactice experimentale: Stațiunea Didactică Experimentală Ferma Cojocna, Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) și Stațiunea viticolă Apoldia Maior, localitatea Apoldu de Sus (județul Sibiu).
În cazul Stațiunii Didactice Experimentale Ferma Cojocna, Staţiunea Didactică Experimentală (SDE) Ferma Cojocna din cadrul USAMV Cluj-Napoca este situată în comuna Cojocna, la aproximativ 25 de kilometri de oraș. SDE se întinde pe o suprafaţă de 667 hectare, unde, pe lângă ferma vegetală formată din loturi de porumb siloz, porumb boabe, triticale, floarea-soarelui, lucernă, lot experimental de soia bio, mazăre, sorg și iarbă cultivată, există și fermele de animale, formate din bovine cu linii de lapte și carne, din rasele Bălțată românească, Montbeliard, Holstein și Brună de Maramureș, suine din rasa Mangalița, ovine din rasa Merinos de Cluj și găini ouătoare din rasa Isa Brown.
Din anul 2018 s-a trecut la conversia terenurilor pentru cultura bio-ecologică, iar în prezent există acreditarea BIO pentru întreaga producție vegetală și produsele lactate obținute în unitatea de procesare lapte din cadrul fermei. Totodată, din producția vegetală a stațiunii se asigură hrana animalelor aflate în patrimoniul fermei, mai ales pe timpul verii, când bovinele de lapte sunt furajate cu ”furaj verde” – lucernă și iarbă, aspect foarte important pentru obținerea brânzeturilor maturate.
Doar produse ecologice la fermele din Cojocna
Normativele naționale din domeniu arată că produsele bio/ecologice au rolul de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelație cu conservarea și dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este acela de a realiza produse agroalimentare proaspete și autentice, care să respecte factorii naturali și de mediu.
Și în privința animalelor de la Ferma Cojocna există deja certificare de produse pentru bovine și ovine. Astfel, laptele crud de vacă poartă sigla și denumirea de ”Produs ecologic”, precum și produsele derivate: telemea, caș, brânză de burduf și iaurt.
Ing. drd. Cristina Colciar este director responsabil cu calitatea la Stațiunea Didactică Experimentală Ferma Cojocna și ne asigură că, în perioada de producție, la ferme se interzice utilizarea organismelor modificate genetic şi a derivatelor acestora, a fertilizanților și pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, hormonilor sau antibioticelor. De asemenea, în etapa de procesare este strict interzisă folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor complementare și a celor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor.
Rețeta pentru cașul de vacă BIO
Specialiștii din cadrul USAMV Cluj-Napoca au pregătit un parcurs tehnologic al rețetei pentru cașul de vacă, care, deși pare simplă, are etape realizate manual. ”Aceasta începe cu controlul parametrilor fizico-chimici ai laptelui, continuă cu recepția cantitativă, apoi pasteurizare la 75 grade C, inoculare culturi lactice selecționate și cheag. Urmează închegarea, două etape de tăiere, așezarea în forme, presarea timp de16 ore, zvântarea timp de maxim 5 zile, ambalarea, etichetarea și livrarea către magazine. De fapt, rețetele sunt respectate întocmai pentru toate produsele noastre”, explică Ing. dr. Cristina Colciar.
Anual există controale mixte ale Direcției de Sănătate Publică, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, care prelevează probe atât de pe terenuri, cât și de la animale, iar licențele sunt suspendate imediat dacă nu sunt respectate condițiile impuse.
O componentă extrem de importantă a activităților din cadrul SDE este cea didactică. Sute de studenți își desfășoară practica de specialitate în fermă, în special studenți de la Facultățile de Agricultură, Medicină Veterinară și Zootehnie și Biotehnologii alimentare. Ferma dispune de toate facilitățile necesare pentru cazarea și masa studenților aflați în practică. Cazarea are loc într-un cămin renovat, în apartamente formate din cameră de dormit cu două rânduri de paturi supraetajate (4 locuri), baie, bucătărie/ chicinetă proprie, zonă de servire mic dejun/prânz/cină.
Lucrările practice ale studenților în Ferma Cojocna cuprind numeroase activități, care vizează tehnologii de creștere a animalelor – furajare animale mari, alăptare viței, chiropodie (toaletare ongloane), precum și participarea la însămânțări, fătarea vițeilor și a purceilor, ecornări (tăierea/scoaterea coarnelor), tratamente și diagnostic animale, curățenie în adăposturile animalelor, castrări purcei, sortatul ouălor și prepare produse lactate.
Facebook: https://www.facebook.com/ferma.cojocna.usamvcluj
Fructe netratate la Stațiunea de Cercetare Horticolă din Cluj -Napoca
Staţiunea a fost înființată în urmă cu 70 de ani și a fost preluată de universitatea clujeană în 2015. În prezent, unitatea este condusă de Ing. dr. Lukacs Lehel, care a declarat că, pe cele 164 de hectare, plus alte 191 de dare în folosință, se lucrează intens pentru recoltarea legumelor, dar și a fructelor de sezon, printre care mure, zmeură, căpșuni, coacăze roșii și negre, fiind în pregătire și recoltarea de prune. Toate activitățile sunt realizate de către cei 24 de angajați permanenți, dar și de studenții care urmează stagii de practică sau alte tipuri de lucrări practice.
Activitatea complexă de cercetare ştiinţifică acoperă toate domeniile horticulturii: pomicultură, floricultură, dendrologie şi arhitectură peisageră, legumicultură, viticultură, culturi de ţesuturi in vitro, protecţia plantelor, biochimie, agrochimie, fiziologie şi agrometeorologie.
Aproape 200 de soiuri omologate
La stațiune există colecţii cu soiurile create de proprii specialiști, dar şi colecții cu soiuri străine, câmpuri cu hibrizi, elite şi culturi comparative de concurs, unde se fac studii în permanenţă (colectare date fenologice, măsurători biometrice, urmărire comportarea soiurilor şi elitelor la atacul bolilor şi dăunătorilor). Rezistenţa acestor soiuri la boli şi dăunători a făcut posibilă cultivarea lor în sistem ecologic certificat.
Pe suprafaţa existentă a stațiunii sunt amplasate numeroase câmpuri experimentale pentru specii de măr, păr, prun, cireş și vişin, coacăz alb, roșu și negru, mur sau agriș, căpşuni, dar și pentru specii dendrologice ornamentale, de conifere şi foioase, trandafir, specii legumicole şi floricole. Rezultatele importante ale Stațiunii de Cercetare Horticolă sunt evidenţiate prin numărul mare de soiuri omologate, adică un total de 183 de soiuri de specii pomicole și floricole. De-a lungul timpului, numeroase soiuri omologate au fost premiate în cadrul Saloanelor internaționale de inventică.
Recoltele, spune directorul stațiunii, sunt valorificate în magazinele universității – în campus (Calea Mănăștur nr. 7), în cel de la capătul str. Liviu Rebreanu, respectiv la standul din incinta Iulius Mall.
Strategia de dezvoltare a Stațiunii de Cercetare Horticolă este aliniată și la conceptul din ce în ce mai popular în statele Uniunii Europene, concept denumit ”From Farm to Fork”. Obiectivele urmărite sunt: promovarea unui consum alimentar sănătos; produse sănătoase și locale; dezvoltarea unor tehnologii de cultură prin care se reduce cantitatea de pesticide şi îngrăşăminte sintetice; dezvoltarea agriculturii ecologice şi sprijinirea acesteia cu “know-how”.
Facebook: https://www.facebook.com/PalocsayCN
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
A murit Camelia Motoc, fondatoare a Școlii de joc tradițional românesc din Cluj-Napoca. A format generații de jucăuși

Cameliei Motoc, un nume emblematic al folclorului coregrafic clujean și românesc, a murit, a anunțat miercuri echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Alături de soțul său, coregraful Ion Motoc, Camelia Motoc și-a dăruit întreaga viață păstrării și transmiterii jocului popular românesc.
A murit Camelia Motoc
Camelia Motoc a format generații de jucăuși, care duc mai departe această artă.
Alături de soțul ei, este fondatoarea Școlii de joc tradițional românesc „Ion și Camelia Motoc”din Cluj-Napoca, locul în care, de-a lungul anilor, au pășit nu doar copii și tineri, ci și oameni de toate vârstele și profesiile, cum ar fi profesori, medici, ingineri, avocați, dar și iubitori simpli ai jocului tradițional, arată reprezentanții CJCPCT Cluj.
Munca soților Motoc a fost încununată cu trofee și premii la festivaluri naționale și internaționale, spectacole memorabile pe marile scene ale țării, apariții TV și turnee peste hotare.
”Dar, dincolo de toate acestea, cel mai de preț dar pe care l-a lăsat Camelia Motoc este dragostea pentru jocul românesc, pe care a insuflat-o cu pasiune și dăruire. Ne înclinăm cu recunoștință în fața unui destin închinat jocului tradițional românesc”, au mai transmis reprezentanții CJCPCT Cluj.
Dumnezeu să o odihnească în pace.
EVENIMENT
VIDEO. Incendiu de proporții la un depozit din Dej. 50 de persoane s-au autoevacuat. Două sunt consultate de medici

Incendiu de proporții la Dej. Focul a izbucnit la un depozit, care are o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați.
ISU Cluj a trimis șase autospeciale și a fost trimise în ajutor și echipaje din județele vecine.
Incendiu la un depozit din Dej. 50 de persoane s-au autoevacuat
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit într-un spațiu de depozitare, cu o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați, situat pe stra Henri Coandă din municipiul Dej.
La fața locului acționează șase autospeciale pentru stins incendii și un echipaj SMURD. Acestea au fost suplimentate cu forțe din cadrul celorlate subunități de intervenție din cadrul ISU Cluj, precum și din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Sălaj și Bistrița-Năsăud.
Aproximativ 500 de persoane s-au autoevacuat până la sosirea pompierilor. Două persoane sunt consultate la fața locului de către echipajul SMURD, urmând a fi stabilit dacă este necesar transportul la spital.
Potivit ISU Cluj, în aceste momente se acționează pentru stingerea focarelor incendiului, fiind împiedicată extinderea flăcărilor mai departe de limitele în care a fost găsit.
UPDATE
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, incendiul a fost lichidat în interior, dar se acționează în continuare pentru stingerea flăcărilor care se manifestă în tubulatura exterioră de ventilație, pe o lungime de aproximativ 30 metri liniari. Forțele din cadrul ISU SJ și ISU BN se întorc la bază.
UPDATE 2:
Au fost stinse focarele incendiului, se mai acționează în aceste momente pentru identificare și lichidarea focarelor ascunse, precum și pentru evacuarea fumului acumulat în interior. În total, au fost consultate cinci persoane la fața locului de către echipajul SMURD, pentru suspiciuni de intoxicare ușoară cu fum. Nici una dintre acestea nu a fost transportată la spital.
EVENIMENT
Turkish Airlines crește frecvența zborurilor de la Cluj spre Istanbul, de pe Aeroportul ”Avram Iancu”

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând cu 5 mai 2025.
Operatorul aerian Turkish Airlines oferă zboruri directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internaţional Cluj încă din anul 2016, iar în prezent, zborurile sunt operate zilnic.
Datorită suplimentării frecvențelor, numărul zborurilor va crește de la 7 la 9 pe săptămână, începând cu data de 5 mai 2025, prin introducerea a două curse suplimentare, operate luni și sâmbătă. Această ajustare va facilita conectivitatea pasagerilor către cele peste 300 de destinații din rețeaua globală Turkish Airlines.
Suplimentarea frecvenței zborurilor răspunde cererii tot mai mari din partea pasagerilor care aleg Istanbulul atât ca destinație finală, cât și ca hub de conexiune către destinații intercontinentale din Europa, Asia, Africa și America de Nord.
Programul actualizat al zborurilor directe Cluj-Napoca – Istanbul
Hakkı Güntay, Manager General Turkish Airlines, a declarat: „Turkish Airlines, compania aeriană care zboară către cele mai multe țări din lume, va crește frecvența zborurilor Istanbul-Cluj-Istanbul la 9 pe săptămână, adăugând un nou zbor luni seara și un nou zbor sâmbătă dimineața, pe lângă cel zilnic, începând cu 5 mai 2025.”
David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a adăugat: „Turkish Airlines este unul dintre partenerii noștri strategici, iar această creștere a frecvenței zborurilor spre Istanbul confirmă atractivitatea Clujului ca destinație. Pasagerii vor avea acum acces mai facil la unul dintre cele mai mari hub-uri aeriene din lume, cu multiple posibilități de conexiune spre toate continentele.”
Despre Turkish Airlines
Înființată în anul 1933, inițial cu o flotă de cinci avioane, Turkish Airlines, membru Star Alliance, are astăzi o flotă de 477 de aeronave (pentru pasageri și marfă) care zboară către 352 de destinații din întreaga lume, dintre care 299 destinații internaționale și 53 destinații interne în 131 de țări.
Mai multe informații despre Turkish Airlines pot fi găsite pe site-ul său oficial www.turkishairlines.com sau pe conturile sale de socializare pe Facebook, X, YouTube, LinkedIn și Instagram.
Despre Star Alliance
Înființată în 1997 ca prima alianță a companiilor aeriene la nivel mondial, rețeaua Star Alliance a fost fondată pe o ofertă de valoare pentru clienți, bazată pe acoperire globală, recunoaștere mondială și servicii fără întreruperi. Încă de la înființarea sa, a oferit cea mai mare și completă rețea de companii aeriene, punând un accent puternic pe îmbunătățirea experienței clienților pe parcursul întregii călătorii în cadrul Alianței.
Companiile aeriene membre sunt: Aegean Airlines, Air Canada, Air China, Air India, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, Avianca, Brussels Airlines, Copa Airlines, Croatia Airlines, EGYPTAIR, Ethiopian Airlines, EVA Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, SWISS, TAP Air Portugal, Turkish Airlines, THAI și United.
În total, rețeaua Star Alliance oferă în prezent 17.500 de zboruri zilnice către peste 1.150 de aeroporturi din 189 de țări. Alte zboruri de legătură sunt oferite de partenerul Star Alliance Connecting Juneyao Airlines.
EVENIMENT
Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj) cere 2 ore de sport pe săptămână pentru elevii de liceu. Apel la Ministerul Educației

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a depus, miercuri, în Parlament o declarație politică prin care a atras atenția asupra importanței activității fizice în rândul elevilor pentru sănătate și dezvoltare armonioasă.
˝În prezent, elevii de liceu din România beneficiază de doar o oră de educație fizică pe săptămână, ceea ce este insuficient pentru a combate efectele unui stil de viață sedentar. Diminuarea nejustificată a timpului alocat activităților fizice, neincluderea educației fizice în trunchiul comun cu un număr optim de ore și lipsa unei abordări moderne a educației sportive agravează această situație˝, a menționat Remus Lăpușan.
Deputatul a scos în evidență faptul că avem nevoie de intervenția autorităților de la nivel de politici publice, pentru a ne asigura că vom crește o generație pentru care activitatea fizică face parte din rutina zilnică – o premisă pentru sănătate dar și pentru formarea unui caracter bazat pe altruism, încredere, perseverență și disciplină, dezvoltate în urma practicării sportului.
Ce ar trebui să facă Ministerul Educației
Prin urmare, Ministerul Educației și Cercetării ar trebui să adopte politici educaționale pentru promovarea sportului în școli care să includă:
Creșterea numărului de ore de sport la minimum două pe săptămână pentru elevii de liceu;
Diversificarea activităților sportive pentru a include sporturi individuale și de echipă, adaptate intereselor elevilor;
Investiții în infrastructura sportivă pentru a oferi condiții optime de desfășurare a activităților fizice;
Introducerea unor evaluări fizice regulate pentru a urmări progresul elevilor;
Promovarea unei educații fizice moderne, interactive, care să încurajeze participarea elevilor.
Sportul ar trebui să facă parte dintr-un stil de viață sănătos, dincolo de a fi o disciplină în planul de învățământ.
Este necesară schimbarea de mentalitate inclusiv în rândul părinților, care ar trebui să încurajeze copiii să facă mișcare fizică.
”Din păcate, lipsa educației motrice în familie și marginalizarea educației fizice în școli au condus la o lipsă de interes față de activitatea fizică. Mulți elevi sunt scutiți medical fără un motiv real, ceea ce duce la agravarea problemelor de sănătate și la reducerea motivației de a face sport˝, a menționat în continuare Remus Lăpușan.
Sportul pentru tineri
Schimbarea atitudinii față de sport ar trebui susținută și de la nivelul comunității și administrației locale, care pot să intervină, în parteneriat, prin dotarea școlilor cu materiale sportive, reabilitarea bazelor sportive și organizarea de competiții care să stimuleze interesul elevilor pentru sport.
˝Fără sport, nu poate exista progres. Prin sport, tinerii învață nu doar disciplina și spiritul de echipă, dar și importanța unui stil de viață echilibrat˝, a concluzionat Remus Lăpușan.
PSD a susținut dintotdeauna sportul ca parte esențială a educației. Investițiile în programe și infrastructură sportivă care să încurajeze tinerii să adopte un stil de viață activ au fost trecute pe lista de priorități ale programelor de guvernare. Doar printr-o abordare proactivă putem crește o generație mai puternică și mai bine pregătită pentru viitor!