Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ Unul dintre cele mai VERZI cartiere din Cluj, GHEORGHENI, grav afectat de FURTUNĂ

Publicat


Imagini dezolante în cartierul Gheorgheni, după furtuna violentă care s-a abătut duminică seara deapra Clujului.

După șocul de duminică noaptea, când unii și-au găsit mașinile stivite sub copaci, iar alții s-au ales cu geamurile de la apartament sparte, luni, la lumina zilei, locuitorii din carierul Gheorgheni, au dat de altă imagine dezolantă.

Oriunde privești, nu vezi decât ramuri mari rupte din pomi, copaci înclinați, unii rupți în două sau unii din care nu au mai rămas decât niște cioturi.

Drujbele pompierilor s-au auzit până târziu în noapte, iar luni echipele de intervenție au revenit pentru a îndepărta copaci căzuți sau ramuri care se pot rupe la prima pală de vânt.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV. UNTOLD analizează sisteme tehnice de monitorizare a numărului de spectatori care intră pe Cluj Arena

Publicat

De

untold sara 1

Reprezentanții UNTOLD au transmis la cererea Cluj24 că explorează mai multe variante de sisteme tehnice cu care să se monitorizeze numărul spectatorilor care intră pe Cluj Arena, după ce ISU Cluj a transmis o solicitare în acest sens.

”Și în acest an lucrăm alături de autoritățile locale și centrale pentru a asigura un plan de securitate care să transforme perimetrul festivalului UNTOLD în cel mai sigur spațiu public din România!

Pe lângă măsurile la cele mai înalte standarde pe care le-am aplicat an de an, în acest an vom suplimenta numărul agenților privați de securitate în zona Cluj Arena, care vor avea ca principal obiectiv asigurarea fluxului de acces în stadion, precum și defluirea permanentă a căilor de acces în stadion în momentele de trafic intens.

Tot pentru a fluidiza accesul în Cluj Arena, cât și pentru a asigura o experiență deosebită tuturor participanților, explorăm mai multe variante de sisteme tehnice cu ajutorul cărora să putem monitoriza numărul de persoane care intră pe stadion.

Apel la spectatori

Nu în ultimul rând, îi rugăm pe fani să vină din timp în festival și la scena principală, să acorde atenție tuturor indicațiilor primite din partea agenților de securitate și a autorităților.

Împreună putem să contribuim la o experiență de neuitat pentru fiecare dintre noi!”, a declarat pentru Cluj24, Edy Chereji, co-fondator UNTOLD.

Festivalul UNTOLD are loc la Cluj-Napoca în perioada 7-11 august.

Citește mai departe

EVENIMENT

A murit Grig Bodea, părintele fondator al Salvamont Cluj. “Viața i-a fost muntele”

Publicat

De

Grig Bodea, părintele fondator al Sallvamont Cluj

Doliu la Serviciul Salvamont-Salvaspeo Cluj. Cel care a fondat serviciul de salvare pe munte la Cluj, Grig Bodea, a murit joi, 11 iulie.

Timp de decenii, Grig Bodeaa fost liderul incontestabil al Salvamontului clujean, spun colegii lui, care au anunțat trista veste.

A murit Grig Bodea, părintele fondator al Salvamont Cluj. “Viața i-a fost muntele”

“Grig Bodea a fost unul dintre puținii bărbați ai acelor vremuri care erau plămădiți dintr-un amestec perfect de vizionarism și tenacitate în a lucra întru binele comun într-un domeniu pe care tot ei îl nășteau atunci: salvarea montană.

Regretatul, din această dimineață, Grig Bodea și regretatul, din avalanșa din 1974 de la Podagru, Misi Szalma, au fost părinții fondatori ai Salvamont Cluj, în chiar zorii anilor `70 din veacul trecut”, au transmis reprezentanții Salvamont-Salvaspeo Cluj pe pafina de Facebook.

Tânărul inginer Grigore (Grig) Bodea a singurul care a scapat din avalanșa de la Podragu din 1974 în care preietenul său Misi Zsalma și un alt alpinist clujean, Laci Halmagyi, au pierit.

Cum a înființat Salvamontul

“Fără Misi Szalma, cu care abia apucaseră să lege prietenia – au primit repartiție la aceeași fabrică în Turda – și să înființeze Salvamontul în Cheile Turzii și în Muntele Băișorii, Grig Bodea devine timp de decenii liderul incontestabil al Salvamontului clujean.

A fost participant nemijlocit la foarte multe acțiuni de salvare foarte complexe în Apuseni, monitor de de alpinism și instructor al Școlii Naționale Salvamont, părinte tăcut dar aspru și drept pentru mai toate generațiile de salvamontiști din seculul trecut dar și pentru instituția salvării montane în sine”, au mai arătat colegii săi salvatori.

Cetățean de onoare al județului Cluj

Născut la începutul anului 1947 la Finișel, Cluj, Grig Bodea face primele patru clase în sat, apoi gimnaziul la Gilău, liceul la ”Nicolae Bălcescu”, în Cluj, unde apoi termină Politehnica, devenind inginer electro-mecanic.

“Viața i-a fost însă muntele, unde își cunoaște și soția, care venise din București la un curs de alpism în anii `70.

Grig Bodea a fost personalitatea care și-a pus cel mai apăsat aprenta pe primele decenii ale Salvamontului Cluj.

Pentru meritele sale în crearea și conducerea Salvamontlului Cluj a fost distins, în 2019, cu titlul de Cetățean de onoare al județului Cluj, împreună cu Misi Szalma (postmortem).

Odihnă veșnică, Grig Bodea!”, au transmis salvatorii montani clujeni.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesaj RO ALERT emis pentru zona de munte a Clujului. Vijelii și ploi torențiale

Publicat

De

mesaj RO ALERT pentru zona de munte a Clujului

A fost emis un mesaj RO ALERT de vreme rea pentru zona de munte a județului Cluj.

Este un mesaj de atenționare imediată și este valabil până la ora 17.00.

Mesaj RO ALERT emis pentru zona de munte a Clujului. Vijelii și ploi torențiale

Mesajul a fost transmis pentru comunele Călățele, Măguri-Răcătău, Mărișel, Râșca și Beliș.

Potrivit meteorologilor, vor fi averse torențiale care vor acumula 25-40 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Avertizarea este valabilă joi, 11 iulie, până la ora 17.00.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Boc: Primăria va CONSERVA o parte din zidul roman descoperit în Parcul Caragiale din Cluj-Napoca

Publicat

zid roman

Primăria va conserva o parte din zidul roman (construit aproximativ în anii 117-124) descoperit în Parcul Caragiale din Cluj-Napoca, spune primarul Emil Boc. Stadiul fizic al lucrărilor este de 70%.

zid roman

„Prin proiectul Parcului Caragiale se realizează:

● reamenajarea integrală a suprafeței Parcului I.L. Caragiale, cu identificarea și păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului.

zid roman

zid roman

zid roman

FOTO. Boc: Primăria va CONSERVA o parte din zidul roman descoperit în Parcul Caragiale din Cluj-Napoca

Totodată, se reamenajează canalul Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor 80 cu o dală de beton. Prin punerea în valoare a acestui curs de apă, al doilea ca importanță din oraș, acesta devine parte integrantă a parcului.

În consecință, se realizează amenajări și sistematizări pe verticală, pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, precum si amenajări peisagere specifice cursurilor de apă;

zid roman

zid roman

zid roman

● lucrări arheologice care vizează descoperirea traseului celei de a doua incinte medievale a orașului, ce traversează suprafața parcului. Prin documentarea arheologică a acestui areal se dorește evidențierea la suprafață a descoperirilor arheologice, pentru a crește atât atractivitatea turistică a parcului, cât și pentru a releva evoluția istorico-urbanistică a orașului;

Zidul roman al incintei orașului Napoca. Dată fiind însemnătatea istorico-urbanistică a acestei descoperiri arheologice, se impune conservarea și punerea în valoare a unei părți a zidului roman printr-o amenajare care să asigure vizibilitatea și accesibilitatea publicului larg. Costurile vor fi asigurate de către Primăria Cluj-Napoca;

zid roman

zid roman

zid roman

● regândirea în întregime a străzii Octavian Petrovici, prin reconfigurarea geometriei acesteia în plan, înlocuirea straturilor de uzură existente, a sistemului de iluminat public, pecum și dotarea acesteia cu mobilier urban nou, marcaj rutier și signalistică urbană nouă, plantări de aliniamente de arbori;

zid roman

zid roman

zid roman

Este avută în vedere redistribuirea zonelor funcționale ale străzii, în vederea obținerii unui spațiu public de calitate pentru oraș. Acolo unde condițiile de trafic permit, se propun reorganizări ale străzii, de tip shared-space, prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal (trotuar) și spațiul pe care este permisă (și) circulația automobilelor”, a scris edilul pe Facebook.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax