Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ PRĂPĂD în pădurile Munților Apuseni. TÂLHARII taie ilegal lemn pe Valea Someșului Rece

Publicat


Fostul senator de Cluj Mihai Goțiu a declarat că miercuri, reprezentanți ai Gărzii Forestiere și ai Poliției au inventariat cioatele rămase după tăierile ilegale de păduri de pe Valea Someșului Rece, din județul Cluj, descoperite, săptămâna trecută, de membrii Asociației Valori Superioare.
După prima zi de control, prejudiciul estimat trece de 1.600 de lei, dar cercetările sunt doar la început, multe dintre cioate fiind ascunse – după ”modelul zonei” pe care l-am documentat și prezentat anul trecut – sub mormane de crengi și vreascuri. Singura ”diferență” e că cele prezentate anul trecut erau din pădurile gestionate de un ocol silvic privat (Horea-Apuseni), iar cele de acum, din păduri administrate de Romsilva (OS Someșul Rece, Direcția Silvică Cluj).

Mesaj pentru tâlhari

”Reiau mesajul pe care l-am mai transmis tâlharilor pădurilor României: dacă își închipuie că le va merge ca până mai ieri, se înșală amarnic.
Fostul lor șef, din minister, Gelu Puiu, a plecat cu un șut în fund de acolo; fostul ministru Costel Alexe nu se simte, nici el, prea bine, cu procurorii DNA în birou.
Și, dincolo de toate astea, suntem din ce în ce mai mulți cei implicați în stoparea tăierilor ilegale. Și care vom avea răbdare să ducem lupta asta până la capăt”, a spus Goțiu.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Vezi PROGRAMUL de Rusalii al mijloacelor de transport în comun din Cluj-Napoca

Publicat

„Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului calator programul de transport urban si metropolitan pentru perioada 19 – 21 iunie 2021:

19.06.2021 – circulatia se va desfasura între orele 5,30–23,00, conform programului de transport pentru zilele de sâmbata ;

20.06 – 21.06.2021 – circulatia se va desfasura între orele 6,00–23,00, conform programului pentru zilele de duminica ;

Pe aceasta cale uram publicului calator “Sarbatori fericite! ”

Citește mai departe

EVENIMENT

Întreruperi de curent în județul Cluj

Publicat

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA, Sucursala Cluj-Napoca, anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, astfel:

Data întreruperii: 22.06.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Cluj-Napoca, str. Dimitrie Bolintineanu nr. 16-41, str. Endre Ady nr.  1-22, str. Nicolae Iorga, str. Calea Turzii nr.53
Intervalul orar: 09:00-11:00

Data întreruperii: 23.06.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Tureni, localitatea Mărtineşti, str. Principală
Intervalul orar: 10:00-13:00

Data întreruperii: 24.06.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Tureni, localitatea Mărtineşti, str. Principală
Intervalul orar: 09:00-15:00

Data întreruperii: 28.06.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Poieni, localitatea Valea Drăganului, str. Principală, Abonat Eurocip, Rovafer, Eurogater SRL,str. Principală, Cabinet medical Dumitraş, str. Principală, integral, localitatea Bologa, str. Principala, integral, localitatea Poieni, str. Principală nr. 65-265, str. Principală, Orange, Mobilis, RDS RCS, Giftrans. Comuna Ciucea, localitatea Ciucea, str. Principală, Cabinet Medical, str. Principală nr. 1-176, 187-272, str. Principală, SN CFR
Intervalul orar: 09:00-13:00

Data întreruperii: 28.06.2021
Adresa/Localitatea: Comuna Ciucea, localitatea Ciucea, str. Principală nr.177-186, 273-350, localitatea Vânători, str. Principală, integral, localitatea Calea Lată, str. Principală, integral. Comuna Negreni, localitatea Negreni, str. Principală nr.1-105, 179-420, str. Principală, Telekom, localitatea Prelucele, str. Principală. Comuna Poieni, localitatea Poieni,str. Principală, Radiocomunicaţii, Vodafone SA, RCS RDS, Orange SA, Telekom, str. Principală, Zona Greabăn
Intervalul orar: 13:00-17:00

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO/ Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, declarații la Nădășelu, pe Autostrada Transilvania

Publicat

De

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, este prezent vineri pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul Nădășelu – Poarta Sălajului.

Acesta face declarații pe autostradă privind stadiul lucrărilor la acest tronson, dar și despre alte investiții din infrastructură.

Cătălin Drulă: PNRR. Până acum am vorbit despre un plan, dar în spatele meu este PNRR în realitate. Este unul dintre sectoarele de autostradă propuse Comisiei Europene spre finanțare, este un lot din Autostrada Transilvania, care continuă autostrada în prezent aflată în operare. Se lucrează foarte bine. Dintre cele 4 proiecte din PNRR, este primul pe care se și lucrează. Vom intra în perioada următoare, în anul următor, și cu A7, A1. Este un lot complicat, cu 12 milioane mc de săpătură, cu foarte multe viaducte și dealuri ale Transilvaniei. Mai există instabilități de teren. Autostrada Transilvania a fost începută în 2005, cu acea firmă americană, și apoi abandonată. Este proiectul inițial, reluat cu alți constructori.

Spre Zalău avem în licitație 40 km de la Poarta Sălajului la Nușfalău, cu un tunel de 3 km prin Masivul Meseș, este un lot complicat. S-au depus candidaturile, e o licitație în 2 etape. În 22 iunie se vor înregistra documentele pentru lista scurtă.

Mai departe avem un contract cu o firmă din Turcia, unde în 2 săptămâni vom emite autorizația de construcție. De la Suplacu de Barcă la Chiribiș, cu acel mare viaduct de la Suplacu de Barcău, sunt în evalaure ofertele. Săptămâan viitoare se finalizează raportul tehnic și se deschide oferta financiară.Urmează de la Chiribiș la Biharia, lot semnat cu o firmă românească. Firma a anunțat alte soluții mai complexe de stabilizare, după vizite efectuate pe teren. Vor lua luna viitoare o decizie cu privire la opțiunile de continuare.

Este o frenezie de proiecte în Ardeal, în zona Clujului. Aici trece calea ferată dintre Cluj și Oradea. Marți ar trebui emis acordul de mediu, ultimul obstacol, și în această vară scoatem spre proiectare și execuție acest proiect de peste 1 miliard de euro. Este un proiect major în PNRR.

Centura Metropolitană Cluj este în studiu de fezabilitate, mai este nevoie de un acord de mediu. Finanțarea va fi inclusă în următorul Program Operațional de Transporturi 2021-2027.

Am scos la licitație acum 2 săptămâni drumul expres între Cluj și Dej, și mai avem un proiect important, un drum de legătură între primul sector al A3, între Câmpia Turzii și Gilău, și DN1, zona Tureni. Este în faza finală proiectul tehnic. Mai așteptăm acordul de mediu și în acest an dorim să scoatem la licitație execuția lucrărilor pe acest drum.

Am vrut să văd cu ochii mei aceste lucrări pe care de multe ori le urmăresc din filmările cu drona. Doresc să le transmit celor care lucrează aici un mesaj de susținere din partea statului român. Asta e lupta pe care o desfășurăm zilnic la Ministerul Transporturilor, să elimină birocrația, să ne ocupăm de partea de arheologie, acorduri de mediu, aprobarea lucrărilor, vrem să facem un parteneriat cu constructorii de pe piața din România.

Compania Națională de Drumuri are la nivel național o campanie de montare a panourilor fomoabsorbante pentru eliminarea zgomotului pentru locuințele din preajma autostrăzilor. Acum autostrăzile din construcție au prevăzute aceste panouri fonoabsorbante și au reguli mai stricte de construcție. Vom trata petiția existentă la Vlaha (jud. Cluj) cu prioritate.

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

ADMITERE USAMV/ Zootehnia și Biotehnologiile, domeniile importante pentru viața noastră de zi cu zi

Publicat

Admitere 2021, USAMV Cluj-Napoca – Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii

Zootehnia este în fiecare an o constantă la nivelul admiterii la această facultate, semn că tinerii sunt interesați de acest domeniu, iar în strategiile naționale și internaționale un loc important îl ocupă și programul de studiu Piscicultură și acvacultură. Al doilea domeniu important de studiu la această facultate – Biotehnologiile – cuprinde programele Biotehnologii agricole, Biotehnologii medical-veterinare și Biotehnologii pentru industria alimentară.

Decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii din cadrul USAMV Cluj-Napoca, Prof. dr. Daniel Dezmirean, spune că oferta educațională bogată și diversificată ajută tinerii să aleagă un program de studiu după ce își fac o imagine clară și concretă asupra a ceea ce înseamnă fiecare din cele cinci specializări, cărora li se adaugă și programul de studiu Zootehnie, ca formă de învățământ la distanță (ID).

”Avem nevoie de animale, așa cum și ele au nevoie de noi”

”Creșterea animalelor este un termen care explică concret ceea ce omul încearcă să pună în practică de mii de ani. Avem nevoie de carne, de alte produse de origine animală, mai ales pentru că populația lumii este în continuă creștere. O altă direcție de studiu se referă la respectul față de animal, bunăstarea pe care trebuie să i-o oferim, chiar despre confortul psihologic, așa că se dezvoltă programe de studii la frontiera dintre specializări, care vin cu cunoaștere, cu expertize. Această parte este tentantă pentru orice tânăr care se gândește să abordeze acest domeniu”, explică Prof. dr. Daniel Dezmirean, decan Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii.

La nivel de licență, unde sunt așteptați absolvenții de liceu, Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii dispune de 158 de locuri bugetate, din care 98 la Zootehnie și 60 la Biotehnologii. Alte 90 de locuri sunt disponibile în regim cu taxă, din care 60 la Zootehnie (cu frecvență și ID), respectiv 30 la Biotehnologii. Pentru cei interesați de biotehnologii a fost introdus la admiterea din 2021 un criteriu de departajare. Este vorba despre conceperea unui eseu motivațional, care va conta în proporție de 10 la sută din media de admitere, plus ponderea a 90% a mediei de bacalaureat.

”Ne-ar plăcea ca viitorii studenți să explice mediului academic, dar și colegilor lor, care sunt motivele pentru care au ales acest domeniu de studiu. Admiterea va fi on line și on site, suntem deschiși și îi așteptăm pe toți să vină și să aplice pentru programele noastre de studii. Facultatea nostră este dinamică, încercăm să ținem pasul cu ceea ce se întâmplă la nivel global, așa că oferim celor care doresc să-și continue studiile programe de master acreditate, în limba engleză, în domenii interesante și de viitor”, detaliază profesorul Daniel Dezmirean.

La nivel de master, facultatea oferă 67 locuri bugetate și 33 locuri cu taxă tot pentru cele două mari domenii de studiu, Zootehnie și Biotehnologii, după cum urmează: Managementul creșterii animalelor și acvacultură, Managementul calității produselor de origine animalieră (la Zootehnie), respectiv Biotehnologii aplicate (Biotehnologii).

Anul pandemic a fost o provocare pentru USAMV Cluj-Napoca

Pregătirea practică în cadrul universității clujene este foarte importantă, iar anul trecut au fost luate rapid măsuri pentru respectarea regulilor de siguranță sanitară, astfel ca studenții să poată dobândi abilitățile necesare meseriei pentru care se pregătesc. Sălile de curs au fost dotate cu ecrane, iar personalul didactic cu mijloace de protecție, astfel încât comunicarea dintre studenți și profesori nu a fost întreruptă.

”Chiar dacă, probabil, în momentul de față suntem plictisiți și saturați de această interacțiune on line, pentru că ființele umane trebuie să socializeze, ne-am adunat mai mulți decât de obicei în acest mediu, la un click distanță. Chiar am reușit să organizăm două manifestări, la care am invitat actori din mediul de afaceri.

Ei ne-au transmis problemele cu care se confruntau în acel moment, astfel că pandemia ne-a făcut conștienți că trebuie să fim pregătiți pentru orice provocare. Să nu uităm că omenirea a înfruntat un moment greu în ultimul an și jumătate și că biotehnologiile au fost cele care au oferit rapid, prin tehnici sigure, vaccinuri salvatoare!”, consideră decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii.

”Este excepțional că noua generație este pregătită și are încredere!”

Printre colaboratorii tradiționali ai USAMV Cluj-Napoca se află și multe ferme din vestul Europei. Studenții care fac practică în țări precum Franța, Anglia sau Germania conștientizează astfel cât de importante sunt domeniile de studiu pe care le-au ales. De-a lungul timpului, unii studenți au preferat să-și continue acolo stagiile de practică sau să lucreze pentru a fi remunerați.

Există, de asemenea, oportunități de practică și la nivel local sau regional, în colaborare cu agenții economici cu profil pe domenii conexe Facultății de Zootehnie și Biotehnologii. Studenții pot lucra și la Ferma Cojocna, care aparține USAMV Cluj-Napoca, unde se pot implica în diferite proiecte comune de dezvoltare.

”Chiar în condițiile în care o parte din activitatea didactică sau de examinare a avut loc on line, am avut studenți care au intrat la cursuri sau au dat examen din locurile unde se aflau, se urcau în zone înalte pentru a avea internet sau stăteau în tractoare pentru a participa la ore”, spune Prof. dr. Daniel Dezmirean, care transmite și un mesaj viitorilor studenți la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii.

”Aș spune că generațiile noi sunt conștiente despre ceea ce înseamnă interacțiunea om-animal. Întotdeauna le spun tinerilor: aveți încredere în aceste domenii, aveți încredere în voi, pentru că puteți să faceți față provocărilor! Este nevoie în România de competențele lor, pe care pot să le performeze la Cluj-Napoca, o carieră în acest domeniu fiind de viitor!”.

Înscrierile pentru studiile universitare vor avea loc și în acest an, on line și on site, între 12 iulie – 24 septembrie 2021, după următorul calendar: 12 iulie – 6 august 2021, sesiunea I de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 24 septembrie 2021, sesiunea a II-a de admitere, pentru studii de licență și masterat; 6 septembrie – 17 septembrie 2021, sesiune admitere studii doctorale.

Detalii despre Admitere 2021: https://admitere.usamvcluj.ro/

Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii: https://fzb.usamvcluj.ro/

Pagina Facebook FZB: https://www.facebook.com/zootehniecluj

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate