Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Luna Solai, afacerea care a pornit dintr-un garaj și a ajuns până la Bruxelles. Are trei certificări internaționale

Publicat


Felicia Tulai este femeie a cărei energie pozitivă o simți de la prima strângere de mână. Până să devină antreprenor, a fost economist, fiind absolventă a Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca unde a studiat comerț și marketing.

Până la 30 de ani, Felicia Tulai a avut două joburi, iar când a decis să părăsească domeniul economiei i-a spus șefului ei: ,,dacă nu fac schimbarea acum, risc să mă pensionez din firmă”.

Susține că nu există muncă fără suflet și pasiune. Ea a creat Luna Solai după ce a părăsit Bucureștiul pentru casa de la țară din comun Luna, județul Cluj.

La ce să ne gândim când spunem doamna Felicia Tulai?

Felicia Tulai: ,,În momentul de față sunt antreprenor. Am luat acest rol în jurul vârstei de 30 de ani. Până la acea vârstă niciodată nu m-am gândit că asta voi deveni.

La primul meu job eram angajată încă din timpul facultății la un post de televiziune local din Cluj acolo am lucrat 5 ani și jumătate ca economist.

Eram cel mai tânăr om al redacției, copilul de suflet ar reporterilor. Iar al doilea meu loc de muncă a fost la București într-o societate de leasing, din 2004 am lucrat până în 2011, când am hotărât să fac o schimbare în viața mea.”

Cum de nu v-ați orientat în zona de media dacă ați crescut printre reporteri și jurnaliști?

F.T.: ,,Cât timp am lucrat în media, nu am ieșit niciodată în față. Eu inițial voiam să merg la finanțe și bănci. Dar viața îți îndrumă pașii în direcția misiunii tale și mai puțin în cea pe care ți-o dorești.

Am făcut comerț și marketing după care am intrat într-un sistem financiar bancar și am văzut despre ce este vorba. Ulterior am ajuns să aplic ceea ce am învățat din zona de marketing în lansarea produsului meu.”

„Drumurile nu sunt întâmplătoare”

Și cum ați făcut schimbarea? Cum ați părăsit un job stabil, bine plătit în București și să o luați de la capăt la țară?

F.T.: ,,Drumurile nu sunt întâmplătoare. Cred că în 2011, când am luat decizia de a mă întoarce și de a o lua pe drumul antreprenorialului, nici atunci nu am avut o explicație logică.

Am simțit că trebuie să fac ceva ca recompensă pentru părinții mei care începuseră să facă ulei presat la rece.

Ăla a fost momentul emoțional care m-a adus pe mine spre casă. Mă simțeam datoare față de ei pentru tot ce primisem până atunci.”

„Sunt o persoană care trebuie să fie mereu provocată”

Asta se întâmpla în 2011 din câte înțeleg, într-o perioadă când România era într-o criză economică. Cu ce argumente v-ați prezentat demisia la job?

F.T.: ,,În 2011 făceam 7 ani de când lucram în leasing. Îmi place să cred că sunt o persoană care trebuie să fie mereu provocată, să aibă tot timpul niște proiecte noi pe care să le dezvolte.

O poziție mai sus nu îmi doream, și am simțit că trebuie să fac o schimbare.

Asta i-am spus și șefului meu pentru că eram convinsă că el nu îmi va da niciodată un șut în fund, așa că trebuie să mi-l dau singură.

I-am spus că: «Eu am nevoie de schimbarea asta, nu știu încă în ce direcție vreau să o apuc, dar simt că trebuie să îți spun că eu urmează să plec.”

Ce sfat, răspuns ați primit atunci de la șeful dumneavoastră?

F.T.: ,,Motivația mea principală nu a fost una financiară. Pe mine m-ai fi putut câștiga și face să dau maximul din mine prin validări, prin recunoașteri, prin bravo.

Mă dedic maxim când am o motivație de ordin emoțional. Când i-am spus, el m-a rugat să mai stau o săptămână și să mă gândesc, dar era convins că nu are argumentul cu care să mă aducă înapoi.”

„Liniștea este în interiorul nostru și nu în exterior”

Nu v-ați gândit că v-ar putea judeca decizia? Mulți nu iau decizii de tipul ăsta pentru că se simt judecați sau le este frică.

F.T.: ,,Nu, din contră. Ceea ce i-am spus lui a fost că dacă nu fac asta acum, risc să mă pensionez din firma respectivă.

Nu sunt omul care vrea sa plece de la o companie dintr-un domeniu, în același domeniu. Nu poți cu aceleași argumente să vinzi produsele altei firme.

El știa că nu plec la concurență și că ceea ce spun este real. În email-ul pe care l-am dat echipei mele când am plecat am spus așa: «În 13 septembrie se fac 7 ani de când lucrez în acest domeniu.

La 7 ani și un copil merge la școală, mi-am propus să trec într-o altă etapă de maturizare.”

Nu a fost o trecere prea bruscă, de la agitația și ritmul Bucureștiului la liniștea de pe câmpiile de la Luna, județul Cluj?

F.T.: ,,Dacă este să răspund cu mintea de acum aș spune că liniștea este în interiorul nostru și nu în exterior. Pe mine nu m-a sufocat Bucureștiul pentru că îmi cream mediul în care să mă bucur.

Dacă nu aș fi avut experiența Bucureștiului poate n-aș fi fost ce sunt astăzi sau nu aș fi avut deschiderea în a comunica cu partenerii de afaceri; n-aș fi văzut un alt tip de client pentru produsele noastre.”

„Mi-am dat seama că este important ca noi să fim bine cu noi”

Apoi de aici ce a urmat, cum ați început să construiți Luna Solai?

F.T.: ,,Părinții mei aveau o presă de ulei acasă, aveau moară, mai lucrau și o bucățică de teren, deci era o activitate destul de intensă, dar fără să simtă motivația.

Atunci i-am lansat tatălui meu o provocare: că aș vrea să facă pentru mine 1.000 de litri de ulei, ce ar însemna asta și cât ar costa. I-am spus că este pentru colegii mei de la muncă.

Când am venit acasă cumpărase sămânță, l-am simțit bucuros că a făcut ceva pentru mine.

Am zis că, până îmi găsesc compania la care să merg, îl provoc pe tatăl meu să facem împreună ulei și într-un an de zile validăm dacă funcționează sau nu povestea aceasta.”

Deci el era obișnuit cu producerea uleiului, dumneavoastră erați cea care începea să învețe. Cum au decurs primele planuri, vânzări?

F.T.: ,,El oricum făcea acest produs, dar îl făcea pentru oamenii din zonă care veneau la moară cu sacul de sămânță și plecau acasă cu uleiul.

Lucru care se întâmplă și în momentul de față la ei acasă, spun la ei acasă, pentru că între timp tatăl meu nu mai este.

Anul trecut în ianuarie l-am pierdut la o zi după ziua mea, a avut o evoluție rapidă a bolii, un cancer pe care l-am diagnosticat doar în octombrie în 2019 și în ianuarie s-a dus.

Anul trecut a fost unul foarte greu pentru mine, a fost un an al acceptării. Fără tatăl meu nu aș fi ajuns aici și nu aș fi făcut pasul ăsta spre dezvoltarea unei prese de ulei.

Așa că nu este vorba doar despre povestea mea, este povestea noastră.”

Îmi pare nespus de rău să aud asta, dar poate lucrurile nu sunt întâmplătoare, v-ați reîntors, ați construit ceva împreună, iar el a predat ștafeta.

F.T.: ,,Nu este deloc întâmplător. Aparent nu exista niciun motiv pentru care eu să mă întorc din București. Sunt 10 ani de când eu am plecat și am intrat pe calea antreprenorialului.

Am reușit să creăm un cadru în care echipa s-a conturat foarte frumos în jur, din 2016 de când am construit făbricuța.

Mi-am dat seama că este important ca noi să fim bine cu noi și să creăm mediul pentru oamenii din jurul nostru în așa fel încât și ei să simtă că sunt parte din familie.”

Trebuie să ai curaj să o iei de la capăt

De ce credeți că mulți oameni nu fac schimbări în traseul profesional și acceptă să rămână într-un job care nu îi face fericiți?

F.T.: ,,Majoritatea dintre oamenii care lucrează preferă să facă compromisul de a rămâne într-un loc de muncă le aduce satisfacție, doar pentru că n-au curajul să facă o schimbare, le este teamă de ziua de mâine. Eu am perceput-o ca pe o eliberare.

Până să iau decizia, în general mă consult cu Dumnezeu, am momentele mele în care îmi cer validările.

Este foarte greu să o explici unui om rațional sau care are alte argumente în spate.

Dacă simți că ești pe o direcție lineară și lucrurile funcționează bine înseamnă că ăsta este drumul tău, apoi cei din jurul tău n-au decât să o accepte în conformitate cu tine pentru că este decizia în cele din urmă.”

Observ că sunteți și un om spiritual, ce le transmiteți celor cărora le este frica de ziua de mâine, iar schimbarea nu le este la îndemână?

F.T.: ,,Să aibă curajul sa spună nu și să o ia de la capăt. Când nu te mai simți confortabil în mediul respectiv, nu înseamnă ca oamenii din jurul tău s-au schimbat, ci probabil s-au schimbat așteptările tale.

Să nu dăm vina pe cei din jurul, să vedem dacă nu cumva din interiorul nostru vine dorința de a fi altfel. Majoritatea dau vina pe colectiv și pe sarcini, dar nu-și fac propria lor evaluare.”

„Aproape toate vacanțele le făceam la bunici”

Să revenim la fabricuța de la Luna Solai, loc în care ați și copilărit. Cum vă amintiți de vacanțele, de timpul petrecut la bunici?

F.T.: ,,Vai, ce întrebare frumoasă. Eu am copilărit la bunici până la vârsta de 3 ani, în sensul în care pe vremea aceea, când eu aveam 5 luni de zile, mama a plecat din nou la serviciu și m-a plasat bunicii materne.

Apoi, aproape toate vacanțele le făceam la bunici, mă urcam în autobuz și eram la ei. Bunicul meu a fost și cel care m-a învățat rugăciunea Îngerașul pe care o spuneam părinților.

Terenul pe care îl lucram este moștenit de la bunicul meu. Acum, dând timpul înapoi, mi se pare că tot se leagă de povestea bunicilor.

Bunicul meu a fost Capricorn ca și mine, a fost o persoană foarte riguroasă și făcea lucrurile ca la carte. Bunicul își întreținea livada pe cărți, știa să-ți spună cu lux de amănunte ce trebuie făcut.”

„În 2014 am primit și titlul de furnizor al Familiei Regale a României”

Oare să fi moștenit această pasiune pentru agricultură de la bunici?

F.T.: ,,Aici este deja o livadă mare pe un hectar de teren în mijlocul căruia este făbricuța. Anul trecut când tatăl meu nu mai era și am început să stau mai mult în zonă, a fost ca o terapie pentru mine povestea asta.

Mi-am dorit să am găini în curte, o zonă cu legume pentru că mi-am dorit să le lucrez. A fost și o provocare din partea maică-mii că mi zicea «ce o sa zică vecinii?» și am zis că nu este vorba despre vecini este vorba pur și simplu de a face lucrurile cu drag.”

Care sunt provocările în businessul de familie, când din poziția de fiică, devii partener de afaceri?

F.T.: ,,A fost și capricios și provocator, dar a fost modalitatea prin care noi am putut să creștem. În acest business eu am lucrat cu tata.

În 2014 când i-am spus că vreau să trimit uleiul la Bruxelles pentru evaluare, pentru care plătește o taxă de participare, era atunci 700 de euro, el a spus că «este o risipă de bani, ce-ți veni ție să faci chestia asta. La ce te ajută?».

Iar eu i-am spus că de data asta nu te întreb ci doar te informez. O fac pentru că vreau să am un element de diferențiere față de ceilalți.

S-au generat niște scântei care s-au stins în momentul în care ne-am așezat la masă și eu în calitate de om de business l-am văzut pe tatăl meu ca un partener.”

„Fără oameni nu poți evolua”

Cum v-ați creat apoi echipa de la Luna?

F.T.: ,,A fost o perioadă tensionată și când ne-am mutat în casă nouă și am angajat oameni. Pentru o persoană care o viață întreagă a făcut totul pe cont propriu îi este foarte greu să accepte niște oameni, consideră că nimeni nu face lucrurile la fel de bine ca el. Dar, în același timp, fără oameni nu poți evolua.

Pentru tatăl meu, copiii erau cei mai importanți. La orice oră din zi și din noapte dacă tu aveai o nevoie s-ar fi ridicat și s-ar fi dus în capătul celălalt de țară și te-ar fi susținut.”

Cum ați primit premiul la Bruxelles, cum a reacționat tatăl dumneavoastră?

F.T.: ,,Când ne-am dus prima dată la Bruxelles și s-a văzut într-o mare de 900 de oameni din toată lumea și a primit diploma Superior Taste Award pentru produsul lui pe care scria numele lui, atunci și-a dat seama de nivelul la care a ajuns munca sa.

Atunci a luat decizia să începem noua construcție în 2014, adică fabrica de astăzi, iar tot în 2014 am primit și titlul de furnizor al Familiei Regale a României.

După aceea a venit Prințul Charles care ne-a invitat la Viscri la un eveniment. Mă simt împăcată și liniștită că am avut ocazia să trăim astfel de experiențe împreună.”

„În primul rând, ție trebuie să îți placă un produs pe care îl pui pe masă”

Ne puteți împărtăși ce înseamnă un ulei de calitate superioară?

F.T.: ,,Eu insist foarte mult că, în primul rând, ție trebuie să îți placă un produs pe care îl pui pe masă.

În al doilea rând, dacă este să evaluez organoleptic, el trebuie să aibă gustul seminței ca și cum ai lua un pumn din sămânța respectivă și l-ai mânca.

Când vorbim în schimb de un ulei presat la rece, este asimilat precum un condiment. Este un produs care vine să dea gust mâncării tale.”

Te simți susținută ca business woman în țară?

F.T.: ,,Am spus de foarte multe ori că oamenii să mă lase în pace să îmi dezvolt creativitatea așa cum îmi doresc, doar să nu mă încurce.

De exemplu, când am început să fac demersurile pentru certificatul de urbanism în 2014 aici era neasfaltat și îmi spune proiectantul că noi, de fapt, nu avem drum de acces.

Atunci am mers pe varianta împăciuitoare și am cedat din terenul nostru câte o fâșie ca să construim un drum de acces. Există o hotărâre de consiliu local din 2015 în care preiau ei drumul și nici astăzi nu este pusă în aplicare.

Sunt lucruri care te dezamăgesc. Eu numai în sistemul privat am lucrat, habar nu aveam ce se întâmplă în spatele acestor uși.”

”Primul contract pe care l-am avut a fost în Coreea”

Date fiind premiile și distincțiile internaționale primite, furnizați ulei și peste granițe?

F.T.: ”Primul contract pe care l-am avut a fost în Coreea într-o misiune economică, fiind membri ai Clusterului Transilvania.

În ultima seară, un distribuitor care a luat cărțile de vizită ale tuturor m-a sunat că vrea să facă prima comandă.

Eu nu am o temere că cineva spune că produsul nostru nu este bun, din contră, iar asta se întâmplă pentru că folosim prese de capacitate foarte mică, cu multă manufactură în spate.

Mi-a zis cineva «mă, știi de ce este produsul tău bun?

Pentru că acolo cum îl faceți voi se pune parte din sufletul vostru». Adică când sămânța trece prin mână, amprenta emoțională se transferă.

Când totul este automatizat, robotizat, este fad. În 2016 am mai avut o primă solicitare din Japonia.

„Pentru mine, Om mare înseamnă a avea un set de valori”

În cele din urmă, mi-ați spus că nu ați vrut să faceți o schimbare de ordin financiar, ci emoțional. Vă întreb dacă după atâta timp ați îndeplinit satisfacția de ordin emoțional?

F.T.:,,Da, și pot să spun lucrul asta cu foarte mare deschidere și recunoștință. Sunt 10 ani în care am avut și provocarea renunțării.

Ultima dată când m-am gândit la lucrul ăsta a fost anul trecut. A trebuit să îmi pun multe întrebări cu Cel de sus.

Știi, cât am fost mici singura cerință a părinților a fost să învățam să ajungem oameni mari.

Om mare poate în viziunea unora e să ai o poziție importantă, dar pentru mine înseamnă a avea un set de valori, nu funcția este importantă.

Atunci când acel om mare trece în lumea celor drepți despre el se va vorbi cu o admirație și că a lăsat ceva în spatele lui.”

Luna Solai este recunoscută la nivel internațional, dar dincolo de certificări, în spatele afacerii este un om care și-a ascultat sinele și a făcut ce a simțit.

Dana Coțovanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Vicepremierul Ungariei a inaugurat clădirea reabilitată a fostului Hotel Melody: ”Noi suntem acasă, aici, la Cluj”

Publicat

Hotel Melody

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a inaugurat, vineri, clădirea reabilitată a fostului Hotel Melody din Cluj-Napoca, investiție a Guvernului de la Budapesta de aproape 7 milioane de euro și care este acum sediu pentru Universitatea Sapientia.

Semjen Zsolt a mulțumit Universității Sapientia, instituție privată de învățământ superior cu predare în limba maghiară, pentru că a cumpărat clădirea cu ajutorul financiar al Guvernului Ungariei și că reușit să o umple de ”viață”.

”Noi suntem acasă aici la Cluj”

Melody

”Universitatea Sapientia reprezintă un proiect major al Guvernului Ungariei, fiind un susținător al națiunii maghiare. Această instituție este o parte importantă nu numai a rețelei de universități maghiare din Bazinul Carpatic, ci și a vieții universitare din România și de la nivel internațional.

Sapientia oferă cunoștințe și asigură un învățământ competitiv pentru tinerii maghiari din Transivania, nefiind un turn de fildeș, și contribuie la păstrarea indentității tinerilor maghiari.

De asemenea, oferă acces la educație și oportunități pe piața muncii pentru absolvenți”, a spus Semjen.

Acesta a subliniat importanța învățământului în limba maternă și a precizat că nu întâmplător Guvernul Ungariei a început să sprijine construirea de grădinițe în Transilvania, deoarece educația începe de la bază, de la grădință, până la universitate.

”Noi suntem acasă aici la Cluj”, a conchis vicepremierul Ungariei.

Prima bere a lui Kelemen Hunor la Melody

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la rândul său că inagurarea clădirii după reabilitare este un moment istoric, în condițiile în care imobilul, unul reprezentativ pentru Cluj, se întoarce la comunitatea maghiară.

Acesta și-a amintit cum în anul 1987 a băut prima bere la fostul Hotel Melody, când era în primul an de studenție.

”În ultimii 34 de ani, comunitatea maghiară a făcut eforturi pentru păstrarea identității și pentru a se dezvolta.

Această clădire era să fie cumpărată de OTP Bank, dar banca a renunțat deoarece prețul a fost considerat prea mare. E bine că a fost cumpărată de Universitatea Sapientia pentru că, dacă ar fi fost cumpărată de OTP, ar fi ajuns la BT, care a cumpărat OTP.

Această clădire reprezintă nu doar o valoare arhitecturală, ci și o moștenire care aparține identității maghiare”, a mai spus liderul UDMR.

Cu câți bani a fost cumpărată clădirea

Decanul Facultății de Științe și Artă a Universității Sapientia, Senkovits Dezso, a precizat pentru Cluj24 că fostul Hotel Melody a fost cumpărat în 2020 de către Fundația Sapientia, cu ajutorul financiar sută la sută al statului ungar.

”În 2023 au început lucrările de reabilitare și renovare, finalizate acum, iar clădirea a fost predată, oficial, vineri, Universității Sapientia. În subsolul clădirii vom avea o sală de dans, la parter, unde era fostul restaurant, vom o sală de conferințe, și câteva ateliere de meșteșugari, la etajul I sunt săli de curs și de seminarii, dar și un studio de dans, precum și biroruri administrative și o sală profesorală.

La etajul 2 vom avea 13 camere de oaspeți, pentru invitații universității, dar și pe bază de închiriere.

Cumpărarea clădirii a costat 5,7 milioane de euro, la care se adaugă peste un milion de euro costurile lucrărilor de reabilitare, investiția fiind asigurată, în totalitate, de Guvernul Ungariei”, a precizat

În clădire va funcționa specializarea de coregrafie a Universității Sapientia, iar Universitatea Sapienția va împărți clădirea cu Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești.

La eveniment au mai participat, printre alții, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, consulul general Ungariei la Cluj-Napoca, Grezsa Csaba, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese, președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, reprezentanți ai altor biserici tradiționale maghiare.

Istoria clădirii Hotelului Melody

 

Clădirea fostului Hotel Melody, situată pe colțul de nord-vest al Pieței Unirii din Cluj-Napoca, a deservit constant, în ultimii 200 de ani, industria ospitalității.

Complexul actual a fost construit în secolul al XIX-lea pe parcela a patru case medievale. Acesta a fost precedat de un han modest deținut de Tezaurariat încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, și a fost dat în arendă împreună cu dreptul de comercializare a berii, vinului şi pălincii.

Clădirea de colț a fost imortalizată pentru prima dată de către Josef Hofreit în pictura ce înfățișa piața centrală a oraşului.

Ulterior, Tezaurariatul a achiziționat terenurile învecinate, iar în jurul anului 1830 a construit pe acesta un palat impunător cu două etaje. La parterul palatului existau spații comerciale ce se puteau închiria, iar la etaj camere.

La acea vreme, doar família Jósika mai deţinea pe latura de vest a pieței un palat cu două etaje. Noua clădire a fost imortalizată în anul 1859 în două fotografii ale celebrului fotograf al oraşului, Ferenc Veress.

În anul 1873, bunurile ce aparțineau fondului religios al Tezaurariatului au intrat în posesia Statusului Romano-Catolic din Transilvania, care a deținut palatul până la naționalizarea din 1949.

Odată cu dezvoltarea căii ferate din anii 1870, Clujul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, astfel că Ferenc Plihál a văzut o oportunitate de investiție în această clădire, pe care a închiriat-o din 1872, a renovat-o radical și a deschis Hotelul Pannonia cu 30 de camere.

După moartea acestuia, Statusul a început renovarea clădirii, ce a dus și la remodelarea fațadei conform planurilor lui Antal Oriold și ale lui Benedek Endstrasser. Această clădire, cu turnul iconic de pe colt, este cea pe care a moştenit- o Clujul zilelor noastre.

Hotel Central

Noul chirias, Gábor Nagy, cel mai important proprietar de hoteluri și de restaurante din oraş, a redenumit unitatea: „Hotel Central” (Központi Szálloda). La parterul clădirii a continuat să funcționeze restaurantul, iar pe lângă acesta funcționau și alte spații comerciale.

După Primul Război Mondial, proprietatea a fost închiriată de către Societatea Surorilor Sociale, care se ocupa în principal de ajutorarea orfanilor și a săracilor.

În 1927 societatea și-a mutat sediul la Cluj, iar hotelul din palat a continuat să funcționeze până în anul 1944, inițial sub denumirea de Hotel Central”, apoi sub denumirea de ”Központi Szálló és Étterem”.

În această perioadă, la etajul al doilea a fost amenajată şi o capelă.

După cel de-al Doilea Război Mondial, împreună cu toate celelalte proprietăți ale Statusului, și aceasta a fost naționalizată de către statul român. Clădirea, care a fost atribuită Ministerului Tineretului, și-a păstrat, în esență, fosta funcție: aici a funcționat restaurantul și hotelul ”Pescăruş/Sirály”.

În jurul anului 1960 a fost renovată din nou, iar tot atunci parterul a fost deschis traficului pietonal, iar hotelul proaspăt renovat a fost numit ”Hotel Melody” devenind una dintre cele mai importante clădiri pentru viața socială a oraşului.

Aici a funcționat primul bar de noapte, in care performa o formație profesionistă de jazz, iar mai târziu și prima discotecă.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de biciclete. Sfaturile Poliției

Publicat

bicicleta furata

Un clujean de 28 de ani a fost reținut pentru furt de biciclete. A furat inclusiv 30kg de țevi de cupru. A cauzat un prejudiciu de aproximativ 7.700 de lei.

„În data de 18 aprilie a.c. polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 28 de ani, din Cluj-Napoca, cercetat pentru furtul mai multor biciclete.

bicicleta furata

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de biciclete. Sfaturile Poliției

În baza activităților investigative, în data de 18 aprilie a.c. polițiștii Secției 1 Cluj-Napoca l-au depistat pe bărbat pe strada Oașului din municipiu, în timp ce căra mai multe elemente din cupru (țevi), aproximativ 30 de kg, cu ajutorul unei roabe.

În urma verificărilor specifice, polițiștii au stabilit că bunurile avute asupra sa fac obiectul infracțiunii de furt, respectiv acesta le-ar fi sustras în aceeași zi din curtea unui imobil situat pe strada Calea Turzii din municipiu.

tevi furate

De asemenea, în sarcina bărbatului s-a reținut faptul că, în perioada 30 martie a.c. – 6 aprilie a.c., ar fi comis, în diferite zone din municipiul Cluj-Napoca, 4 infracțiuni de furt, respectiv ar fi sustras biciclete lăsate neasigurate în parcările subterane ale unor blocuri, cauzând un prejudiciu de 7.700 de lei.

În contextul administrării probatoriului, polițiștii au depistat și ridicat 5 biciclete, urmând a fi restituite proprietarilor.

Activitățile în cauză au fost derulate cu sprijinul efectivelor de poliție din cadrul secțiilor 2, 3 și 7 Poliție Cluj-Napoca și a celor din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Baciu.

ÎN ACEST CONTEXT, RECOMANDĂM POSESORILOR DE BICICLETE:

1. Să utilizeze sisteme speciale de tip antifurt. Recomandat ar fi utilizarea a două sisteme, unul dintrea acestea trebuie să acopere cadrul, roata din spate şi corpul

de care este asigurată bicicleta, iar celălalt sistem trebuie să treacă prin cealaltă roata şi cadrul bicicletei.

2. Să aleagă locuri sigure de parcare, în special zone bine iluminate și aglomerate, de preferat într-un loc cu supraveghere video, cum ar fi stațiile de biciclete publice sau zonele deschise ale clădirilor.

3. Să noteze seria de identificare a bicicletei și să păstreze o copie a acestor informații împreună cu alte documente importante.

4. În măsura posibilității, să nu lase bicicleta nesupravegheată pentru o perioadă îndelungată”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Între LEGO, Kovacs și Dmitri Vegas

Publicat

concert

Weekendul din această săptămână se anunță unul friguros. Asta nu înseamnă că trebuie să stați la gura sobei. Să nu exagerăm… Oferta e generoasă, mergând de la o expoziție de LEGO la Iulius Mall până la un concert de neratat cu Kovacs ori o țopăială pe mixajele lui Dmitri Vegas.

Vineri, 19 aprilie, de la ora 19.00, la Euphoria Music Hall concertează „Sky Swallows Challenger”. Stilul lor? Alternative. Atmospheric. Post Grunge.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Între LEGO, Kovacs și Dmitri Vegas

Născut în spiritul neobișnuitului, păstrând o simpatie intensă față de cultura pop, muzica lor livrează sentimente sincere, acompaniate de o ambianță cosmică, intensă. Cele trei chitare, în ciuda diferențelor stilistice, se ajută reciproc la crearea unei structuri progresive printr-o conexiune aparte, asemenea unui dialog.

Albumul “Align To Collide” a fost lansat in 2012 ca LP-ul de debut al formației, trupa promovând materialul prin susținerea a nenumărate concerte în cluburi și festivaluri prin toată România.

În Octombrie 2016 s-a lansat LP-ul “Earth Spits Back”, promovând mai multă maturitate muzicală și extra energie din partea clujenilor.

sky-swallows-challenger

Kovacs rupe Form Space

Artista olandeză Sharon Kovacs, cunoscută publicului larg prin numele său de scenă, KOVACS, va cânta pe 19 aprilie la /FORM Space.

„Kovacs este o artista din Tarile de Jos, cunoscuta nu doar pentru talentul ei muzical ci si pentru inclinatiile sale din domeniul artelor si a modei. Formata la colegiul muzical din Eindhoven, Kovacs a atras atentia inca de la lansarea primului sau EP, ‘My Love’ iar albumul sau de debut din 2015, ‘Shades of Black’ a ajuns in topurile din peste 35 de tari. Zecile de milioane de vizualizari pe YouTube i-au adus prezente la festivaluri importante precum si deschiderea unor concerte pentru artisti de top ca Robbie Williams.

In muzica sa regasim inflente de la Amy Winehouse pana la Beth Gibbons de la Portishead iar povestile transpuse in compozitiile sale penduleaza intre intuneric si lumina, intre extremitati complementare”, transmit organizatorii.

kovacs

DJ Dmitri Vegas mixează la BTarena

De la 21.00 la BTarena, fanii Untold se vor putea reîntâlnii cu DJ-ul Dmitri Vegas. Invitați, Matt, Stan Adrian, Toni Maier, MC Rosso, MC Shuthy.

dmitri vegas

Sâmbătă, 20 aprilie, la Chios Social Lounge, cu începere de la ora 12.00 se desfășoară RO-Wine.

„Cel mai iubit festival dedicat vinurilor premium şi superpremium revine la Cluj, în perioada 20-21 aprilie 2024, locul în care antreprenorii HoReCa şi profesioniştii din domeniu, dar şi iubitorii şi colecţionarii de vin pot interacţiona direct cu proprietarii cramelor participante.

Ca în fiecare an, festivalul va include crame din România, Europa şi din alte regiuni viticole ale lumii şi evenimente speciale.

După cum v-am obișnuit, accesul profesioniștilor din piața horeca şi proprietari, sommelieri, barmani, reprezentanţi este gratuit în ambele zile”, anunță organizatorii.

ro-wine

Teatrul de sâmbătă seara

De la 19.00 sunteți invitați la spectacolul „Crimă cu pistol și bile”, la Teatrul Naţional.

Piesa lui Horia Gârbea, Crimă cu pistol și bile, este o excelentă comedie neagră care ne confruntă cu probleme de acută actualitate privind justiția și jocul dintre adevăr și minciună, în planurile unei realități incerte, mereu schimbătoare. Este un text incitant, care conține acea vibrație dramatică, acea esență care nu poate fi revelată decât pe scenă, întrupată de jocul actorilor și creând la rândul ei magia teatrală resimțită de spectatori.

Regizorul Emanuel Petran și actorii Irina Wintze, Dan Chiorean și Cristian Rigman vă invită să luați parte alături de ei la dezlegarea unei enigme polițiste care se răsfrânge – prin implicațiile ei sociale și psihologice – asupra întregii noastre societăți de azi.

crima cu pistol si bile

De la aceeași oră concertează „Dan Ciotoi & Generic” la Euphoria Music Hall. Bucură-te de un concert uimitor și vibrează pe acordurile celor mai îndrăgite hituri “S-a rupt lanțul de iubire”, “Banii n-aduc fericirea” și “Trenul vieții”, într-o noapte plină de energie și distracție!

dan ciotoi

Bosquito, back to stage

De la 20.00 în Form Space cântă „Bosquito”.

Bosquito este o trupă rock românească formată în Brașov în anul 1999.

Formația actuală a grupului este formată din vocalistul/chitaristul Radu Almășan, bateristul Dorin Țapu, chitaristul Ciprian Pascal, basistul Mircea „Burete” Preda. Trupa este binecunoscută pentru că a insuflat melodiile lor cu influențe diverse, inclusiv muzică țigănească, latină, balcanică, punk și elemente de muzică simfonică.

Grupul a lansat până în prezent 5 albume cu câteva single-uri de top, inclusiv „Pepita”, „Marcela”, „Bosquito”, „Hopa Hopa” și balada „Două Mâini”, care a ajuns pe locul 1 în Top 100 din România și rămâne unul dintre cele mai celebrate cântece de dragoste din muzica românească.

În 2005, trupa a intrat într-o pauză pe piața din România în timp ce se mută în Statele Unite; formația inițială s-a desființat la scurt timp după aceea. În 2011, Radu Almășan a revenit în rolul lui Bosquito, cu o nouă gamă, lansând primul lor single în 6 ani: „Când Îngerii Pleacă” și lansând un nou album, Babylon în 2014.

bosquito

Duminică, Clujul găzduiește cel mai mare festival caritabil pentru căței din România. Pe data de 21 aprilie 2024 de la 10.15, în Parcul Central va avea loc evenimentul caritabil DogWalk. Catelusii si stapanii lor sunt invitati sa participe la un marș demonstrativ împotriva abuzului asupra animalelor, înainte sa se bucure de un spațiu de festival special pregatit pentru ei, amenajat în zona verde din spatele cazinoului.

dog walk

De la ora 18.00 sunteți așteptați la concertul aniversar „11 ani de Rock Academy” la Euphoria Music Hall. Let’s rock the stage together!

rock academy

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT cu trei mașini la Bucea, în Cluj. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri MEDICALE

Publicat

politie masina bun

Un accident rutier a avut loc, vineri, pe raza loc. Bucea din jud. Cluj. Au fost implicate trei mașini. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri medicale.

„Accident rutier înregistrat în jurul orei 14:00, pe DN1 E60 , în interiorul localității Bucea, pe sensul de mers Huedin – Oradea, produs pe fondul nepăstrării distanței în mers, fiind implicate trei autovehicule.

ACCIDENT cu trei mașini la Bucea, în Cluj. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri MEDICALE

În urma evenimentului, o pasageră, de 71 de ani, a necesitat îngrijiri medicale.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

S-a circulat alternativ pe timpul intervenției la fața locului, iar acum se circulă pe ambele sensuri”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax