ACTUALITATE
FOTO DOCUMENT/ Vizita lui Nicolae Ceaușescu la Cluj în 1965. Cum a fost primit fostul dictator al României
Înainte de decembrie 1989, luna ianuarie însemna automat manifestări dedicate zilei de naștere a lui Nicolae Ceaușescu. Astfel, 26 ianuarie însemna programe festive, cu recitaluri de poezie dedicate ”marelui conducător” și declamații care de care mai bombastice la adresa rolului primului om în stat.
Cum ne apropiem de această dată reper, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca propune o incursiune la începuturile epocii Ceaușescu, prin intermediul unor fotografii realizate la scurt timp după alegerea sa în fruntea Partidului Comunist Român în 1965, cu prilejul unei vizite la Cluj.
Vizite de lucru
”Prezentate ca vizite de lucru, aceste deplasări ale șefului statului în țară erau organizate temeinic de către autoritățile locale. Nicolae Ceaușescu și ceilalți membri ai conducerii de partid și de stat care-l însoțeau erau cum bine se știe, întâmpinați în mod tradițional cu pâine, sare și cu sticla cu vin sau pălincă.
Salutul de bun venit era completat cu uralele mulțimii, mobilizată special cu acest prilej”, explicat pentru Cluj24.ro muzeograful Manuela Marin.
Potrivit acesteia, o parte dintre cei aduși la fața locului erau așezați de-a lungul traseului străbătut de coloana oficială, unii cu flori în mână, alții purtau de voie, de nevoie pancarte cu slogane binecunoscute cum ar fi, ”Ceaușescu – PCR”, ”Stima noastră și mândria, Ceaușescu – România” sau ”Ceaușescu eroism, România comunism”.
Aceste slogane erau, de asemenea, scandate în momentul în care mașina în care se afla Nicolae Ceaușescu trecea prin dreptul lor.
”Dialog” cu oamenii muncii
Programul deplasărilor liderului român includea vizitarea celor mai importante obiective economice și culturale din localitatea sau județul respectiv, precum și întâlniri și discuții cu oficialități și mai ales, cu șefii județenelor de partid.
”Pentru a crea imaginea unui lider accesibil, preocupat de bunăstarea populației, Nicolae Ceaușescu se angaja într-un dialog direct cu oamenii muncii din unitățile vizitate, persoane desemnate special pentru aceste momente și care aveau răspunsuri bine pregătite de șefii de cadre din unitate”, mai spune Manuela Marin.
La braț cu rectorul Constantin Daicoviciu
Fotografiile păstrate în colecția MNIT surprind vizita de lucru a lui Nicolae Ceaușescu la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Mașina în care se afla acesta sosește la sediul central al universității clujene în aplauzele celor strânși la fața locului.
Capota mașinii și carosabilul sunt acoperite cu florile aruncate de pe margine. (Foto 1-3). La intrarea în clădirea universității, Nicolae Ceaușescu este întâmpinat de rectorul UBB, profesorul Constantin Daicoviciu.
Ceaușescu vizitează Aula Magna, la braț cu rectorul clujean, și vizitează și Rectoratul universității clujene.
Finalul vizitei este punctat și de o întâlnire neplanificată, cu o femeie, îmbrăcată în haine simple, de stradă. Ea se apropie de liderul român și de însoțitorii lui, având în mână un document asemănător unui act de identitate și le arată interlocutorilor săi cu mâna ridicată ceva în direcția străzii Avram Iancu.
Nu se știe ce anume a spus femeia, dar cel mai probabil încerca să-și găsească dreptatea într-o problemă personală pentru soluționarea căreia nu a găsit disponibilitate din partea autorităților locale.
Astfel de reușite erau acte de mare îndrăzneală, de altfel singurele momente neprevăzute în programul unei ,,fructuoase vizite de lucru’’.
Nicolae Ceaușescu s-a născut în 26 ianuarie 1918 în comuna Scornicești, județul Olt.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Nicio contestație și 1.847 de solicitări de revizuire a dosarului de pensie, după recalculare, în județul Cluj
Din circa 160.000 de decizii de recalculare trimise în județul Cluj, 1.847 de pensionari au solicitat revizuirea dosarului, potrivit Marianei Sălciuan, directorul Casei Județene de Pensii Cluj. Nu a fost depusă nicio contestație în instanță.
Mariana Sălciuan, director executiv al Casei Județene de Pensii Cluj, a anunțat că procesul de distribuire a deciziilor de pensie este încă în desfășurare și va continua până la data de 15 septembrie.
Deciziile de recalculare vor fi distribuite până în 15 septembrie
Sălciuan a explicat că întârzierile în comunicarea unor decizii de pensie se datorează faptului că, în timpul procesării dosarelor, au fost identificate erori care au necesitat verificări suplimentare.
„Procesul de distribuire a deciziilor de pensie nu s-a finalizat, se mai distribuie deciziile de pensie, prin poștă, până la data de 15 septembrie. Sunt, la nivelul județului Cluj, situații în care deciziile de pensie nu au fost comunicate către titularii de prestații datorită faptului că în momentul procesării dosarului de pensie s-au constatat unele erori și au necesitat verificări suplimentare, raportare la niște neconcordanțe existente între datele din sistem și cele din dosarul de pensie. Pentru acest motiv, am optat pentru a nu transmite o decizie eronată titularului de prestație, decizie care va fi transmisă ulterior, după revizuirea și reanalizarea datelor din dosarul de pensie”, a declarat Mariana Sălciuan, vineri, într-o conferință de presă.
1.847 de cereri de revizuire a dosarului de pensie
În județul Cluj, din circa 160.000 de decizii comunicate către Poșta Română, s-au înregistrat 1.847 de solicitări de revizuire, reprezentând doar 0,01% din totalul deciziilor emise.
„Până ieri, la sfârșitul programului, aveam 1.847 de solicitări înregistrate la nivelul județului Cluj, dintr-un număr de aproximativ 160.000 de decizii comunicate către Poșta Română. Procentul este de 0,01% din totalul deciziilor emise și transmise către titulari.
Trebuie avut în vedere că din acel 1.847 de solicitări de revizuire, nu toate deciziile sunt eronate. Sunt solicitări ale celor care, chiar dacă au avut o creștere pe decizia de pensie, sunt nemulțumiți de creștere sau pur și simplu au insistat să li se ia o cerere pentru revizuirea dosarului, în urma discuțiilor cu angajații noștri.
Noi stăm la dispoziția pensionarilor, am optat pentru varianta înregistrării acestor solicitări tocmai pentru a înlătura orice suspiciune a beneficiarului și pentru a reanaliza dosarul și a da un răspuns administrativ prin care li se vor explica elementele avute în vedere la emiterea deciziei de recalculare”, a mai explicat directorul Casei Județene de Pensii Cluj.
Nicio contestație în instanță
Sălciuan a arătat că, până în prezent, nu a fost depusă nicio contestație în instanță. Ea a subliniat că termenul legal de 45 de zile pentru contestarea unei decizii curge de la data comunicării acesteia către titular.
Cu toate acestea, deciziile pot fi revizuite și după expirarea acestui termen, dacă există suspiciuni legate de corectitudinea înscrisurilor.
„Nu avem nicio contestație în instanță. După cum am spus, deciziile de recalculare pe Legea 360 sunt o sinteză a ceea ce avem noi în dosarul de pensie, de la data pensionării și până la momentul recalculării pensiilor pe principiile Legii 360. (…)
„Toate deciziile sunt revizuibile”
Toate deciziile sunt revizuibile, chiar dacă trece termenul de 45 de zile. (…) Termenul de contestare curge de la data comunicării deciziei către titular. Acest termen este de 45 de zile, este trecut pe decizia de pensie, iar dacă trece termenul de 45 de zile și sunt suspiciuni legat de înscrisurile din acea decizie, acest lucru poate fi revizuit oricând, nu există un termen limită de revizuire al acestor decizii, și având în vedere că ne raportăm la o dată stabilită de lege, 1 septembrie 2024, ca dată de acordare a dreptului, noi putem să mergem, în funcție de eroarea pe care o constatăm la decizie, să facem revizuirea și plata drepturilor de la data de 1 septembrie 2024. Nu trebuie nimeni să fie speriat că trece termenul de 45 de zile și că nu se va mai putea face nimic”, a subliniat Mariana Sălciuan.
EVENIMENT
Protest la Cluj pentru animale. Se vrea sterilizarea câinilor și pisicilor și oprirea eutanasierii
Iubitorii de animale sunt așteptați, sâmbătă, de la ora 14, vizavi de Prefectura Cluj, la un protest împotriva eutanasierii animalelor și pentru sterilizarea câinilor și pisicilor.
”Împreună putem schimba viitorul cățeilor fără stăpân! Împreună putem salva vieți! Haideți cu toții să le spunem ucigaşilor de câini ca eutanasierea nu este o soluţie. Hai, Clujule, lesi în stradă! Nu te-ai săturat să îți vezi cel mai fidel prieten omorât pe bani prin adăposturile de stat?”, se arată în apelul organizatorilor.
Mesajul protestului este stop eutanasia câinilor care nu este o soluție, iar iubitorii de animale militează mult pentru subvenționarea sterilizării câinilor cu stăpân, care este sursa câinilor abandonați, închisi în adăposturi și eutanasiați dupa 14 zile, cât și pentru aplicarea de sancțiuni pentru încălcarea legilor protecție animalelor.
EVENIMENT
PNL Cluj acuză USR că este mai presus de lege și bunul simț: Să îndepărteze materialele electorale ilegale cu Lasconi
PNL Cluj a constatat, cu stupoare, faptul că în ciuda solicitărilor formulate cu privire la îndepărtarea mesh-urilor ilegale ale candidatului USR la prezidențiale, Elena Lasconi, amplasate pe raza municipiului Cluj-Napoca, USR Cluj abordează ”o atitudine sfidătoare și batjocoritoare, continuând, cu un tupeu grosolan, să nu își asume greșelile”.
”Deputații, senatorii, consilierii județeni, locali și tot activul USR, cei care ar trebui să fie primii cunoscători și apărători ai legii, persiflează și iau în derâdere reglementările în vigoare.
”Sluțesc fața Clujului”
Mai mult, aceștia înțeleg să sluțească fața Clujului din prea multă slugărnicie față de „centru”.
Se pare ca USR nu a reușit să treacă de vârsta pubertății politice dar are pretenția să conducă România.
Le solicităm, din nou, să îndepărteze cu celeritate materialele de propagandă amplasate ilegal, subliniind că la Cluj, legea e lege pentru toți și nimeni nu poate fi mai presus de aceasta”, arată PNL Cluj într-un comunicat.
ACTUALITATE
VIDEO FOTO. Cum arată mașinile scoase la licitație de primărie la prețuri de pornire între 100 și 300 de lei
Primăria Cluj-Napoca organizează o licitație publică pentru valorificarea mașinilor abandonate sau fără stăpân, care au fost ridicate de pe domeniul public al orașului.
În urma unui articol publicat de Cluj24 despre mașinile abandonate scoase la licitație de primărie, edilul Emil Boc a prezentat imagini cu mașinile aflate în depozitul RADP.
„Mercedes la 300 de lei? Da, este posibil la Cluj!”
Prețurile de pornire sunt extrem de accesibile, iar printre vehiculele disponibile se numără modele precum Mercedes și BMW, la prețuri între 150 și 300 de lei. Mașinile scoase la licitație sunt vehicule care au fost abandonate de proprietari și lăsate nemișcate pe domeniul public timp de cel puțin șase luni.
„Mercedes la 300 de lei și BMW la costul de 150 de lei? Da, este posibil la Cluj! Este posibil să cumpărați mașini abandonate sau fără stăpân prin licitație la un preț de pornire de 150 de lei, de 300 de lei. De unde vin aceste mașini? E vorba de mașinile care au fost abandonate de către proprietari pe domeniul public și care au fost ridicate de către municipalitate.
Pentru ca o mașină să fie declarată abandonată, ea trebuie să stea șase luni de zile nemișcată pe domeniul public, după care primăria îți trimite o somație să o ridici, iar dacă nu ai ridicat-o, primăria o duce la RADP, după care o valorifică prin procedură de achiziție publică.
E vorba de mașini vechi sau mașini stricate, e vorba de un proces prin care eliberăm domeniul public de rable pentru a putea da șansa cetățenilor care au mașini cu toate actele în regulă să îl poată utiliza”, a declarat primarul Emil Boc.
Cum se desfășoară procedura?
Persoanele interesate să achiziționeze una dintre aceste mașini pot viziona vehiculele pe strada Nădășel numărul 4A, între orele 8:00 și 15:00, până pe data de 11 septembrie. În aceeași zi, va avea loc licitația publică la sediul Primăriei Cluj-Napoca, unde participanții sunt invitați să facă oferte pentru vehiculele disponibile.
„Cei care doresc să achiziționeze aceste rable, aceste mașini abandonate, trebuie să vină la primărie și să participe la o licitație publică. Cei care doresc să cumpere aceste mașini abandonate pot viziona mașinile pe strada Nădășel numărul 4A, între orele 8 și 15, până în data de 11 septembrie. Licitația pentru aceste mașini are loc în data de 11 septembrie, la Primăria municipiului Cluj-Napoca și cei interesați sunt invitați să participe la această licitație”, a mai arătat Emil Boc.
Cum puteți sesiza mașinile abandonate?
Primarul a lansat totodată un apel la cetățeni să semnaleze prezența mașinilor abandonate pe domeniul public. Sesizările pot fi făcute atât la Poliția Locală, cât și la Telefonul Primarului, la numărul 984.
„Dacă observați că pe domeniul public există mașini care nu se mișcă de acolo cu lunile, vă rugăm să sesizați primăria, fie la Poliția Locală, fie la Telefonul Primarului 984, pentru ca noi să începem procedura de declarare a acelei mașini ca abandonată și de scoatere a ei la licitație și valorificarea ei, potrivit procedurilor legale. Mașinile care nu se valorifică nici în urma licitației sunt valorificate la fier vechi.
Haideți ca împreună să facem Clujul mai curat, să scăpăm de rable și să oferim cât mai multe locuri de parcare pentru mașinile care sunt cu toate actele în regulă în municipiul Cluj-Napoca”, a conchis edilul.
Adrian Liciniu Blaga
ianuarie 25, 2021 la 10:14 am
I s-a făcut o primire festivă la Universitate celui care nu dăduse în viaţa lui nici un examen, nici măcar cel pentru obţinerea certificatului de calificare în meseria de cizmar! Avea în schimb diplome false, infracţiune pentru care orcare simplu cetăţean ar fi făcut închisoare!