ACTUALITATE
EXCLUSIV/ Cum a fost creat calculatorul CE-400 CESAR de IT-iștii clujeni, proiect secret al Armatei Române, râvnit de spioni
Câțiva specialiști de la Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC) Cluj au reușit, la sfârșitul anilor 1970, să construiască un calculator performant, într-un proiect secret al Armatei Române. Calculatorul CE-400 CESAR a fost revoluționar pentru vremea lui, iar Cluj24 vă prezintă, în exclusivitate, povestea sa și a cercetătorilor din spatele acestui proiect unic.
Istoricul clujean Varga Attila, de la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, autor al unei lucrări de specialitate (Istoria IT-ului clujean. Institutul pentru Tehnică de Calcul din Cluj (1968-1991) împreună cu doi dintre pionierii Informaticii Româneşti (ing. Mircea Bocu şi prof. univ. dr. Sergiu Nedevschi, membru corespondent al Academiei Române) a explicat contextul în care a fost creat CE-400 CESAR și de ce a fost nevoie de un astfel de calculator.
El a menționat că, pentru ca întreaga poveste să poată fi spusă după mai bine de 40 de ani, a fost nevoie de o declasificare a unor dosare de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) care însumau peste 2000 de pagini.
Vârf de lance pentru cercetarea militară
„Proiectul CESAR (Calculator Electronic Specializat pentru Artileria Română) a fost unul deschizător de drumuri şi performant, cum nu s-a mai făcut în România, în fapt un vârf de lance pentru cercetarea militară din spațiul românesc în perioada comunistă, având o dimensiune europeană și mondială. A fost o cercetare de pionierat care face cinste școlii clujene de informatică”, a spus Varga Attila.
Potrivit acestuia, pentru România, perioada 1974 – 1978 a reprezentat un moment cheie în politica externă, iar calculatorul CE-400 CESAR a fost „un as în mânecă” pentru armata română, deci o realizare remarcabilă.
„În 1974 are loc o turnură în politica externă a României, în condițiile în care URSS propune ca țările membre ale Tratatului de la Varșovia să cedeze politica externă rușilor, iar ei să decidă și să aibă un control total ca răspuns la faptul că NATO își intensificase influența în Europa Centrală.
În momentul în care Nicolae Ceaușescu a fost pus în situația de a plasa politica externă a ţării în mâna factorilor de decizie ai URSS, el a refuzat acest lucru ceea ce a fost considerat ca o rebeliune. România câștigase în acel răstimp clauza națiunii celei mai favorizate, avea nevoie de sprijinul economic al Occidentului și voia să își păstreze statutul de observator în Grupul celor 77, deci o poziție activă în plan extern”, a menționat Varga Attila.
Acesta a precizat că, potrivit rapoartelor secrete care au fost analizate, Ceaușescu i-ar fi trimis o scrisoare liderului de la Kremlin, Leonid Brejnev, în care i-a accentuat faptul că România nu se va lăsa influenţată în politica sa externă, ba chiar se va înarma suficient de bine, încât să facă față unui eventual pericol extern.
Ing. Mircea Bocu în tinerețe lucrând la DACICC 1
”Scut de protecție” în jurul proiectului
„Ceaușescu intenționa să pună la punct înzestrarea eficientă a Armatei Române cu tehnică modernă de luptă, ceea ce a condus la Programul Unitar de Dezvoltare pentru Industria de Apărare (PUDIA) care a durat până în 1989, iar proiectul CESAR a fost inclus în acest program”, a afirmat Varga Attila.
Istoricul clujean a amintit că, din rapoartele studiate și din mărturiile celor care s-au ocupat de securitatea proiectului CESAR, reiese că interesul major al unor servicii de spionaj extern a fost enorm și pe cale oficială și neoficială.
„Se știa ce se întâmplă la ITC Cluj, că se lucrează la un proiect foarte important, iar serviciile de spionaj ale țărilor din jur, dar și cele americane, au încercat să afle mai multe detalii despre acest aspect. Proiectul a presupus măsuri sporite de securitate în condițiile în care serviciile de contraspionaj românești au sesizat chestiuni stranii în jurul colectivului. Astfel, s-a constituit un <<scut de protecție>> în jurul echipei și al proiectului”, a mai spus Varga Attila.
Experiența bazată pe DACICC 200
Inginerul Mircea Bocu, șeful colectivului care s-a ocupat de partea de hardware a proiectului CE-400 CESAR, a explicat că, la ITC, s-a format o echipă de ingineri și tehnicieni care au început să construiască tipuri de calculatoare electronice, la începutul anilor 1960, pornind, practic, de la zero, cu informații despre principiile calculatoarelor studiate în reviste de specialitate străine la care aveau acces.
De-a lungul anilor s-au construit la Institutul de Calcul din Cluj calculatoarele DACICC 1 și DACICC 200, acesta din urmă fiind unul universal.
„Noi am avut un fel de prioritate pe țară la capitolul concepție și realizare a acestui calculator, făcut la comanda Institutului de Economie Agrară din București. DACICC 200 a fost primul calculator românesc, instalat la un beneficiar în anul 1969. Aceasta a fost experiența noastră de bază care ne-a consacrat în domeniul construcției de calculatoare”, a precizat Mircea Bocu.
După cumpărarea unei licențe din Franța, pentru calculatoarele Felix, a luat avânt construirea de calculatoare după modelul celor de afară, iar cercetarea pentru realizarea de prototipuri autohtone a stagnat mult.
În momentul în care s-a pus problema construirii unui calculator pentru artilerie, autorităţile vremii au înaintat o ofertă, iar ITC a fost selectat pentru realizarea acestui proiect ambiţios. Cu acea ocazie a fost nominalizată chiar secția din Cluj a ITC.
Ing. Farkas Gheorghe și ing. Mircea Bocu în tinerețe lucrând la DACICC 1
Calcule de precizie ridicată
„Proiectul CESAR a început în anul 1974 și a fost terminat în 1978. Experiența acumulată la calculatorul DACIC 200 ne-a folosit enorm pentru noul proiect al calculatorului CE-400 CESAR.
Era vorba de a alege un model de referință, un calculator compatibil cu cele din țară și care, în acea vreme, era la modă, și anume calculatorul firmei DEC – PDP 11. Deoarece, pentru artilerie, era nevoie de calcule precise, ne-am orientat spre modelul cel mai complex, respectiv PDP 11/45, cel care era dotat cu instrucțiuni de virgulă mobilă şi cu ajutorul cărora se puteau face ușor programe de calcul cu viteză mai mare și la o precizie ridicată”, au explicat inginerul clujean Mircea Bocu şi profesorul universitar Sergiu Nedevschi.
Pornind de la setul de instrucţiuni, s-a proiectat arhitectura hardware şi software a sistemului, s-a proiectat şi implementat de la zero unitatea centrală, unitatea de memorie, sistemul de intrare-ieşire, o parte din periferice, precum şi componentele software incluzând monitorul respectiv programele aplicative specifice.
Din punctul de vedere al complexității tehnice a calculatorului pentru artilerie, marea sa valoare consta în siguranța de funcționare și în faptul că trebuia să funcționeze montat pe o autospecială în mișcare sau în diverse acțiuni de luptă. La acestea s-a adăugat modul de calcul și de conversație cu care ofițerii de artilerie puteau să își îndeplinească misiunile.
Lovirea unei ținte în mișcare
„La artilerie exista un punct de tragere și unul de comandă, cele două fiind în locuri diferite. Cei de la punctul de comandă preluau măsurători de distanțe, unghiuri și de comportament a țintei și le transmiteau la punctul de tragere. Aici trebuiau să se calculeze datele de tragere – înălțător, unghi, moment de tragere, astfel încât să fie lovită ținta fixă sau mobilă semnalată de la punctul de comandă.
Lucrurile se desfășurau astfel: ofiţerul din punctul de comandă vedea ținta, estima traiectoria și viteza obuzului de tun, iar apoi transmitea datele la punctul de tragere al bateriei, astfel încât să fie nimerită poziția viitoare a țintei.
Se prevedea, după un anumit timp, poziția în care urma să se afle ținta, iar tot calculul se făcea pentru această poziție viitoare”, au explicat inginerul clujean Mircea Bocu şi profesorul universitar Sergiu Nedevschi.
Cu cât timpul dintre observaţie şi finalizarea calculului parametrilor de tragere era mai mare şi eroarea de estimare a noii poziţii a țintei mobile devenea mai mare. Acest aspect a justificat solicitarea dezvoltării unei soluţii rapide de calcul şi de comunicaţie bazată pe un sistem de calcul performant.
Sistemul era foarte complex
În colectivul de circa 10 specialiști care s-au ocupat de realizarea calculatorului CE-400 CESAR au fost cooptați ingineri și fizicieni tineri, proaspăt ieșiți de pe băncile facultății, unul dintre ei fiind chiar Sergiu Nedevschi, devenit, ulterior, profesor universitar la UTCN, cel care a susținut că a fost un privilegiu pentru el să lucreze în acest colectiv şi la acest proiect care era unul provocator.
„Sistemul era foarte complex, pentru că implica calcul intens de mare viteză, acurateţe şi comunicații digitale. Erau două tipuri de periferice pentru comunicaţii, unul folosit de observatori pentru comunicarea cu calculatorul, iar celălalt pentru comunicarea calculatorului cu bateria de tunuri.
De asemenea, exista și un balon meteo care transmitea date despre viteza vântului, de exemplu, iar aceste date erau introduse în calculator pentru corectarea parametrilor de tragere, astfel încât tragerea în sine să fie una corectă. Ansamblul era unul foarte modern pentru acea vreme și depășea soluțiile existente.
Am reușit să urmăm îndeaproape tot ceea ce se realiza la nivel mondial şi țineam pasul cu ceea ce se întâmpla în străinătate”, a explicat Sergiu Nedevschi.
Noutatea proiectului consta în arhitectura întregului sistem, în procesorul calculatorului, totul fiind construit de la zero pe o tehnologie robustă, care să permită funcționarea în condiții grele.
Calculatorul DACICC 1
Calcule pentru trei tunuri
Sistemul se afla în dotarea divizionului de artilerie care deţinea baterii cu 3 tunuri. Informațiile veneau pentru trei tunuri astfel încât și calculele se făceau pentru fiecare dintre ele. Calculatorul deservea, astfel, trei puncte de tragere.
Înainte de implementarea calculatorului CE-400 CESAR, datele despre tragere erau făcute manual și erau aproximative, iar timpii de procesare durau destul de mult.
„Și precizia avea de suferit. Militarul care făcea calculele utiliza niște tabele de tragere pentru stabilirea înălțătorului. El trebuia să facă toate calculele necesare într-un timp cât mai scurt, sub presiune. La finalul proiectului CESAR, artileriștii au fost foarte încântați de precizia cu care se executau calculele, dar și de faptul că țintele erau lovite în plin”, a mai spus Mircea Bocu.
Cine se ocupa de software
Partea de software a proiectului a revenit unui colectiv condus de matematicianul Liviu Negrescu, cel care se remarcase la DACICC 200 prin realizarea primului compilator Fortran din România.
„Pe lângă aspectele de calcul era foarte importantă structura informațională a sistemului şi interfaţa utilizator, cu tot felul de mesaje prin care se conversa cu calculatorul, se cereau informații și se dădeau comenzile finale.
Toată concepția de conversație între calculator și punctele divizionului era inclusă în sistem. Partea de software avea o mare greutate în întregul ansamblu”, a susținut inginerul clujean.
Componentele pentru calculator au fost procurate din străinătate, în special din SUA sau din alte țări, sub licență americană, aceasta în condițiile în care, atunci, România beneficia de clauza națiunii celei mai favorizate.
CESAR, testat și vara și iarna
Proiectul CESAR a fost finalizat în 5 ani, iar investiția s-a ridicat la 6,5 milioane de lei, ceea ce ar însemna peste 1,3 milioane de dolari, la cursul de schimb aferent vremii și care a fost stabilit de BNR la 4,97 lei. Sau 10,4 milioane de lei actuali, conform valorii actualizate a leului din 1978 cu rata inflației.
CESAR a fost testat în toate condițiile de climă, fiind dus iarna la munte iar vara pe malul Mării Negre. Funcționarea calculatorului a fost ireproșabilă.
Acesta avea dimensiunile unei valize, avea un display și era instalat pe o autospecială, astfel încât să poată fi transportat unde era nevoie. Au fost produse mai multe bucăți și a fost folosit de Armata Română care a avut militari instruiți special pentru deservirea sa.
Întârzierea probelor de omologare s-a datorat unei mici aventuri cu peripeții, în condițiile în care CESAR trebuia să fie expus, în anul 1978, la o expoziţie de tehnică militară la București unde urmau să fie prezenți oficiali ai statelor care făceau parte din Tratatul de la Varșovia, inclusiv URSS.
Când s-a aflat că va participa și delegația rusească, oficiali ai armatei române au cerut insistent scoaterea calculatorului din expoziție în regim de urgență, lucru care s-a și întâmplat. Reputatul fizician Selinger Sándor, membru în echipa de elită a ITC, a scos calculatorul din expoziţie, ducându-l la loc sigur. În acest fel, el a putut fi protejat de multe priviri curioase şi iscoditoare.
Echipa CESAR
Echipa CESAR: Mircea Bocu, Augustin Terec, Sergiu Nedevschi, Selinger Sándor, Jolanda Juhász, Dan Cigmăian, Mircea Pătru, Meer Peter, Ion Coroiu, Marian Țapu, Bende Béla pentru hard, iar pentru partea de software: Liviu Negrescu, Mircea Fernea, Maria Mitrov și Luciana Peev.
Ing. Mircea Bocu și fiz. Selinger Sándor
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Contract pentru iluminarea trecerilor de pietoni de pe drumurile județene, cu finanțare europeană, semnat de Consiliul Județean
Consiliul Județean Cluj a semnat contractul de finanțare pentru un proiect ce prevede iluminarea a 188 de treceri pentru pietoni de pe drumurile județene din Cluj, finanțat din fonduri europene nerambursabile.
Consiliul Județean Cluj a semnat contractul de finanțare pentru proiectul susținut din fonduri europene „Iluminarea trecerilor pentru pietoni pe drumurile județene din județul Cluj – etapa I”.
Investiție din fonduri europene
Valoarea totală a proiectului este de peste 26 milioane de lei, contribuția Consiliului Județean Cluj fiind de aproximativ 2,65 milioane de lei.
„Această nouă reușită în atragerea de bani europeni, nerambursabili, va asigura creșterea gradului de siguranță a circulației rutiere pe drumurile județene. Ne dorim ca proiectul să fie implementat în cel mai scurt timp posibil, astfel încât locuitorii județului să beneficieze de tehnologii de ultimă generație care să asigure și un consum redus de resurse”, a declarat Alin Tișe.
Sute de treceri de pietoni vor fi suprailuminate
Proiectul are ca scop principal iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni nesemaforizate marcate şi semnalizate, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică.
Astfel, într-o primă etapă se va realiza iluminarea a 188 de treceri de pietoni de pe drumurile județene, instalarea a 376 de aparate de iluminat și a 376 de stâlpi noi.
Trecerile de pietoni vor fi, în acest fel, iluminate corespunzător, cu sisteme inteligente de tip led, care vor fi alimentate atât din rețeaua electrică existentă, cât și prin intermediul unui sistem fotovoltaic.
Stâlpi inteligenți de iluminare, cu senzori de mișcare
Totodată, pentru a asigura eficiența și optimizarea consumului de energie, vor fi instalați senzori de prezență care vor activa sau dezactiva iluminatul în funcție de necesitate.
Valoarea totală a proiectului finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 este de 26.312.457,50 lei, inclusiv TVA, din care 2.653.313,03 lei, TVA inclus, reprezintă contribuția Consiliului Județean Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Grevă de avertisment la Radio Cluj. Protest împotriva diferențelor de salarii dintre angajați și șefi
Angajații Radio România din toată țara, inclusiv din Cluj, au declanșat o grevă de avertisment marți, în jurul orelor prânzului, reclamând discrepanțele uriașe dintre salariile conducerii instituției și cele primite de angajați.
Angajații Societății Române de Radiodifuziune (SRR) au declanșat o grevă de avertisment, marți, între orele 13:00 și 15:00, în semn de protest față de diferențele salariale dintre conducerea instituției și personalul tehnic și editorial.
Conform Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind și Sindicatului Naţional din Cultură – FAIR, angajații SRR protestează față de „discrepanțele salariale nerușinate” dintre șefii radioului public și restul personalului. În timp ce conducerea primește salarii de până la 35.000 de lei lunar, un redactor câștigă aproximativ 3.500 de lei, susțin sindicaliștii într-un comunicat oficial.
Mesajele angajaților: „Noi facem muzica, voi sunteți doar lăutari!”
La greva de avertisment din Cluj-Napoca, angajații au afișat pancarte și tricouri cu mesaje puternice: „Șefi nababi, angajați sclavi!”, „Salarii radio: șef – 23.000 lei, redactor – 3.500 lei. MULȚUMIM!” sau „Noi facem muzica, voi sunteți doar lăutari!”. Mesajele protestatarilor au fost scrise în limbile română și maghiară.
Teama angajaților legată de eventuale repercusiuni ale participării la grevă face însă ca numărul celor care protestează să fie modest.
„Nu toți protestează, numai cei cu salarii sub 1.000 de euro, după 33 de ani de radio. Nu sunt mulți oameni care au curaj… Șefii au salarii de 4.000 – 5.000 de euro pe lună, iar angajații de 700 – 800 de euro. Sigur că la București sunt și salarii mai mari la angajați, că așa e la capitală, dar angajații cu salarii mari sunt puțini, iar directorii de la București au cam 35.000 de lei pe lună”, a declarat pentru Cluj24 o sursă din cadrul instituției.
Diferențe salariale și nemulțumiri în rândul angajaților
Premierul Marcel Ciolacu a promis recent majorarea bugetului SRR cu 40 de milioane de lei, bani destinați corectării inechităților salariale. Totuși, angajații susțin că, deși finanțarea a fost aprobată, conducerea instituției nu a luat măsuri concrete pentru creșterea salariilor celor care câștigă sume modeste.
Angajații Radio România acuză că Răzvan Ioan Dincă, președintele-director general al SRR, a refuzat convocarea Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, ignorând propunerile legate de creșteri salariale.
„Având în vedere refuzul administraţiei conduse de preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Răzvan Ioan Dincă, de a convoca Comisia de negociere a Contractului Colectiv de Muncă pentru a soluţiona discrepanţele salariale neruşinate din instituţie, avocatul Federaţiei Cultură şi Mass Media FAIR – MediaSind a notificat oficial conducerea instituţiei privind declanşarea acţiunilor greviste începând cu data de 1 octombrie 2024, când este programată greva de avertisment între orele 13,00-15,00.
În stilul arogant bine cunoscut, şeful Radio România a refuzat orice propunere de întâlnire pentru negocierea salariilor din instituţie, inclusiv pentru stabilirea, în conformitate cu prevederile art. 173 alin 1) din Legea nr. 367/2022, a modului concret de desfăşurare a grevei de avertisment, având în vedere faptul că instituţia este strategică şi trebuie asigurată activitatea în cuantum de cel puţin o treime pe întreaga activitate normală, realizată pe întreaga durată a zilei”, au informat sindicaliștii, într-un comunicat de presă.
Sindicaliștii amenință cu grevă generală
Sindicaliștii au anunțat că dacă nu vor fi luate măsuri concrete pentru a rezolva discrepanțele salariale, următoarea etapă va fi declanșarea unei greve generale, care ar putea avea loc chiar în timpul campaniei electorale.
„Dragi colegi, nu vă fie teamă, acţiunile greviste sunt legale, fiind protejate de prevederile Constituţiei României, ale Legii Dialogului Social, Codului Muncii, dar şi de Convenţiile OIM şi directivele europene din domeniul negocierii colective”, au transmis sindicaliștii în comunicatul lor, încurajându-i pe toți angajații să se alăture protestelor.
Amintim că jurnalistul Mihai Miclăuș de la Radio Cluj a evidențiat această problemă în timpul vizitei premierului Marcel Ciolacu la Cluj-Napoca. Îmbrăcat într-un tricou cu mesajul „Salarii radio: șef – 23.000 de lei, redactor – 3.500 de lei. Mulțumim”, Miclăuș a protestat în timpul conferinței de presă. Acesta s-a și îmbrâncit cu SPP-iștii care nu l-au lăsat să se apropie de Ciolacu și să-și prezinte doleanțele.
Consiliul Județean Cluj a finalizat proiectul european privind construirea celui mai modern sediu al unei școli speciale din țară.
Consiliul Județean Cluj a finalizat proiectul european, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, ce a vizat construirea sediului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă.
Investiție de peste 32 milioane de lei
Acesta a fost edificat în cadrul unei investiții cu o valoare totală de 32.370.017,52 de lei cu TVA, din care 5.551.326,55 lei au reprezentat finanțarea nerambursabilă europeană, iar contribuția Consiliului Județean Cluj a fost de 26.818.690,97 lei.
„Am finalizat cu succes un proiect extrem de benefic pentru clujeni și, în special, pentru acei membri ai comunității cu care soarta a fost mai puțin generoasă. Este o reușită importantă, care ne aduce un plus de satisfacție, dat fiind faptul că avem la Cluj cea mai modernă unitate școlară specială din țară, pe care am construit-o de la zero și care oferă elevilor și cadrelor didactice condiții moderne pentru derularea procesului educațional. Noul sediu constituie un model, un punct de referință pentru învățământul special din România”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Dotări moderne, unice la nivel național
Reamintim faptul că sediul școlii de pe strada Aviator Bădescu nr. 3-5 este organizat în trei tronsoane, cu funcțiuni distincte și dispune de dotări unice la nivel național, respectiv de o grădină senzorială amplasată pe terasa clădirii, de un spațiu special destinat hidroterapiei – în vederea realizării procedurilor terapeutice, necesare pentru tratarea afecțiunilor degenerative sau neurologice și de o zonă dedicată specialiștilor din cadrul instituției, concepută pentru prevenirea apariției sindromului de epuizare profesională.
Toate spațiile centrului au fost dotate cu:
- mobilier școlar;
- echipamente IT (table interactive, laptopuri, multifuncționale, sistem audio-video, televizoare);
- echipamente necesare pentru cabinetul medical și sălile de terapie (kinetoterapie și sport – bicicletă eliptică, stepper, spaliere, bară tracțiune rabatabilă, plan de reeducare a mersului, panou de cățărare, saltea de presopunctură cu pernă și mingi de masaj; terapie prin artă – instrumente de percuție, șevalet jucării muzicale; stimulare multisenzorială – masă senzorială luminoasă pentru apă și nisip, set 4 plăci senzoriale cu gel; ludoterapie etc.)
- zona de bucătărie.
De asemenea, a fost amenajat și spațiul exterior – curtea interioară, zona de acces, locurile de parcare și terenul de joacă.
EVENIMENT
1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Activități inedite la centrele DGASPC din Cluj
Centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj marchează marți, 1 octombrie 2024, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, prin programe artistice, mese festive și activități inedite.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, marchează ziua de 1 octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, prin intermediul mai multor acțiuni desfășurate în cadrul centrelor de îngrijire și asistență pentru persoane adulte aflate în subordine.
Astfel, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Gherla, beneficiarii vor viziona un film documentar „Cum este marcată ziua vârstnicului în diferite zone de pe glob”, apoi se va organiza un concurs de bingo cu premii.
Vârstnicii din Recea Cristur, întâlnire cu reprezentanții CFR Cluj
În după amiaza zilei de 1 octombrie 2024, rezidenții Căminului pentru Persoane Vârstnice Recea Cristur vor fi vizitați de reprezentanții echipei de fotbal CFR Cluj, vor socializa și vor primi cadouri.
Totodată, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Aghireșu, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice va fi marcată prin audiții de muzică populară, un grup de informare privind semnificația Zilei de 1 octombrie și o masă festivă.
Momente artistice și mese festive
Manifestări dedicate „Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice” vor fi organizate de asemenea, în data de 3 octombrie 2024, la sediul Complexului Servicii Sociale Câmpia Turzii. Astfel, alături de preotul Sebastian Zahan și beneficiarii Centrului de Zi Turda din cadrul Primăriei Turda, se va desfășura un program artistic, cu dans, cântece și masă festivă.
De asemenea, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Cluj-Napoca va organiza în data de 10 octombrie 2024 un recital de poezie și sceneta „Doctorul și pacientul”, unde protagoniști vor fi beneficiarii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Respect și demnitate pentru vârstnici
Amintim faptul că, DGASPC Cluj, prin serviciile oferite persoanelor vârstnice, urmărește să:
- promoveze echitatea,
- respectarea principiilor fundamentale ale drepturilor omului,
- respectarea demnității persoanelor vârstnice,
- prevenirea izolării acestora,
- lupta împotriva abuzului şi a neglijării.
Totodată, datoria societății, și a indivizilor care o formează, e aceea de cultivare a unei atitudini și percepții corecte față de persoanele vârstnice, prin crearea de punți de solidaritate între generații, capabile să asigure păstrarea demnității umane pe tot parcursul vieții.