ACTUALITATE
Emil Boc: Presiunea mare pe bugetul Clujului o exercită pandemia, prețurile la materiale de construcții și CREȘELE
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/07/gradinita_01864400.jpg)
Primarul Emil Boc a declarat, joi, că există o presiune uriașă exercitată pe bugetul public al municipiului Cluj-Napoca și a invocat trei elemente: cheltuielile cu gestionarea pandemiei, prețurile tot mai mari la materiale de construcții și CREȘELE.
Da, acele enorm de multe creșe. De altfel și în Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă 2021-2030 se arată că la acest capitol Clujul are un mare minus. Inclusiv s-au făcut promisiuni de creșe în vechea strategie de dezvoltare, 2014-2020, care nu s-au mai făcut.
Primarul Emil Boc a răspuns astfel unei întrebări legate de majorarea cu peste 1 milion de euro a contractului la podul Oașului – Răsăritului, unde lucrările sunt la început.
În următoarea ședință de Consiliu Local, Primăria va aproba această cerere a constructorilor, motivată de creșterea prețurilor la materiale de construcții în ultimii ani.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
![](http://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/01/logo-cj24-taiat-300.jpg)
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2021/04/UMF-Cluj.jpg)
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Evenimentele care au marcat anul 2024: anularea alegerilor și clasarea lui Georgescu la prezidențiale. Percepția publicului
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/CCR-scaled.jpg)
Anularea alegerilor și clasarea lui Georgescu pe primul loc la prezidențiale sunt evenimentele care au marcat România în anul 2024, în percepția populației, potrivit unui sondaj IRES. Rezultatele arată o polarizare a percepției în funcție de nivelul de educație, regiune și viziunea asupra direcției în care se îndreaptă țara.
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a analizat percepția populației cu privire la cele mai importante evenimente ale anului 2024.
Evenimentele care au marcat anul 2024
Din lista de evenimente majore, patru au fost menționate frecvent de respondenți: anularea alegerilor prezidențiale, clasarea candidatului Călin Georgescu pe primul loc, intrarea României în Schengen și mărirea pensiilor.
Studiul a evidențiat însă variații semnificative în funcție de caracteristicile socio-demografice ale respondenților. O analiză pe baza unui model de regresie logistică a calculat probabilitățile percepției pentru fiecare categorie.
„Pentru a vedea dacă există diferențe în funcție de caracteristicile respondenților, am analizat variația răspunsurilor folosind un model de regresie logistică. Apoi, pe baza modelului am calculat probabilitățile prezise pentru fiecare dintre caracteristicile considerate. La modul general, citim datele astfel: «Celelalte caracteristici considerate fiind aceleași, categoria 1 (de exemplu bărbat) are o probabilitate mai mare/mică de a menționa evenimentul major M comparativ cu categoria 2 (de exemplu femeie)»”, se arată pe Doar un grafic să-ți mai spun.
Cum au perceput românii aceste evenimente?
Astfel, anularea alegerilor prezidențiale a fost percepută ca fiind un eveniment semnificativ mai ales de persoanele educate, care consideră că România merge într-o direcție greșită.
Clasarea controversată a lui Călin Georgescu pe primul loc a fost menționată mai frecvent de locuitorii din București și cei care cred că România merge într-o direcție greșit.
Un succes istoric, intrarea României în Schengen a fost semnificativ mai apreciată de persoanele cu studii superioare, respondenții din Moldova și cei care cred că România merge într-o direcție bună.
Nu în ultimul rând, mărirea pensiilor, un demers îndelung așteptat, a fost menționată mai des de femei, de persoanele în vârstă și de cei cu un nivel scăzut de educație.
Anul 2024 rămâne un punct de cotitură în istoria recentă a României, iar evenimentele majore au lăsat o amprentă puternică asupra conștiinței publice.
Foto: ccr.ro
EVENIMENT
FOTO. Incendiu într-un garaj din Cluj-Napoca, folosit drept locuință improvizată. Un bărbat a murit
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/incendiu-calea-dorobantilor.jpeg)
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, noaptea trecută, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un garaj situat pe Calea Dorobanților. Un bărbat și-a pierdut viața.
Pompierii clujeni au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unui garaj de oe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. Spațiul, folosit drept locuință improvizată, a fost puternic inundat de fum.
Un bărbat a decedat
În interiorul garajului, echipele de intervenție au găsit un bărbat, în jur de 50 de ani, aflat în stop cardio-respirator. Pompierii au început imediat manevrele de resuscitare, însă, în ciuda eforturilor lor și ale echipajului Serviciului de Ambulanță Județean, bărbatul a fost declarat decedat.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unei garaj situat pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. Garajul, folosit drept locuință improvizată, a fost puternic inundat cu fum, iar forțele noastre au pătruns imediat în interior, de unde au evacuat un bărbat aflat în stop cardio-respirator.
Pompierii au început manevrele de resuscitare, care au fost ulterior preluate de către echipajul Serviciului de Ambulanță Județean. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse, a fost declarat decesul bărbatului de aproximativ 50 de ani”, a transmis ISU Cluj.
Totul a pornit de la o țigară
„Incendiul s-a manifestat doar în interiorul garajului de aproximativ 14 metri pătrați și a izbucnit cel mai probabil din cauza unei țigări nestinse. La misiune a luat parte o autospecială”, a mai arătat ISU Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu la anexele unei gospodării din Gilău. Au ars mai multe bunuri, inclusiv electrocasnice și mobilier
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/incendiu-gilau-1-e1737785554535.jpeg)
Pompierii din Cluj-Napoca au avut o intervenție de lungă durată în cursul nopții trecute, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o locuință din comuna Gilău.
Pompierii au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu care a cuprins anexele unei gospodării din comuna Gilău. Mai multe bunuri au ars, inclusiv electrocasnice și mobilier.
Din fericire, nu au fost persoane rănite.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au finalizat în urmă cu puține momente o amplă intervenție pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit într-o gospodărie din comuna Gilău. Mai exact, incendiul s-a manifestat la o casă din lemn de aproximativ 80 de metri pătrați, la o cameră tehnică cu o centrală, precum și la un garaj de aproximativ 30 de metri pătrați. Au ars diferite bunuri, printre care electrocasnice și elemente de mobilier. Din fericire, nu au existat persoane care să aibă nevoie de îngrijiri medicale, iar la fața locului au acționat trei echipaje de la Garda de Intervenție Gilău, respectiv Punctul de Lucru Florești. Inițial, la intervenție a fost trimisă și autoscara de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui burlan izolat necorespunzător față de materialele combustibile”, a transmis ISU Cluj.
Intervenția pompierilor a durat circa șase ore, de la ora 2 până aproape la ora 8.
EVENIMENT
VREMEA în următoarele patru săptămâni: Temperaturi mai mari decât cele normale, precipitații puține
![iarna](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/11/iarna-1-e1669621127550.jpg)
Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea va fi mai caldă decât normalul pentru această perioadă, iar cantitatea de precipitații va fi deficitară în următoarele patru săptămâni.
Săptămâna 27.01.2025 – 03.02.2025
Valorile termice vor fi cu mult mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara.
Săptămâna 03.02.2025 – 10.02.2025
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile.
Săptămâna 10.02.2025 – 17.02.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toată țara.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în toată țara.
Săptămâna 17.02.2025 – 24.02.2025
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această perioadă a anului, în toate regiunile.
Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară și în această săptămână.