Editorial Opinii
EDITORIAL. Ce poate face un independent în Camera Deputaților? Nimic
Sabin Sărmaș a decis să își joace cariera politică pe cartea independentului, crezând că, dacă pozează într-un candidat care nu e nici cu ăia, nici cu ăilalți, ar avea șanse mai mari la vreo funcție.
Și-a testat ”independența” la alegerile locale din 9 iunie, profitând de mirajul acestui cuvânt, fără să explice clujenilor și efectele post-electorale.
Ce putea face un primar independent, dacă ar fi fost ales, având un consiliu local ostil și care îl leagă 4 ani pe un edil de mâini și de picioare, acesta devenind un simplu decor? Mai nimic.
Independent sună bine, dar atât. Practic, pragmatic vorbind, e egal cu zero.
Să nu îl credeți cumva un arogant pe Sabin Sărmaș, care chiar ar fi crezut că va câștiga Primăria Cluj-Napoca. Nu. Totul a fost calculat – candidatură, imagine, discurs, bani investiți, pentru a-și crește notorietatea, alegerile locale fiind, de fapt, doar o trambulină pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Vă amintiți cum spunea Sabin Sărmaș, după ce a pierdut alegerile, că va rămâne primarul din umbră al clujenilor și va sancționa administrația Boc, venind cu propriile soluții la problemele locale? Unii l-au crezut.
Ce a făcut apoi ”independentul” la Primăria Cluj-Napoca? Și-a abandonat rolul de primar din umbră și a aruncat pe piață noul proiect, cel de candidat ”independent” la Camera Deputaților, pohta cea pohtit, de fapt.
Pe ce mizează Sărmaș în noul demers de aruncat praf în ochii electoratului? Pe un discurs populist și pe mesaje dragi alegătorilor, transmițându-le că trage pentru ei, nu pentru politicieni, nefiind nici cu ăia, nici cu ăilalți.
Ca și la alegerile locale, Sabin Sărmaș evită să explice ce se va întâmpla după, dacă va fi ales în Parlament.
Un vot din 332
Ce poate face un deputat independent? Chiar nimic.
Are doar un vot din 332, cu care nu poate influența nimic, nici un proiect de lege. Degeaba ar propune o lege fantastică, utilă, nemaivăzută, dacă aceasta va primi un singur vot, al lui, în cazul fericit în care ar ajunge, vreodată, să fie supusă ordinii de zi.
Ca deputat independent, ajunge în grupul neafiliaților, unde aterizează cei cărora un partid le retrage sprijinul politic, cei care demisionează dintr-un partid, și care sunt un fel de paria în Parlament.
Ca deputat neafiliat nu mai pupă șefia vreunei comisii parlamentare, cum a fost pe vremea când era deputat PNL, ci va avea doar statutul de membru simplu, insignifiant.
Ca deputat independent din grupul neafiliaților va avea rar dreptul la cuvânt în plen.
Ca deputat independent nu va putea face nimic pentru a-i sprijini pe cei care care l-au votat și și-au pus speranțele în el.
Cu ce se alege ”independentul” Sabin Sărmaș dacă va găsi suficienți votanți care să-l trimită în Parlament, după ce a tras, evident, doar pentru el?
Căruță de bani
Cu o căruță de bani și alte avantaje aferente funcției: 18.720 de lei brut pe lună, la care se adaugă o sumă forfetară de 30.000 de lei pe lună, pentru funcționarea cabinetului parlamentar, din care nu trebuie să justifice toți banii.
De asemenea, un deputat mai primește lunar 4.600 de lei pentru chiria în București, dar și 400 de lei/zi ca diurnă.
Avantajele unui deputat nu se opresc, însă, aici, în condițiile în care aleșii neamului pot călători gratuit cu trenul în perioada mandatului și mai beneficiază și de un zbor gratuit dus-întors pe săptămână.
Totodată, un parlamentar primește și un telefon de serviciu cu abonament inclus.
Să nu uităm și de pensia specială, de 2000 de lei pe lună pentru un mandat de patru ani, de care Sărmaș va beneficia deja.
Așadar, ce poate face deputatul ”independent” Sabin Sărmaș pentru clujeni? Nimic. Restul e gargară.
Și nu este exclus ca, dacă va fi ales și nu va face nimic câteva luni, să îl vedem cum se înscrie la PSD, chemat de unchiul Vasile Dîncu…
Cum spunea sociologul Ioan Hosu, profesor la UBB: ”Candidat independent nu există! Întotdeauna trebuie să vezi cine trage sforile”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Ce se întâmplă cu cererile de locuri de parcare depuse de clujeni, care au rămas în atenția Primăriei. Anunțul lui Emil Boc
Primarul Emil Boc anunță că toți clujenii vor avea acces simplu și rapid la locurile de parcare.
Regulamentul pentru închirierea locurilor de parcare, garaje și copertine a fost modificat pentru a simplifica procesul și pentru a elimina cozile de la ghișee.
Ce se întâmplă cu cererile de locuri de parcare depuse de clujeni, care au rămas în atenția Primăriei. Anunțul lui Emil Boc
Regulamentul a fost simplificat de Primărie atât pentru locurile de parcare cu abonamente anuale cât și pentru cele lunare.
“Prin aceaste schimbări urmărim să eliminăm cozile de la început de an de la registratura Primăriei și să facem procesul cât mai ușor și eficient. Cererile depuse în 2024 pentru care clujenii au primit răspuns că rămân în atenția Primăriei Cluj-Napoca rămân valabile în continuare. Așadar, cetățenii nu mai trebuie să depună o nouă solicitare pentru anul 2025 – cererea existentă rămâne valabilă până la soluționare”, a transmis Emil Boc.
Clujenii care nu au depus în acest an o cerere pentru un loc de parcare pot să o depună încă de acum, online, pe website-ul Primăriei sau fizic, la Centrul de Informare pentru Cetățeni de pe strada Moților sau primăriile de cartier.
Cum vor fi emise abonamentele pentru zona centrală
De asemenea, începând cu data de 12 decembrie 2024, abonamentele pentru zona centrală vor fi emise exclusiv lunar pentru anul 2025, urmând ca din ianuarie să poată fi achiziționate și celelalte tipuri de abonamente.
EVENIMENT
Clujean reținut de polițiști. A vandalizat, într-o noapte, 25 de mașini parcate pe mai multe străzi din Cluj-Napoca
Polițiștii din cadrul Secției 7 Cluj-Napoca au reținut joi un bărbat de 40 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere în formă continuată.
Bărbatul, care este din Cluj-Napoca, a vandalizat în noaptea de 1 spre 2 decembrie mai multe autovehicule parcate.
Clujean reținut de polițiști. A vandalizat, într-o noapte, 25 de mașini parcate pe mai multe străzi din Cluj-Napoca
Cercetările au fost inițiate în urma sesizării primite la data de 2 decembrie 2024, privind distrugerea mai multor autoturisme parcate pe diferite străzi din Cluj-Napoca.
În urma verificărilor și administrării probelor, polițiștii au constatat că un număr de 25 de autoturisme au fost vandalizate în aceleași împrejurări, având elemente de caroserie deteriorate.
Percheziții la domiciliul clujeanului
Joi, 12 decembrie, în baza unui mandat emis de instanță, polițiștii au efectuat o percheziție la locuința bărbatului, context în care au fost ridicate mijloace de probă relevante cauzei.
Bărbatul a fost condus la sediul poliției, ulterior fiind reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanței pentru luarea altor măsuri preventive.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Secției 7, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.
Editorial Opinii
OPINIE. Dragoș Damian: Nici un om de afaceri normal la cap nu va candida la Președinția României
”Partidele politice au spus ca au înțeles ce vor românii și românii au spus ca nu mai vor partide politice. O țară nu poate fi guvernata fără partide politice, dar asta nu înseamnă ca Președintele României, care este partener la guvernare, nu poate fi cineva care vine din afara clasei politice, sprijinit de clasă politică (ușor de spus asta…)”, consideră Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj-Napoca.
”Astfel încât, pe lângă varianta proaspăt eșuată a unui “independent”, rămân cele doua opțiuni, un reprezentant al mediului academic sau un reprezentant al mediului de afaceri.
Reprezentanții mediului academic trebuie rugați foarte-foarte frumos, știți și voi ”Domnule Profesor”, ”Doamnă Profesor”… Este puțin probabil să poată fi convinși să coboare din zona de confort și erudiție a turnului de fildeș doldora de bani publici de unde se uită cu superioritate la muritorii cei plini de păcate.
Reprezentanții mediului academic 1) nu coboară în ringul politic decât daca au un interes personal și 2) nu vor să poarte răspunderea efectelor pe care le-ar avea deciziile pe care le-ar lua ei. Trăiești mai mult dacă stai deoparte, te rezumi la a-ți da cu părerea și, oftând resemnat, spui că ”ceilalți” sunt de vină.
Cu o mână legată la spate
Varianta unui reprezentant al mediului de afaceri a început sa fie discutată de un timp, nu știm dacă în mod serios sau doar pentru a trimite opinia publică să scotocească după cai verzi pe rețelele sociale.
Un om de afaceri cu 20-30 de ani de experiență, care conduce 2-3-10 mii de angajați și administrează operațiuni de miliarde de euro ar funcționa ca Președinte cu o mână legată la spate, daca permiteți expresia.
Pe lângă faptul că ar putea struni economia care este în stare jalnică, probabil că și partenerii externi ar fi mai fericiți cu un reprezentant al mediului de afaceri cu care să se întâlnească și să discute “business”, cum se spune.
Îmi pot imagina ce prietenie se poate lega între un președinte al României venit din mediul de afaceri și, de exemplu, Elon Musk, mâna dreaptă a lui Donald Trump – apropos, Viktor Orban s-a întâlnit cu ambii la Mar del Largo. Parcă văd o fabrica Tesla sau servere X la Debrecen sau Szeged.
Schelete din dulap
Dar nici un om de afaceri nu va dori sa fie Președintele României.
În primul rând, pentru că daca a fi candidat înseamnă să justifici compoziția chimică a laptelui pe care l-ai supt, atunci nimeni nu va dori să treacă printr-o astfel de tortură – ca sa luam doar un exemplu din turul întâi, oamenii de afaceri mai folosesc zboruri private, ori asta este total inadmisibil, nu?
Știm cu toții că marea majoritate a oamenilor de afaceri au ”schelete în dulap”, o zonă în biografie de care nu doresc să își amintească, darămite să știe votanții despre ea. Ori exact acea zona va fi căutata cu înfrigurare și descoperită cu satisfacție de către cei care se ocupa cu meticulozitate de astfel de activități, desigur, în interesul societății.
Pârghiile de conducere
Apoi, orice om de afaceri serios știe că modul de guvernare al României, republica semi-prezidențială, nu îi oferă toate pârghiile ca să conducă așa cum este obișnuit să conducă. Și, din nou de dragul discuției, putem lansa întrebarea: nu ar fi mai bine să avem o republică prezidențială, vezi SUA, unde președintele conduce guvernul?
Sau o republică parlamentară, vezi Austria, Germania, Portugalia Ungaria, etc., unde președintele este de decor?
Și, nu in ultimul rând, mai în glumă mai în serios, ce om de afaceri se va duce la Cotroceni pentru 15.562 lei lunar, chiar dacă țara îl cheamă pentru că are nevoie de el? Asta presupunând că nu s-ar duce acolo ca să se îmbogățească și mai mult, profitând de funcție.
Așadar, să oprim discuția pe tema asta la acest moment și să ne vedem de treaba. Un om de afaceri bun ar putea fi Președintele României, ar putea fi un președinte bun de fapt, dar nu se va duce niciodată la Cotroceni. Uitați așadar de ipoteza unui om de afaceri în postura de Președinte al României”, a spus Dragoș Damian.
Un accident rutier a avut loc, joi, între localitățile Coasta și Vișea din jud. Cluj. În accident a fost implicat un autoturism. O tânără de aproximativ 20 de ani a fost dusă la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut între localitățile Coasta și Vișea. La fața locului s-a deplasat echipajul de la Punctul de Lucru Jucu, iar în accident a fost implicat un autoturism. Din fericire, nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT între Coasta și Vișea, în Cluj. Tânără dusă la SPITAL
O femeie de aproximativ 20 de ani, conștientă și cooperantă, a fost transportată la spital de către paramedicii SMURD. La o primă evaluare, aceasta prezintă afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.