Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Cum va arăta Piața Mărăști, după modernizare. Dispar OMV, Profi, o parte din Aleea Bibliotecii, vor fi cinci parkinguri

Publicat


piata marasti modernizare2

Marți, 12 octombrie, Centrul de Inovare si Imaginație Civica va găzdui dezbatere privitoare la modernizarea zonei Piața Mărăști din Cluj-Napoca. Proiectul realizat de Planwerk propune relocarea benzinăriei OMV și amenajarea în total a cinci parkinguri, precum și creșterea atractivității spațiului pietonal.

Zona studiată este în suprafață de 11 hectare și include Bvd. 21 Decembrie 1989 (parțial), Str. Fabricii (parțial), Aleea Bibliotecii, Strada Crinului, Strada Ciocîrliei, incinta Dorobanților 105.

Dacă momentan întreaga zonă dispune de 1500 de locuri de parcare, prin amenajările propuse se vor realiza 5 parcaje supraetajate, care vor spori mult numărul acestora.

Parcajul propus pentru Aleea Bibliotecii are o capacitate de 280 de locuri, distribuite pe două niveluri subterane. În paralel, este propusă reamenajarea spațiului public de la partea superioară a parcajului.

Accesul și evacuarea mașinilor sînt prevăute prin intermediul unor rampe și a unor bretele dedicate, care fac legătura cu sensul giratoriu din Piața Mărăști. Organizarea circulației interioare permite utilizarea celor două niveluri cu un anumit grad de autonomie (de ex. categorii diferite de utilizatori: persoane rezidente în zonă și persoane aflate în interes de serviciu).

Accesul pietonal este prevăzut prin intermediul a trei nuclee de circulație (scări), dintre care unul este dotat cu lift. Nucleele sînt orientate spre Piața Mărăști (nucleu nord), str. Dorobanților/Biblioteca Județeană/ Consiliul Județean (nucleu sud), scuarul pietonal (nucleu centru).

La nivelul noului scuar, punctele de acces pietonal sînt integrate arhitectural în amenajarea spațiului public, sub forma unui pavilion urban, care include o cafenea și un acoperiș cu pegolă, oferind umbră și adăpost la intemperii.

piata marasti modernizare

Aleea Bibliotecii

Noul scuar rezultă din extinderea zonei exclusiv pietonale spre vest și conectarea acesteia la rețeaua de spații publice din zonă. Scuarul include zone verzi plantate dens cu arbori și suprafețe multifuncționale, toate dotate cu mobilier și iluminat public LED.

Pe latura de est a Aleii Bibliotecii (fîșia aflată în zona de influență a PUZ), planul recomandă extinderea spațiului public pietonal și velo pe actuala suprafață ocupată de parcarea supermarketului și pe suprafața stației de carburanți.

Prin retragerea clădirii recomandate, este posbiliă extinderea semnificativă a zonei pietonale și a aliniamentelor plantate. Ilustrarea urbanistică a prezentului PUZ prezintă situația rezultată din această restructurare a frontului de est.

piata marasti modernizare3

piata marasti modernizare

Zona de reglementări a prezentului PUZ include incinta rezidențială Dorobanților 105, aflată la vest de Aleea Bibliotecii.

Se propune realizarea unui parcaj subteran și eliberarea curții de garaje și parcări. Parcajul propus – cu o capacitate de cca. 140 de locuri – are un singur nivel subteran și este conectat la garajul subteran existent la subsolul blocului aflat la est.

Se propune un acces comun pentru cele două parcaje (existent și nou), acces conectat la strada Dorobanților. Organizarea parcajului permite ventilarea sa naturală, ceea ce reduce costurile de investiție și de operare.

Suplimentar, sînt asigurate la suprafață 12 locuri de parcare de scurtă durată pentru vizitatori. Capacitatea de parcare poate fi extinsă în viitor cu 27 de locuri la suprafață și prin utilizarea spațiilor de la subsolul blocului, destinate inițial parcării.

Partea superioară a garajului, aflată la cota actuală a incintei, este organizată pentru o utilizare aproape exclusiv pietonală (face excepție zona de acces carosabil la blocurile de pe bulevardul 21 Decembrie 1989 și o zonă unde este posibilă amenajarea unor locuri de parcare în situația depășirii capacității parcajului). Puntele de acces pietonal în parcaj sînt integrate în construcții care deservesc incinta: parcări pentru biciclete, puncte gospodărești, pergole etc. Suplimentar, sînt propuse locuri de joacă, spații verzi și un teren de sport.

Regenerarea zonei Aleea Bârsei

Planul recomandă un set de măsuri de reabilitare a rețelei de spații publice din zona rezidențială Aleea Bârsei. În centrul acestora se află măsurile de eficientizare a sistemului de parcări, în vederea creșterii capacității de stocare și a reducerii suprafețelor carosabile.

Principala măsură propusă este realizarea unui parcaj cu trei niveluri D+P+1, o capacitate de cca. 240 locuri și dedicat locuitorilor din proximitate. Se propune, de asemenea, eliminarea garajelor și reogranizarea parcărilor la sol din profilele aleilor.

piata marasti modernizare2

piata marasti modernizare2

Regenerarea zonei strada Trotușului

Similar cu cazul Aleii Bârsei, zona aflată la sud-vest de strada Trotușului poate fi îmbunătățită plecînd de la reorganizarea sistemului de circulații și – în primul rînd – de parcări. Prin HCL 1057/2018, a fost aprobat PUZ/PUD de regenerare urbană pentru zona străzii Trotușului, care propune un parcaj cu o capacitate de 360 de locuri (2S+D+P+2E+T).

Recomandările prezentului plan pentru zona de influență preiau concluziile PUZ/PUD privind amplasamentul și configurația generală a parcajului. Ca alternativă, se propune o variantă organizată pe trei niveluri (D+P+1) și cu o capacitate de circa 234 locuri, care contribuie la eliberarea spațiilor publice adiacente de mașini și la amenajarea de zone pietonale, spații verzi și locuri de petrecere a timpului liber.

Bulevardul 21 Decembrie 1989

  • se păstrează sensurile de circulație existente;
  • se elimină o bandă de circulație în direcția vest-est (în prezent utilizată ca parcare);
  • se introduc benzi dedicate transportului public și circulației velo, cele din urmă separate fizic față de circulația motorizată;
  • se reorganizează parcajele din profilul bulevardului (cu bretea dedicată), cu includerea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice;
  • se reorganizează și modernizează stațiile de transport public, atât la nivelul alveolelor de oprire, cât și la cel al construcțiilor aferente (copertine, chioșcuri, ticketing etc);
  • se reorganizează sensul giratoriu, inclusiv prin asigurarea accesului și evacuării unui parcaj subteran public propus în zona Aleii Bibliotecii;
  • se organizează standuri taxi (10 locuri);
  • se extind plantațiile de aliniament, cu păstrarea arborilor valoroși;
  • se accesibilizează și amenajează zona verde adiacentă bisericii Sf. Petru;
  • se reamenajează trotuarele, prin introducerea de plantații, mobilier urban, pavaje, iluminat public, diferite dotări.

Bulevardul Aurel Vlaicu

  • se păstrează sensurile de circulație existente;
  • se introduc benzi dedicate transportului public și circulației velo, cele din urmă separate fizic față de circulația motorizată;
  • se reorganizează parcajele din profilul bulevardului (cu bretea dedicată), cu includerea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice;
  • se reorganizează și modernizează stațiile de transport public, atât la nivelul alveolelor de oprire, cât și la cel al construcțiilor aferente (copertine, chioșcuri, ticketing etc);
  • se schimbă poziția stației Arte Plastice (spre vest), pentru fluidizarea circulației pe acest tronson;
  • se organizează standuri taxi (7 locuri);
  • se extind plantațiile de aliniament, cu păstrarea arborilor valoroși;
  • se lărgesc și reamenajează trotuarele, prin introducerea de plantații, mobilier urban, pavaje, iluminat public, diferite dotări.Str. Fabricii
  • se păstrează sensurile de circulație existente;
  • se introduc piste pentru biciclete, pe ambele laturi;
  • se reorganizează parcajele de pe latura de vest (prin dispunere paralel cu axul străzii);
  • se lărgesc și reamenajează trotuarele, prin introducerea de plantații, mobilier urban, pavaje, iluminat public, diferite dotări.

Aleea Bibliotecii

  • se păstrează sensurile de circulație existente, cu eliminarea unei benzi carosabile în direcția nord-sud;
  • se grupează benzile carosabile, în vederea îmbunătățirii accesului pietonal pe suprafața pieței;
  • se elimină locurile de parcare de pe latura vest;
  • se introduc piste pentru biciclete, în ambele sensuri de circulație;
  • se introduc plantații de aliniament pe ambele laturi ale zonei carosabile;
  • se propune realizarea unui parcaj subteran public cu o capacitate de cca. 280 locuri, cu acces și evacuare din sensul giratoriu;
  • se reamenajează scuarul verde, cu suplimentarea arborilor, introducerea de mobilier urban, zone de recreere și joacă;
  • se grupează cele trei puncte de acces în parkingul subteran într-un pavilion urban, care include o cafenea și pergole, oferind astfel umbră și adăpost la intemperii;

Strada Crinului

  • se organizează circulația cu sens unic în direcția sud-nord pe străzile Crinului și Iazului (între bd. 21 Decembrie – str. București, în tandem cu străzile Buftea și Gorunului, organizate în sens invers);
  • se introduc piste pentru biciclete în ambele sensuri de circulație;
  • se reorganizează parcajul la sol din apropierea intersecției cu bulevardul 21 Decembrie 1989

Strada Ciocârliei

  • se păstrează sensurile de circulație existente (sens unic est-vest, dublu sens în zona intersecției cu str. Fabricii);
  • se introduce o pistă pentru biciclete în direcția opusă circulației motorizate (vest-est);
  • se introduc locuri de parcare (paralel cu axul străzii). În concluzie, la nivelul străzilor studiate, se obține o re-echilibrare a ponderii modale (modal split) în cadrul profilelor transversale, prin reducerea componentei motorizate, în favoarea pietonilor, a bicicletelor și a transportului public.

Planwerk a câștigat licitația organizată în iarnă cu o ofertă de circa 900.000 de lei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Jazz in the Park Competition 2025 de la Cluj-Napoca atinge un nou record: 308 trupe înscrise din 50 de țări

Publicat

De

jazz

Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025: 308 trupe înscrise din 50 de țări. Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția de la Cluj-Napoca a atras anul acesta înscrieri și din: Maroc, Mozambic, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia sau Venezuela.

Dintre toate trupele înscrise, 12 finaliști vor fi selectați pentru a urca pe scena din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca, în perioada 19–21 septembrie 2025. Rezultatele preselecției vor fi transmise trupelor pe 20 mai, iar lineup-ul complet al evenimentului va fi anunțat în perioada următoare. În 2024, competiția a fost câștigată de daoud (Franța), selectați de juriul festivalului din peste 240 de aplicanți din 39 de țări.

Ca în fiecare ediție, pe lângă trupele din concurs, festivalul va aduce pe scenă și headlineri invitați, care vor închide serile de festival.

Premii în valoare de 25.500 de euro

Valoarea totală a premiilor Jazz in the Park Competition 2025 este de 25.500 de euro, care includ un onorariu garantat de 1.000 de euro pentru fiecare trupă finalistă. Premiile acordate sunt:

Premiul I: 5.000 de euro, invitație de a susține un concert în cadrul Jazz in the Park 2026 (contract de 1.500 de euro net, cazare și transport incluse) și invitație de a închide ediția 2026 a competiției;
Premiul II: 3.000 de euro;
Premiul III: 1.000 de euro;
Premiul pentru cea mai bună trupă românească: 1.000 de euro;
Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 500 de euro;
Trei mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: câte 500 de euro fiecare;
Premiul publicului: echipamente muzicale oferite de partenerii competiției.
În plus, participanții vor avea șansa de a fi ascultați de profesioniști din industrie care îi pot invita la viitoare concerte și festivaluri.

Despre Jazz in the Park Competition

Jazz in the Park Competition a revenit în 2023, după o pauză de câțiva ani, într-un format matur, consolidându-și poziția ca o competiție internațională de referință. Evenimentul este organizat ca un festival deschis și prietenos, oferind publicului acces gratuit și participanților o experiență autentică de festival.

În 2025, Jazz in the Park Competition închide sezonul marilor evenimente outdoor din România, într-o lună caldă de început de toamnă, pe ritmuri de jazz.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pană de curent MAJORĂ în Spania, Portugalia și Andorra. Infrastructura e paralizată. Cauzele nu sunt cunoscute încă

Publicat

De

Pană majoră de curent

Pană majoră de curent în zone întinse în Peninsula Iberică. Spania, Portugali, dar și Andorra sunt afectate de întreruperile de curent electric care au început la ora 12.00.

Mii de cetățeni din întreaga Spanie, cu excepția insulelor, dar și din Portugalia și Andorra sunt afectați. Întreruperile de electricitate au paralizat funcționarea normală a infrastructurii, comunicațiilor, gărilor, aeroporturilor, magazinelor și clădirilor. Spitalele funcționează cu generatoare electrice.

Pană de curent MAJORĂ în Spania Portugalia și Andorra

Până în acest moment nu există o explicație oficială pentru întreruperile de curent, nefiind exclusă nicio opțiune, inclusiv posibilitatea unui atac cibernetic, transmite El País, citat de Mediafax.

Guvernele spaniol și portughez investighează întreruperile cu diferite echipe tehnice din mai multe ministere. Institutul Național de Securitate Cibernetică (INCIBE) analizează, de asemenea, situația pentru a determina dacă este vorba despre un atac cibernetic, dar deocamdată nu a ajuns la o concluzie.

Cauzele, în curs de analiză

Vicepremierul Sara Aagesen s-a deplasat la Centrul de Control al Red Eléctrica pentru a clarifica circumstanțele care afectează alimentarea cu energie electrică. Compania Redeia a anunțat că au fost activate „planuri de restabilire a alimentării cu energie electrică în colaborare cu companiile din sector după întreruperea totală care a avut loc în sistemul peninsular”, conform surselor companiei de pe rețeaua socială X.

„Cauzele sunt în curs de analiză și toate resursele sunt dedicate rezolvării situației”, au adăugat aceștia.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

Nicușor Dan: Schimbăm statutul României în Europa. De la stat care urmează la stat care propune! (P)

Publicat

nicușor

Schimbăm statutul României în Europa: de la stat care urmează la stat care propune! Reconstruim demnitatea colectivă printr-o economie puternică, în slujba interesului național.

🔹 Digitalizarea ANAF & Combaterea evaziunii fiscale
💻 Modernizăm ANAF și stopăm evaziunea din importuri!
💼 Creăm un mediu corect pentru firmele românești.
⚖️ Taxare echitabilă, fără favoruri pentru „băieții deștepți”.

🔹 Reducerea cheltuielilor publice
🔍 Analiză riguroasă a cheltuielilor statului, cu sprijinul mediului de afaceri și al consultanților de top.

🔹 Depolitizarea companiilor de stat
🧑‍💼 Conducere bazată pe competență, nu pe carnetul de partid!

🔹 Crearea unui Campion Național Strategic
⚡ O companie de top, pentru securitatea energetică, energie competitivă și investiții regionale majore (ex: centre de date).

🔹 Stimulare economică pe baze solide
🚀 Sprijin pentru tehnologii emergente: AI 🤖, securitate cibernetică 🔒, semiconductori.
🚗 Consolidăm sectoarele în care România excelează: energie și industria auto.

🔹 Dezvoltarea sectorului agroindustrial
🌾 Sprijin pentru procesare, export și crearea de ecosisteme economice comparabile cu cele din Vest.

🔹 Investiții în irigații
💧 Susținem fermierii români cu un sistem de irigații modern și eficient.

🔹 Simplificarea accesului la fonduri europene
💶 IMM-urile românești trebuie să acceseze fondurile UE ușor și rapid!

🔹 Un climat predictibil pentru investiții private
📝 Reducem birocrația, asigurăm controale corecte și stabilitate fiscală pentru mediul de afaceri.

📈 România viitorului este România care propune, inovează și construiește!

#romaniaviitorului #economieputernica #statcarepropune #digitalizare #împreunadezvoltam #sustinerepentruIMM #energiepentruromania #investimînagricultura #viitorromanesc #dezvoltarestrategica #competentanupolitica

—————————
MATERIAL PUBLICITAR POLITIC
Candidat: NICUȘOR-DANIEL DAN | contact@nicusordan.ro Bd Regina Elisabeta 38, sector 5, București
CMF 34250009 CPP A1B1C1D1E1

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce se întâmplă cu VETERANII de la CFR Cluj? Balaj: Vom sta împreună și vom DISCUTA

Publicat

balaj

Veteranii de la CFR Cluj, Mario Camora și Ciprian Deac, ar putea primi o nouă șansă, după ce, acum câteva luni, patronul Nelu Varga spunea că vor părăsi echipa în vară. Cristi Balaj a oferit ultimele detalii despre situația celor doi jucători.

Mario Camora și Ciprian Deac sunt cei mai longevivi jucători din lotul clujean, iar de numele lor se leagă performanțele echipei din ultimii ani, atât în campionat cât și în cupele europene.

camora

Ce se întâmplă cu VETERANII de la CFR Cluj? Balaj: Vom sta împreună și vom DISCUTA

„Înțelegerea în ceea ce îi privește pe Cipri și pe Camora a fost că după ultima etapă vom trage linie. Vom sta împreună și vom discuta în funcție de ce își doresc ei, de situația lor medicală, de cum se simt, vom decide împreună!”, a explicat Balaj la Fanatik.

„Înțelegerea este foarte clară. La final ne punem la masă și stabilim împreună. Sunt doi jucători care merită respect din partea clubului și unul din motivele pentru care le-a fost prelungit contractul este pentru că se leagă multe trofee câștigate, meciuri, bucurii trăite împreună față de acești doi jucători.

deac

„Ne-am dori să rămână în cadrul clubului”

Adică s-au întâmplat mult prea multe în trecut ca să nu avem respect pe tot ce înseamnă. Nu știu când se va întâmpla să se retragă, nu știu când va fi acest moment, dar ne-am dori să rămână în cadrul clubului”, a concluzionat Cristi Balaj.

Mario Camora are 38 de ani și a bifat la CFR Cluj 541 de meciuri, în timp ce Ciprian Deac are 39 și a jucat pentru CFR Cluj 492 de meciuri.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate