Connect with us

EVENIMENT

Cu ce se ocupă foștii deputați și senatori de Cluj? „Există multă viață după politică”

Publicat


O parte din foștii deputați și senatori de Cluj din mandatul 2016-2020 nu s-au mai regăsit, în acest an, pe listele de candidați ale partidelor. În consecință, cariera lor parlamentară s-a încheiat. Unii au avut mai multe mandate, iar pentru alții politica a fost doar un mod prin care să își pună în aplicare ideile, implementând noi proiecte.

Cluj24.ro a stat de vorbă cu aceștia.

Proiecte puse în așteptare din 2016

Mihai Goțiu, fost senator USR și fost vicepreședinte al Senatului, spune, legat de evoluția sa ulterioară, că se mai află în conducerea USR, în Biroul Național.

”Mai avem discuții legate de formarea echipei de guvernare unde, pe lângă miniștrii pe care i-am dat, avem de numit secretarii de stat, directori, președinți în agențiile naționale unde conducătorii au, de asemenea, rang de demnitari de stat, după care voi vedea exact ce fac.

O primă opțiune este să preiau conducerea Gărzii Naționale de Mediu unde sunt foarte multe lucruri de făcut și de eficientizat în această instituție, iar dacă nu, voi avea mai mult timp pentru unele proiecte puse în așteptare, încă din 2016, când am intrat în politică.

Unul dintre ele l-am reluat din toamnă, fiind vorba de un doctorat în teme de jurnalism și comunicare și sunt alte proiecte legate și de lupta pentru mediu, dar și personale, mai exact cărți și alte lucrări”, a declarat Goțiu.

Acesta a fost cel mai activ senator, având 153 de inițiative legislative, 102 declarații politice, 199 de întrebări, 89 de interpelări și peste 900 de luări de cuvânt în plen.

Deputatul care a lasăt politica pentru activism civic

Adrian Dohotaru, fost deputat independent, ales pe listele USR, spune vis-a-vis de actuala sa carieră că, momentan, are două proiecte cu asociația din care face parte.

Unul dintre acestea vizează obținerea de fonduri norvegiene prin care încearcă crearea la nivel național a unei rețele de arii naturale urbane, în parteneriat cu Parcul Natural.

Celălalt va începe anul acesta după ce se deschid grădinițele. El se va numi „Starea locului” și va apărea la emisiunea „Starea nației”.

”Nu îmi propun momentan să fac carieră în politică, ci pe cercetare și activism civic”, a precizat Dohotaru. El a avut în Camera Deputaților 66 de propuneri legislative dintre care 22 promulgate, 124 de interpelări, 6 moțiuni și 67 de luări de cuvânt.

„Scorurile alegerilor nu au fost previzibile”, afirmă Marius Nicoară

Marius Nicoară, fost senator PNL, spune că în ciuda faptului că nu se află pe listele parlamentarilor, încă activează în politică și pe lângă aceasta deține mai multe companii, fiind activ în domeniul privat.

Pentru el, surpriza alegerilor parlamentare din 2020 a fost partidul AUR, care a obținut un procentaj considerabil, scorurile nefiind previzibile.

Cu toate acestea, fostul senator este mulțumit de faptul că există o coaliție care să se opună PSD-ului, chiar dacă rezultatul PNL putea fi unul mai bun la nivel național.

Deputatul Nasra va îmbina cariera politică și cu una în domeniul comunicării

Horia Nasra, fost deputat PSD, a rămas în continuare membru al filialei clujene, iar, începând cu luna februarie, va fi implicat în două proiecte online în zona ”de comunicare”.

Politicianul nu a dorit să dea detalii despre ceea ce urmează să facă și a indicat doar faptul că dorește să îmbine cariera politică cu una în domeniile comunicării, chiar dacă a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul UBB Cluj.

Acesta are la activ în Parlament 31 de luări de cuvânt, 67 de propuneri legislative din care 22 promulgate, 103 interpelări și 3 moțiuni.

Vasile Ilea s-a întors în privat

Vasile Ilea, fost senator PSD, a activat 4 ani în Comisia Economică a Senatului, și a avut 93 de propuneri legislative, din care 42 promulgate.

„Eu am lucrat în privat din 1990 și m-am întors în privat. Pentru mine politica a fost doar un intermezzo. Există multă viață după politică, exact cum a fost și înainte”, a spus Ilea.

Acesta a precizat că poporul are întotdeauna dreptate și are acum conducătorii pe care îi merită.

Cornel Itu, de la politică la volei

Cornel Itu, fost deputat PSD, s-a reîntors în firma de la care a plecat când a fost deputat și se ocupă de echipa de volei din Dej.

”Am rămas președinte interimar al PSD pe municipiul Dej. Mai activez, încerc să refac organizația din zona municipiului Dej și sper să reușesc”, a spus Itu.

Acesta a avut peste 60 de interpelări, 81 de propuneri legislative dintre care 31 promulgate.

Florin Stamatian s-a întors la medicină

Fostul deputat PNL Florin Stamatian, se ocupă cu medicina după ce a plecat din Parlament, însă recunoaște că trăiesc intens ce se întâmplă în politică la București.

”Am fost acolo, îi cunosc pe mulți dintre ei. Trăim un moment greu și mă gândesc la ce va mai fi. Am revenit la mamele pe care le ajut în sarcină și cu alte probleme ginecologice. Mă ocup de această meserie de 40 de ani.

Meseria mi-am făcut-o tot timpul cu mare drag și am încercat să ajut cu ceea ce mă pricep și ca politician.

De exemplu, avem ultima lege care a fost și promulgată cu succes de către Președinte – Legea prevenției, care în situația în care ne aflăm urmează să fie aplicată totuși. Ajută foarte mult instituțiile de specialitate, cum ar fi DSP-urile. Le-am făcut cu pasiune și cu drag pe amândouă. În medicină e mai ușor deoarece eu iau deciziile.

În politică e mai greu, trebuie să te adaptezi situațiilor și opiniilor diverselor grupuri”, a precizat Stamatian.

Steluța Cătăniciu, fost deputat ALDE, a trecut la PSD și a fost aleasă deputat de Bihor, după care a trecut la PPUSL, iar Emanuel Ungureanu, fost deputat USR de Cluj, a fost ales deputat USRPLUS de Buzău.

Karla Fanea


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

CLUJ. Ultima raportare. Numărul cazurilor de COVID-19 în judeţ

Publicat

În judeţul Cluj au fost înregistrate 189 de cazuri de îmbolnăvire de COVID-19 în ultima zi raportată până acum.

Situaţia oficială completă:

Buletin de presă, 07.03.2021

✅ SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

🔴 Efective angrenate (polițiști, jandarmi, polițiști locali, ISU și SAJ) – 716;

🔴 Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 1.712;

🔴 Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse –112;

🔴 Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 260/ 43.250 lei;

🔴 Persoane verificate – 996 din care: în izolare – 631 în carantină – 226 și în trafic zi/noapte – 139;

🔴 Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

➡️ Rata incidenţei pe judeţul Cluj : 3,54;

➡️ În ultimele 24 de ore, 189 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

➡️ Total număr de teste 749 din care 344 diagnostic grupe de risc, 194 teste efectuate la cerere și 211 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 399.289 de teste, la nivelul județului Cluj;

➡️ 69 persoane internate în ATI;

➡️ Total vindecați și externați 2049 din care 1.601 din județul Cluj;

➡️ Total decedați 541 din care 370 din județul Cluj.

🔴 În acest moment sunt internați 676 de pacienți, din care 628 din județul Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul se apropie de 100.000 de VACCINAŢI anti-COVID. Numărul REACŢIILOR adverse

Publicat

Judeţul Cluj se apropie de cifra de 100.000 de persoane vaccinate anti-COVID-19. De la începutul vaccinări, au existat în judeţ 275 de reacţii adverse.

Situaţia detaliată în imaginea alăturată:

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiul din Băișoara, stins de pompieri și voluntari după 3 ore. Suprafața afectată, peste 13 hectare

Publicat

De

Incendiul de vegetație uscată care a izbucnit sâmbătă seara într-o pădure din Băișoara a fost stins de pompierii de la ISU Cluj și voluntarii CERT Rescue după 3 ore.

Purătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș, a declarat duminică pentru Cluj24 că au fost două focare de incendiu situate unul lângă altul.

”Incendiul a fost stins după 3 ore, suprafața afectată fiind de peste 13 hectare. În cel de-al doilea focar a fost un strat de ace și conuri uscate de brad care s-au aprins”. a spus Biriș.

ISU Cluj a intervenit cu 2 echipaje, pompierii find ajutați și de voluntari de la CERT Rescue.

Citește mai departe

Clujeni de 5 stele

FEMEI celebre. PRIMA româncă doctor în chimie. SINGURUL rector femeie al UBB Cluj. Distinsă în Europa. Raluca Ripan

Publicat

Într-o vreme în care femeile aveau încă prea puţine drepturi, o clujeancă prin adopţie, Raluca Ripan, s-a ridicat deasupra multor bărbaţi. A fost prima femeie din România care a obţinut doctoratul în chimie. Şi este încă singura femeie care a fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai. Iar meritele sale au fost recunoscute în toată lumea.

Chimie cu Clujul

Raluca Ripan a fost moldoveancă la origine. Dar s-a consacrat la Cluj. Cu care a avut -şi la propriu, şi la figurat- o chimie specială. Şi a Clujului a rămas pe vecie, fiind înmormântată în Cimitirul Hajongard.

“A fost prima femeie din România care a obţinut titlul de doctor în ştiinţe chimice, la Cluj, în 1922. Ea a venit de la Iaşi, ca şef de lucrări, la Cluj. După Al doilea război mondial a reuşit să devină membru al Academiei Române, mare lucru, în 1948. Este fondatoare a Institutului de chimie din Cluj în 1951. Şi să nu uităm că a fost rectorul Universităţii Victor Babeş, în 1951-1956, singura femeie rector din istoria universităţii clujene.

A stat în Cluj pe fosta stradă Bacău, actualmente Rubin Patiţia, vizavi de Spitalul de ortopedie. Acolo a stat, o viluţă, are şi o plachetă. Este înmormântată în Cimitrirul Hajongard. Face parte din pleiada de academicieni înmormântaţi în Hajongard”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

A obţinut urnaniu din minereuri

Raluca Ripan (27 iunie 1894, Iaşi, 5 decembrie 1972, Cluj), chimistă, membru titular al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Națională (1952-1957).

Printre alţii, la Cluj i-a fost profesor şi Emil Racoviţă.

Odată cu înființarea Filialei din Cluj a Academiei, în august 1949 s-a organizat un colectiv de cercetare, format din cadre didactice de la ambele Universități “V. Babeș” și “J. Bolyai”, condus de academicianul Raluca Ripan. A avut şi meritul înființării Institutului de chimie din Cluj (1951, pe trei secții : chimia anorganică, chimia organică, chimia fizică), în laboratoarele căruia s-au întreprins cercetări științifice privind “proprietățile combinațiilor complexe ale metalelor rare”; “înnobilarea caolinului de Aghireș” ; “urmărirea fluxului tehnologic în industria auriferă” ; “recuperarea aurului de pe deșeuri de sticlă” ; “determinarea și dozarea aurului, seleniului și telurului din minereuri, din compuși complecși” ; “concentrarea minereului de fier de la Căpuș”.

Printre altele, în 1967, “Oficiul de stat pentru invenții” a acordat certificatul de autor academicienei Raluca Ripan și chimiștilor Ignat Eger și Nicolae Bojan, din Cluj, pentru invenția “Procedeu de obținere a uraniului din minereuri”. Un alt certificat de autor este acordat academicienei Raluca Ripan și chimistului Nicolae Pascu pentru invenția “Procedeu de mărire a flotabilității minereurilor”. În 1968, în colaborare cu chimiștii Ioan Todoruț și Alexandru Botar pentru invenția “Metoda de separare a aurului de minereurile aurifere”. Iar în 1970 alături de chimistul Gheorghe Pop din Cluj a primit certificat de inventator pentru invenția “Preparat de aur lichid, strălucitor, pentru decorarea sticlei de menaj și procedeu pentru obținerea acestuia”.

Distinsă de Franţa, Germania şi Polonia

Ca urmare a recunoașterii meritelor sale, a fost aleasă “Membru de onoare a Societății de chimie industrială” din Franța, precum și “membru al societății Germane de Chimie”. Un eveniment de mare însemnătate, atât pentru Raluca Ripan cât și pentru știința chimică din România, l-a constituit decernarea titlului de “doctor honoris causa” din partea Universității “Nikolaus Kopernicus” din Torun, Polonia.

(MaAv)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate