Connect with us

ACTUALITATE

Consiliul Județean Cluj a semnat contractul pentru reabilitarea, cu bani europeni, a Castelului Banffy din Răscruci

Publicat


Consiliul Județean Cluj a semnat marți, 2 martie 2021, contractul pentru execuția lucrărilor de reabilitare a imobilului-clădire Castel Banffy și a parcului-monument din localitatea clujeană Răscruci.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Ne dorim ca lucrările să înceapă în cel mai scurt timp posibil, astfel încât acest obiectiv cultural să poată fi valorificat la potențialul său maxim. Deschiderea castelului pentru vizitarea de către publicul larg va crește atractivitatea întregii zone, din punct de vedere turistic, și va asigura, implicit, un plus de bunăstare.”

Lucrările de restaurare și conservare a Castelului Banffy, în valoare de  27.670.836 RON fără TVA, au un termen de finalizare de maxim de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere.

Din cuantumul total al investiției, 19.526.036 lei reprezintă suma lucrărilor finanțate din fonduri europene ca urmare a proiectului câștigat de forul administrativ județean în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Consiliul Județean urmărește prin intermediul proiectului punerea în valoare a ansamblului monument istoric prin schimbarea destinației castelului în Centru Cultural cu standarde ridicate de finisare și dotare. În final, va fi amenajat un Centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, prin restaurarea clădirii și a zonei aferente, cu realizarea unor funcțiuni care să permită organizarea de evenimente culturale precum și vizitarea de către publicul larg.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

AMINTIRI ÎN UNIFORMĂ ALBASTRĂ/ Apel la Poliția Cluj. Soțul mort de 10 ani care își vizitează soția

Publicat

De

Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, s-a pensionat anul trecut, dar a rămas aproape de presă. Prin intermediul Cluj24, acesta rememorează fapte și întâmplări din timpul celor peste 30 de ani de activitate în cadrul rubricii ”Amintiri în uniformă albastră”.  

Biroul Poliției de Proximitate din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca (ați remarcat ce „reglementar” am spus-o), era situat strategic la etajul al IV – lea al clădirii în care funcționa secția la acea vreme. Asta pentru că trebuia să avem grijă cum relaționăm cu cetățeanul și astfel i-au fost create acestuia condițiile propice pentru a relaționa și el cu noi.

Vii la proximitate, ești invitat la etajul IV unde noi îți ascultăm problemele. După o bună bucată de timp și după plecarea mea la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității Cluj, șefii au acceptat să mute biroul la parterul clădirii.

Vizita unei doamne

În ziua respectivă, la birou eram doar eu și Nicu Jișa. Ceilalți doi colegi, Ghiță Șuteu și Nelu Oltean (Dumnezeu să-L odihnească în pace), erau în concediu. Când unul dintre noi lipsea, ceilalți îl „girau”, îl înlocuiau adică, și se ocupau de problemele ce apăreau. Telefonul fix, cu zgomotul lui strident, ca să fie auzit, cred, țârâie … Ofițerul de serviciu de la control acces ne invită sec să mergem după o persoană care îl caută pe Ghiță Șuteu, care așa cum v-am zis deja, se odihnea bine merci în concediu de odihnă.

Merg eu după persoană, o femeie în jurul vârstei de 70, 75 de ani, o conduc în birou și îl prezint cu căldură pe domnul Jișa care îi ține locul lui Ghiță Șuteu. Ați înțeles până aici tot … sper.

Doamna este invitată să ia loc, Nicu își deschide agenda și începe discuția aceea: cum vă numiți, unde locuiți, ce problemă de competența poliției aveți … Nicu întreba, doamna răspunde concis și concret la primele două întrebări însă la a treia începe să se desfășoare fapt care mă face să las totul deoparte și să ascult cu atenție ce povestea.

Dialog din Kafka

– Știți, eu când m-am căsătorit cu el, eu nu știam că e țigan. Am aflat după și nu ne-am înțeles deloc bine. Din cauza lui am și divorțat. El NU mai locuiește cu mine dar vin la mine uneori, eu îl primesc dar nu mai pleacă de la mine decât dacă vine poliția. De poliție îi e frică. Altfel nu pleacă și eu nu mai pot și când nu pleacă, domnul Șuteu știe, vine și îl face să plece. De frica lui știe. De aceea îl caut pe domnul Șuteu …

Nicu prinde momentul de pauză, și o întreabă cum se numește soțul, îi notează meticulos numele în agendă și adresează următoarea întrebare: El unde locuiește? La mine. Păi ați zis că a fost evacuat. Da, a fost. Și când nu vine la dumneavoastră, el unde locuiește? NU locuiește nicăieri? Nu are locuință? E mort de 10 ani.

Nicu ridică din sprâncene, lasă ușor pixul în agendă, o închide calm și zice: Aaaa, am înțeles … Se lasă pe spătarul scaunului relaxat și continuă calm dialogul despre problemă. Așa aflăm câte-n lună și în stele despre răposat și încăpățânarea lui, cum vine la ceas de seară, cum stă el cuminte sub dulapul din bucătărie sau cum levitează așa cam la juma de metru, prin toată casa, de cum se face ziuă.

Soluția problemei

Dialogul ăsta ce femeia mă făcea să-mi mușc buzele și să mă ciupesc de picioare doar ca să par serios. Aș, când privirea mea s-a întâlnit cu lui Nicu, nu m-am mai putut abține și am zbughit-o pe ușă afară din birou.

Le-am cerut ajutorul criminaliștilor, ăștia aveau un craniu într-o vitrină, dar bandiții nu au vrut să mă ajute să îl arăt femeii și să îi spun că l-am arestat pe individ …

La fața locului nu am mai mers pentru că Ghiță Șuteu a revenit a doua zi și i-am predat cazul de violare de domiciliu și tulbure de posesie.

„Bă, zice Ghiță, știam că va veni și am vrut să trec pe la ea înainte de concediu dar nu am apucat”. Merg la ea cam la 3, 4 luni. Îi „descânt” cu un ziar aprins pe sub mobilă certându-l pe „nesimțit” și ăsta pleacă că altfel îi spun că îl arestez. Trei, patru luni nu mai am treabă cu ea.

Și astfel de oameni trăiesc printre noi, nediagnosticați. Doamna nu era un pericol pentru ea sau pentru alții. Dar nu toți sunt așa.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Teatru radiofonic făcut de copii, la Cluj

Publicat

Teatrul independent MiniREACTOR se aude de marți la Radio Cluj cu rezultatele atelierului de scriere dramatică Mini DRAMATURGIE. Vor fi difuzate șase piese de teatru radiofonic concepute de copii alături de părinții acestora începând cu data de 11 mai, în fiecare marți și joi de la 19.30.

Spectacolele vor fi disponibile și pe pagina de YouTube MiniREACTOR.

La finalul programului radiofonic, organizatorii vor decide care dintre scenarii va fi transformat într-un spectacol de teatru în aer liber marca MiniREACTOR după opiniile ascultătorilor.

Textul care va deveni spectacol în aer liber va fi anunțat de Ziua Copilului în 1 iunie. Cele șase spectacole radiofonice vor putea fi ascultate ulterior și în emisiunea ”Sesam, deschide-te”, în fiecare sâmbătă de la ora 10 la Radio Cluj, între 19 iunie și 24 iulie.

Mini REACTOR este un teatru independent pentru copii din Cluj, care funcționează regulat, cu stagiuni anuale, program lunar și spectacole în fiecare săptămână. Activează ca platforma dedicată publicului foarte tânăr din cadrul spațiului cultural Reactor de creație și experiment.

Dana Coțovanu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca ANIVERSEAZĂ 440 de ani

Publicat

Universitatea ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca organizează o ceremonie cu ocazia celor 440 de ani de tradiție academică. La eveniment, alături de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David va participa și rectorul Universității de Szeged, reprezentantul Ordinului Iezuit din România.

Rectorul Universității de Szeged este și reprezentant GUILD –  20 de universități de cercetare avansată din Europa.

Ceremonia are loc miercuri 12 mai între orele 16-17. După discursurile și dezbaterile susținute de cei doi rectori va fi prezentat un film istoric și placa aniversară a celor 440 de ani.

Evenimentul va fi transmis live pe Facebook și Youtube .

Citește mai departe

ACTUALITATE

Începe Evaluarea Națională la clasa a VI-a. Peste 5.800 de elevi clujeni vor participa fizic la examene

Publicat

De

bacalaureat

5.844 de elevi din clasele a VI-a din școlile din județul Cluj, vor susține miercuri și joi probele scrise din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea mai 2021.

În perioada 12-13 mai 2021, la nivelul județului Cluj, 5.844 de elevi din clasele a VI-a, 4.206 elevi din mediul urban și 1.638 elevi din mediul rural, vor susține evaluările specifice.

Din totalul celor 5.844 de elevi de clasa a VI-a, 2.936 de elevi sunt din municipiul Cluj-Napoca.

Miercuri, 12 mai 2021, elevii vor susține proba scrisă la Limbă și comunicare, iar joi, 13 mai 2021, se va desfășura proba scrisă la Matematică și Științe ale naturii.

Cum se vor desfășura examenele

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, probele scrise încep la ora 9.00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30.

Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul aceleiași clase, pentru a evita interacțiunea elevilor din clase diferite.

Pentru elevii claselor a VI-a, timpul alocat elaborării fiecărei lucrări scrise este de 60 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul Evaluării Naţionale la finalul clasei a VI-a, în anul şcolar 2020-2021, au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Examen cu prezență fizică în toate localitățile din județ

Evaluarea Națională la finalul clasei a VI-a, din perioada 12-13 mai 2021, se va desfășura cu prezența fizică a elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar, indiferent de rata incidenței din localitate, iar comisiile de la nivelul unităților de învățământ au obligația de a asigura îndeplinirea condițiilor de siguranță sanitară, au mai arătat reprezentanții IȘJ Cluj.

Rezultatele obținute de către elevi la probele scrise se constituie într-o diagnoză de sistem, nu se consemnează în catalogul clasei și nu se afișează, ci se comunică doar fiecărui elev și părinte, în parte.

Evaluarea, importantă după ce elevii au participat la cursuri online o perioadă atât de lungă

„În anul școlar 2020-2021, Evaluările Naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au fost anulate din cauza pandemiei COVID-19, iar în acest an școlar, după o perioadă atât de mare de predare online, consider că este foartă importantă o evaluare standardizată la nivel național pe ciclurile de achiziții fundamentale.

Este important pentru a vedea în ce măsură copiii și-au însușit conținuturile prevăzute în programa școlară, dar, mai ales, pentru reglarea demersului didactic și elaborarea unor planuri de învățare individualizate, în vederea recuperării decalajelor și atingerii standardelor de performanță”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate