Connect with us

EVENIMENT

Condițiile pentru pensia ANTICIPATĂ, potrivit noii legi. Directorul Casei de Pensii Cluj: Sunt mult mai “blânde”

Publicat


Directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan

Pensia anticipată a devenit pensie pentru limită de vârstă, iar cea anticipată parțială a fost eliminată complet în noua lege, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024.

Modificări față de vechea legislație au fost aduse, astfel, și în ceea ce privește pensia anticipată, artă directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan.

Condițiile pentru pensia ANTICIPATĂ, potrivit noii legi. Directorul Casei de Pensii Cluj: Sunt mult mai “blânde”

Potrivit directorului Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

De asemenea, o pot solicita şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

Cum te poți pensiona anticipat

Astfel, pentru o femeie născută în octombrie 1966 vârsta standard de pensionare conform anexei nr.5 din lege este de 62 ani și 11 luni.

De asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv este de 34 ani și 10 luni, iar cel minim de cotizare contributiv este de 15 ani.

“Prin urmare, aceasta persoană se poate înscrie la pensie anticipată în luna septembrie 2024, respectiv la 57 ani și 11 luni, cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv de 34 ani și 11 luni”, a precizat directorul Casei de Pensii Cluj.

Directorul Casei de Pensii Cluj a dat și exemplul unui unui bărbat născut în septembrie 1960.

Vârsta standard de pensionare în acest caz este de 65 ani.

Pentru acest caz, stagiul complet de cotizare contributiv conform anexei nr.5 din lege este de 35 ani, iar stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani.

Această persoană se poate înscrie la pensie anticipată în luna septembrie 2024 cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv de 35 ani.

În situația în care nu are acest stagiu contributiv nu are dreptul la pensie anticipată.

Accesul la pensie anticipată este condiționat de realizarea stagiului contributiv

Cu alte cuvinte, dacă persoana are vârsta necesară prevăzută de lege, dacă nu face dovada realizării stagiului contributiv nu va avea dreptul la pensie anticipată.

“Accesul la pensia anticipată este condiționat de realizarea stagiului contributiv prevăzut de lege”, subliniază directorul Casei de Pensii Cluj.

În același timp este important de precozat că la stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Reducerea vârstei de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere

Citește și: Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensia anticipată parțială a fost ELIMINATĂ. Care este stagiul minim și maxim de cotizare

Este important de reținut, spune directorul Casei de Pensii Cluj, La acordarea pensiei anticipate, că reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de noua Lege a pensiilor sau de alte acte normative.

“Astfel, dacă persoana are lucrat în grupa I de muncă 2 ani și are o reducere de 1 an a vârstei standard de pensionare, reducerea de 5 ani pentru pensia anticipată nu se cumulează cu reducerea de 1 an pentru grupa de muncă.

Sau în cazul unei femei care are un copil pe care la crescut până la vârsta de 16 ani, reducerea de 6 luni acordată în acest caz, potrivit noii legi, nu se cumulează cu reducerea de 5 ani pentru pensia anticipată”, a explicat Mariana Nicoleta Sălciuan.

Cum se stabilește pensia anticipată

Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 a Legii 360 din 2023 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Astfel, pentru perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv de până la un an, se acordă un procent de diminuare pentru fiecare lună de anticipare de 0,40%:

  • între un an şi 2 ani procentul este de 0,35%
  • între 2 şi 3 ani procentul este de 0,30%
  • între 3 şi 4 ani – 0,25%
  • între 4 şi 5 ani – 0,20%.

Procentul maxim de penalizare al pensiei anticipate este de maxim 24%, față de până la 30% cât era în vechea lege .

La Cluj, 3.205 pensii anticipate parțiale devin pensii anticipate

Mariana Nicoleta Sălciuan a precizat că, la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate, stabilite conform legislaţiei anterioare, devin pensii anticipate, fără procent de diminuare.
În județul Cluj, la data de 31 august 2024 erau în plată 185 dosare de pensie anticipată.

Apoi, de la 1 septembrie 2024, pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare, au devenit pensii anticipate, cu menţinerea procentului de diminuare.

La data de 31 august 2024, la Cluj erau în plată 3.205 de dosare de pensie anticipată parțială.

De asemenea, la Cluj sunt și 64 de dosare de pensie anticipată parțială fără penalizare în plată la 31 august, care au devenit pensii anticipate, fără procent de diminuare.

Acestea sunt acordate persoanelor care au locuit 30 ani în zonele poluate.

Cum se calculează pensia

Formula de calcul a pensiilor este reprezentată de două elemente, a arătat Casa de Pensii Cluj. Este vorba de un VPR, care reprezinta valoarea punctului de referință, și numărul total de puncte.

PENSIA = VPR x NUMĂRUL TOTAL DE PUNCTE

VPR (valoarea punctului de referință) = VPP: 25

NUMĂRUL TOTAL PUNCTE = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive.

“Numărul total de puncte realizat de asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia şi a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic”, a precizat Mariana Nicoleta Sălciuan.

Punctajul lunar, a mai spus aceasta, se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.

Care este noutatea în formula de calcul

Directorul Casei de Pensii Cluj arată că noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte de stabilitate acordate pentru anii contributivi realizați peste 25 de ani.

Astfel, la calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, si anume:

  • 0,50 puncte /an pentru anii din internalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din internalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

“Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an. Dar atenție! Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie”, explică directorul Casei de Pensii Cluj.

Apoi, stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

Cum se transformă pensia anticipată în pensie pentru limită de vârstă

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate, precum şi adăugarea perioadelor încheiate în baza contractelor de asigurare socială încheiate începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate în situaţia diminuării capacităţii de muncă.

Plata pensiei anticipate

Pensia anticipată se plătește de la data încetării calității de asigurat.

Aceasta este o excepție. De regulă, pensiile se plătesc de la data înscrisă în decizia de pensie emisă de casa de pensii.

Suspendarea plății pensiei anticipate

Pensia anticipată se suspendă în situatia în care pensionarul își desfășoară activitatea în baza unui contract de muncă, raport de serviciu sau îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.

Stagiile de cotizare realizate în perioada de suspendare a pensiei anticipate se valorifică la trecerea în pensie limită de vârstă.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

VIDEO. George Simion: Un nou proces PIERDUT de Iohannis, dar tot cu șase case rămâne

Publicat

george simion

Președintele AUR, George Simion, a spus, în cadrul unui video postat pe pagina de Facebook, că sentința în cazul lui Klaus Iohannis e încă una din multele care arată că acesta este un hoț. Liderul AUR a prezentat mai multe imagini cu casele familiei Iohannis.

„Klaus Iohannis are o nouă sentință de casă dobândită prin fals. Bună seara, dragi prieteni, de aici, din tabăra de lucru pentru sinistrații din comuna Pechea, județul Galați, sinistrați pe care Klaus Iohannis nu are ochi să-i vadă și îi salută de undeva din avionul de lux cu care merge și care costă 600.000 de euro pe călătorie. Sentința în cazul lui Iohannis e încă una din multele care arată că președintele nostru este un hoț”, a transmis George Simion în cadrul clipului postat.

VIDEO. George Simion: Un nou proces PIERDUT de Iohannis, dar tot cu șase case rămâne

Acesta a prezentat o serie de filmări cu casele lui Klaus Iohannis din Sibiu.

„Una din casele lui Iohannis folosită foarte mulți ani abuziv până când instanța a hotărât că nu are voie și nu are proprietate asupra acestei case. Sigiliul acesta e pus din 2015, dragi prieteni. Acesta e un spațiu pentru care familia Iohannis a încasat 320.000 de euro. Din 2001 până în 2015, când a venit sentința definitivă, familia Iohannis a încasat chirii după chirii de la Raiffeisen Bank, care după aceea s-a mutat.

Și banii aceștia, în loc să-i dea înapoi, măcar la statul român, au rămas în buzunarele familiei Iohannis, care timp de 10 ani nu a făcut nimic pentru români și care vrea ca voi să fiți săraci și să nu aveți un apartament măcar de 50 de metri pătrați”, a spus liderul AUR într-un video filmat săptămâna trecută în Sibiu.

Potrivit lui George Simion, acești 320.000 euro au fost folosiți de familia Iohannis pentru a cumpăra noi și noi case.

„Iohannis a tergiversat procesul timp de patru ani”

„În total au șase. Cine îndrăznește să-i ceară sasului care a pus în genunchi toată România banii înapoi, măcar pe această avere dobândită ilicit, măcar pe 320.000 de euro, pentru că el a făcut fals, uz de fals punând mâna pe acest spațiu?”, a mai spus George Simion.

Liderul AUR a explicat că sentința în cazul lui Klaus Iohannis era de așteptat încă de acum patru ani, George Simion fiind și atunci la fața locului, unde exista deja o sentință definitivă.

„Iohannis a tergiversat procesul timp de patru ani. Iată ce spuneam atunci: E o casă bonus, e o casă din acea moștenire Baștea, pe care soții Iohannis voiau să pună mâna. Din fericire, locatarii de aici s-au mobilizat și au oprit fărădelegea, astfel încât casa asta nu a ajuns să completeze salva de case obținute prin metode obscure de Klaus Iohannis”, a mai transmis George Simion în cadrul clipului postat pe rețelele de socializare.

Liderul AUR a subliniat că reprezentanții coaliției de guvernare au spus că „nu este posibil să construiești apartamente de 35.000 de euro, dar au avioane luxoase și șase case și au dat oamenilor de aici (din Pechea), în bătaie de joc, 2.000 de euro pentru case”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O experiență de voluntariat internațională cu AIESEC: „Am câștigat prietenii pe viață și experiențe minunate!”

Publicat

AIESEC este o organizație de tineri internațională, care oferă tinerilor de pretutindeni oportunitatea de a călătorii și a explora diverse culturi prin proiecte și programe internaționale.

Cu AIESEC aceștia au șansa de a se dezvolta personal, de a-și dezvolta abilitățile de leadership, de a forma legături strânse de prietenie cu oameni din diferite colțuri ale lumii și de a-și lăsa amprenta asupra lor.

Cine e Elif?

Elif a venit din Turcia în Târgu-Mureș printr-un program de voluntariat, deoarece era atrasă de ideea de a munci, dar și de a avea oportunitatea să cunoască o cultură nouă.

Elif a aflat de AIESEC și de această oportunitate pe grupul facultății la care studiază. S-a alăturat programului de voluntariat datorită dorinței sale arzătoare de a participa în astfel de proiecte, iar când a auzit despre AIESEC și faptul că poate veni să viziteze România și să facă voluntariat, a spus că nu poate să rateze o astfel de șansă.

Ea se pricepe foarte bine la a învăța limbi străine, fie din seriale, fie din călătorii, iar acest lucru a determinat-o să își ia inima în dinți și să pornească în această călătorie unică.

O experiență cu suișuri și coborâșuri

A ales să facă parte din proiectul Global Classroom pentru a interacționa cu copiii din România. Experiența sa alături de cei din AIESEC a fost una foarte frumoasă după spusele ei, cu suișuri și coborâșuri, înconjurată de persoane dornice să fie alături de ea și care au încurajat-o să continue mereu.

Din momentul în care a pășit în România, membrii organizației au întâmpinat-o cu mult entuziasm și, au ajutat-o cu tot ce a avut nevoie de la actele necesare, până la cazare. A fost însoțită în primele zile ale proiectului pentru a nu se simți singură.

Pe lângă toate acestea, în timpul ei liber s-a distrat împreună cu ceilalți voluntari veniți din Thailanda, Egipt, Portugalia și membrii AIESEC. Au vizitat împreună Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. Au încercat mâncăruri tradiționale și au luat parte la diferite activități și evenimente precum Global Village, unde toți voluntarii din această vară s-au unit pentru a împărtăși cu clujenii, culturile și tradițiile lor.

Până la finalul perioadei de voluntariat, Elif a rămas plăcut surprinsă de țara noastră, de oamenii care fac parte din ea și de calitatea experienței sale de voluntariat, dorindu-și să se implice în continuare în oportunitățile oferite de AIESEC.

Proiectul Global Classroom

Global Classroom este un proiect internațional de voluntariat care oferă tinerilor oportunitatea de a impacta diferite țări și comunități din lume, pe o durată de circa 6 săptămâni.

Participanții au posibilitatea de a se dezvolta, deoarece activitățile din cadrul proiectului le asigura un mediu provocator în care abilități precum cele de comunicarea interculturală, leadership-ul, rezolvarea problemelor și munca în echipă, sunt puse la încercare.

Elif a ajutat prin a gestiona activitățile din timpul liber al copiilor. Aceasta le-a organizat în așa fel încât să le atragă atenția. Fiecare zi avea o tematică specifică, iar Elif a încercat să creeze activități care să se potrivească. A organizat meciuri de fotbal amicale și multe alte spații de recreere adecvate pentru ei.

De asemenea, Elif și ceilalți voluntari au organizat și activități mai liniștite, precum Sudoku sau jocuri de cuvinte pentru a le dezvolta gândirea critică și atenția. Elevii s-au atașat repede de Elif, toți fiind mereu respectuoși și implicați în toate activitățile de învățare non-formală. Acest lucru i-a oferit foarte multă încredere în sine și a ajutat-o să se acomodeze mult mai ușor cu noul mediu.

Ce a învățat Elif din proiect?

Elif a dezvoltat, pe lângă abilitățile de comunicarea interculturală, leadership, rezolvarea problemelor și munca în echipă, și o serie de competențe personale esențiale. A învățat să fie mai răbdătoare, atât în relațiile cu cei din jur, cât și în ceea ce privește munca sa.

Acest lucru i-a permis să fie mai eficientă cu provocările pe care le-a întâlnit și să își îmbunătățească performanțele profesionale. De asemenea, a învățat să iasă din zona sa de confort și să abordeze viața de zi cu zi cu mai mult curaj.

Cel mai important lucru pe care Elif l-a îmbunătățit pe parcursul experienței este gestionarea anxietătii. Global Classroom a fost oportunitatea perfectă de a se confrunta cu anxietatea, iar în cele șase săptămâni pe care le-a petrecut în România, a reușit să își atingă potențialul. Acum poate să abordeze orice situație cu mai mult calm și încredere.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul, locul 2 între cele mai atractive oraşe din România pentru a locui

Publicat

Cluj-Napoca se poziționează pe locul doi în topul celor mai atractive orașe pentru locuit din România, fiind surclasat de Brașov.

Cluj-Napoca se află pe locul secund în topul celor mai atractive orașe pentru locuit, fiind surclasat de Braşov şi urmat de Oradea, conform Indexului de Atractivitate Urbană realizat de Institutul pentru Oraşe Vizionare (IOV), scrie Agerpres.

Cluj-Napoca, al doilea oraș în preferințele românilor

Potrivit rezultatelor studiului, Braşov este considerat cel mai atractiv oraş din România pentru locuire, obţinând cele mai bune scoruri la ambele dimensiuni (atractivitate şi performanţă urbană), în timp ce Cluj-Napoca se clasează pe locul doi, urmat de Oradea, Sibiu şi Timişoara.

„Opţiunile de petrecere a timpului liber au cea mai mare importanţă relativă în percepţia atractivităţii unui oraş. De asemenea, analiza a arătat o corelaţie semnificativă între componenta de ‘Vibraţie/˜Divertisment’ din Indexul de Performanţă şi componentele atractivităţii, cum ar fi intenţia de mutare şi calitatea vieţii, subliniind astfel legătura strânsă dintre percepţia publicului şi datele obiective despre oraşe”, a declarat Florian Filat, director executiv al Institutului pentru Oraşe Vizionare şi coordonator al Indexului de Atractivitate Urbană şi al Indexului de Performanţă Urbană.

Capitala, abia pe locul 7

Topul primelor zece poziţii al celor mai atractive oraşe pentru locuire din România este completat de Constanţa, Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia şi Piatra Neamţ.

Analiza a inclus şi evaluarea a 11 factori care influenţează atractivitatea unui oraş pentru mutare/locuire. În context, oportunităţile de petrecere a timpului liber s-au dovedit a avea cea mai mare importanţă relativă în explicarea atractivităţii, depăşind chiar şi factori tradiţionali, precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura de bază.

Intenția de mutare și calitatea vieții, printre factorii luați în calcul

City Index este un instrument ce analizează evoluţia urbană a celor 41 de municipii reşedinţă de judeţ. Scorul final de atractivitate al fiecărui oraş a fost calculat ca media dintre scorul de intenţie de mutare şi calitatea vieţii. Indexul evaluează atractivitatea oraşelor la intersecţia a două dimensiuni-cheie: intenţia de mutare şi percepţia calităţii vieţii în oraşe – măsurate printr-o cercetare online realizată de AHA Moments, în perioada aprilie-mai 2024, pe un eşantion de 1.200 de respondenţi la nivel naţional.

Indexul de Atractivitate Urbană completează Indexul de Performanţă Urbană, lansat de IOV în iunie 2024, bazat pe date statistice.

Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse: Institutul Naţional de Statistică şi ministere, evaluări calitative ale rezidenţilor şi turiştilor obţinute de pe platforme ca TripAdvisor şi Google Places, în perioada 2022 -2023.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Valentin Naumescu: Politica din România, intrată în zodia lipsei de soluții

Publicat

Valentin Naumescu portofoliul

„Cel mai rău nu este neapărat să ai o conducere politică de care ești nemulțumit sau care ți-a trădat valorile și principiile pentru care ai votat-o, deși evident că asta îți lasă un gust amar. Cel mai rău nu este să vezi că tu, ca alegător, nu ai contat deloc, ci doar binele lor personal a fost determinant”, scrie profesorul clujean Valentin Naumescu pe centrulpolitic.ro.

Cel mai rău nu este să constați că tot ce îi interesează pe politicieni este un nou mandat. Cel mai rău, de departe, este să îți dai seama, cu luciditate, că nu există soluții și să realizezi că nici măcar nu mai ai ce aștepta de la alegerile care vin.

„Partidele sunt slabe și dezamăgitoare”

Când se instalează lipsa de speranță că, teoretic cel puțin, ar putea urma o alternanță la putere care să însemne o mare diferență în bine, o schimbare pozitivă a politicii („sustenabilă”, cum se spune european), nici măcar campania electorală nu mai reprezintă o perioadă așteptată cu interes.

Partidele sunt slabe și dezamăgitoare, de o parte și de alta. „Stânga”, „dreapta”, sunt vorbe în vânt, niște etichete fără conținut sau cu încrucișări bizare și incoerente de idei, dintr-o parte în alta. Și nici n-ar fi acesta cel mai mare minus al partidelor. La fel, meritocrația politică sau credibilitatea conducerilor, împinse spre zero. Oportunismul este la cote de vârf. Cel mai rău este că partidele nu se mai reprezintă decât pe ele înseși (lideri, candidați, membri și rude, clientela). Asta se vede cel mai bine când începe vânătoarea de noi mandate, în care politicienii se calcă în picioare unii pe alții și fac treceri uluitoare de la o combinație la alta, orbiți de disperarea de a nu rămâne „fără coledzi”.

„Epoca Iohannis se încheie într-o derută generalizată”

Epoca Iohannis se încheie într-o derută generalizată, cu lideri care aveau înalte pretenții internaționale, planetare, căutându-și la final un mărunt job parlamentar, cu coaliții sulfuroase din care toți ar vrea să se sustragă la final ca să nu plătească oalele sparte, cu partide care au țipat insistent ani la rând că vor „fără penali în funcții publice” (nu se refereau la cei condamnați definitiv, căci asta nu ar fi fost nimic nou, ci la cei inculpați, trimiși în judecată etc.) dar care au renunțat brusc la principiu atunci când a fost vorba de „penalii” lor, fără să mai aștepte deciziile unei justiții decredibilizate la rândul ei, cu lideri și partide noi care ne promiseseră că vor schimba lumea dar după ce au ratat lamentabil pragul parlamentar fac mici combinații derizorii, doar-doar se salvează în parlament câțiva dintre fondatorii care au prins gustul mandatului de aleși ai poporului și care nu vor să se mai întoarcă „în producție” (cum se zicea pe vremuri), în fine, și cu o opțiune tot mai groasă numeric din ceea ce putem numi „noaptea minții”, care adună laolaltă frustrați, conspiraționiști, ipocriți, impostori, revoltați și mânioși, sau pur și simplu oameni naivi, pierduți în labirintul meschin al rețelelor sociale, care ajung să voteze fără să mai înțeleagă că își votează scufundarea și mai adâncă în mizerie, sau independenți care pescuiesc în ape tulburi și cred că acum le-a venit și lor timpul pentru „succes în politică”. Asta la capitolul parlamentare.

Candidații la prezidențiale, „oameni plați de partid, fără nicio meserie”

La prezidențiale, candidații care se anunță sunt fie oameni plați de partid, fără nicio meserie, doar niște activiști disciplinați care au avut răbdare zeci de ani, duși de valul susținerii interne și schimbării generațiilor și ajunși la un moment dat „șefii congregației” lor de interese, fie oameni cumsecade, care au făcut treabă bună în cariera lor profesională dar fără cine știe ce viziune articulată pentru țară (nu că ar fi fost în „job description” să o aibă) și care s-au trezit întâmplător în politică, fie „provinciali” în sensul intelectual al cuvântului, care zic și ei ceva acolo, „să fie bine, ca să nu fie rău”, amestecând gesturi și vorbe simpliste, din categoria „de toate pentru toți”, fie dușmani expliciți ai lumii, viziunii și ordinii politice în care ai crezut în ultimii 34 de ani și în care vrei să trăiești în continuare, fie pricepuți la vorbe goale dar peste care te aștepți să cadă în orice moment „scheletul din dulap”, dându-le jos stratul de vopsea de pe față, fie pur și simplu „duși cu pluta”. Cam aceasta este oferta 2024.

Puteți citi continuarea pe centrulpolitic.ro.

Valentin Naumescu este profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca. 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax