Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul Verde: Revitalizarea luncii Someșului Mic din fonduri europene. Boc: Am SEMNAT contractul

Publicat


somesul mic

Primarul Emil Boc anunța, marți dimineața, că s-a semnat contractul pentru amenajarea luncii Someșului Mic din fonduri europene.

boc

„Am semnat contractul pentru execuția lucrărilor din cadrul obiectivului de investiții „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului. Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului – zona I Lunca Someșului Mic”. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Modernizarea malurilor Someșului reprezintă unul dintre cele mai ample proiecte de revitalizare urbană derulate de Primăria municipiului Cluj-Napoca și are la bază conceptul „reîntoarcerea orașului cu fața la râu”. Prin proiect se urmărește transformarea zonelor adiacente râului în spații publice de calitate, astfel încât Someșul să devină un punct central în viața orașului.

„Obiectivul de investiții se întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 mp”

Realizat de către firma spaniolă Practica, proiectul a câștigat concursul internațional de soluții organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Împreună cu revitalizarea platoului Sălii Sporturilor „Horia Demian” și reabilitarea zonei Parcului Feroviarilor, acest proiect contribuie la crearea unui culoar de mobilitate de-a lungul malurilor Someșului.

Obiectivul de investiții se întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 mp și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, precum și în zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu.

„Proiectul vizează crearea unei ample zone de tip shared-space”

Execuția lucrărilor va fi realizată secvențial, pe tronsoane succesive, de la vest spre est, pe cele două maluri, astfel:
– Tronsonul 1: Strada Donath – strada Mirăslău
– Tronsonul 2: Strada Mirăslău – strada Petuniei
– Tronsonul 3: Strada Petuniei – Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”
– Tronsonul 4: Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” – Podul Garibaldi
– Tronsonul 5: Strada Muzicescu, Strada 1 Decembrie 1918
– Tronsonul 6: Zona Hotel Napoca, Strada Mamaia
– Tronsonul 7: Strada Dragalina, Zona Camerei de Comerț și Industrie

Proiectul vizează crearea unei ample zone de tip shared-space prin extinderea și modernizarea rețelei de alei pietonale și velo precum și a spațiilor publice aferente:
– realizarea unui pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu;
– creșterea suprafeței de zone verzi;
– plantări arbori;
– dotări de agrement;
– locuri de joacă pentru copii;
– mobilier urban modern;
– iluminat public inteligent;
– rețele Wi-Fi;
– stații de încărcare biciclete, trotinete, autovehicule electrice și hibrid.

Câştigătorul licitației este Asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services. Valoarea lucrărilor este de 95.686.035,58 lei (fără TVA), iar durata de execuţie este de 19 luni”, anunță edilul pe pagina sa de Facebook.

Foto: Facebook Emil Boc



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea partidei cu Dinamo: E visul meu ca un jucător care vine de pe bancă să CÂȘTIGE un meci

Publicat

petrescu

CFR Cluj o va întâlni, luni seara în deplasare, pe Dinamo. Dan Petrescu, antrenorul clujenilor, a prefațat duelul din etapa a 6-a din play-off-ul Superligii.

„Sincer să fiu, mi-aș fi dorit mai multe soluții. Și în atac, și pe benzi. Vreau să am mai multe soluții. Asta e realitatea. Dar am dus-o așa până la urmă, cu echipa asta. Și e greu. Dar mi-aș fi dorit mai multe soluții. E important ce ai pe bancă.

Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea partidei cu Dinamo: E visul meu ca un jucător care vine de pe bancă să CÂȘTIGE un meci

Mereu pun presiune pe jucătorii de pe bancă. E visul meu ca un jucător care vine de pe bancă să câștige un meci. Asta înseamnă că e motivat. Așa a fost la Barcelona – Real Madrid. Și la „U” Cluj la fel, jucătorii de pe bancă au adus ceva în plus.

Aici se joacă acest campionat. Și poate de aceea FCSB e pe primul loc. Are o bancă foarte puternică. Asta e realitatea. Dar cu acești jucători am ajuns aici și sper să facem un meci normal și să câștigăm. Nu mai vreau să facem un meci excelent ca până acum. Spectacolul nu-ți aduce niciun punct.

Vreau să se schimbe puțin. Nu vreau să mai avem multe ocazii, vreau să avem puține ocazii și să marcăm. Nu mai contează cum jucăm. Noi am jucat foarte bine în multe meciuri, dar nu am câștigat tot.

Vreau să jucăm cât mai rău și să câștigăm. Adică să jucăm ce trebuie. Și să avem puțin noroc, că ne-a cam părăsit. De acum înainte vrem să fim pragmatici. Avem cel mai bun atac, dar nu atacul câștigă campionatul.

Faptul că toți jucătorii de la Dinamo sunt apți acum arată ce sezon am avut. A trebuit mereu să jucăm cu cei mai buni, cel mai greu. Nimic ușor pentru noi în acest sezon. Așa va fi în continuare. Va fi un meci foarte greu, de care pe care. Avem și ghinionul că jucăm cu o echipă care nu are nimic de pierdut. Orice ar fi, Dinamo iese cu capul sus. Presiunea e pe noi”, a declarat Dan Petrescu.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Paștele Blajinilor: semnificații, TRADIȚII și superstiții

Publicat

Vinerea Mare, zi de post negru

Paștele Blajinilor, cunoscut și drept „Paștele Morților”, este o sărbătoare păstrată în special în zonele rurale, atipică din punct de vedere bisericesc. Este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox dedicate comemorării celor adormiți.

În popor, oamenii credeau că blajinii se număra printre cei dintâi oameni de pe pământ. Aceștia trăiau fără femeile lor, stând cu ele doar 30 de zile pe an, în scopul procreației. Incapabili de a săvârși fapte rele, blajinii se aflau dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apa Sâmbetei, pe Ostroavele Albe, scrie Alba24.

Paștele Blajinilor: semnificații, TRADIȚII și superstiții

Paștele Blajinilor are loc la o săptămână după Paștele Ortodox. Această sărbătoare are o profundă încărcătură spirituală și este dedicată celor plecați dintre noi. Oamenii merg la cimitire, aprind lumânări, se roagă și oferă daruri de suflet în memoria celor răposați.

În credința populară, în lunea după Duminica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor. În folclor, Blajinii mai sunt cunoscuți și sub numele de rohmani. Paștele blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În credința ortodoxă se pune accent și pe cultul morților. Paștele blajinilor sau Paștele morților reprezintă în sine amintirea tuturor celor care au murit.

În această zi, bătrânii dădeau de-a dura ouă roșii în amintirea Blajinilor, iar în Bucovina se mânca la iarbă verde, unde multe firimituri erau lăsate să cada intenționat pe pământ, întru pomenirea celor morți. În cele mai multe locuri din țara noastră, oamenii merg în această zi la cimitire, dând de pomană ouă roșii, pască și cozonac și punând flori pe morminte.

Credincioșii curăță mormintele rudelor, le decorează cu flori, lumânări și icoane. Este un gest de respect, dragoste și continuitate spirituală.

Preotul oficiază o slujbă religioasă la cimitir, unde sunt pomeniți toți cei răposați. Se aduc colivă, vin roșu și pomelnice cu numele celor dragi.

Ce să nu faci în această zi

Se spune că de Paștele Blajinilor nu ai voie să coci sau să speli haine. Nici să bați covoare nu este acceptat, pentru că zgomotul făcut îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. Se spune că spiritele blajinilor intră în biserică la Sfânta Liturghie.

Se împart ouă roșii  sau bani celor necăjiti, mai ales dacă sunt copii. De asemenea, tot de Paștele Blajinilor este bine să faci pomană dacă ai avut un deces recent în familie.

Se mai spune că nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus dintre noi, chiar dacă nu ai avut înțelegere cu aceștia. Se spune că morții care sunt bârfiți de Paștele Blajinilor pot face necazuri în casele oamenilor. La țară se crede că blajinii pot da foc grajdurilor sau pot omorî animalele aflate în câmp, însetându-le chiar și dacă beau apă.

Ce se oferă de pomană de Paștele Blajinilor:

Ouă roșii
Cozonac
Pască
Colivă
Fructe, dulciuri
Vin roșu
Vase și prosoape (învelite în batiste sau ștergare)

Înainte de a fi împărțite toate bunurile trebuie sfințite.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Tișe: Investim în EDUCAȚIA copiilor din județul Cluj. 25 de noi microbuze electrice școlare. Care sunt COMUNELE

Publicat

microbuz electric

Clujul a achiziționat încă 25 de microbuze școlare electrice. Acestea vor fi distribuite către 25 de comune. Inițial, au mai fost livrate încă 34 de microbuze. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.

Iată, în continuare, comunele dotate cu microbuze electrice școlare:

comune

comune

VIDEO. Tișe: Investim în EDUCAȚIA copiilor din județul Cluj. 25 de noi microbuze electrice școlare. Care sunt COMUNELE

„Investim în educația copiilor din județul Cluj!

Încă 25 de microbuze școlare electrice ultramoderne au ajuns în județ. Achiziționate de Consiliul Județean Cluj, acestea vor sprijini transportul elevilor din comunele clujene, oferindu-le un mijloc de deplasare sigur, modern și ecologic”, a scris pe Facebook Alin Tișe.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Imagini în exclusivitate cu VIITORUL spa/aquapark privat din Cluj. Băile Someșeni se MODERNIZEAZĂ

Publicat

baile someseni

Clujul se pregătește să-și recapete o parte din istoria sa balneară, printr-un proiect spectaculos ce va transforma zona Someșeni într-un centru de sănătate și agrement. Avem randările noului complex: spa cu 10 bazine, unde se văd toboganele specifice unor aquaparkuri, hotel de patru stele, zonă de tratamente și o sală de evenimente.

Ansamblul va fi dezvoltat de doi investitori privați pe terenul istoric al fostelor Băi Someșeni, într-o zonă cu acces rapid dinspre centru și aeroport. Zona de aquapark va ocupa circa 15.000 mp și va include bazine interioare și exterioare, concepute pentru relaxare, sport și tratamente balneare.

baile someseni

FOTO. Imagini în exclusivitate cu VIITORUL spa/aquapark privat din Cluj. Băile Someșeni se MODERNIZEAZĂ

Hotelul de 200 de camere este integrat în arhitectura generală, fiind legat direct de zona de tratament. La capătul celălalt, o sală multifuncțională de 500 de locuri completează oferta. Proiectul beneficiază de o amplasare strategică, în apropierea centurii Vâlcele–Apahida și a viitorului culoar de mobilitate.

Emil Boc a anunțat în repetate rânduri că sprijină refacerea Băilor Someșeni, unde Primăria nu s-a putut implica direct, întrucât terenul este privat. Acum acest lucru este pe cale să se întâmple.

În spatele proiectului se află avocata Stanca Gidro, nepoata celebrului doctor Dominic Stanca, și Nicolae Tarcea, fost vicepreședinte BT. Cei doi au reluat inițiativa redeschiderii zonei balneare din Cluj, pe care statul a lăsat-o în ruină în anii ‘80.

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

baile someseni

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate