Connect with us
"

Uncategorized

Acțiune masivă de dezinsecție în municipiul Cluj-Napoca pe parcursul lunii iulie

Publicat


Acțiunea de dezinsecție din municipiul Cluj-Napoca se va desfășura în toate zilele lunii iulie între 22:00 și 06:00, în funcție de condițiile meteo. Produsele folosite sunt EXIT 100 SC/EC și MICROSIN pentru actvitatea de dezinsecție și VECTOBAC WG pentru activitatea de delarvizare. Acestea se regăsesc în Registrul Național al produselor biocide și sunt autorizate de ministerul Sănătății.

„Din punct de vedere al eficienţei aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie, acțiunile de dezinsecţie trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi privat, spații deschise ale persoanelor fizice și juridice la nivelul localităţii, pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, motiv pentru care se recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Cluj-Napoca, să efectueze tratamente de dezinsecţie pe păşuni, în depozite de anvelope uzate, subsoluri, casa scarii de la blocuri etc în perioada de desfășurare a acţiunilor de dezinsecţie efectuate pe domeniul public și privat, spații deschise ale persoanelor fizice și juridice”, a transmis municipalitatea.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Matia Corvin când era machetă. Singurul rege născut la Cluj. Statuia a intrat în proces de curăţare

Publicat

La 118 ani de la inaugurare, statuia lui Matia Corvin a intrat într-un proces de curăţare. În imagine este macheta monumentului lui Matia Corvin din Cluj-Napoca, într-o carte poştală din 1907 (arhiva www.cluj24.ro).

Marele premiu de la Paris

Ansamblul monumental Matia Corvin (regele Matia ecvestru și cei patru generali ai săi) a fost dezvelit în 1902. În Piața Mare a Clujului, actuala Piaţa Unirii. Macheta lucrării (în imagine) a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris. Macheta este opera artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey.

Festivitățile de inaugurare a statuii au avut loc pe 12 octombrie 1902.

În 1919 au existat demersuri pentru înlăturarea sau mutarea monumentului, considerat element al naționalismului maghiar, dar Nicolae Iorga a găsit soluția salvării lui, prin evidențierea originii române a regelui Matia pe o plăcuță trilingvă amplasată pe latura nordică a postamentului.

În 1940, inscripția respectivă a fost îndepărtată, iar în 1992 primarul Gheorghe Funar a dispus amplasarea citatului din Nicolae Iorga pe soclul statuii, pe latura sudică, la fațadă. Cu ocazia restaurării monumentului în 2010 plăcuța cu citatul respectiv a fost mai întâi înlăturată complet, apoi așezată pe postament, pe 23 mai2011.

Ansamblul monumental Matia Corvin a fost restaurat între anii 2010-2011, cu finanţarea ministerelor culturii din România și Ungaria.

Dezvelirea monumentului restaurat a avut loc pe 2 aprilie2011. S-a făcut în prezența premierului Emil Boc și a ministrului culturii Hunor Kelemen. Din partea guvernului ungar au fost prezenți Zsolt Semjén, Miklós Réthelyi și Géza Szőcs.

Din tată român, rege al Ungariei

Matia Corvin (23 februarie1443, Cluj-6 aprilie1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. Viitorul rege s-a născut la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara, în casa lui Jakab Méhffi (existentă încă în Cluj), potrivit wikipedia.

(M. A.)

Citește mai departe

Uncategorized

GALERIE FOTO Spectacole, târguri și evenimente în pandemia COVID. O zi plină la Cluj-Napoca

Publicat

Cluj-Napoca își menține statutul de oraș plin de evenimente, iar orașul nu se dezminte în plină pandemie de COVID.

Clujenii au avut sâmbătă o zi plină. Fie că s-au plimbat la Piața de Flori de pe strada Potaissa, fie au ascultat concertul susținut de Alexandru Tomescu cu vioara sa Stradivarius alături de Filarmonica de Stat ,,Transilvania” sau spectacolele Operei Române, fie au vizitat Târgul ”Produs de Cluj”, nu au avut un moment de plictiseală.

A fost câte puțin pentru fiecare.

Un ministru clujean la târg

Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, a vizitat azi Târgul “Produs de Cluj” spunând că astfel de târguri pun în evidență avantajele consumului de produse românești.

Acestea ajută la sprijinirea producătorilor locali și susținerea locurilor de muncă pe care aceștia le creează.

Producătorii clujeni au profitat de ocazie și i-au transmis problemele cu care se confruntă.

 

C.L

 

Citește mai departe

Uncategorized

Coronavirusul în Cluj: 13 persoane din județ depistate pozitiv în ultima zi

Publicat

Prefectura Cluj a anunțat care este situația epidemiologică în județ în ultimele 24 de ore.

Total persoane depistate pozitiv cu Covid-19 – 87, din care 56 din județul Cluj, sunt internate în spitalele dedicate din municipiul Cluj-Napoca

13 persoane din județ au fost depistate pozitiv cu Covid-19 în ultimele 24 de ore și internate în spitalele dedicate Covid-19

11 persoane internate în ATI, din care 6 din județ

Total vindecați și externați 611, din care 477 din județul Cluj

Total decedați 35, din care 22 din județul Cluj.

În județ au fost verificate cu privire la respectarea măsurii și interdicțiilor impuse un număr de 493 de persoane și 95 de societăți comerciale/PFA.

A.P.

Citește mai departe

EVENIMENT

Nici politicienii nu scapă de COVID. Un senator UDMR a fost infectat

Publicat

Senatorul UDMR de Harghita Tánczos Barna a fost testat ieri pozitiv cu COVID-19.

UDMR a anunțat că parlamentarul împreună cu familia sa respectă toate măsurile obligatorii pentru a se vindeca cât mai repede.

”Rugăm presa să respecte liniștea familiei! Multă sănătate și putere, Barni!”, au spus cei de la UDMR.

Senatorul a fost internat în spital.

A.P.

Citește mai departe