Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Liberalii clujeni nu încap unii de alţii la realizări pe hârtie. Alin Tişe: „Am purtat discuţii”. Cristina Burciu „Am votat”

Publicat


Alin Tișe

Doi liberali clujeni, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, şi deputatul Cristina Burciu se laudă cu vorbe. Amândoi au trimis azi comunicate, separat, despre marile lor realizări în legătură cu proiectul Spitalului Pediatric Monobloc din Cluj. Unul zice că a vorbit, celălalt că a votat. Ca să facem şi noi publicitate realizărilor lor, redăm integral comunicatele celor doi. Al Cristinei Burciu este printre primele pe această temă. Al lui Alin Tişe este al N-lea despre Spitalul Pediatric Monobloc. Pentru exactitate, poate că o să precizeze domnia sa al câtelea comunicat este. Între timp, aşteptăm şi mult şi demult promisul Spital Regional de Urgenţă! Că la comunicate stăm foarte bine şi în privinţa lui.

Vorba lui Tişe

„Astăzi, 30 iunie 2020, Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a purtat discuții cu miniștrii sănătății și fondurilor europene, domnii Nelu Tătaru și Ioan Marcel Boloș.

Solicitarea făcută de către președintele Alin Tișe a fost una clară: includerea de către Ministerul Fondurilor Europene a proiectului „SPITAL PEDIATRIC MONOBLOC CLUJ-NAPOCA” între obiectivele pe care ministerul le negociază în aceste zile cu Comisia Europeană, pentru finanțare integrală. De asemenea, Ministerului Sănătății i s-a solicitat includerea de urgență a Spitalului Pediatric Monobloc în Strategia Națională pentru Sănătate 2021 – 2027.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean: “Domnii miniștri au înțeles importanța construirii noului Spital Pediatric Monobloc din Cluj-Napoca. Am insistat asupra faptului că județul Cluj și întreaga regiune nu mai sunt în situația de a amâna ridicarea noului spital, pacienții și familiile acestora având nevoie de un act medical de calitate, nu de promisiuni sau proiecte rămase la stadiul de hârtii”.

În sensul solicitărilor formulate de către președintele forul administrativ al județului Cluj, au fost trimise deja toate documentațiile necesare. Consiliul Județean Cluj a reușit promovarea în Parlament a Legii prin care se obține terenul necesar construirii noului Spital Pediatric Monobloc. De asemenea, instituția a demarat procedurile pentru realizarea studiilor de fezabilitate și a proiectului tehnic”.

Votul miraculos al deputatului Cristina Burciu

Primii paşi în construcţia unui nou spital pentru copii la Cluj-Napoca, legiferaţi de Parlament

Am votat împreună cu colegii din Camera Deputaţilor un proiect de lege extrem de important pentru viitorul sănătăţii clujene, în scopul construirii unui spital pentru copii în sistem monobloc. În vederea realizării acestui deziderat ambiţios, parlamentarii liberali au iniţiat un act normativ ce prevede trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară CIuj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în domeniul public al Judeţului Cluj.

Viitorul Spital pentru copii în sistem monobloc va dispune de secţii dezvoltate la standarde europene: chirurgie pediatrică, ATI, ORL, nefrologie, neurologie, pediatrie generală, imagistică, laborator analize medicale, laborator anatomie patologică şi sector administrativ. Este vorba de un teren intravilan, cu o suprafaţă de 169.700 mp, de pe Calea Moţilor din Cluj-Napoca, care se pretează pentru construcţia unei unităţi spitaliceşti de nivel european. Potrivit documentului adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 311 voturi pentru, unul contra şi o abţinere, predarea-preluarea imobilului se va face pe bază de protocol încheiat între părţi, la valoarea de inventar al acestuia, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord) se confruntă cu importante discrepanţe în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale, existând judeţe destul de slabe la acest capitol, precum Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Satu Mare. Este bine ştiut că municipiul Cluj-Napoca este centru regional de excelenţă în domeniul medical, deservind aproape toate judeţele din Transilvania din acest punct de vedere. Judeţul Cluj va fi în 2050 cea de-a doua regiune din România, după Bucureşti şi Ilfov, din perspectiva dezvoltării, şi cel mai important pol economic, medical şi educaţional, în teritoriul delimitat de principalele capitale central şi est-europene, Bucureşti şi Budapesta.

Necesitatea construirii unui nou spital pentru copii la Cluj-Napoca este perfect motivată de situaţia din prezent. Statistica ultimilor ani arată faptul că numărul copiilor din judeţul Cluj a crescut cu aproximativ 2000 copii/ an, ajungând la un total de 100.042 copii (0-14 ani), în 2018. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca este un spital pavilionar, care îşi desfăşoară activitatea în nouă locaţii diferite, având în structura actuală 11 secţii, două compartimente, staţie de dializa, UPU, distribuite în 14 clădiri din oraş, cu o distanţă medie de aproximativ patru kilometri între ele. Dintre acestea, zece sunt clădiri revendicate, care nu pot fi reabilitate şi reamenajate, iar unele sunt vechi de 100 de ani.

Activitatea medicală evidenţiază un număr de aproximativ 70.000 de cazuri/an asistate în Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. Aceste rezultate cantitative sunt completate de activitatea medicală de vârf care se desfăşoară în spital, având în derulare 15 studii clinice, ceea ce poziţionează Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca în topul spitalelor de pediatrice la nivelul naţional. De altfel, Spitalul Pediatric din Cluj-Napoca prezintă caracteristicile clare ale unui spital regional pediatric, cu aproape 20.000 de copii spitalizaţi anual din toată Transilvania.

În concluzie, realizarea unui nou Spital pentru copii în sistem monobloc la Cluj-Napoca va avea ca efecte pozitive reducerea cheltuielilor, un control şi o supraveghere sporită a secţiilor, o colaborare mai uşoară între secţii, funcţionalitate net superioară, inclusiv pentru situaţiile epidemiologice grave, precum şi dezvoltarea unor structuri medicale noi, adaptate patologiei actuale.

Deputat PNL Cluj CRISTINA BURCIU”

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Candidatura pentru un nou mandat de primar la Căpușu Mare a lui Gheorghe Iancu (PNL), respinsă de Biroul Electoral

Publicat

iancu gheorghe

Candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Căpușu Mare a lui Gheorghe Iancu (PNL) la alegerile din 9 iunie a fost respinsă, miercuri, de Biroul Electoral de Circumscripție Comunală, decizia putând fi contestată la Judecătoria Huedin.

”Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr. 23 Căpușu Mare, constatând că la data de 19.04.2024 au fost depuse: cele patru dosare de candidatură, având în vedere faptul că în urma verificărilor s-a stabilit că această candidatură nu îndeplinește condițiile de fond prevăzute de lege, dl. lancu Gheorghe având interdicția de a ocupa o funcție eligibilă conform adresei nr. 16/15.04.2024 înaintată de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 13 Cluj și tabelului anexat acestuia (pozitia 249 — „Iancu Gheorghe / Primar aI comunei Căpușu Mare, jud. Cluj / conflict de interese / 3 ani de la încetarea mandatului 2020-2024 // Decizia Î.C.C.J. nr. 3264/14.06.2023”), Biroul Electoral de Circumscripție Comunală respinge candidaturii dlui Iancu Gheorghe pentru funcția de primar al comunei Căpușu Mare.

Cu drept de contestație la Judecătoria Huedin în termen de 48 ore”, se arată în decizia Biroului Electoral Căpușu Mare.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Strada Uliului din Cluj-Napoca o ia din nou la vale. S-a turnat asfalt care a crăpat. Restricții de circulație

Publicat

De

O bucată din strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat miercuri dimineață, iar autoritățile locale au intervenit de urgență și au turnat un strat de asfalt.

Dar, surpriză, asfaltul turnat s-a crăpat joi dimineață, asfel că în zonă traficul a fost restricționat și s-au montat jaloane în zona afectată.

O soluție tehnică greșită

”Nu știm cine a decis să se toarne asfalt peste o surpătură, dar a fost o decizie proastă. Acum s-a crăpat și asfaltul.

Acolo trebuie lucrare serioasă, cu piloți și parapet de beton, pentru că riscăm să o ia toată strada la vale. Nu e prima oară când se rupă porțiuni mari din această stradă”, a spus un locuitor al zonei pentru Cluj24.

Atenție la conductele de utilități

Uliului

Un altul a avertizat că în zona afectată sunt și conducte de utilități, solicitând intervenția de urgență a autorităților pentru remedierea situației.

”Dacă trece un camion greu de câteva tone pe stradă să nu ajungem să îl vedem răsturnat”, a avertizat acesta.

Strada Uliului a mai fost afectată de surpări și anul trecut.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean se ASOCIAZĂ cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea TRENULUI metropolitan

Publicat

tren gara bun 1

Consiliul Județean se asociază cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea trenului metropolitan. Vor fi alocați aproape 10.000.000 euro din bugetul județului pentru materializarea obiectivului de investiții.

„Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre ce vizează asocierea forului administrativ județean cu municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești, Gilău, Apahida, Baciu, Jucu, Bonțida și Gârbău, în vederea realizării obiectivului de investiții: „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”. Acesta va fi supus aprobării plenului Consiliului Județean în ședința ordinară din data de 29 aprilie 2024.

Consiliul Județean se ASOCIAZĂ cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea TRENULUI metropolitan

Alin Tișe: „Este un proiect de o importanță strategică nu doar pentru zona metropolitană a Clujului ci pentru întreg județul, un proiect prioritar pe care îl susținem cu toată convingerea. Vom contribui, astfel, începând chiar de anul viitor, cu circa 10 milioane de euro, pentru materializarea acestei investiții ce are drept scop fluidizarea traficului auto, o mobilitate mai mare a clujenilor care fac naveta între Cluj-Napoca și localitățile limitrofe, dar și reducerea substanțială a timpului parcurs în trafic”.

În baza acordului de asociere, Consiliul Județean va acoperi cheltuielile neeligibile ocazionate de construirea parcărilor auto în sistem „Park&Ride”, ce vor fi amplasate în vecinătatea stațiilor feroviare din localitățile Bonțida, Răscruci, Jucu, Câmpenești, Apahida, Dezmir, Baciu, Suceag, Rădaia, Mera, Nădășel și Gârbău.

Finanțarea acestor investiții urmează a fi realizată atât din bugetul propriu al Consiliului Județean, prin alocări multianuale, cât și din alte surse, inclusiv din fonduri europene.

„Viitorul tren metropolitan va utiliza infrastructura feroviară publică existentă”

În urma încheierii acordului de asociere vor putea fi demarate, într-un timp cât mai scurt, studiile de pre-fezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică, astfel încât finanțarea investiției să poată fi realizată din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, Prioritatea (P6) – Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane – trenurile metropolitane.

Viitorul tren metropolitan va utiliza infrastructura feroviară publică existentă, pe traseul Bonţida – Cluj-Napoca – Gârbău, în lungime de 48,8 km. Conform documentației elaborate până în prezent, flota feroviară va cuprinde circa nouă trenuri, cu o capacitate de 420 locuri. Acestea vor funcționa exclusiv electric, la o viteză maximă de 150km/h și cu o frecvență de 30 minute. De asemenea, se estimează că numărul total al călătorilor transportați va fi de aproximativ 7.600 persoane/zi în anul 2030, respectiv de circa 9.500 persoane/zi în anul 2050”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Boc, despre depunerea candidaturii: Aici sunt și aici m-am DEDICAT. Trebuie să CONTINUĂM lucrurile bune care sunt la Cluj

Publicat

emil boc1

Prezent, joi, prin telefon la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, a precizat de ce a ales candidatura la primăria Clujului în detrimentul altor variante vehiculate în presă, cum ar fi la Europarlamentare sau chiar și la președinție.

„Acesta este farmecul democrației, dreptul fiecăruia de a emite opinii, păreri… Președintele partidului mi-a făcut onoarea de a deschide lista PNL la Europarlamentare, în 2022 am avut și opțiunea de a candida la funcția de judecător la Curtea Constituțională, le-am mulțumit tuturor, dar am spus de fiecare dată, pe mine inima mă trage la Cluj.

Boc, despre depunerea candidaturii: Aici sunt și aici m-am DEDICAT. Trebuie să CONTINUĂM lucrurile bune care sunt la Cluj

Aici vreau să-mi duc mandatul, să continui lucrurile  importante pe care le-am început și  care sunt acum la un moment de răscruce și trebuie duse mai departe.

Aici sunt și aici m-am dedicat. Trebuie să continuăm lucrurile bune care sunt la Cluj, trebuie să menținem în continuare Clujul pe primul loc, pentru că e greu de ajuns acolo dar și mai greu e de menținut pe acea poziție.

În acest moment se joacă viitorul Clujului, anii 2030-2050, prin viziune în materie de proiecte, prin capacitatea de a aduna toți oamenii buni să lucreze la viitorul orașului și să implementeze aceste proiecte”, a spus Emil Boc la Napoca Live.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax